Alınan Bir Alan Adı Nasıl Satın Alınır (9 Pro İpucu)

750 425 KreatifAjans

Zaten alınmış bir alan adı satın almak isteyen okuyuculardan sık sık haber alıyoruz.

Bu konumdaysanız, birisinin zaten sahip olduğu bir alan adını nasıl ele geçireceğinizi merak ediyor olabilirsiniz.

En kolay çözüm, başka bir uygun alan adı bulmak olacaktır. Ancak bazen bu en iyi seçenek olmayabilir.

Bu makalede, alınmış bir alanın nasıl satın alınacağına ilişkin uzman ipuçlarımızı paylaşacak ve nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda size bazı ipuçları vereceğiz. Etki alanınız mevcut değilse kullanabileceğiniz birkaç kanıtlanmış stratejiyi de ele alacağız.

Tips on buying a taken domain name

Not: İnternetteki diğer kılavuzların aksine bu kaynak, premium alan adları satın alma konusundaki gerçek toplu deneyimimize dayanmaktadır. Premium alan adları satın almak için birkaç yüz ila birkaç milyon dolar harcadık ve web sitesi işleri kurduk.

Zaten Alınmış Bir Alan Adı Satın Almanın Temelleri

Tüm web sitelerinin bir alan adına ihtiyacı vardır. Web sitenizin internetteki adresidir. Bir alan adının gerçekte ne olduğundan% 100 emin değilseniz, alan adlarının nasıl çalıştığına dair başlangıç kılavuzumuza bakın.

En iyi etki alanı kayıt kuruluşlarından herhangi birinden yaklaşık 10-15 ABD doları tutarında yeni bir etki alanı adı kaydedebilirsiniz. Alternatif olarak, Bluehost, Dreamhost gibi barındırma şirketlerine kaydolduğunuzda ücretsiz bir alan adı bile alabilirsiniz.

Peki ya istediğiniz alan adı zaten alınmışsa?

Bu durumda, iki seçeneğiniz var: farklı bir isim bulun veya gerçekten istediğiniz ismi mevcut sahibinden satın alın.

Önceden kayıtlı olan birinden alınmış bir alan adı satın almak işletmeniz için harika bir hamle olabilir.

Bununla birlikte, risklere ve dolandırıcılıklara dikkat etmek önemlidir, böylece zaman veya para kaybetmezsiniz. Bu nedenle, alınmış bir alan adını olabildiğince güvenli bir şekilde nasıl satın alacağınıza dair bu ipuçlarını bir araya getirdik.

Alan Adı Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kendinize sormanız gereken önemli bir soru, tek başına bir alan adı mı yoksa kurulu bir web sitesi mi satın almak istediğinizdir.

Bir web sitesi satın almak, para kazanma konusunda tutarlı bir geçmişe sahipse, harika bir kısayol olabilir. Sıfırdan bir iş kurmak zorunda kalmadan hemen para kazandıran bir iş kurmanızı sağlar.

Ancak, bir web sitesi satın almak, bir alan adından çok daha pahalı olacaktır. Ayrıca göz önünde bulundurmanız gereken daha fazla risk ve yasal yükümlülüğünüz olacak.

Alınan Bir Alan Adı Nasıl Satın Alınır

Önceden alınmış alan adlarını satın almanın iki ana yolu vardır:

  • Alan adının sahibine özel olarak yaklaşmak ve satışı kabul etmek
  • Etki alanı pazarlarında adı arayın.
  • İlk yöntem, satışa üçüncü bir tarafın dahil edilmesinden kaçınır ve mal sahibini daha uygun fiyatlandırmaya ikna edebilirsiniz.

    Alan adının zaten iletişim formu içeren bir web sitesi varsa, site sahibine ulaşmak için bunu kullanabilirsiniz.

    Alternatif olarak, Domain WHOIS aracını kullanarak da arayabilirsiniz. Sahibin iletişim bilgilerini oradaki alan ayrıntılarından alabilirsiniz.

    İkinci yöntem, çevrimiçi etki alanı pazarlarını kullanarak adı aramaktır. Burası birçok alan sahibinin alan adlarını satmak için gittiği yerdir.

    Domain.com kullanmanızı öneririz. Bir alan adı kaydetmek veya satılık bir alan adı satın almak için en iyi yerlerden biridir.

    Satılık olup olmadığını görmek için aradığınız alan adını aramanız yeterlidir.

    Domain.com search

    Zaten alınmış olan alan adları, daha yüksek fiyatlı premium bir alan adı olarak vurgulanabilir. Burada listelenen alan adını bulursanız, sepete ekleyebilir ve ödemeye devam edebilirsiniz.

    Etki alanının orada satış için listelenip listelenmediğini görmek için Sedo, Flippa vb. Gibi birden fazla etki alanı pazarını deneyebilirsiniz.

    Alan adı hiçbir yerde listelenmemişse, muhtemelen satışa sunulmamaktadır. Sahibine teklifinizle yaklaşmanın ilk yöntemini hala deneyebilirsiniz.

    Bununla birlikte, alan adınızı güvenle satın aldığınızdan emin olmak için ipuçlarına bir göz atalım.

    İpucu 1. Bunun yerine Farklı Bir Uzantı Kullanmaktan Kaçının

    Domain name extensions

    Bir .com kullanırken etki alanı adınızın alındığını fark ederseniz, o zaman .net veya .org gibi farklı bir etki alanı uzantısı kullanmak isteyebilirsiniz.

    Ancak, insanlar alan adınızı unutup .com veya .org yazabileceğinden bu sorunlara neden olabilir.

    .Com sahibi, marka adını ihlal etmeye çalıştığınızı iddia ederse yasal sorunlarla bile karşılaşabilirsiniz. Bu, özellikle onu bir ticari marka olarak kaydettirmişlerse geçerlidir.

    En iyi alan adını nasıl seçeceğinizle ilgili makalemizde neden bir .com alan adına ihtiyacınız olduğunu daha fazla ele alıyoruz.

    İpucu 2. Alan Adının Kayıtlı Ticari Marka olmadığını kontrol edin

    Trademark and copyright

    Alan adı mevcut bir işletmenin tescilli ticari markasıysa, gelecekte web sitenizi tamamen çevrimdışı duruma getirmek zorunda kalabilirsiniz.

    Alan adınızın halihazırda başka bir şirket tarafından kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek için ABD ticari marka veritabanında hızlı bir arama yapmaya değer. Ayrıca yerel veritabanlarını da kontrol etmek isteyebilirsiniz.

    İçinde bir ticari marka kullanan bir alan adı bile sorun olabilir. Örneğin, alan adınızda “WordPress” kelimesini kullanamazsınız.

    İpucu 3. Duygusal Olarak Fazla Bağlanmayın

    Yeni bir çevrimiçi iş fikrine başlamak heyecan verici. Alan adınız çok önemli bir rol oynadığından, belirli bir ada duygusal olarak bağlanmak kolaydır.

    Ancak, bu karar da dahil olmak üzere tüm finansal yatırım kararları konusunda akıllı ve rasyonel olmanız gerekir.

    Seçeneklerinizi açık tutmanızı ve birden fazla alan adı aramanızı veya en azından ciddi olarak düşünmenizi öneririz.

    Bu, müzakerelerde size yardımcı olacaktır, böylece alan adınız için fazla ödeme yapmadan en iyi teklifi alabilirsiniz.

    Unutmayın, premium alan adlarının maliyeti birkaç yüz dolardan birkaç yüz bin dolara kadar değişebilir.

    Seçeneklere sahip olmak, bir alan adı için fiyatın 1 / 10’u olan başka bir şeyden gerçekten daha iyi olmayan büyük miktarda para ödemediğinizden emin olmanızı sağlar.

    İpucu 4. Orada Hiç Bir Web Sitesi Yapılıp Yapılmadığını Kontrol Edin

    Viewing the website history of a domain name using the WayBack machine

    Wayback Machine kullanarak web sitesi geçmişini kontrol ettiğinizden emin olun. Alan adının başkası tarafından kullanılmış olması mümkündür.

    Alan adı daha önce kullanılmışsa sorun değil, ancak bunun kötü niyetli, spam içerikli veya yasa dışı etkinlikler için kullanılmadığından emin olmak istersiniz.

    Bu, işletmenizin itibarına zarar verebilir ve hatta gelecekte yasal sorunlara neden olabilir. Etki alanında bir Google cezası varsa, bunun ortadan kaldırılması çok fazla çalışma ve kaynak gerektirebilir.

    WayBack Machine ayrıca alan adı sahibi bilgilerini bulmanın akıllı bir yoludur.

    İpucu 5. Alan Adının Değerini Belirleyin

    Domain valuation

    Alan adı fiyatlandırması yanıltıcıdır. Alan adı satın alma konusunda yeniyseniz, o zaman teklif ettiğiniz fiyatın bir pazarlık mı, bir soygun veya ikisinin arasında bir şey mi olduğunu merak edebilirsiniz.

    Gerçek şu ki, premium alan adı fiyatlandırması için standart bir düzenleme yoktur. Satıcılar bağımsız olarak fiyata karar verir ve yatırıma değip değmeyeceğine alıcı olarak karar vermek size bağlıdır.

    Premium alan adları birkaç yüz dolardan birkaç yüz bin dolara kadar değişebilir. Bazı nadir premium alan adları milyon dolarlık aralığa bile giriyor.

    Yeniyseniz, alan adının değerinin ne olabileceği hakkında genel bir fikir edinmek için EstiBot gibi bir araç kullanabilirsiniz.

    Sorumluluk Reddi: Otomatik alan adı değerlendirmeleri her zaman çok doğru değildir, ancak yardımcı olan benzer alan satış verilerini gösterirler.

    Alan adı çok yüksekse (ve çoğu zaman olacaktır), o zaman pazarlık yapmaya hazırlıklı olmanız gerekir. Dikkate almak isteyeceğiniz maksimum tutarı sunarak başlamayın. Bunun yerine, büyük olasılıkla yarı yolda buluşacağınız beklentisiyle daha düşük bir fiyattan başlayın.

    Satıcının ne kadar aşağıya ineceğinin bir sınırı olduğunu unutmayın. Başlangıçta 20.000 dolar isteyen birinin 500 doları kabul etmesini beklemeyin.

    Ancak birisinin 20.000 $ istemesi, onlarla da yarı yolda buluşmanız gerektiği anlamına gelmez. Genellikle 3 bin – 6 bin dolar aralığında 20 bin dolarlık alan anlaşması yaptık.

    İpucu 6. Tam Olarak Ne Satın Aldığınızı Bilin

    Evaluate details

    Ne alacağınızı tam olarak bildiğinizden emin olun. Sadece satın aldığınız alan adı mı? Yoksa bir web sitesi mi satın alıyorsunuz? Web sitesini satın alıyorsanız, bu tüm içeriği içeriyor mu?

    Kurulu web siteleri, sahibinin lisansına sahip olduğu birçok farklı eklenti ve aracı kullanabilir. Satışla birlikte bu lisansların size devredilmesi olası değildir, bu nedenle bunları kendiniz için satın almaya hazırlıklı olmanız gerekir.

    Ayrıca, web sitesinin e-posta listesi verileri gibi varlıkları alıp almadığınız konusunda da net olmak isteyeceksiniz.

    Alan adı veya web sitesi büyük bir satın alma ise, kesinlikle bir avukata sizin için bir sözleşme hazırlattırmalısınız. Fikri Mülkiyet (Fikri Mülkiyet) yasasında uzman olan birine danışın.

    Küçük bir satın alma yapıyor olsanız bile, en azından yazılı olarak önemli ayrıntıları aldığınızdan emin olun.

    Bonus: Sahibin alan adı için mevcut sosyal medya hesaplarına erişimi olup olmadığını sorun, böylece bunu anlaşmanın bir parçası olarak alabilirsiniz.

    İpucu 7. Alan Sahibinden Satın Aldığınızdan Emin Olun

    Scam

    Bunu hayal edin. Paranızı bir alan adı için teslim edersiniz, yalnızca alanın çalındığını bulmak için. Paranızı bir daha asla göremezsiniz ve ayrıca alanın yasal sahibi de değilsiniz.

    Bu bir kabus senaryosu, ama maalesef olabilir. DNS kayıtlarında yakın zamanda herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmek için DNS Trails gibi bir araç kullanmak iyi bir başlangıç kontrolüdür. Garip bir şey görürseniz, bir açıklama isteyin.

    Alan adı sahibiyle olan tüm iletişiminiz e-posta yoluyla olduysa, bir telefon numarası almaya değer, yani onlarla gerçekten konuşursunuz. E-posta hesapları saldırıya uğrayabilir ve e-posta adresleri sahte olabilir.

    İpucu 8. Parayı Transfer Etmek için Escrow Kullanın

    Escrow

    Özellikle önemli bir meblağ karşılığında bir alan adı satın alma konusunda gergin olabilirsiniz. Ya satıcı paranızı alır ve alan adını teslim etmezse?

    En iyi çözüm Escrow.com gibi bir site kullanmaktır. Paranızı siteye verirsiniz ve alan adını aldığınızı onaylayana kadar güvenli bir şekilde tutarlar. Bu noktada parayı satıcıya verirler.

    Escrow.com, Twitter.com, Gmail.com, WordPress.com ve daha fazlası dahil olmak üzere bazı çok ünlü alan adlarının satın alınması için kullanılmıştır. Escrow.com’a bir ücret ödemeniz gerekeceğini unutmayın.

    Önemli: Burada kısayol kullanmayın ve Escrow ücretlerinden tasarruf etmeye çalışmayın. Etki alanı sahibi ödemeleri almadan önce etki alanını bize transfer etmeye istekli olmadığı sürece etki alanı satın alımlarında her zaman Escrow kullanıyoruz. Bize güvenin, riske değmez!

    İpucu 9. İstediğiniz Bir Etki Alanını Yeniden Sipariş Etmeyi Düşünün

    Her gün binlerce alan adının süresi doluyor ve yenilenmiyor veya kaydedilmiyor. Pek çok işletme başarılı olamıyor veya alan sahipleri ilgilerini kaybediyor.

    Bazı durumlarda, alan sahibi, alanı yeniden kaydettirmeyi unutabilir.

    Ne zaman sona ereceğini görmek için alan adını izlemenize gerek yok. Bunun yerine, alan adını sizin adınıza izleyecek birçok hizmet var. Mevcut olduğu anda otomatik olarak kaydetmeye çalışacaklar.

    Sen kullanabilirsiniz GoDaddy alan sipariş bakiyesi için. Benzer bir hizmet sunan pek çok başka site var.

    Geri sipariş verme ile ilgili sorun, hiç çalışmayabilmesidir. Alan sahibi alan adını yenileyebilir veya bir başkası sizden önce öncelik verilecek bir ön sipariş vermiş olabilir.

    Son Düşünceler + Alternatif Stratejiler

    Önceden alınmış bir alan adı satın almak kolay değildir ve süreç birkaç günden birkaç aya kadar sürebilir. Ve sahibi satmak istemiyorsa, onları ikna etmek yıllar bile alabilir.

    Bu nedenle, alan adı ararken her zaman birkaç seçeneğiniz olmasını öneririz. Fikir üretmek için Nameboy gibi bir alan adı oluşturucu kullanabilirsiniz.

    Alternatif olarak, yepyeni AI destekli işletme adı oluşturma aracımızı da deneyebilirsiniz.

    Alternatifler bulmanıza da yardımcı olabilecek bazı akıllı ipuçları:

  • Anahtar kelimenize bir fiil ekleyin – örneğin: getpocket.com, getcloudapp.com ve tryinteract.com
  • Markanızı bir anahtar kelime ile genişletin – örneğin: invisionapp.com, gogoair.com, vb. Tesla’nın tesla.com’a sahip olmadığını, bu yüzden TeslaMotors.com ile başladıklarını unutmayın. Buffer, buffer.com’a sahip değildi, bu yüzden başlangıçta bufferapp.com’u kullandılar.
  • Kısaltmalar kullanın – örneğin: kreatifajans.com, wpforms.com vb.
  • Bir slogan veya sıfat kullanın – örneğin: optinmonster.com, trustpulse.com, monsterinsights.com vb.
  • Bu makalenin, alınmış bir alan adını nasıl satın alacağınızı öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Ayrıca, çevrimiçi para kazanmanın kanıtlanmış yolları hakkındaki kılavuzumuzu ve en iyi web sitesi kurucu platformları karşılaştırmamızı görmek isteyebilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.