Web sitenizi oluşturmak için hangi CMS platformunu kullanacağınızı merak ediyor musunuz?
Bir CMS (İçerik Yönetim Sistemi) platformu, herhangi bir kodu (en azından çoğu için) anlamadan kolayca bir web sitesi oluşturmanıza olanak sağlar. Kullanabileceğiniz birçok CMS seçeneği vardır, bu da ihtiyaçlarınız için en iyi CMS’yi seçmekte zorlanabileceğiniz anlamına gelir.
Bu makalede, web siteniz için doğru CMS platformunu seçmenin neden bu kadar önemli olduğunu açıklayacağız. Bir karşılaştırma ile birlikte en iyi CMS platformları için en iyi seçimlerimizi de paylaşacağız.
CMS Platformu nedir?
Bir CMS platformu (içerik yönetim sistemi platformu), içeriği kolayca yönetmenize ve bir web sitesi oluşturmanıza olanak tanıyan bir yazılım parçasıdır.
Normalde web sayfaları HTML, JavaScript ve CSS programlama dillerinde yazılır. Bir CMS platformu olmadan bir web sitesi kuracak olsaydınız, bu dilleri öğrenmeniz ve çok fazla kod yazmanız gerekirdi.
CMS platformları, kod yazmadan veya programlamayı öğrenmeden bir web sitesi oluşturmanıza izin vererek bu sorunu çözer.
Tabii ki, geliştirici dostu bir CMS aramıyorsanız, bu da kodlamayı zaten bildiğiniz anlamına gelir.
Web Siteniz İçin En İyi CMS Platformu Nasıl Seçilir
Piyasada çok sayıda farklı CMS platformu var, o halde hangisini seçmelisiniz? CMS platform karşılaştırmamıza geçmeden önce, işte iyi bir CMS’de aramanız gerekenler.
Kullanım kolaylığı
İçerik oluşturmanızı ve düzenlemenizi kolaylaştıran bir CMS istiyorsunuz. Bu genellikle sürükle ve bırak arayüzüne sahip olmak anlamına gelir, böylece sayfalarınıza farklı öğeler ekleyebilirsiniz.
Yayınladıktan sonra sitenizin içeriğinde değişiklik yapmanız hızlı ve anlaşılır olmalıdır.
Tasarım seçenekleri
CMS yazılımınız, aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda web sitesi tasarım şablonu sunmalıdır. Ayrıca, bu tasarımları kendi gereksinimlerinize göre kolayca özelleştirmenize izin vermelidir (ideal olarak kod yazmadan).
Veri taşınabilirliği
Harika bir CMS platformu, verilerinizi kolayca dışa aktarmanız ve başka bir yere taşımanız için araçlara sahip olmalıdır.
Örneğin, daha sonra farklı bir platform veya farklı bir hosting şirketi seçmeye karar verebilirsiniz. Veri taşınabilirliği, tamamen özgürce dolaşmanızı kolaylaştırır.
Uzantılar ve eklentiler
Tüm web siteleri aynı değildir. Bu nedenle, herhangi bir CMS platformunun her web sitesi için gereksinimleri karşılayacak tüm özelliklerle gelmesi imkansızdır.
Uzantılar ve eklentiler bu sorunu çözer. Bunlar, özelliklerini genişletmek ve gerektiğinde yenilerini eklemek için CMS yazılımınıza yükleyebileceğiniz ayrı yazılımlardır. Bunları CMS platformunuz için uygulamalar olarak düşünün.
Yardım ve destek seçenekleri
CMS platformları bir web sitesi oluşturmayı olabildiğince basit hale getirmeyi amaçlasa da, yine de bazı sorularınız olabilir. Takılıp kalırsanız hangi yardım ve desteğin mevcut olduğunu öğrenin.
Bazı CMS sağlayıcılarının bir avuç SSS’si ve yanıt vermekte acı verici bir şekilde yavaş olan bir müşteri hizmetleri ekibi olacaktır. Diğerleri, günün veya gecenin herhangi bir saatinde size yardımcı olabilecek büyük bir destek topluluğuna sahip olacak.
Fiyatı ne kadar?
Bazı CMS platformları tamamen ücretsizdir. Diğerleri aylık ücret alır. Ücretsiz CMS platformlarında bile, genellikle üçüncü taraf uzantıları, tasarımları ve / veya web barındırma hizmetleri için ödeme yapmanız gerekir.
CMS’nizi seçmeden önce fiyatlandırma hakkında olabildiğince fazla bilgi edinmeye çalışın, böylece kötü sürprizler yaşamazsınız.
Bunları göz önünde bulundurarak, aralarından seçim yapabileceğiniz en iyi CMS platformlarına bir göz atalım.
1. WordPress.orgWordPress.org, en iyi CMS platformu için bir numaralı seçimimizdir. Dünyanın en popüler CMS yazılımıdır ve internetteki tüm web sitelerinin yaklaşık% 35’ine güç sağlar.
O değil şaşırtmak WordPress.org önemlidir WordPress.com. WordPress.org, başlangıçta blog yazmak için tasarlanmış ücretsiz bir açık kaynaklı CMS’dir, ancak şimdi her türlü web sitesi / çevrimiçi mağaza tarafından kullanılmaktadır. WordPress.com bir blog barındırma platformudur.
İkisi arasındaki farktan emin değilseniz, detaylı WordPress.org ve WordPress.com karşılaştırmamıza göz atın.
Not: Kreatif Ajans’da WordPress hakkında konuştuğumuzda, normalde WordPress.org’u kastediyoruz. Uygun olduğu durumlarda WordPress.com’u belirtiyoruz.
WordPress sitenizi kendiniz barındırmanız gerekir, bu da uygun bir WordPress barındırma sağlayıcısı bulmak anlamına gelir.
Artıları
Eksileri
Fiyatlandırma
WordPress’in kendisi hiçbir şeye mal olmaz. Bununla birlikte, bir alan adına (yılda yaklaşık 9 – 15 $) ve WordPress çalıştırabilen bir web barındırma hesabına (normalde ayda 7,99 $ ‘dan) ihtiyacınız olacak.
Ücretsiz bir alan adı ve ücretsiz SSL içeren WordPress barındırma hizmetini ayda sadece 2,75 $ karşılığında alabileceğiniz Bluehost ile özel bir anlaşmamız var.
WordPress sitenizi başlatmak için biraz yardıma ihtiyacınız varsa, adım adım talimatlarla bir web sitesinin nasıl yapılacağına ilişkin kılavuzumuza bakın.
2. JoomlaJoomla, birçok farklı şablon ve uzantı ile birlikte gelen bir başka popüler ücretsiz açık kaynaklı CMS platformudur. Kullanımı ücretsizdir, ancak barındırma ve bir alan adına ihtiyacınız olacaktır.
İlk olarak 2005 yılında piyasaya sürüldü, yani WordPress gibi, yıllardır devam ediyor. Joomla özelliklerle doludur ve birçok web sunucusu 1 tıklama ile kurulum sunar. Ancak, geliştiriciler ve deneyimli web sitesi yaratıcıları için gerçekten ideal bir CMS platformudur, bu nedenle yeni başlayanlar için o kadar da iyi bir seçenek değildir.
Artıları
Eksileri
Fiyatlandırma
Joomla’nın kendisi ücretsizdir, ancak Joomla’yı destekleyen bir alan adı ve web barındırma için ödeme yapmanız gerekecektir. SiteGround, birçok kullanışlı özelliğe sahip belirli Joomla barındırma planlarına sahip oldukları için burada iyi bir seçenektir.
Web sitenize daha fazla işlevsellik eklemek için bazı uzantılar için ödeme yaparken kendinizi bulabilirsiniz. Neyi başarmaya çalıştığınıza bağlı olarak, bir geliştiriciden yardım almak için bütçe ayırmak bile isteyebilirsiniz.
3. DrupalDrupal, başka bir açık kaynaklı CMS platformudur. The Economist’in sitesi ve bir dizi üniversitenin sitesi dahil olmak üzere bazı büyük web sitelerinin arkasındaki CMS’dir.
Drupal, geliştiriciler veya bir geliştiriciyi işe alabilecek kişiler için iyi bir seçenektir. Çok fazla veriyi işlemesi gereken son derece özelleştirilmiş bir site oluşturmayı hedefliyorsanız, özellikle iyidir.
SiteGround’da bir Drupal sitesi barındırabilirsiniz. Ücretsiz kurulum sunarlar ve hatta mevcut bir Drupal sitesini aktarmanıza yardımcı olabilirler.
Artıları:
Eksileri:
4. WooCommerce
WooCommerce, dünyadaki en popüler e-ticaret platformudur. Gerçekten esnektir ve yönetimi kolaydır.
WooCommerce teknik olarak bir CMS platformu değildir. Bunun yerine, WordPress’te bir eklenti olarak çalışır, bu nedenle WooCommerce’i kurmak için sitenizde WordPress’e sahip olmanız gerekir.
Yine de bir CMS platformu olsaydı, W3Techs’e göre pazar payının % 5,8’ine sahip olurdu. Bu, onu kullanan dünyadaki tüm web sitelerinin yüzdesidir.
Artıları
Eksileri
Fiyatlandırma
WooCommerce eklentisinin kendisi ücretsizdir, ancak çevrimiçi mağazanız için ekstra eklentiler ve uzantılar için ödeme yapmanız gerekebilir.
Ayrıca bir alan adı ve web barındırma hesabı için de ödeme yapmanız gerekir. Bluehost, siteniz için WooCommerce ve Storefront Temasını sizin için yükleyecekleri için seçebileceğiniz harika bir web barındırıcısıdır.
5. BigCommerceBigCommerce, bazen hepsi bir arada platform olarak adlandırılan, tamamen barındırılan bir e-ticaret platformudur. Yeni başlayan biriyseniz, başlamak kolaydır.
BigCommerce, sitenizi sizin için barındırmanın yanı sıra gerçek CMS platformunun kendisini sağlar. Ayrıca sizin için güvenliği ve yedeklemeleri de yönetir.
Artıları
Eksileri
Fiyatlandırma
BigCommerce’i kullanmak için aylık bir abonelik ödemeniz gerekiyor, bu da diğer bazı çözümler kadar uygun maliyetli olmadığı anlamına geliyor. Tüm planlarla, aylık ödeme yapmak yerine yıllık peşin ödeme yaparak biraz tasarruf edebilirsiniz.
En ucuz fiyatlandırma planı olan Standart, yılda 50.000 $ ‘a varan satışlar için 29.95 $ / ay’dır. En pahalı olanı, size 400.000 $ ‘a kadar satışları karşılayacak olan 249.85 $ / aylık Pro planıdır. Bundan sonra özel bir Kurumsal plan almanız gerekecek.
6. ShopifyShopify, başka bir hepsi bir arada barındırılan CMS platformudur. Hosting satın almanıza, herhangi bir yazılım yüklemenize veya güncelleme ve yedekleme gibi şeyleri yönetmenize gerek kalmayacak.
Basit bir sürükle ve bırak arayüzüne sahiptir. Mağaza içi satışları destekler; bu, hem fiziksel hem de çevrimiçi mağazanız varsa harikadır.
Artıları
Shopify’ın entegre ödeme çözümü Shopify Payments aracılığıyla kredi ve banka kartlarını kabul edebilirsiniz. PayPal, Shopify’ın varsayılan ödeme sağlayıcılarından biri olarak da dahildir.Eksileri
Fiyatlandırma
Shopify’ın fiyatlandırma planları, BigCommerce seçeneklerine benzer. Yine de büyük bir fark var. Shopify, satışlarda belirli bir dolar rakamına göre bir sonraki plana geçmenizi sağlamaz.
En ucuz plan 29 $ / ay’dır. En pahalısı 299 $ / ay’dır ve daha fazla özellik içerir. Bir yıllık peşin ödeme yaptığınızda indirim alırsınız.
7. WordPress.comWordPress.com, WordPress’in ticari, barındırılan sürümüdür. Açık kaynak, kendi kendine barındırılan WordPress olan WordPress.org ile karıştırmak kolaydır.
WordPress.com ve WordPress.org arasındaki farktan emin değilseniz buradan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
WordPress.com ile, sizin için barındırılan hepsi bir arada bir CMS platformuna sahip olursunuz. WordPress.com markasıyla bir alan adı satın alabilir veya ücretsiz bir alt alan adı kullanabilirsiniz.
Artıları
Eksileri
Fiyatlandırma
Ücretsiz bir WordPress.com planı mevcuttur, ancak kendi alan adınızı istiyorsanız (ve WordPress’in web sitenize reklam koymasını önlemek istiyorsanız), ücretli planlarından birini seçmeniz gerekir.
En ucuz 48 $ / yıl (4 $ / ay) veya çevrimiçi mağazalar için 540 $ / yıl (45 $ / ay) için e-Ticaret planı dahil olmak üzere diğer planlara geçebilirsiniz. Bunun ötesinde, ek özellikler sunan WordPress VIP seçenekleri vardır.
8. Hayalet