WordPress Kullanıcı Arayüzünün Evrimi (2003 – 2019)

750 425 KreatifAjans

WordPress kullanıcı arayüzü, 2003’teki ilk sürümünden bu yana istikrarlı bir şekilde gelişti. WordPress basit bir blog platformu olarak başladı ve şimdi tam teşekküllü bir CMS platformuna dönüştü. Bu yazıda, WordPress kullanıcı arayüzünün 2003’ten bugüne kadar olan evrimindeki farklı aşamaları göstermek için sizi zamanda geriye götüreceğiz.

Evolution of WordPress user interface since 2003

WordPress’in Başlangıçları

WordPress 2003’te başladı. Bunun başlıca nedeni, zaten popüler olan bir blog yazılımı olan b2 / cafelog’un geliştirilmesinin ana geliştiricileri tarafından durdurulmuş olmasıydı.

B2 / cafelog’un iki tutkulu kullanıcısı Matt Mullenweg ve Mike Little, b2 / cafelog’un üzerine yeni bir platform oluşturmaya karar verdi. Bu, WordPress’in ilk olarak 27 Mayıs 2003’te piyasaya sürülme şeklidir. WordPress’in tarihçesi hakkındaki makalemizde WordPress’in köken hikayesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

O zamandan beri birçok WordPress sürümü yayınlandı. Bu yazıda, yönetici paneli kullanıcı arayüzünde büyük bir değişiklik getirenleri vurgulayacağız.

WordPress 0.71 – (Haziran 2003)

WordPress 0.71 yönetici panelinin açılış sayfası doğrudan yazı yazma sayfasıydı. Gördüğünüz gibi gösterge tablosu yoktu.

Özellikler çok sınırlıydı ve basit tutuldu. Her gönderiye yalnızca bir kategori atayabilirsiniz. WordPress’in bu sürümü, birçok bilgiyi manuel olarak değiştirmeniz gereken sıkıcı bir kurulum yöntemine sahipti.

WordPress 1.0.1 (Miles – 2004)

WordPress 1.0.1 Miles was released January 3, 2004

Bu sürümden başlayarak, WordPress, ana sürümlerini Caz müzisyenlerinden sonra adlandırmaya başladı. Gördüğünüz gibi bu sürüm, ünlü bir müzisyen olan Miles Davis’in adını almıştır.

Bu sürümde, WordPress b2 dosya yapısını kullanmayı bıraktı ve kendi dosyalama yapısına doğru ilerledi. Yeni özellikler arasında çoklu kategori seçimi, SEO dostu URL yapısı, yorum denetimi, yeni yükleyici ve diğer bazı iyileştirmeler yer alıyor.

WordPress 1.2 – Mingus (Mayıs 2004)

WordPress 1.2 Mingus User Interface

Charles Mingus’un adını taşıyan WordPress 1.2, anıtsal bir sürümdü. Bu sürümdeki en önemli yükseltmelerden biri “Eklentiler” in tanıtılmasıydı.

Diğer önemli değişiklikler, Alt kategoriler, özel alanlar, küçük resim oluşturma, önizleme sonrası, şifrelenmiş şifreler ve aynı anda birden fazla hizmete ping atma yeteneği idi.

WordPress 1.5 – Strayhorn (Şub 2005)

WordPress’in bu sürümü, Billy Strayhorn’un adını almıştır. Yeni bir gösterge panosu stilinin ilk bakışını gösterdi. Ajax kullanmıyordu ve bugün kullandığımız WordPress’ten çok daha yavaştı.

Bir diğer önemli özellik, sayfaların yan gönderiler boyunca tanıtılması ve kullanıcıların bloglarının bir parçası olmayan statik sayfalar oluşturmalarına olanak sağlamasıydı. Bu sürüm ayrıca, tek bir WordPress kurulumuna birden çok tema yükleme desteği ekledi.

WordPress 2.0 – Duke (Aralık 2005)

WordPress 2.0 Duke

WordPress 2.0, WordPress yönetici arayüzüne büyük bir değişiklik getirdi. Yönetici alanının tamamen elden geçirilmesi üzerine büyük bir mavi başlık vardı. Belirli görevleri gerçekleştirmek için Ajax’ı kullandığı için önceki sürümlerden çok daha hızlıydı.

Bu sürüm ayrıca tam bir WYSIWIG editörü içeriyordu. Akismet, büyüyen yorum spam sorunuyla mücadele etmek için bir eklenti olarak tanıtıldı. Diğer bazı dikkate değer özellikler arasında resim / dosya yükleme, küçük resim aracılığıyla tema önizlemesi (screenshot.png), geliştirilmiş gönderme hızı, geliştiriciler için yeni kancalar ve daha fazlası vardı.

WordPress 2.1 – Ella (Ocak 2007)

WordPress 2.1

WordPress 2.1 Ella, yorumları yönetmek için yeni bir yönetici ekranı sunan ilk sürümdü. Kullanıcılar, yönetici ekranlarını yeniden yüklemeden yorumları silebildiklerinden veya onaylayabildiğinden yorum yönetimi süreci önemli ölçüde iyileştirildi.

WordPress 2.3 – Dexter (Eyl 2007)

WordPress 2.3

Bu sürüm, WordPress kullanıcı arayüzünü büyük ölçüde değiştirmedi, ancak birkaç önemli iyileştirme ekledi. WordPress ilk kez, yazılarınıza etiket eklemek için yerel desteği geliştirdi.

Ayrıca, yeni bir sürüm mevcut olduğunda WordPress çekirdeği ve eklentilerinin bildirim göstermesine izin veren güncelleme bildirimleri de sundu. Bu sürüm ayrıca, kullanıcıları ayarlarda tanımlandığı gibi WordPress URL’sini düzeltmeye otomatik olarak yönlendirmeye başladı.

WordPress 2.5 – Brecker (Mart 2008)

WordPress 2.5

WordPress 2.5 için, WordPress ekibi, WordPress kullanıcı arayüzünü elden geçirmek için önde gelen bir web tasarım danışmanlığı firması olan Happy Cog ile işbirliği yaptı. WordPress’i bugün nasıl kullandığımızın büyük bir yeniden tasarımı veya daha doğrusu yeniden tasarlanmasıydı.

WordPress 2.5 Editor

Kontrol paneli, oraya daha yararlı bilgiler ekledikçe çok daha iyi hale geldi. Bu, WordPress eklenti dizininde bulunan eklentiler için tek tıklamayla yükseltme gördüğümüz ilk sürümdü. Bu sürümde çok daha iyi bir görsel düzenleyici ve yerleşik bir galeri de yer aldı.

Bu yeniden tasarımın temel bileşenlerinin çoğu hala yazılımın önemli bir parçasıdır. Ancak, görünümü sadece 10 ay sonra hızla değişti.

WordPress 2.7 – Coltrane (Aralık 2008)

WordPress 2.7

WordPress 2.7, WordPress yönetici kullanıcı arayüzüne başka bir büyük yükseltme getirdi. Kullanıcılar artık WordPress kontrol paneli öğelerini yeniden ayarlayabiliyordu. Kullanıcıların gereksinimlerini karşılamak için öğeleri gösterebilmesi ve gizleyebilmesi için ekran seçenekleri sunuldu.

Diğer önemli özellikler arasında WordPress yönetici paneli aracılığıyla eklentiler için otomatik kurulum yer alıyor. Yönetici panelinden yorumları yanıtlayın, gruplandırılmış yorumlar, yapışkan gönderiler, klavye kısayolları, yorum sayfalama ve daha fazlası.

WordPress 2.9 – Carmen (Ara 2009)

WordPress 2.9 Image editing

WordPress 2.9 Plugin update screen

WordPress 2.9, kullanıcı arayüzünü değiştirmedi, ancak WordPress arayüzüne güzel bir şekilde entegre olan birkaç yeni özellik ekledi. Bu değişikliklerden biri, kullanıcıların eklentilerini tek bir tıklama ile daha yeni sürüme güncellemelerine izin veren bir eklenti güncelleme sistemiydi.

Sürümdeki bir diğer önemli değişiklik, kullanıcıların WordPress’teki resimleri kırpmasına, yeniden boyutlandırmasına, döndürmesine, ölçeklendirmesine ve çevirmesine olanak tanıyan resim düzenleme özellikleriydi.

WordPress 3.0 – Thelonious (2010)

WordPress 3.0

WordPress 3.0 Thelonious, WordPress’i bir blog platformundan tam teşekküllü bir CMS’ye dönüştüren önemli bir WordPress güncellemesiydi. Gönderi türleri, taksonomiler, özel arka planlar, başlıklar, kısa bağlantılar ve gezinme menüleri tanıttı. Ayrıca, her yıl yeni bir varsayılan tema getirme geleneğini de başlattı, bu yeni varsayılan temaya Yirmi On adı verildi.

Bu sürüm, WordPress MU adlı bir WordPress kardeş projesini ana WordPress’in kendisiyle birleştirdi. Bu özellik artık WordPress multisite olarak biliniyor. Yönetici arayüzünün temel stili, tüm bu büyük değişiklikleri yönetici alanında önemli bir revizyon olmadan uyarlayabiliyordu.

WordPress 3.1 – Django Reinhardt (2011)

WordPress 3.1

WordPress 3.1, sağlam WordPress kullanıcı arayüzüne özellik eklemeye devam etti. Bu yeni sürümle WordPress, yönetici çubuğunu, gönderi formatlarını ve daha iyi bir dahili bağlantı özelliğini tanıttı.

WordPress 3.3 – Sonny (2011)

WordPress 3.3 UI

Aralık 2011’de piyasaya sürülen WordPress 3.3, mevcut WordPress kullanıcı arayüzüne yönelik özellikler ve iyileştirmelerle dolu geldi. Yönetici alanında daha iyi gezinme için hızlı menüler, yenilenmiş bir yönetici çubuğu, medya yüklemek için sürükle ve bırak ve araç ipuçları eklendi. WordPress 3.3’ün diğer özelliklerini ve ekran görüntülerini görün.

WordPress 3.5 – Elvin (2012)

WordPress 3.5

Mobil ve yüksek çözünürlüklü cihazlar şimdiden tüm kullanıcılar tarafından erişilebilir hale geliyordu. WordPress 3.5, modern retina görüntüleme cihazları için kullanıcı arayüzünü kolaylaştırdı. Bu, her ekran çözünürlüğünde harika görünen yükseltilmiş simgeleri ve uyarlanabilir stilleri içeriyordu. WordPress 3.5’in diğer özelliklerini ve ekran görüntülerini görün.

WordPress 3.8 – Parker (2013)

WordPress 3.8 Admin UI

WordPress kullanıcı arayüzünün görünümü ve temel stili 2008’den beri değişmedi ve büyük bir yükseltme için çok gecikti. Bu yükseltmenin amacı, mobil cihazları daha zarif bir şekilde kullanmak ve WordPress’i daha erişilebilir hale getirmekti. Bir ton çalışmadan sonra, yeni WordPress kullanıcı arayüzü WordPress 3.8 ile piyasaya sürüldü.

Hâlâ kullanılan (küçük geliştirmelerle) yeni kullanıcı arayüzü mobil duyarlıydı, daha fazla renk şemasına sahipti, simge yazı tiplerini kullandı ve tipografi için Open Sans’ı kullandı.

WordPress 3.8 mobile

WordPress 3.9 – Smith (2014)

WordPress 3.9

WordPress, yeni özellikleri işlemek için kullanıcı arayüzünü geliştirmeye devam etti. WordPress 3.9, yazı düzenleyicideki düz düğmeleri kullanarak başlattığı çeşitli iyileştirmeler, resim yüklemeleri, galeri önizlemeleri ve daha fazlasını sürükleyip bıraktı. Tema özelleştiriciye widget eklerken canlı önizlemeler de ekledi. WordPress 3.9’un diğer özelliklerini ve ekran görüntülerini görün.

WordPress 4.0 – Benny (2014)

WordPress 4.0

Aynı yıl WordPress 4.0 yayınlandı. Kullanıcı arayüzünde büyük bir değişiklik olmadı. Ancak, mevcut WordPress yönetici görünümüne tam olarak uyan bazı harika değişiklikler vardı.

Medya galerisi için sonsuz kaydırma ve sorunsuz düzenleme ile yeni bir ızgara görünümü tanıtıldı. WordPress 4.0’ın ekran görüntülerine ve özelliklerine bakın.

WordPress 4.2 – Powell (2015)

WordPress 4.2

WordPress 4.2, yönetici alanı renk düzeninde küçük ama önemli bir iyileştirmeyle geldi. Grilere hafif mavi bir renk verildi ve maviler kırmızı kanal olmadan saf maviye dönüştürüldü. WordPress 4.2’nin diğer özelliklerini ve ekran görüntülerini görün.

WordPress 4.5 – Coleman (2016)

Inline link editing in WordPress 4.5

WordPress 4.5, varsayılan WordPress görsel yazı düzenleyicisinde bazı iyileştirmeler getirdi. Bazı yeni satır içi metin kısayollarıyla birlikte yeni bir satır içi bağlantı düzenleme özelliği tanıtıldı.

Duyarlı önizlemeler, kullanıcıların cihazları değiştirmeden tema masaüstü, tablet ve mobil cihazlarını önizlemelerine olanak tanıyan tema özelleştiriciye eklendi. Daha fazla özellik için ekran görüntüleri ile WordPress 4.5 sürümü hakkındaki makalemize bakın.

WordPress 4.6 – Biber (2016)

Shiny updates in WordPress 4.6

WordPress 4.6’da çekirdek ekip, Open Sans’ı Google sunucularından yüklemek yerine yerel yazı tiplerini kullanmaya karar verdi. Bu sürüm ayrıca, kullanıcıların bir sayfadan ayrılmadan eklentileri / temaları yüklemesine, güncellemesine ve silmesine olanak tanıyan güncellemeleri de kolaylaştırdı.

WordPress 4.8 – Vaughan (2017)

Media Widgets introduced in WordPress 4.8

WordPress 4.8, görüntüler, ses, video ve zengin metin gibi medya eklemek için yeni bir widget seti tanıttı. Ayrıca, WordPress haberlerini ve etkinliklerini görüntüleyen yeni bir kontrol paneli widget’ı ekledi. Daha fazla özellik ve ekran görüntüsü için, WordPress 4.8 genel bakışımıza bakın.

WordPress 4.9 – Tipton (2017)

New Theme browsing experience in WordPress 4.9

WordPress’in 2017’deki son büyük sürümü, Theme Customizer’a daha fazla özellik ekledi. Özelleştiricide yeni bir tema tarama ve önizleme deneyimi ekledi.

Ayrıca, söz dizimi vurgulama ve otomatik tamamlama özellikleri ekleyerek özel CSS ve tema / eklenti düzenleyicilerinde kod düzenlemeyi çok daha kolay hale getirdi.

WordPress 5.0 – Bebo (2019)

Gutenberg

WordPress 5.0, 2018’de Gutenberg adlı yepyeni bir blok tabanlı içerik düzenleyiciyle gelen büyük bir sürümdü.

Gutenberg, sürükle ve bırak arayüzüyle kolayca güzel içerik düzenleri oluşturmanıza olanak tanır. Ayrıca WordPress bloklarınızı kaydedip yeniden kullanabilirsiniz.

Gutenberg’in tam özellikli bir WordPress sayfa oluşturucu haline gelmek için hala uzun bir yolu olsa da, WordPress’in diğer alanlarında blok düzenleyici işlevselliğini genişletme planları var.

Tüm farkları görmek için Gutenberg vs WordPress sayfa oluşturucuya bakın.

İlk başlatıldığında, yeni Gutenberg blok editörü etrafında çok fazla tartışma vardı. Hatta birçok kullanıcı Gutenberg’i Klasik Editör lehine devre dışı bıraktı.

Bununla birlikte, bu güncellemenin WordPress için gerekli bir adım olduğuna inanıyoruz çünkü eski klasik düzenleyici arayüzü, piyasadaki diğer popüler web sitesi oluşturuculara kıyasla biraz modası geçmiş hissetti.

Çalışmada, gelecek sürümlerde WordPress arayüzünü ileriye taşımaya yardımcı olacak pek çok heyecan verici şey var.

Bu makalenin, 2003 yılındaki ilk sürümünden bu yana WordPress kullanıcı arayüzünün gelişimini görmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Ayrıca en iyi WordPress şirketleri ve işletmelerinin listesini de görmek isteyebilirsiniz.