2021 Yılında E-ticaret Web Sitelerinin Maliyeti Ne Kadar? (Gerçek sayılar)

750 425 KreatifAjans

Bir WordPress web sitesinin ne kadara mal olduğu ve özel bir WordPress teması için ne kadara mal olduğu konusundaki makalelerimizden sonra, çoğunuz bir e-Ticaret web sitesinin maliyeti hakkında yazmamızı istediniz?

Bir e-ticaret web sitesi oluşturmanın maliyetini bilmek önemlidir, çünkü yeni çevrimiçi iş fikrinize başlamak için ihtiyaç duyacağınız yatırımı hesaplamanıza yardımcı olur.

Buradaki zorluk, bir e-Ticaret web sitesi oluşturmada birçok faktörün bulunması ve bunların hepsinin işletmenizin genel maliyetini etkileyecek olmasıdır.

Net bir eylem planınız yoksa, kolayca aşırı harcamaya başlayabilirsiniz. Ama endişelenme, yardım etmek için buradayız.

Bu yazıda, bir e-Ticaret web sitesinin maliyeti hakkında size net bir fikir vermek için tüm bilgileri inceleyeceğiz. Ayrıca, fazla harcamadan kaçınmanın ve kârı en üst düzeye çıkarmanın farklı yollarını da göstereceğiz.

Hazır? Başlayalım.

Cost of building an eCommerce website

Bir E-Ticaret Sitesi Kurmanın Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Bir e-Ticaret web sitesi oluşturmanın maliyetini hesaplamanın en iyi yolu, farklı e-ticaret platformlarını, araçlarını, eklentileri ve iş gereksinimlerinize göre ihtiyaç duyacağınız ek hizmetleri karşılaştırmaktır.

Size bir e-Ticaret web sitesinin doğru bir maliyetini vermenin tek yolu budur.

Bir çevrimiçi mağaza oluşturmanın birden fazla yolu olduğundan, çoğu çevrimiçi e-ticaret web sitesi maliyet hesaplayıcısı tamamen yanlış olur (bu nedenle, onlardan kaçınmanız en iyisidir).

Bu makaleyi odaklanmış tutmak için, e-ticaret maliyet analizimizi aşağıdaki ana giderlere ayıracağız:

Barındırma maliyetleri
  • Ödeme işleme maliyetleri
  • Tasarım maliyetleri
  • Eklentiler ve uzantılar maliyeti
  • Bir e-ticaret web sitesinin toplam maliyeti
  • İşletmenizi büyütmenin maliyetleri
  • Bir çevrimiçi mağaza yapmak için kullanabileceğiniz birçok farklı e-ticaret yazılımı ve platformu vardır. Bu makalenin iyiliği için, aşağıdaki en iyi e-ticaret platformlarını kullanacağız:

    WooCommerce
  • Shopify
  • BigCommerce
  • Bununla birlikte, bir e-Ticaret web sitesi yapmanın maliyetini ve yol boyunca akıllı seçimlerle nasıl tasarruf edileceğini hesaplamaya başlayalım.

    1. Barındırma Maliyetleri

    Ecommerce hosting costs

    İnternetteki her web sitesinin web barındırmaya ihtiyacı vardır. Burası web sitenizin dosyalarının saklandığı yerdir. Ayrıca web sitenizin internetteki adresi olan bir alan adına da ihtiyacınız olacak, örneğin kreatifajans.com.

    E-ticaret barındırma söz konusu olduğunda, e-ticaret projeleriniz için kullanabileceğiniz iki yol vardır. Her birinin farklı maliyetleri ve teknik gereksinimleri vardır.

    İkisine de bir göz atalım.

    1. Kendinden Barındırılan e-Ticaret Web Sitesi için Barındırma Maliyetleri

    WooCommerce, milyonlarca küçük ve büyük çevrimiçi mağazaya güç veren dünyadaki en popüler e-ticaret platformudur.

    WooCommerce’in kendisi ücretsiz bir yazılım olarak mevcuttur; bu, istediğiniz kadar e-ticaret web sitesi oluşturmak için ücretsiz olarak indirip kullanabileceğiniz anlamına gelir.

    Ancak, yüklemek için bir WooCommerce web barındırma hesabına ihtiyacınız olacak. Ayrıca bir alan adına ve bir SSL sertifikasına ihtiyacınız olacak.

    Başlangıç web sitesi barındırma planı normalde ayda 7,99 ABD Doları, alan adı 14,99 ABD Doları / yıl ve SSL Sertifikası 69 ABD Doları / yıl’dan başlar.

    Tüm bu maliyetler, başlangıçta bir e-ticaret mağazası yapmak için küçük ama yine de önemli bir yatırımı oluşturur.

    Neyse ki Bluehost, Kreatif Ajans kullanıcılarına ücretsiz bir alan adı ve SSL sertifikası ile barındırmada cömert bir indirim sunmayı kabul etti.

    Temel olarak, ayda yalnızca 2,75 ABD dolarına başlayabilirsiniz.

    → Bu Özel Bluehost Teklifini Almak İçin Buraya Tıklayın ←

    İşletmeniz büyümeye başladığında, daha fazla trafiği idare etmek için sonunda barındırma planınızı yükseltmeniz gerekecektir.

    Bu, web sitenizi daha fazla müşteri ziyaret ettikçe barındırma maliyetlerinizin artmaya başlayacağı anlamına gelir. Umarım, o zamana kadar artan barındırma maliyetlerini haklı çıkarmak için yeterli para (satış) kazanmış olacaksınız.

    Barındırma planınızı WP Engine gibi yönetilen bir WordPress barındırma şirketine değiştirebilirsiniz. Başlangıç planları ayda 35 dolar ve ölçek planı ayda 290 dolardır, ancak ek bir indirim almak için WP Motor kuponumuzu kullanabilirsiniz.

    Kendi kendine barındırılan bir e-ticaret sitesinin avantajları şunlardır:

  • E-Ticaret sitenizi istediğiniz gibi oluşturmak için tam özgürlüğe sahip olursunuz.
  • Yalnızca ihtiyacınız olanı ödeyerek bir ton para biriktirebilirsiniz.
  • Sınırsız satış yapabilir, sınırsız ürün ekleyebilir, dilediğiniz ödeme ağ geçidi platformunu kullanabilirsiniz.
  • Bununla birlikte, teknik bilgisi olmayan bazı kullanıcılar kendi e-ticaret yazılımlarını nasıl kuracaklarını öğrenmek istemiyor ve bunun yerine sizin için yapılmış bir çözümü tercih ediyor. SaaS e-ticaret platformlarının devreye girdiği yer burasıdır.

    2. SaaS e-Ticaret Platformları için Barındırma Maliyetleri

    SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) olarak sunulan e-ticaret platformları, yazılımı yüklemenizi, yönetmenizi veya kendiniz barındırmanızı gerektirmez.

    Web sitenizin barındırma fiyatı yazılıma dahildir. Web sitesi barındırma yönetimi konusunda endişelenmenize gerek yok.

    En popüler SaaS e-Ticaret platformlarından ikisi Shopify ve BigCommerce’dir.

    Her ikisi de ürünlerinizi çevrimiçi satmak için inanılmaz derecede kolay ve oldukça ölçeklenebilir e-ticaret platformları sunar. Her iki platform da SSL içerir, ancak ayrı olarak bir alan adı satın almanız gerekir. Talimatlar için bir alan adının nasıl kaydedileceğine ilişkin kılavuzumuza bakın.

    Shopify e-Ticaret planlarının maliyeti şu şekildedir:

  • Temel Shopify: 29 $ / ay
  • Shopify: 79 $ / ay
  • Gelişmiş Shopify: 299 $ / ay

  • Şimdi bunu BigCommerce planlarıyla karşılaştıralım:

  • Standart: 29.95 $ / ay
  • Artı: 71.95 $ / ay
  • Pro: 224,95 ABD doları / ay
  • BigCommerce pricing

    Her iki platform için de her plan, gözden geçirmeniz gereken farklı bir özellik kümesiyle birlikte gelir, böylece ihtiyaçlarınıza uygun planı seçebilirsiniz.

    Shopify ve BigCommerce arasında bazı büyük farklar vardır ve bunları makale boyunca tartışacağız.

    Örneğin, BigCommerce Standard planı, sizi yılda 50.000 $ çevrimiçi satışla sınırlar. Bundan sonra, hesabınızı yükseltmeniz gerekecek.

    Öte yandan Shopify, sizi Shopify ödemelerini kullanmaya zorlar. Başka bir ödeme ağ geçidi kullanmak istiyorsanız, e-ticaret mağazanızda üçüncü taraf ödeme ağ geçidi kullanarak yaptığınız her işlem için% 2 ek ücret alınacaktır. Ücret, daha yüksek ücretli planları için% 1’e ve ardından% 0,5’e düşer.

    Tahmini E-ticaret Barındırma Maliyetleri:

    Kendi kendine barındırılan e-ticaret web sitesi: 2,75 – 241,67 ABD doları / ay

    SaaS e-Ticaret barındırma maliyeti 29 $ – 299 $ / ay

    Lütfen bu maliyet tahmininin başlangıç ve orta ölçekli çevrimiçi mağazalar için olduğunu unutmayın. Yüksek hacimli mağazalar için büyük olasılıkla Shopify Plus veya BigCommerce Enterprise’a geçmeniz gerekecek ve bu da aylık binlere mal oluyor.

    Kendi kendine barındırılan sitede, barındırma planlarınızı WP Engine, Liquid Web veya kullandığınız barındırma sağlayıcısı ile yükseltmeniz gerekecektir.

    Yukarıdaki barındırma maliyeti analizine göre, WooCommerce ile kendi kendine barındırılan e-ticaret sitesi kazanan olarak çıkıyor. Çevrimiçi bir mağazanın nasıl başlatılacağı hakkındaki kılavuzumuza bakın.

    2. Ödeme İşlemi

    Payment processing

    Yeni başlayanların çoğu, bir e-ticaret platformu seçerken ödeme işlem ücretlerine bakmaz. Bunun işletmeniz üzerinde ciddi bir etkisi olabilir çünkü maliyetlerinizi önemli ölçüde artıracak ve karınızı düşürecektir.

    Farklı e-ticaret platformlarının ödemeleri nasıl ele aldığını ve müşterilerinizden ödeme kabul etmenin size ne kadara mal olacağını görelim.

    WooCommerce’de Ödeme Maliyetleri

    WooCommerce payments

    WooCommerce açık kaynaklı bir yazılımdır, bu nedenle birçok ödeme platformu entegrasyonuna sahiptir. Bu, WooCommerce kullanan kendi kendine barındırılan e-ticaret web sitelerinin istedikleri herhangi bir ödeme ağ geçidini kullanmakta özgür oldukları anlamına gelir.

    Varsayılan olarak, WooCommerce, kredi kartı ödemelerini kabul etmek için PayPal ve Stripe ödeme ağ geçitlerini destekler. Ayrıca, uzantı olarak sunulan düzinelerce diğer ödeme hizmetlerinden de seçim yapabilirsiniz.

    İşlem ücretlerini yalnızca seçtiğiniz ödeme ağ geçidi hizmetine ödeyeceksiniz. Her birinin farklı bölgeler, para birimleri, hizmetler için farklı oranları vardır.

    Diğer bir avantaj, WooCommerce’in daha az bilinen bazı bölgesel ödeme hizmetleri için bile mevcut uzantılara ve entegrasyonlara sahip olmasıdır. Bu, belirli ülkelerdeki müşterilere hizmet veren e-ticaret web siteleri için büyük bir avantajdır.

    WooCommerce’i kullanarak, farklı ödeme hizmetlerinin ücretlerini karşılaştırabilir ve işletmeniz için en iyi seçeneği seçebilirsiniz.

    WooCommerce, web sitenizde kaç satış yapabileceğinize de bir sınır koymaz. Bu, e-ticaret web sitelerine ödeme hizmetlerini seçme ve herhangi bir aşım ücreti ödememe özgürlüğü verir.

    WooCommerce ödeme işleme maliyetleri:

    Ödeme işlem ücretleri, ödeme ağ geçidine, para birimine ve bölgeye göre değişir. İşte ABD doları cinsinden popüler ödeme ağ geçitlerine hızlı bir genel bakış.

  • PayPal: 10 ABD dolarının üzerindeki işlemler için% 2,9 + 0,30 ABD doları
  • Şerit: İşlem başına% 2,9 + 0,30 ABD doları
  • Authorize.net -% 2,9 + işlem başına 0,30 ABD doları + 25 ABD doları aylık ücret.
  • Shopify’da Ödeme Maliyetleri

    Shopify payment costs

    Shopify, web sitenizde kredi kartı ödemelerini kabul etmenize olanak sağlayan Shopify Payments adlı kendi ödeme çözümlerini sunar. Ayrıca bölgesel ve kripto para birimi ödeme hizmetleri de dahil olmak üzere birçok üçüncü taraf ödeme ağ geçidi sunar.

    Shopify Payments, bu makalenin yazıldığı tarihte yalnızca 13 ülkede kullanılabilir. Bazı ülkelerde belirli ürünleri satmanıza izin verilmediğinden, ülkenize ilişkin ödeme koşullarını dikkatlice okumanız gerekir.

    Üçüncü taraf bir ödeme hizmeti kullanmayı seçerseniz, söz konusu ödeme ağ geçidinin ücretleri +% 2,0 ek ücreti Shopify’a ödersiniz. Bu ilk bakışta çok fazla görünmeyebilir, ancak uzun vadede önemli bir miktar haline gelebilir.

    Çoğu ödeme hizmetinin ortalama olarak işlem tutarının% 2,9’unu talep ettiği düşünülürse, bu, toplam işlemin% 5’ine kadar ödeme işlem ücreti olarak ödeyebileceğiniz anlamına gelir.

    Şimdi Shopify tarafından desteklenen 13 ülkeden birindeyseniz, PayPal ile neredeyse aynı oranı elde edersiniz.

    Ancak bu seçilmiş ülkelerde değilseniz, her işlem için Shopify’a% 2 ek ücret ödersiniz ve bu da kâr marjınızı önemli ölçüde azaltabilir.

    Shopify Payment işleme maliyetleri

  • Shopify Payments: İşlem başına% 2,9 + 30 ¢
  • Üçüncü taraf ödeme hizmetleri: Ödeme ağ geçidi ücretleri + her işlem için Shopify’a ödenen% 2 ek ücret.
  • BigCommerce’de Ödeme Maliyetleri

    BigCommerce payment gateway

    BigCommerce, 65’ten fazla üçüncü taraf ödeme ağ geçidi arasından seçim yapmanızı sağlar. Bu ödeme platformları Shopify’dan daha geniş bir küresel erişim sağlar, ancak WooCommerce kadar geniş değildir.

    BigCommerce kullanmanın en büyük avantajı, ek işlem ücreti talep etmemesidir. Bu, yalnızca seçtiğiniz ödeme hizmeti sağlayıcısına (WooCommerce’e benzer) her işlem için ödeme yapacağınız anlamına gelir.

    Her işlemin ücretleri ödeme hizmetine, para birimine ve ülkeye bağlı olacaktır. PayPal, Square, Stripe, Authorize.net ve çok daha fazlası gibi tüm popüler ödeme hizmetlerinden seçim yapabilirsiniz.

    BigCommerce Ödeme işleme maliyetleri

  • PayPal: 10 ABD dolarının üzerindeki işlemler için% 2,9 + 0,30 ABD doları
  • Şerit: İşlem başına% 2,9 + 0,30 ABD doları
  • Authorize.net -% 2,9 + işlem başına 0,30 ABD doları + 25 ABD doları aylık ücret.
  • Bir E-ticaret Web Sitesinde Ödeme İşlemi için Tahmini Maliyetler

    Ödeme işleme maliyetleriniz, e-Ticaret platformunuza ve seçtiğiniz ödeme hizmetlerine bağlı olacaktır. İşte ödeme maliyetlerinin ortalama bir tahmini.

  • WooCommerce: PayPal veya Stripe – işlem için% 2,9 + 0,30 ABD doları
  • Shopify: Shopify Payments -% 2,9 + 30 ¢ | Üçüncü taraf ödeme ağ geçitleri için işlem başına ek% 2
  • BigCommerce: PayPal veya Stripe – işlem başına% 2,9 + 0,30 ABD doları
  • Not: Bu maliyetler, bankanız tarafından tahsil edilebilecek herhangi bir ücreti içermez.

    Ödeme işleme maliyetlerine bakıldığında, hem WooCommerce hem de BigCommerce en düşük maliyetler için birbirine bağlıdır.

    3. E-ticaret Web Sitesi Tasarım Maliyetleri

    eCommerce design

    E-ticaret sektörü inanılmaz bir hızla büyüyor. Her gün yeni çevrimiçi mağazalar açılıyor ve iş alanınızda zaten önemli bir rekabet olması ihtimali var.

    Tasarımın devreye girdiği yer burasıdır.

    Web sitenize profesyonel ve müşteri odaklı bir tasarım sunmak, rekabette öne geçmenize yardımcı olur.

    Şimdi düşünüyor olabilirsiniz, peki ben profesyonel bir web tasarımcısı değilim, mağazamın öne çıkmasına ve daha fazla satış yapmasına yardımcı olacak bir tasarımı nasıl bulabilirim?

    Çoğu e-ticaret platformu bu sorunun farkındadır, bu nedenle hazır web sitesi şablonları sunarlar. Mağaza sahipleri, basit sürükle ve bırak araçlarını kullanarak düzenleri özelleştirebilir.

    Mağaza sahipleri ayrıca ek özellikler, öncelikli destek ve benzersiz düzenlerle birlikte gelen birinci sınıf tasarımlar satın alabilir. Elbette, özel özelliklerle sıfırdan tamamen özel bir şablon tasarlamak için bir geliştirici de kiralayabilirsiniz.

    Farklı platformlarda bir e-ticaret web sitesi tasarlamanın maliyeti ne kadar görelim.

    WooCommerce Tasarım Maliyetleri

    WooCommerce, tasarım ve görünüm açısından en esnek seçenektir. En popüler web sitesi kurucusu olan WordPress’in üzerine inşa edilmiştir; bu, WooCommerce ile kullanmak için herhangi bir WordPress temasını seçebileceğiniz anlamına gelir.

    Ancak, en iyi sonuçlar için WooCommerce’e özel bir tema seçmek istersiniz.

    Neyse ki, aralarından seçim yapabileceğiniz binlerce WooCommerce teması var. Birçoğu tamamen ücretsizdir ve bazıları 30 $ ‘dan başlayan küçük bir ücret karşılığında mevcuttur.

    İşte tonlarca özelleştirme seçeneğine sahip en iyi WooCommerce temaları.

    Astra – 1 tıklama ile yükleyebileceğiniz düzinelerce hazır siteye sahip popüler bir WooCommerce teması.
  • Divi – Düzinelerce şablon, yerleşik bir sayfa oluşturucu ve başlangıç dostu özelleştirme seçenekleriyle güçlü bir WooCommerce teması
  • Ocean WP – Tonlarca özelleştirme seçeneği ile piyasadaki en iyi çok amaçlı WooCommerce temalarından biri
  • Tam liste için en iyi WooCommerce temalarıyla ilgili makalemize bakın.

    WooCommerce ayrıca size harika WordPress sayfa oluşturucu eklentilerine erişim sağlar. Bu sürükle ve bırak araçları, dakikalar içinde özel ürün sayfaları ve özel açılış sayfası düzenleri oluşturmanıza olanak tanır.

    Ücretsiz veya ücretli bir WooCommerce teması kullanmak istemiyorsanız, özel WooCommerce geliştirme için bir WordPress geliştiricisi kiralayabilirsiniz.

    Özel temalar benzersizdir ve işiniz için özel olarak yapılmıştır. Özel özellikleri birleştirmenize ve fikirlerinizi gerçeğe dönüştürmenize olanak tanırlar.

    Özel bir tema, ihtiyacınız olan özelliklere ve geliştiricinizin uzmanlığına bağlı olarak çok pahalı hale gelebilir. Özel bir web sitesi geliştirmenin toplam maliyeti, ortalama büyüklükteki bir e-ticaret işletmesi için 1500 ila 6000 ABD Doları arasında başlayabilir.

    Kendi tamamlayıcı eklentilerine sahip kurumsal düzeyde özel bir temanın maliyeti 10.000 ila 30.000 ABD Doları arasında olabilir.

    Shopify Tasarım Maliyetleri

    Shopify themes

    Shopify, e-ticaret mağazanız için başlangıç noktası olarak kullanabileceğiniz hazır şablonlar sunar. Ayrıca düzeni, renkleri ve diğer ayarları özelleştirmek için yerleşik araçlar sunar.

    Shopify web sitesinde şu anda 10 ücretsiz ve 65 ücretli tema bulunmaktadır. Bu, özellikle WooCommerce için mevcut olan binlerce temayla karşılaştırıldığında çok küçük bir sayıdır.

    Ortalama olarak, Shopify için ücretli bir tema 160 $ ‘dan başlar. Shopify temalarının 59 $ ‘a kadar düşük fiyatlara satılabileceği üçüncü taraf tema pazarlarında daha ucuz temalar bulabilirsiniz.

    Size özel bir Shopify teması hazırlaması için bir geliştirici de kiralayabilirsiniz. Ancak Shopify, geliştiriciler arasında WooCommerce kadar popüler değildir, bu da işe alım havuzunuzun oldukça küçük olacağı ve oranların daha yüksek olacağı anlamına gelir.

    Seçtiğiniz geliştiriciye ve oranlarına bağlı olarak, Shopify için özel bir tasarım geliştirme maliyeti 5.000 ila 30.000 ABD Doları arasında olabilir.

    BigCommerce Tasarım Maliyetleri

    BigCommerce themes

    BigCommerce ayrıca ücretli ve ücretsiz temalar sunar. Şu anda mağazada birden fazla stilde 12 ücretsiz tema ve 100’den fazla ücretli tema var.

    Bu temaların her biri, sezgisel bir kullanıcı arayüzü kullanılarak tamamen özelleştirilebilir. Mağazanız için kendi işletme logonuzu, özel renklerinizi ekleyebilir ve farklı düzen stilleri seçebilirsiniz.

    Tüm temalar mobil uyumludur ve daha yüksek dönüşüm oranları için tasarlanmıştır. BigCommerce platform yönergelerine ve kodlama standartlarına sıkı sıkıya bağlıdırlar, böylece hangi temayı seçerseniz seçin aynı kullanıcı deneyimini yaşarsınız.

    Ayrıca, BigCommerce temalarını üçüncü taraf ticaret sitesi web sitelerinden de bulabilirsiniz. Bununla birlikte, bu temalar, resmi mağazada bulunanlar kadar kaliteli olmayabilir.

    BigCommerce ayrıca geliştiricilerin özel yapım temalar yüklemelerine de izin verir. BigCommerce’in resmi iş ortağının dizininde veya UpWork gibi serbest çalışan pazarlarda kiralık bir geliştirici bulabilirsiniz.

    Ücretli BigCommerce temaları için fiyatlandırma 160 $ + ‘dan başlar. Özel bir BigCommerce teması, iş için kiraladığınız geliştiriciye veya ajansa bağlı olarak size 3.000 ila 30.000 ABD Doları arasında bir fiyata mal olabilir.

    Bir E-ticaret Web Sitesi için Tahmini Tasarım Maliyetleri

    WooCommerce – Ücretsiz, premium için 99 $ ve özel için 5.000 $

    Shopify – Ücretsiz, premium için 160 ABD doları ve özel için 5.000 ABD doları

    BigCommerce – Ücretsiz, premium için 160 ABD doları ve özel için 5.000 ABD doları

    Not: Hem BigCommerce hem de Shopify, hem ücretsiz hem de ücretli sınırlı temalara sahiptir. WooCommerce, binlerce ücretsiz ve ücretli temaya, geniş geliştirici havuzuna ve tasarımda çok daha fazla esnekliğe erişmenizi sağlar.

    4. Eklenti ve Uzantıların Maliyeti

    Addons and extensions

    Bir e-ticaret platformunun ihtiyaç duyacağınız tüm özellikleri tek bir yazılıma dönüştürmesi mümkün değildir. Deneseler bile, işler karışacak ve yazılımın kullanımı zorlaşacaktı.

    Bu sorunu çözmek için çoğu e-ticaret yazılımı modüler bir yaklaşımla yapılır. Bu, çekirdek yazılımın eklentiler ve uygulamalar kullanılarak genişletilmesine olanak tanır.

    Bu eklenti veya uzantılar, e-Ticaret web sitenize yeni özellikler eklemenize ve işlevselliğini genişletmenize olanak tanır. Birçoğu ücretli ve bunları satın almak, bir e-Ticaret web sitesi oluşturma maliyetinizi artıracaktır.

    Popüler e-ticaret platformlarında eklentilerin ve uzantıların maliyetlerini karşılaştıralım.

    WooCommerce Uzantıları ve Eklentileri