Alan Adı ve Web Hosting Arasındaki Fark Nedir (Açıklandı)

750 425 KreatifAjans

Okurlarımız tarafından sık sık bir alan adı ile web barındırma arasındaki farkın ne olduğunu açıklamamız istenir. Yeni başlayanların çoğu, bunların iki ayrı şey olduğunu bilmiyor. Bu başlangıç kılavuzunda, bir alan adı ile web barındırma arasındaki farkı açıklayacağız.

Difference between domain name and web hosting

Alan Adı nedir?

Alan adı, web sitenizin, insanların web sitenizi ziyaret etmek için tarayıcının URL çubuğuna yazdıkları adresidir.

Başka bir deyişle, web siteniz bir ev ise, o zaman alan adınız adresi olacaktır.

Şimdi ayrıntılı açıklamaya geçelim.

İnternet, temelde kablolarla birbirine bağlanan dev bir bilgisayar ağıdır. Bunları kolayca tanımlamak için her bilgisayara IP Adresi adı verilen bir dizi numara atanır.

Bu IP adresi, noktalarla ayrılmış sayıların birleşimidir. Tipik olarak, IP adresleri şuna benzer:

66.249.66.1

Bilgisayarların bu sayıları tanımlama ve hatırlama konusunda hiçbir problemi yoktur. Ancak, insanların internetteki web sitelerine bağlanmak için bu numaraları hatırlaması ve kullanması imkansızdır.

Bu sorunu çözmek için alan adları icat edildi.

Bir alan adında, web sitesi adreslerinin hatırlanmasını kolaylaştıran kelimeler olabilir.

Şimdi, internetteki bir web sitesini ziyaret etmek istiyorsanız, bir dizi sayı yazmanıza gerek yoktur. Bunun yerine, hatırlanması kolay bir alan adı yazabilirsiniz, örneğin, kreatifajans.com.

Alan adları hakkında daha fazla bilgi edinmek için, alan adları ve nasıl çalıştıklarıyla ilgili başlangıç kılavuzumuza bir göz atın.

Web Hosting nedir?

What is web hosting?

Web barındırma, web sitenizin tüm dosyalarının bulunduğu yerdir. Gerçekte yaşadığı web sitenizin evi gibidir.

Bunu düşünmenin iyi bir yolu, alan adı evinizin adresi ise, web barındırma, adresin işaret ettiği gerçek evdir. İnternetteki tüm web siteleri, web barındırmaya ihtiyaç duyar.

Birisi bir tarayıcıya alan adınızı girdiğinde, alan adı web barındırma şirketinizin bilgisayarının IP adresine çevrilir. Bu bilgisayar web sitenizin dosyalarını içerir ve bu dosyaları kullanıcıların tarayıcılarına geri gönderir.

Web barındırma şirketleri, web sitelerini depolama ve sunma konusunda uzmanlaşmıştır. Müşterilerine farklı türde barındırma planları sunarlar. Web siteniz için doğru barındırmayı seçme hakkında daha fazla bilgi edinmek için WordPress barındırma hakkındaki makalemize bakın.

Alan Adları ve Web Hosting Nasıl İlişkili?

Alan adları ve web barındırma iki farklı hizmettir. Ancak, web sitelerini mümkün kılmak için birlikte çalışırlar.

Temelde bir alan adı sistemi, sürekli güncellenen devasa bir adres defteri gibidir. Her alan adının arkasında, web sitesinin dosyalarını depolayan web barındırma hizmetinin bir adresi vardır.

Alan adları olmadan, insanların web sitenizi bulması mümkün olmayacaktır ve web barındırma olmadan bir web sitesi oluşturamazsınız.

Web Sitesi Kurmak için Neye İhtiyacım Var? Alan Adı mı, Web Hosting mi?

What you need to build a website?

Bir web sitesi oluşturmak için hem bir alan adına hem de web barındırma hesabına ihtiyacınız olacak.

Tek başına bir alan adı satın almak size yalnızca belirli bir alan adını belirli bir süre (genellikle 1 yıl) kullanma hakkı verir.

Web sitenizin dosyalarını depolamak için web barındırmaya ihtiyacınız var. Hosting aldıktan sonra, alan adı ayarlarınızı güncellemeniz ve web barındırma hizmeti sağlayıcınıza yönlendirmeniz gerekir.

Aynı şirketten hem alan adını hem de hostingi satın alabilirsiniz. Tipik olarak bir alan adı yıllık 14,99 ABD dolarıdır ve web barındırma normalde 7,99 ABD doları / aydır.

İlk web sitenizi başlatıyorsanız, bu kulağa çok benzeyebilir.

Neyse ki, resmi bir WordPress önerilen barındırma sağlayıcısı olan Bluehost, kullanıcılarımıza ücretsiz bir alan adı ve web barındırmada% 60’ın üzerinde indirim sunmayı kabul etti.

→ Bluehost ile başlamak için buraya tıklayın ←

Hosting satın aldıktan ve alan adınızı kaydettikten sonra web sitenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Adım adım talimatların tamamı için, bir web sitesinin nasıl yapılacağına ilişkin kılavuzumuza bakın.

Onları birlikte satın almak zorunda mıyım? Veya ayrı ayrı satın alabilir miyim?

İki farklı firmadan alan adı ve web hosting satın alabilirsiniz. Ancak bu durumda, DNS ayarlarını düzenleyerek alan adınızı web barındırma şirketinize yönlendirmeniz gerekecektir.

Öte yandan alan adınızı ve web hostinginizi aynı firmadan satın alırsanız alan adı ayarlarını değiştirmeniz gerekmez.

Her iki hizmeti de aynı gösterge panosu altında yönetmek ve yenilemek çok daha kolaydır.

Alan adlarını ayrı olarak satın almak istiyorsanız, bunu Godaddy ve NameCheap gibi en iyi sağlayıcılardan yapabilirsiniz.

Alan Adımı Farklı Bir Şirkete Taşıyabilir miyim?

Moving domain name

Evet yapabilirsin. Normalde alan adını kaydettiğinizde, onu kullanma ve istediğiniz yere aktarma hakkına sahip olursunuz.

Örneğin, alan adınızı Godaddy’den ve hostinginizi Bluehost’tan satın aldığınızı varsayalım. Artık alan adınızı Bluehost’a taşımak istiyorsunuz, böylece yönetimi ve yenilemesi daha kolay olsun.

Bunu kolayca yapabilirsiniz. Her iki şirket de alan adınızı transfer etmek için takip edebileceğiniz ayrıntılı adım adım talimatlara sahiptir.

Not: Transferi başlatmak için kayıttan veya yenilemeden sonra en az 45 gün beklemenizi öneririz. Alan adlarını denetleyen uluslararası bir kuruluş olan ICANN, bir transfer başlatıldığında bir yıllık yenileme gerektirir. Alan adınızı bu süreden önce aktarırsanız, o yılın yenileme ücretini kaybedebilirsiniz.

Web Sitemi Alan Adını Değiştirmeden Başka Bir Web Hosting Şirketine Taşıyabilir miyim?

Evet, bunu da yapabilirsiniz. Alan adı size aittir ve ayarlarını herhangi bir web barındırma şirketine yönlendirecek şekilde değiştirebilirsiniz.

Örneğin, alan adınızı ve hostinginizi Godaddy’den satın aldınız ve şimdi web hostinginizi Bluehost’a taşımak istiyorsunuz. Sitenizi bir ana bilgisayardan diğerine yalnızca dosyaları ve verileri aktararak taşıyabilirsiniz. Bundan sonra, alan adı ayarlarınızı düzenlemeniz ve bunları yeni web barındırma sağlayıcınıza yönlendirmeniz gerekir.

Başka bir örnek, alan adınızı WordPress.com’dan satın aldınız (WordPress.com ile WordPress.org arasındaki fark hakkındaki kılavuzumuza bakın). Daha sonra kendi kendine barındırılan WordPress.org web sitesine geçmek istersiniz.

Öncelikle, bir WordPress barındırma hesabına kaydolmanız gerekecek. Bundan sonra sitenizi WordPress.com’dan WordPress.org’a taşıyabilirsiniz. Son olarak, WordPress.com’daki alan adı ayarlarınızı düzenleyip yeni WordPress barındırma sağlayıcınıza yönlendireceksiniz.

Bu makalenin, bir alan adı ile web barındırma arasındaki farkı öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Artıları ve eksileri olan yeni başlayanlar için popüler web sitesi kurucuları karşılaştırmamızı da görmek isteyebilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.