2003 – 2019 arası WordPress Tarihi (Ekran görüntüleri ile)

750 425 KreatifAjans

WordPress’in tarihi hakkında bilgi edinmek ister misiniz? Bugün bir WordPress blogu veya web sitesi başlatıyorsanız, internetteki tüm web sitelerinin% 32’sinden fazlasını destekleyen popüler bir web sitesi oluşturucu görürsünüz. Bu makalede, WordPress’in zaman içinde nasıl geliştiğini size göstermek için geçmişine bir göz atmak istiyoruz.

The complete history of WordPress (Updated)

WordPress’in hikayesi, açık kaynak topluluklarının yazılım özgürlüğünden ödün vermeden bu kadar faydalı bir şey yapmak için nasıl çalıştığını anlatıyor. WordPress projesi, özel geliştiriciler, kullanıcılar ve destekçilerden oluşan bir topluluk tarafından yürütülmektedir (İlgili: WordPress neden ücretsizdir?).

WordPress, mevcut bir bloglama yazılımı olan b2 / cafelog’un geliştirilmesinin ana geliştiricileri tarafından durdurulması nedeniyle başladı. 2003 yılında, b2 / cafelog’un iki kullanıcısı Matt Mullenweg ve Mike Little, b2 / cafelog’un üzerine yeni bir platform oluşturmaya karar verdi.

Muhtemelen dünya çapında milyonlarca kullanıcıya fayda sağlayacak, binlerce iş yaratacak ve tüm bir geliştirici, tasarımcı, yazar, blogcu ve web yayıncı endüstrisi geçimlerini sağlayacak bir yolculuğa çıkacaklarını bilmiyorlardı. kapalı.

27 Mayıs 2003’te Matt, WordPress’in ilk sürümünün kullanılabilirliğini duyurdu. Topluluk tarafından iyi karşılandı. Önemli iyileştirmelerle b2 Cafelog’a dayanıyordu. WordPress’in ilk sürümü, yeni bir yönetici arayüzü, yeni şablonlar ve oluşturulan XHTML 1.1 uyumlu şablonlar içeriyordu. Yazı editörü şuna benziyordu:

Post editor in the first release of WordPress

Mayıs 2004’te WordPress’in 1.2 sürümü eklenti mimarisiyle geldi. Bu, kullanıcıların ve geliştiricilerin, kendi eklentilerini yazarak ve bunları topluluğun geri kalanıyla paylaşarak WordPress’in işlevselliğini genişletmelerine olanak sağladı.

WordPress kendini topluluğa açarken, o zamanlar blog endüstrisinde tamamen tersi bir şey oluyordu.

O zamanlar blog araçları endüstrisinde pazar lideri Hareketli Tip’ti. Kullanıcılarının çoğu tarafından beğenilmeyen yeni lisans koşullarını duyurdular. Bu, birçok kullanıcısını yeni bir blog platformu aramaya zorladı.

WordPress 1.2, kendi sahip olduğu rakiplerine rakip olan özelliklerle kullanıcılara olgun, istikrarlı, kolay ve esnek bir platform sunan iddialı bir proje olarak sunuldu. WordPress’in uyum oranı bu sürümle birlikte fırladı.

WordPress 1.2 Mingus

Kullanıcı sayısının artmasıyla WordPress, topluluğun yardımı ve ilgisiyle daha iyi hale gelmeye başladı.

Şubat 2005’te WordPress 1.5, Sayfalar, yorum denetleme araçları, yeni varsayılan tema Kubrick ve tamamen yeni bir Tema Sistemi ile geldi. Matt temaları şu sözlerle duyurdu:

1.5’te, sizin ona uyum sağlamanızı beklemek yerine size uyum sağlayan inanılmaz derecede esnek bir tema sistemi oluşturduk. Tüm web günlüğünüzün daha önce olduğu gibi tek bir dosyada çalışmasını sağlayabilir veya her bir farklı kategori için tam anlamıyla farklı bir şablona sahip olabilirsiniz. İstediğiniz kadar çok veya az. Üstbilgiler, altbilgiler ve kenar çubukları gibi ortak site öğelerini de kendi dosyalarına böldük, böylece tek bir yerde değişiklik yapabilir ve her yerde hemen görebilirsiniz. “Matt Mullenweg – WordPress 1.5 Duyurusu”

Kubrick - the default WordPress theme from 2005 - 2010

Aralık 2005’te, WordPress 2.0 yeni bir yönetici panosuyla piyasaya sürüldü. Bu yeni yönetici alanı, WordPress’teki yönetim ekranlarının tam bir revizyonuydu.

Kullanıcıların bazı basit görevleri gerçekleştirmek için bir sayfa yüklemelerine gerek olmadığı daha iyi bir kullanıcı arabirimi oluşturmak için JavaScript ve DHTML kullandı. Kullanıcılar artık yayın düzenleyiciden ayrılmadan gönderilere kategori ve etiket ekleyebiliyor veya yorumlar ekranını yeniden yüklemeden yorumları silebiliyordu.

WordPress 2.0 - Admin Interface

Parlak yeni yönetici kullanıcı arayüzü, bu sürümdeki tek önemli gelişme değildi.

Akismet anti-spam eklentisi önceden yüklenmiş olarak gelen ilk sürümdü. Ayrıca, 2007’de kaldırılan bir WordPress veritabanı yedekleme eklentisi olan wp-db-backup ile birlikte geldi. Bu sürüm için bir diğer ilk, Tema Sisteminde bir functions.php dosyasının tanıtılmasıydı.

1 Mart 2006’da, WordPress’in kurucu ortağı Matt Mullenweg tarafından kurulan şirket Automattic, WordPress ve WordPress logosu için ticari marka tescili başvurusunda bulundu.

2008’de Happy Cog adlı bir web tasarım şirketi, yeni bir WordPress yönetici arayüzü tasarlamaya yardımcı olmak için WordPress projesine katıldı. Yönetici kullanıcı arayüzünü tasarlamak için bir kullanılabilirlik çalışması yapılmıştır.

Yıl boyunca, kısa kodlar, tek tıklamayla güncellemeler ve yerleşik eklenti kurulumu gibi yeni özellikler, farklı sürümlerle WordPress’e eklendi.

WordPress 2.7 Dashboard

2010 yılının Haziran ayında, WordPress’in kurucu ortağı Matt Mullenweg tarafından kurulan şirket, WordPress ticari markasının ve logosunun mülkiyetini WordPress Vakfı’na devretti. Bu, WordPress tarihinde önemli bir andı, çünkü WordPress’in büyümeye devam etmesini sağladı ve projeye devam etmek için bir şirkete veya bir grup geliştiriciye bağımlı değil.

17 Haziran 2010’da WordPress 3.0 yayınlandı. CMS olarak WordPress’e doğru büyük bir adımdı. Bu sürüm, özel gönderi türleri, daha iyi özel taksonomiler, özel arka planlar, başlık, menüler, yönetici ekranlarında bağlamsal yardım vb. Gibi çeşitli özellikleri tanıttı. WordPress MU projesi, Multisite ağları oluşturmak için WordPress çekirdeği ile birleştirildi.

Ayrıca, her yıl için yeni bir varsayılan tema geleneğini başlatan Twenty Ten ile geldi.

2011’de, Gönderi biçimleri ve yönetici çubuğu WordPress’e girdi.

O zamanlar, gerçekten harika bazı WordPress eklentileri, WordPress’in üzerine güçlü e-ticaret platformları oluşturuyordu. Bu, WordPress kullanıcılarının WordPress kullanarak çevrimiçi mağazalar oluşturmasına ve güçlü e-ticaret web siteleri oluşturmasına olanak sağladı.

2012’de tema özelleştirici, tema önizlemeleri ve yeni medya yöneticisi tanıtıldı. Bu özellikler, yeni kullanıcıların resim galerileri oluşturmalarına ve temaları yeni bir temaya geçmeden önce önizlemelerine büyük ölçüde yardımcı oldu.

2013’te WordPress 3.7, WordPress’in sitenizin yazılımını küçük sürümler için otomatik olarak güncellemesine izin veren yeni otomatik güncelleme özelliğiyle geldi. Otomatik güncelleme özelliği, Google Chrome tarayıcısının yaptığına çok benzer. Birkaç kullanıcı bu özelliği beğenmedi, bu yüzden automatibecomet’lerin nasıl devre dışı bırakılacağına dair bir eğitim yazdık.

Bu zamana kadar WordPress zaten dünyanın en popüler CMS’si haline gelmişti.

Aralık 2013’te, yeni WordPress yönetici arayüzü olan MP6’yı tanıtan WordPress 3.8 yayınlandı. Bu yeni arayüz duyarlıydı ve kullanıcılara, herhangi bir cihazda veya ekran boyutunda daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamayı amaçladı.

WordPress 3.8 admin color schemes on mobile devices

16 Nisan 2014’te WordPress 3.9 yayınlandı. WordPress görsel yazı düzenleyicisini geliştirmeye odaklandı. Resimler artık doğrudan yazı düzenleyicisine sürüklenip bırakılabilir. Kullanıcılar artık resimleri doğrudan düzenleyicinin içinde düzenleyebilir ve düzenleyicinin içinde galeri önizlemelerini görebilir. WordPress 3.9 ayrıca canlı widget önizlemelerini, ses çalma listelerini ve diğer bazı geliştirmeleri de tanıttı.

Sonraki WordPress 4.0 ve WordPress 4.1 sürümleri ile yıl boyunca WordPress çekirdeğinde daha fazla iyileştirme yapıldı.

2014 ayrıca, WordPress için İngilizce olmayan indirmelerin İngilizce indirmeleri aştığı ilk yıldı.

2015 yılında WordPress 4.2, 4.3 ve 4.4 yayınlandı. Bu sürümler, iyileştirilmiş yerelleştirme, emoji desteği, tema özelleştirici ve WordPress REST API altyapısı oluşturmaya odaklandı.

Emoji support was added to WordPress in 4.2

Aynı yıl, en popüler WordPress e-ticaret eklentisi olan WooCommerce, Automattic (WordPress’in kurucu ortağı Matt Mullenweg tarafından kurulan şirket) tarafından satın alındı.

2016’da WordPress 4.5, 4.6 ve 4.7 yayınlandı. Her sürüm, bazı yeni özellikler ve iyileştirmeler getirdi. Yıl boyunca en önemli değişiklikler, eklentiler ve temalar için kolaylaştırılmış güncellemeler, tarayıcı depolamasını kullanarak içerik kurtarma ve tema özelleştirici için özel css özelliğiydi. Yıl sonunda, WordPress.org aktif olarak HTTP’leri desteklediğini duyurdu

2017’de WordPress 4.8 ve 4.9 yayınlandı. Bu sürümler, ses, video, resim, galeri, zengin metin ve HTML eklemek için birkaç yeni varsayılan widget getirdi. Bu sürümler ayrıca yeni WordPress blok düzenleyicisinin temelini oluşturdu.

2018 yılında, WordPress 5.0 yepyeni bir düzenleme deneyimi ile piyasaya sürüldü. Yeni WordPress blok düzenleyici projesinin kod adı Gutenberg idi. Gutenberg öğreticimizin tamamına bakın – WordPress blok düzenleyici

Gutenberg blocks

WordPress için sırada ne var?

WordPress, dünya çapında milyonlarca web yayıncısının ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli olarak gelişmektedir. WordPress’in yönü doğrudan kullanıcıların ihtiyaçlarına bağlıdır. Dünyanın dört bir yanındaki insanları harika web alanları yaratmaları için güçlendirmeye devam edeceğini güvenle varsayabiliriz.

Umarız bu makale WordPress’in tarihini anlamanıza yardımcı olmuştur. Ayrıca WordPress’in perde arkasında nasıl çalıştığını (infografik) ve her web sitesinin kullanması gereken en iyi WordPress eklentilerinin hangileri olduğunu görmek isteyebilirsiniz.