WooCommerce SEO’nuzu geliştirmek istiyor, ancak nasıl başlayacağınızdan emin değil misiniz? E-ticaret mağazanız için arama motoru optimizasyonu (SEO), birisinin gerçek dünyadaki her sokak köşesinde durmasına, mağazanızın adı ve yönüyle işaretler döndürmesine eşdeğerdir. WooCommerce mağazanızı SEO için optimize etmediyseniz, çok fazla satış kaçırıyorsunuz demektir. WooCommerce SEO’nuzu geliştirmenize ve daha fazla müşteri edinmenize yardımcı olmak için bu nihai WooCommerce SEO kılavuzunu oluşturduk.
Başlamadan önce temelleri ele alalım.
WooCommerce nedir?
WooCommerce, WordPress için oluşturulmuş açık kaynaklı bir e-ticaret eklentisidir. En güçlü içerik yönetim sisteminden (CMS) yararlanmanıza ve onu bir çevrimiçi mağaza işletmek için kullanmanıza olanak tanır. Açık kaynak yapısı nedeniyle mağazanızın her yönünü özelleştirebilir ve kolayca özel uzantılar oluşturabilirsiniz.
Bir çevrimiçi mağaza açmadan önce, çoğu yeni başlayanlar genellikle şu iki sorudan birini sorar: WooCommerce, Shopify ile karşılaştırıldığında nasıldır ve WooCommerce SEO dostu mu?
Hangisinin sizin için daha iyi olduğunu görmek için kullanabileceğiniz Shopify ile WooCommerce arasında ayrıntılı bir karşılaştırma oluşturduk.
İkinci sorunun cevabı aşağıdadır:
WooCommerce SEO Dostu mu?
WooCommerce, kutudan çıkar çıkmaz çok SEO dostudur. Kendisi standart uyumlu ve SEO için iyi olan WordPress’in üstünde çalışır. Bununla birlikte, WooCommerce ürün SEO’sunu daha da iyileştirmek için kesinlikle eklentileri ve teknikleri kullanabilirsiniz.
WooCommerce ile bir çevrimiçi mağaza başlattığınızda, mağazanıza temalar, ürünler, açıklamalar, resimler ve diğer içerikler gibi şeyler eklemek size kalmıştır. Eklediğiniz tüm ek içeriği optimize etmek sizin sorumluluğunuzdadır.
WooCommerce SEO devam eden bir süreçtir ve arama motoru trafiğinizde / satışlarınızdaki büyümeyi istikrarlı bir şekilde görmek için bunu sürdürmeniz gerekecektir.
Şimdi merak ediyor olabilirsiniz, etkili bir WooCommerce SEO stratejisini doğru şekilde dağıtmak için neye ihtiyacım var?
Eh, WooCommerce SEO rehberimizin yardımcı olabileceği yer burasıdır. Sizin için her şeyi parçaladık.
Hazır? Başlayalım.
1. WordPress SEO Kurulumunu Yapın
WooCommerce bir WordPress eklentisidir, bu da WooCommerce’e özel SEO ayarlarına geçmeden önce genel WordPress SEO kurulumunuzu geliştirmeniz gerektiği anlamına gelir.
Yeni başlayanlar için eksiksiz bir WordPress SEO rehberi oluşturduk. Son derece ayrıntılıdır ve bu makalenin 2. adımına geçmeden önce tüm kılavuzu incelemenizi önemle tavsiye ederiz.
Ancak aceleniz varsa, yapmanız gereken en önemli şey, sitenize Yoast SEO eklentisini yüklemek ve kurmaktır.
Yoast SEO eklentisi, ürünleriniz için uygun SEO alanları oluşturmanın yanı sıra SEO site haritaları eklemenize yardımcı olacaktır.
Yoast SEO kurulumunu yaptıktan sonra, WooCommerce SEO rehberimizin 2. adımına geçebilirsiniz.
2. Ürün SEO Başlıkları Yazın
Blog gönderilerinizi SEO için optimize ettiğiniz gibi, ayrı WooCommerce ürünlerinizi de SEO için optimize etmeniz gerekir.
WooCommerce ürün SEO’sunun en önemli bölümlerinden biri, SEO dostu ürün başlıkları yazmaktır.
Bu ürün başlıkları, tarayıcınızın başlık çubuğunda görünür ve arama motorları tarafından bir arama sonucunun başlığı olarak kullanılır.
Önceki adımı izlediyseniz, Yoast SEO eklentisini zaten yüklemiş olursunuz. WooCommerce ürünlerinizi de kapsayan eksiksiz WordPress SEO paketidir.
Bir WooCommerce ürününü düzenleyerek ve Yoast SEO kutusu bölümüne giderek başlamanız gerekir. Ardından, snippet önizlemesinde gösterildiği gibi gönderi başlığına tıklamanız gerekir ve Yoast SEO, ürünün SEO başlığını düzenleyebileceğiniz bir alan görüntüler.
WooCommerce ürününüzün SEO başlığı, mağazanızdaki ürün başlığından biraz farklı olabilir. Müşterilerinizin ürünü ararken kullanacağını düşündüğünüz anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz.
Ayrıca, onu kullanıcılar için akılda kalıcı, ilginç ve çekici hale getirmeniz gerekir. Ancak, web sitenizin cezalandırılmasına neden olabileceğinden kullanıcıları ve arama motorlarını kandıracak yanıltıcı veya yanlış başlıklar kullanmamak önemlidir.
Aşağıdaki örnek bir başlığa göz atalım.
Sıkıcı başlık: Markaya göre Erkek Deri Cüzdan
SEO İçin Optimize Edilmiş Başlık: Erkekler için İkiye Katlanmış Kahverengi Deri Cüzdan – Dayanıklılık için Yüksek Kalite
SEO için optimize edilmiş başlığımızda, insanların “deri cüzdan” ararken arayacakları her şeyi ikiye katlama, kahverengi, dayanıklılık gibi uzun kuyruklu anahtar kelimelerden bahsediyoruz.
Çevrimiçi alışveriş yaparken, insanlar genel arama sorguları yerine ayrıntılı arama sorguları yazarlar. WooCommerce ürün başlığınıza uzun kuyruklu anahtar kelimeler ekleyerek, arama motorlarının sizi rakiplerinizden daha yüksek bulmasına ve sıralamasına yardımcı olursunuz.
3. Ürün SEO Açıklamaları Ekleyin
Yoast SEO’da başlığın hemen altında, kendi ürün meta açıklamanızı eklemeniz için bir kutu göreceksiniz.
Bu açıklama web sitenizde gösterilmese de, arama motorları tarafından ürün başlığınızın altında görünmesi için kullanılacaktır. Kullanıcıların ürününüzü tıklayıp görüntülemesi için ikna edici bir neden sağlamak için bu açıklamayı kullandığınızdan emin olmanız gerekir. Bunu tek satırlık satış konuşmanız olarak düşünün.
Ürünün SEO başlığında kullandığınız aynı anahtar kelimeleri kullanmayı unutmayın. Bu, bu hedef anahtar kelimeler için sıralama şansınızı artıracaktır.
4. Ürün Slugını Optimize Edin
Slug, URL’nizde WordPress tarafından kalıcı bağlantılar olarak da bilinen bir ürünün güzel adıdır. Varsayılan olarak, WooCommerce ürününüzün başlığını bilgi olarak kullanır. Ancak bazen varsayılan bilgiler herhangi bir alakalı SEO anahtar kelimesi içermez.
Bunu ürününüzün SEO ayarlarında değiştirebilirsiniz. Slug’da ana anahtar kelimenizi kullandığınızdan ve çok uzun yapmadığınızdan emin olun.
Örneğin, erkek deri cüzdanı için sümüklüböceğin markaya göre ikiye katlanmış kahverengi erkek deri cüzdan olmasını öneririz.
5. Breadcrumbs’ı etkinleştirin
Ekmek kırıntıları, bulunduğunuz sayfaya giden temiz bir yol veya iz tanımladığı için dahili bağlantılar için harikadır.
Bu kırıntılar, sitenize sıralamalarda ekstra avantaj sağlayan arama sonuçlarında da görünür.
Yoast SEO ayarlarını değiştirerek WooCommerce ürünleriniz için ekmek kırıntılarını etkinleştirebilirsiniz. Basitçe SEO »Arama Görünümü sayfasına gidin ve Breadcrumbs sekmesine tıklayın.
Ardından, ekmek kırıntıları seçeneğinin ‘Etkin’ olarak ayarlandığından emin olmanız gerekir. Ek olarak, ekmek kırıntılarınızda ürün kategorisini de kullanabilirsiniz.
Ayarlarınızı kaydetmek için değişiklikleri kaydet düğmesine tıklamayı unutmayın.
WooCommerce temanızda ekmek kırıntılarını görüntülemek için aşağıdaki kodu temanıza veya alt temanıza eklemeniz gerekir. Temanız için header.php dosyasını düzenleyin ve bu kodu sonuna doğru ekleyin.
<?php if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) { yoast_breadcrumb( ' <p id="breadcrumbs">','</p> ' ); } ?>
Ekmek kırıntıları hakkında daha fazla bilgi edinmek için, içerik haritası gezinme bağlantılarının WordPress’te nasıl görüntüleneceği hakkındaki makalemize bakın.
Bu en iyi WooCommerce temalarından birini kullanıyorsanız, büyük olasılıkla yerleşik ekmek kırıntı işlevi ile gelecektir.
6. Ürün Kategorilerini ve Etiketlerini Düzgün Kullanmak
Ürün kategorileri ve etiketleri, çevrimiçi mağazanızdaki ürünleri düzenlemenize yardımcı olur. Bu, müşterilerinizin aradıkları doğru ürünü bulmalarını kolaylaştırır.
Kategoriler ve etiketler de aynı şekilde arama motorlarına yardımcı olur. Her ürün kategorisinin ve etiketinin WooCommerce’da arama motorları tarafından taranan ve listelenen kendi sayfası vardır.
Bu sayfaların benzer ürünleri olduğundan, bu, anahtar kelime yoğunluğunu artırır ve bu anahtar kelimeler için sıralama olasılığını artırır.
Yeni başlayanların çoğu, kategori ile etiketler arasındaki fark konusunda kafa karıştırır ve sonunda bunları yanlış kullanır. Kategoriler, ürünlerinizin geniş gruplandırılması içindir. Mağazanız bir kitapsa, kategoriler içindekiler tablosu olacaktır.
Örneğin, bir giyim mağazasının erkek, kadın, aksesuar, takı vb. Kategorileri olabilir. Kategoriler hiyerarşiktir, bu nedenle bunlara alt kategoriler ekleyebilirsiniz.
Öte yandan etiketler, ürünün özelliklerini tanımlayan daha spesifik anahtar kelimelerdir. Örneğin, bir tişört ürününde gündelik, yazlık kıyafet ve daha fazlası gibi etiketler bulunabilir.
Bu konu hakkında daha fazla bilgi için, kategorilerle etiketler arasındaki farklar hakkındaki kılavuzumuza bakın.
7. Ürün Resimleri için Alternatif Metin Ekleyin
Birçok müşteri aradıkları ürünleri hızlı bir şekilde bulmak için görsel aramaya geçer. Google, web sitesi sahiplerine yardımcı olmak için kısa süre önce görsel arama sonuçlarından ‘Resmi Görüntüle’ düğmesini kaldırdı. Bu, kullanıcıların resmi bağlamıyla görmek için web sitenizi ziyaret etmesi gerektiği anlamına gelir.
Bu eğilim, çevrimiçi mağazaların yüksek motivasyonlu müşterileri web sitelerine çekmesine yardımcı olur.
Görsel SEO, web araması gibi çalışır. Google, kullanıcıların aradıkları resimleri bulmalarına yardımcı olmak için yapay zeka, görüntü tanıma ve diğer algoritmaları kullanır.
Google görsel aramadan trafik almak için yapabileceğiniz en önemli şey, web sitenizdeki tüm görsellere alt etiket eklemektir.
Alt metin, web sitesi sahiplerinin resimleriyle birlikte bazı metinler eklemelerine olanak sağlayan bir HTML özelliğidir. Bu metnin amacı, tarayıcı bir görüntüyü getiremediğinde görüntülenecektir.
Arama motorları bu alternatif metni görsel aramalarında bir sıralama faktörü olarak kullanır. Temel olarak, bu görüntünün ne hakkında olduğunu açıklamak için metin ekleyebilirsiniz.
WooCommerce’e yüklerken tüm ürün resimlerinize alternatif metin ekleyebilirsiniz. Ayrıca eski ürün görsellerinizi Medya kitaplığında düzenleyebilir ve her birine tek tek alternatif metin ekleyebilirsiniz.
Alternatif metin hakkında daha fazla bilgi edinmek için, WordPress’te resim alt metin ve resim başlığı hakkındaki makalemize bakın.
8. Ürün Kategorileri için SEO Başlığı ve Açıklamaları Ekleyin
WooCommerce’deki her ürün kategorisinin kendi sayfası vardır. Bu sayfa, hedeflenen anahtar kelimeleriniz için anahtar kelime yoğunluğunu artıran benzer ürünler içerir. Bu, ürün kategorisi sayfalarını WooCommerce SEO için daha önemli hale getirir.
Ürün kategorisi sayfalarını bir başlık ve açıklama ekleyerek daha da optimize edebilirsiniz. Yoast SEO, WooCommerce mağazanızdaki her kategori için SEO başlığı ve açıklaması ayarlamanıza olanak tanır.
Ürünler »Kategoriler sayfasına gidin ve bir kategorinin altındaki düzenle bağlantısını tıklayın.
Düzenleme ekranında, Yoast SEO bölümüne gidin ve snippet önizlemesinde kategori başlığına tıklayın. Yoast SEO, ürün kategorisi için kendi özel SEO başlığınızı ve açıklamanızı girmek için artık düzenleme alanlarını görüntüleyecektir.
9. WooCommerce Müşterilerini Google Analytics’te İzleyin
Etkili bir SEO stratejisinin en önemli kısmı veridir. Kullanıcılarınızın nereden geldiğini, mağazanızı nasıl bulduklarını, hangi ürünlere baktıklarını ve mağazanızda ne yaptıklarını öğrenmeniz gerekir.
Google Analytics, tüm bu bilgileri izlemenize yardımcı olabilir, ancak doğru şekilde ayarlamak son derece zordur.
Bu nedenle, WordPress için en popüler Google Analytics eklentisi olan MonsterInsights’ı geliştirdik.
MonsterInsights’ın profesyonel sürümü, tek bir tıklamayla WooCommerce gelişmiş e-ticaret izlemesini etkinleştirmek için kullanabileceğiniz yerleşik e-ticaret izleme özelliği ile birlikte gelir.
WooCommerce mağazanız hakkında veriye dayalı kararlar almak ve işinizi güvenle büyütmek için Google Analytics ile birlikte MonsterInsights’ı kullanabilirsiniz.
Google Analytics’in gelişmiş e-ticaret özelliklerinin nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için, WooCommerce’da müşteri izlemenin nasıl etkinleştirileceğiyle ilgili makalemize bakın.
10. Web Sitesi Hızını ve Performansını Optimize Edin
Google, web sitesi hızını en önemli sıralama faktörlerinden biri olarak görür. Bu, daha hızlı web sitelerinin daha yavaş web sitelerine göre daha yüksek sıralanma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Yavaş web siteleri de işletmeniz için kötüdür çünkü kullanıcı deneyimini etkiler ve size gerçek paraya mal olurlar.
Bir StrangeLoop örnek olay incelemesine göre, sayfa yükleme süresinde 1 saniyelik bir gecikme, dönüşümlerde% 7,% 11 daha az sayfa görüntüleme ve müşteri memnuniyetinde% 16 düşüşe neden olabilir.
Çoğu zaman, yavaş bir WooCommerce mağazasının 1 numaralı nedeni web barındırmadır. Durum buysa, bu optimize edilmiş WooCommerce barındırma sağlayıcılarından birine geçebilirsiniz.
Web sitenizi hızlandırmak için WordPress performans kılavuzumuzdaki adım adım talimatları da takip edebilirsiniz.
11. WooCommerce Güvenliğini Geliştirin
Arama motorları, güvenli ve emniyetli web sitelerini sever. Google, güvenli olmayan web sitelerini hızlı bir şekilde uyarılarla işaretleyerek kullanıcıları dolandırıcılık, kötü amaçlı yazılım ve kimlik avı web sitelerine karşı uyarır.
Bu sadece WooCommerce SEO sıralamanızı yok etmekle kalmaz, aynı zamanda markanızın itibarı üzerinde de ciddi bir etkiye sahip olacaktır.
Bilgisayar korsanları her zaman kaba kuvvet saldırıları, kötü amaçlı yazılım yerleştirme ve veri hırsızlığı girişimleriyle rastgele web sitelerini hedef alıyor. Bunu önlemek için WooCommerce mağazanızın güvenliğini sıkılaştırmanız gerekir.
WooCommerce güvenliğinizi güçlendirmek için WordPress güvenlik kılavuzumuzdaki adım adım talimatları izleyin.
Bu makalenin WooCommerce SEO’nuzu nasıl geliştireceğinizi öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz. İşinizi büyütmenize yardımcı olacak en iyi WooCommerce eklentileri listemizi de görmek isteyebilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.