WordPress.com vs WordPress.org – Hangisi Daha İyi? (Karşılaştırma Tablosu)

750 425 KreatifAjans

WordPress.com ve WordPress.org’un aslında iki farklı platform olduğunu biliyor muydunuz?

Yeni başlayanlar genellikle WordPress.com ile WordPress.org’u karıştırır ve bu da onların ihtiyaçları için yanlış blog platformunu seçmelerine neden olur. İki farklı platform olduklarını bilenler bile aralarındaki farkların farkında değiller.

Kullanıcılarımız tarafından sıklıkla hangisinin daha iyi platform olduğunu sorarız : WordPress.com vs WordPress.org. Bunu yanıtlamaya yardımcı olmak için, ücretsiz WordPress.com ile WordPress.org (kendi kendine barındırılan sürüm) arasında en kapsamlı karşılaştırmayı oluşturduk.

Amacımız, ihtiyaçlarınız için doğru platformu seçebilmeniz için WordPress.com ile WordPress.org arasındaki temel farkları vurgulamaktır.

Self hosted WordPress.org vs free WordPress.com

Doğru platformu seçmek çevrimiçi başarınız için çok önemli olduğundan, WordPress.com ile WordPress.org arasında en ayrıntılı karşılaştırmayı oluşturduk (metin karşılaştırması, tablo tabanlı karşılaştırma ve tam bir infografik).

Sadece bir blog başlatmak veya bir web sitesini DOĞRU yoldan yapmak istiyorsanız, bu makaleyi atlayabilir ve buradaki kılavuzlarımıza gidebilirsiniz:

WordPress ile Blog Nasıl Başlatılır (adım adım)
  • WordPress ile Web Sitesi Nasıl Oluşturulur (adım adım)
  • Bunu söyledikten sonra, kendi kendine barındırılan WordPress.org ile WordPress.com arasındaki farklara bir göz atalım.

    WordPress.com vs WordPress.org (İnfografik)

    Not: Bu infografik ve makale, kendi kendine barındırılan güçlü WordPress.org’u ücretsiz WordPress.com barındırma hizmetiyle karşılaştırır. Ücretli hizmetlerine yükselterek WordPress.com’daki ek özelliklerin kilidini açabilirsiniz. Bu özellikleri de vurguladık.

    WordPress.com ile WordPress.org Karşılaştırması

    WordPress.com ile WordPress.org arasındaki farkı anlamanın en iyi yolu, her bir platforma ayrı ayrı bakmaktır.

    WordPress.org

    WordPress.org aka “gerçek WordPress”, hakkında tüm harika şeyleri duyduğunuz popüler web sitesi platformudur.

    Açık kaynaklıdır ve herkesin kullanması için% 100 ücretsizdir. Tek ihtiyacınız olan bir alan adı ve web barındırmadır. Bu nedenle, aynı zamanda kendi kendine barındırılan WordPress olarak da adlandırılır.

    Web sitenizi veya blogunuzu oluşturmak için kendi kendine barındırılan WordPress.org’u kullanmanın artıları ve eksileri aşağıdadır.

    WordPress.org Faydaları

    WordPress.org ile web sitenizin tam kontrolüne sahipsiniz. İstediğiniz her şeyi yapmakta ve ihtiyacınız olduğu kadar özelleştirmekte özgürsünüz.

    İşte web sitenizi oluşturmak için WordPress.org’u seçmenin avantajlarından bazıları ve bunun en iyi web sitesi oluşturucu için 1 numaralı seçimimiz olmasının nedeni.

  • WordPress yazılımı ücretsiz, açık kaynaklı ve kullanımı çok kolay. (WordPress neden ücretsiz?)
  • Web sitenizin ve tüm verilerinin sahibi sizsiniz. Siteniz, birisi onun hizmet şartlarına aykırı olduğuna karar verdiği için (yasadışı bir şey yapmadığınız sürece) KAPATILMAYACAKTIR. Tam kontrol sizdedir.
  • Web sitenize ücretsiz, ücretli ve özel WordPress eklentileri / uygulamaları ekleyebilirsiniz.
  • Web sitenizin tasarımını gerektiği gibi özelleştirebilirsiniz. İstediğiniz herhangi bir ücretsiz veya premium WordPress temasını ekleyebilirsiniz. Ayrıca tamamen özel tasarımlar oluşturabilir veya istediğiniz herhangi bir şeyi değiştirebilirsiniz.
  • Gelirinizi kimseyle paylaşmadan kendi reklamlarınızı yayınlayarak WordPress sitenizden para kazanabilirsiniz.
  • Özel analiz ve izleme için Google Analytics gibi güçlü araçları kullanabilirsiniz.
  • Dijital veya fiziksel ürünler satmak, kredi kartı ödemelerini kabul etmek ve ürünleri doğrudan web sitenizden teslim etmek / göndermek için bir çevrimiçi mağaza oluşturmak için kendi kendine barındırılan WordPress’i kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca üyelik siteleri oluşturabilir ve premium içerik, kurslar vb. İçin üyelikler satabilir ve web sitenizin etrafında bir çevrimiçi topluluk oluşturabilirsiniz.
  • WordPress.org Eksileri

    Kendi kendine barındırılan WordPress.org sitesini kullanmanın çok az eksisi vardır.

  • Tüm web siteleri gibi, web barındırmaya ihtiyacınız olacak. Burası web sitesi dosyalarınızın internette saklandığı yerdir. Başlangıçta maliyet ayda 3-10 $ civarındadır. Bununla birlikte, web siteniz büyüdükçe ve daha fazla trafik aldıkça, web barındırma maliyetleri beklendiği gibi artacaktır, ancak bu durumda maliyetleri karşılayacak kadar para kazanmış olursunuz.
  • Güncellemelerden siz sorumlusunuz. WordPress sitenizi sadece güncelleme düğmesine (1 tıklama) tıklayarak kolayca güncelleyebilirsiniz, bu yüzden çok fazla çalışma gerektirmez.
  • Yedeklemelerden siz sorumlusunuz. Neyse ki, otomatik yedeklemeleri kurmanıza izin veren tonlarca WordPress yedekleme eklentisi var.
  • WordPress.org web sitesinin gerçek maliyeti, oluşturmaya çalıştığınız şeye (basit blog, portföy web sitesi, e-ticaret mağazası, üyelik sitesi vb.) Göre değişir. Ücretsiz şablonlar ve premium şablonlar, ücretsiz eklentiler ve premium eklentiler gibi başka faktörler de vardır.

    Düşük bir bütçeyle, web sitenizi yılda 46 $ gibi düşük bir fiyata oluşturabilirsiniz. Tüm ayrıntılar için bir WordPress web sitesi oluşturmanın gerçekte ne kadara mal olduğuna dair kılavuzumuza bakın.

    Kullanıcıların% 99’u için önerimiz her zaman WordPress.org’u kullanmaktır. Bir web sitesini nasıl başlatacağınıza ilişkin kılavuzumuza bakın.

    WordPress.com

    WordPress.com, WordPress’in kurucu ortağı Matt Mullenweg tarafından oluşturulan bir barındırma hizmetidir. Aynı kurucu nedeniyle, kullanıcılar genellikle WordPress.com’u popüler WordPress.org yazılımıyla karıştırır.

    WordPress.com barındırma hizmetinin 5 planı vardır:

  • Ücretsiz – Çok sınırlı.
  • Kişisel – yıllık 48 $
  • Premium – yıllık 96 $
  • İş – yılda 300 $
  • E-ticaret – yılda 540 ABD doları
  • VIP – aylık 5000 ABD Dolarından başlayan fiyatlarla
  • WordPress.com’un artılarına ve eksilerine bir göz atalım.

    WordPress.com Faydaları

    Ücretsiz WordPress.com platformu, hobi blog yazarları ve aileleri için bir blog başlatanlar için iyi bir seçimdir. WordPress.com’u kullanmanın faydalarından bazıları şunlardır:

  • 3 GB’a kadar alan için ücretsizdir. Bundan sonra, daha fazla alan için ücretli bir plana geçmeniz gerekecek. (Kişisel plan 48 $ / yıl size 6 GB, Premium plan 96 $ / yıl size 13 GB depolama alanı veya 200 GB depolama için 300 $ / yıl İş planı sağlar).
  • Güncellemeler veya yedeklemeler için endişelenmenize gerek kalmayacak. WordPress.com bununla ilgilenecektir.
  • WordPress.com Eksileri

    Ücretsiz WordPress.com’u WordPress.org’dan ayıran çeşitli sınırlamaları vardır. WordPress.com’u kullanmanın bazı dezavantajları şunlardır:

  • Tüm ücretsiz web sitelerine reklam verirler. Kullanıcılarınız bu reklamları görür ve siz bundan para kazanmazsınız. Kullanıcılarınızın reklamlarını görmesini istemiyorsanız, ücretli bir plana geçebilirsiniz (yıllık 48 $ ‘dan başlayan fiyatlarla).
  • Web sitenizde reklam satmanıza izin VERİLMEZ, bu da sitenizden para kazanma yollarını ciddi şekilde sınırlar. Yüksek trafikli bir site çalıştırıyorsanız, geliri onlarla paylaştığınız WordAds adlı reklamcılık programlarına başvurabilirsiniz. Premium ve Business plan kullanıcıları WordAds’i hemen kullanabilir.
  • Eklenti yükleyemezsiniz. Ücretsiz plan kullanıcıları, önceden etkinleştirilen yerleşik Jetpack özelliklerine sahip olur. İş planı kullanıcıları, çeşitli uyumlu eklentilerden (300 $ / yıl) yükleyebilir. WordPress.com VIP programı, eklentileri kurmanıza izin verir ve aylık 5000 $ ‘dan başlar.
  • Özel temalar yükleyemezsiniz. Ücretsiz plan kullanıcıları yalnızca sınırlı ücretsiz tema koleksiyonundan yükleyebilir. Premium ve iş planı kullanıcıları, premium temaları da seçebilir. Ücretsiz sürüm için sınırlı özelleştirme seçenekleri vardır. Premium ve Business plan kullanıcıları özel CSS kullanabilir.
  • Onların istatistikleriyle sınırlısınız. Google Analytics ekleyemez veya başka bir güçlü izleme platformu kuramazsınız. İş planı kullanıcıları Google Analytics’i yükleyebilir.
  • Ücretsiz WordPress.com web siteleri, WordPress.com markalı bir etki alanıyla gelir (örneğin, https://websiteniz.wordpress.com). Özel bir alan adı almak için ücretli bir plana ihtiyacınız olacak (örneğin, https://www.websiteniz.com).
  • Hizmet şartlarını ihlal ettiğini düşünürlerse sitenizi istedikleri zaman silebilirler.
  • Siteniz tarafından desteklenen bir WordPress.com bağlantısı görüntülenecektir. İş planına yükseltilerek kaldırılabilir.
  • WordPress.com, e-Ticaret planına geçmediğiniz sürece herhangi bir e-Ticaret özelliği veya entegre ödeme ağ geçidi sunmaz.
  • WordPress.com ile üyelik web siteleri oluşturamazsınız.
  • Gördüğünüz gibi, ücretsiz, kişisel ve hatta premium plandayken WordPress.com barındırma platformu oldukça sınırlıdır. Daha gelişmiş özelliklerden bazılarının kilidini açmak için, İş planında (yılda 300 $) veya VIP planında (ayda 5000 $) olmanız gerekir.

    WordPress.com vs WordPress.org (SSS)

    Bu popüler bir konu olduğundan ve Kreatif Ajans yeni başlayanlar için en büyük ücretsiz WordPress kaynak sitesi olduğundan, WordPress.com vs WordPress.org hakkında tonlarca soru alıyoruz.

    Aşağıda en sık sorulan soruları yanıtlamak için elimizden gelenin en iyisini yaptık:

    WordPress.com vs WordPress.org – Hangisi Daha İyi?

    Kişisel bir blog yazarıysanız ve web sitenizden para kazanmayı umursamıyorsanız, o zaman ücretsiz WordPress.com’a gidin.

    Sitenizden para kazanmak isteyen bir işletme veya blog yazarıysanız, kendi kendine barındırılan WordPress.org’u kullanmanızı öneririz. Web sitenizi istediğiniz gibi büyütme özgürlüğü ve esnekliği sağlar.

    WordPress.com Business planıyla (her web sitesi için 300 $ / yıl) birkaç gelişmiş özellik elde ederken, bu paranın yıllık 46 $ ‘a mal olan kendi kendine barındırılan bir WordPress sitesinde çok daha ileriye gitmesini sağlayabilirsiniz.

    Uzman görüşümüze göre, WordPress.org daha iyi bir platformdur. Bu, her profesyonel blog yazarının, küçük işletme sahibinin ve hatta Disney gibi büyük markaların kullandığı platformdur.

    Ücretsiz WordPress.com Web Sitesinden Para Kazanabilir miyim?

    WordPress.com, ücretsiz WordPress.com web sitelerinde reklam yayınlamanıza izin vermez. Yüksek trafikli bir web sitesi işletiyorsanız, kendi WordAds programlarına katılabilir ve reklam gelirinizi WordPress.com ile paylaşabilirsiniz.

    Web sitenize bazı bağlı kuruluş bağlantıları koyabilirsiniz, ancak hepsi bu kadar.

    Temel olarak, WordPress.com web sitenizdeki içerikten para kazanmak için çok sınırlı seçeneğiniz var.

    WordPress.com vs WordPress.org – E-ticaret için hangisi daha iyi?

    WordPress.org, bir e-ticaret web sitesi oluşturmanın en kolay yolunu sunar. Mağazanızı oluşturmak için WooCommerce’i kullanabilir veya diğer birçok WordPress e-Ticaret, üyelik ve LMS eklentisi arasından seçim yapabilirsiniz.

    WordPress.com ayrıca yıllık 540 $ ‘dan başlayan bir e-Ticaret planı da sunuyor, bu da yeni başlıyorsanız oldukça yüksek bir miktardır. Hala özellikler açısından sınırlıdır ve e-ticaret mağazanız için WordPress.com’un hizmet şartlarına uymanız gerekir.

    Yüksek bir bütçe olmadan bir çevrimiçi mağazayı nasıl başlatacağınıza ilişkin kılavuzumuza bakın.

    Bir WordPress.org Web Sitesini nasıl başlatırım?

    Kendi kendine barındırılan bir WordPress web sitesini başlatmak için bir alan adına ve WordPress barındırmaya ihtiyacınız var.

    Alan adı, google.com, kreatifajans.com vb. Gibi web sitenizin internetteki adresidir. Web barındırma, web sitenizin dosyalarının internette saklandığı yerdir.

    Web sitenizi barındırmak için Bluehost kullanmanızı öneririz çünkü bunlar dünyanın en büyük web barındırma şirketlerinden biridir. Ayrıca resmi bir WordPress.org tarafından önerilen barındırma sağlayıcısıdır. Son olarak, kullanıcılarımıza ücretsiz bir alan adı + barındırmada% 60 indirim sunuyorlar.

    Adım adım talimatlar için, bir web sitesinin nasıl yapılacağına dair ücretsiz kılavuzumuza göz atabilirsiniz.

    Yardıma ihtiyacınız olursa, Kreatif Ajans ekibi WordPress’i kurabilir ve web sitenizi ücretsiz olarak oluşturabilir. Ücretsiz WordPress blog kurulumumuzun nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinin.

    WordPress.com’dan WordPress.org’a geçebilir miyim?

    WordPress.com ile WordPress.org arasındaki farkı bilmeyen yeni kullanıcılar genellikle ücretsiz WordPress.com hizmetiyle başlar. Platformun sınırlamalarını gördüklerinde, WordPress.org olarak da bilinen “Gerçek WordPress” e geçmek istiyorlar.

    Evet, kesinlikle WordPress.com’dan WordPress.org’a geçiş yapabilir ve tüm içeriğinizi oldukça kolay bir şekilde taşıyabilirsiniz.

    Blogunuzu WordPress.com’dan WordPress.org’a nasıl taşıyacağınıza dair adım adım bir kılavuz oluşturduk veya ücretsiz blog kurulum hizmetimizden yararlanabilirsiniz ve blogunuzu ücretsiz olarak aktaracağız.

    WordPress.com vs WordPress.org – Özet

    WordPress.com ile WordPress.org arasındaki farkları düşünmenin en iyi yolu, ev kiralamakla ev sahibi olmak arasındaki benzetmedir.

    WordPress.com, bir ev kiralamaya benzer. Yapabilecekleriniz ve yapamayacaklarınız üzerinde sınırlı gücünüz ve kontrolünüz var.

    WordPress.org bir ev sahibi olmak gibidir. Tam kontrole sahip olduğunuz yerde, kimse sizi atamaz ve istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz.

    Aşağıda, kendi kendine barındırılan WordPress.org ile WordPress.com karşılaştırmamızda tartıştığımız her şeyin özeti bulunmaktadır:

    WP.org (Platform) WP.com (Ücretsiz) WP.com (Premium) WP.com (İş) Maliyet 46 $ – 100 $ / yıl Bedava 96 $ / yıl 300 $ / yıl Özel alan Evet Hayır Evet Evet Hosting Depolaması Sınırsız 3 GB 13 GB 200 GB Para Kazanma Özgürlüğü Evet Hayır Evet (devir / paylaşım ile) Evet (devir / paylaşım ile) Marka Özgürlüğü Evet Hayır Hayır Evet Tüm SEO Özellikleri Evet Hayır Hayır Evet Güçlü Analitik Evet Hayır Hayır Evet Tam Tema Desteği Evet Hayır Sınırlı Evet Tam Eklenti Desteği Evet Hayır Hayır Evet E-ticaret Mağazası Evet Hayır Hayır Hayır Üyelik Sitesi Evet Hayır Hayır Hayır Bakım Evet Hayır Hayır Hayır Tam kontrol Evet Hayır Hayır Hayır

    Son düşünceler

    Benzer alan adlarının yarattığı kafa karışıklığı: WordPress.com vs WordPress.org, yeni başlayanlar için oldukça talihsizdir. Kararların arkasında çok fazla tarih var ve WordPress.com ve WordPress.org’un nasıl ilişkili olduğu makalemizde bununla ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

    Umudumuz, bu makaleyi WordPress.org ile WordPress.com arasındaki farkları anlamada yararlı bulmuş olmanızdır.

    Web sitenizde size en iyisini diliyor ve doğru platformu seçtiğinizi umuyoruz: WordPress.org.

    Öyleyse, WordPress’i 7 gün veya daha kısa sürede nasıl öğreneceğinizle ilgili kılavuzumuzu takip etmek isteyebilirsiniz. Blog trafiğinizi nasıl artıracağınıza dair rehberimizi de görmek isteyebilirsiniz (27 kanıtlanmış ipucu ile).

    Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.