BbPress ile WordPress’te Forum Nasıl Eklenir

750 425 KreatifAjans

Bülten panoları ve forumlar, çevrimiçi topluluklar oluşturmak için eski ve güvenilir araçlardır.

Çok sayıda açık kaynaklı forum yazılımı varken, bir üçüncü taraf forumunu WordPress ile entegre etmek karışıklık yaratabilir. İşte bbPress’in devreye girdiği yer burasıdır.

Bu yazıda, bbPress ile WordPress’e nasıl kolayca forum ekleyeceğinizi göstereceğiz.

Adding a forum in WordPress using bbPress

BbPress nedir?

bbPress, WordPress yolu ile oluşturulmuş bir forum yazılımıdır. Dünyanın en iyi web sitesi kurucusu olan WordPress’in üzerinde çalışır.

Tıpkı WordPress gibi, bbPress genişletilebilir ve forumlarınıza daha fazla işlevsellik eklemek için eklenti eklentileri yükleyebilirsiniz. Ayrıca diğer popüler açık kaynaklı forum yazılımlarından çok hafif ve daha hızlıdır.

BbPress ile Çevrimiçi Forum Yapmak İçin Neye İhtiyacınız Var?

Zaten bir forum eklemek istediğiniz bir WordPress web siteniz varsa, bu bölümü atlayabilirsiniz. Öte yandan, yeni başlıyorsanız okumaya devam edin.

Öncelikle, bir web barındırma hesabına kaydolmanız gerekir. Çevrimiçi forumunuz için tüm dosyaları depolayacağınız yer burasıdır.

Ayrıca bir alan adına ihtiyacınız olacak. Bu, web sitenizin internetteki adresi ve kullanıcıların çevrimiçi forumunuzu bulmak için tarayıcılarına ne yazacakları olacaktır.

Normalde, web sitesi barındırma ücreti aylık 7,99 ABD dolarıdır ve alan adı size yılda yaklaşık 14,99 ABD dolarına mal olur.

Yeni başlıyorsanız, bu çok para.

Neyse ki, Bluehost, Kreatif Ajans kullanıcılarına ücretsiz bir alan adıyla barındırmada indirim sunmayı kabul etti. Temel olarak, ayda sadece 2,75 $ ‘a başlayabileceksiniz.

→ Bu Özel Bluehost Teklifini Almak İçin Buraya Tıklayın ←

Bluehost, dünyanın en büyük WordPress barındırma şirketlerinden biridir ve resmi olarak önerilen bir WordPress barındırma sağlayıcısıdır.

Barındırma için kaydolduktan sonra, eksiksiz kurulum talimatları için bir web sitesinin nasıl yapılacağına ilişkin kılavuzumuzu takip edebilirsiniz.

WordPress’i kurduktan sonra, bbPress’i kurmaya ve kendi çevrimiçi topluluğunuzu başlatmaya hazır olacaksınız.

BbPress Nasıl Kurulur

bbPress, bir WordPress eklentisi olarak mevcuttur. Herhangi bir WordPress eklentisi yüklermiş gibi kurabilirsiniz.

WordPress yönetici alanınıza giriş yapın ve Eklentiler »Yeni Ekle’ye gidin. BbPress’i arayın ve ardından sonuçlardan bbPress’i seçin.

Eklentiyi kurun ve etkinleştirin. Aktivasyon üzerine, bbPress için hoş geldiniz ekranını göreceksiniz.

Welcome to bbPress

WordPress’te bbPress ile bir Forum Oluşturma

BbPress kurulduktan sonra WordPress yöneticinize Forumlar, Konular ve Cevaplar menü öğeleri ekler.

Add new forum

Öncelikle menüden Forumlar »Yeni Ekle bağlantısını tıklamanız gerekir. Bu sizi WordPress gönderi düzenleme alanına benzer bir ekrana götürecektir.

Forumunuz için bir başlık girin ve bunun küçük bir açıklamasını girin. Ardından yayınla düğmesine basın.

Forum title and description

Farklı tartışmalar ve konular için ihtiyaç duyduğunuz kadar forum oluşturabilirsiniz.

WordPress’in Ön Uçunda bbPress Forum görüntüleniyor

Artık birkaç forum oluşturduğunuza göre, bu forumları WordPress web sitenizin ön ucunda göstermenin zamanı geldi.

Yeni bir WordPress sayfası oluşturun. Bu sayfaya Forum, Topluluk, Destek Forumları vb. Gibi bir başlık verin.

Bundan sonra, aşağıdaki kısa kodu sayfanıza yapıştırmanız yeterlidir:

[bbp-forum-index]

Değişikliklerinizi kaydetmek ve forum sayfanızın web sitenizde görünmesini sağlamak için yayınla düğmesine tıklamayı unutmayın.

Artık forumlarınızın önizlemesini görmek için sayfayı bir web tarayıcısında ziyaret edebilirsiniz.

Forums page preview

Ardından, kullanıcıların web sitenizdeki forumu bulmalarına yardımcı olmanız gerekir. Bunu yapmak için, üst gezinme menüsüne forum sayfanıza bir bağlantı koyalım.

Görünüm »Menüler’e gidin ve forum sayfasını gezinme menünüze ekleyin.

Add forum link to navigation menu

Kullanıcılar artık ana menüdeki bağlantıya tıklayarak forum indeks sayfasına erişebilirler.

BbPress’i WordPress Temanızla entegre etme

Çoğu durumda, forumunuzu yeni kayıtlar için açmak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için web sitenizi kayıtlar için açmanız gerekir.

Web sitenizde kayıtlara izin vermek için Ayarlar » Genel’e gidin ve” Herhangi biri kaydolabilir “seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyin.

Open your forum for user registration

Ayarlarınızı kaydetmek için değişiklikleri kaydet düğmesine tıklamayı unutmayın.

Artık web siteniz kayıt için açık olduğuna göre, forum katılımcılarınızın arayacağı ilk şey bir kayıt sayfasıdır.

Bir tane yapalım.

Basitçe bir WordPress sayfası oluşturun ve ona bir başlık verin, örneğin Kaydolun. Kısa kod [bbp-register] ekleyin ve sayfayı yayınlayın.

Making aa bbPress registration page

Artık bu sayfayı önizleyebilirsiniz. Oturum açmamış tüm kullanıcılara bir kullanıcı kayıt formu gösterecektir.

Kullanıcılarınızın ihtiyaç duyacağı başka bir sayfa, kayıp şifre kurtarma sayfasıdır. Kayıp şifrelerini kurtaracakları yer burasıdır.

Başka bir WordPress sayfası oluşturun ve buna bir başlık verin, örneğin Kayıp Parola. Bundan sonra, bu kısa kodu [bbp-lost-pass] ekleyin ve sayfayı yayınlayın.

Lost password page

Son olarak, forum kullanıcılarının web sitenizdeki herhangi bir yerden kolayca giriş yapabilmeleri için web sitenize bir giriş formu eklemeniz gerekir.

bbPress, bir avuç widget ile birlikte gelir ve bunlardan biri bir giriş formu widget’idir.

Görünüm »Pencere Öğeleri’ne gidin ve Oturum Açma Pencere Öğesini kenar çubuğunuza veya başka bir pencere öğesi alanına sürükleyip bırakın.

Daha önce oluşturduğunuz kayıt ve kayıp şifre sayfalarının URL’lerini sağlamanız istenecektir. Bunları girdikten sonra, widget ayarlarınızı saklamak için Kaydet düğmesine tıklamanız gerekir.

Login widget settings

Artık, kenar çubuğunuzda kayıt ve kayıp şifre kurtarma sayfalarına bağlantılar içeren bir giriş formu görünecektir. Giriş yapan kullanıcılar, kullanıcı adlarını ve form yerine bir çıkış bağlantısı göreceklerdir.

Login form preview

BbPress Forum Ayarlarını Yönetme

Diğer popüler forum yazılımlarının aksine, bbPress’in çok basitleştirilmiş bir yapılandırma sayfası vardır. BbPress forumlarınızın ayarlarını yönetmek için Ayarlar »Forumlar sayfasına gidin.

Forum settings page

Bu sayfadaki varsayılan seçenekler çoğu forum web sitesinde işe yarar. Herhangi bir şeyi değiştirmek istemeniz durumunda, hepsine bir göz atacağız.

Burada göreceğiniz ilk seçenek, ‘Kayıtlı ziyaretçilere otomatik olarak katılımcı forumu rolünü vermektir’. Bir kullanıcı rolü seçebilir veya kayıt olduklarında her kullanıcıya manuel olarak kullanıcı rolleri atama seçeneğinin işaretini kaldırabilirsiniz.

Sonraki seçenek, forum selini ve spam’i önlemek için sonraki forum gönderileri arasına 10 saniyelik bir gecikme ekler. Gecikme süresini buradan artırabilir veya azaltabilirsiniz.

Düzenleme seçeneği, kullanıcıların forum yayınlarını yayınladıktan 5 dakika sonra düzenlemelerine olanak tanır. Bu seçeneğin işaretini kaldırabilirsiniz, ancak bu, kullanıcılarınızın yazım hatalarını düzeltmesini veya bir şeyi gözden kaçırmışlarsa gönderilerini düzenlemelerini engeller.

Bundan sonra forum özellikleri bölümünü bulacaksınız. Buradan forum özelliklerini açıp kapatabilirsiniz.

Add remove forum features

Bunun altında forum görüntüleme özelliklerini göreceksiniz. Buradan bir bbPress şablonu, forum sayfalarında ve forum RSS beslemesinde görüntülenecek gönderi ve konu sayısını seçebilirsiniz.

Forum display settings

Son olarak, farklı bölümler ve forum sayfaları için URL sümüklü böcekleri seçme seçeneklerini göreceksiniz. Sümüklü böcek, WordPress tarafından kullanılan SEO dostu URL adlarıdır.

Change forum URL slugs

Varsayılan URL sümüklü böcekleri anlamlıdır ve kutudan çıkar çıkmaz SEO dostudur, ancak bunları değiştirmeniz gerekirse, burada yapabilirsiniz.

Forum ayarlarınızı saklamak için ‘Değişiklikleri kaydet’ düğmesine tıklamayı unutmayın.

BbPress’te Kullanıcı Rolleri

WordPress, farklı izinlere sahip kullanıcı rolleri atamanıza izin veren kendi kullanıcı rolü yönetim sistemiyle birlikte gelir.

bbPress, farklı yeteneklere sahip önceden tanımlanmış beş kullanıcı rolünü ekleyerek WordPress kullanıcı rollerini genişletir.

1. Keymaster – Web sitesi sahibi veya WordPress yöneticisi, bbPress’i kurduklarında otomatik olarak Keymaster rolüne atanır. Bir Keymaster forumları silebilir ve oluşturabilir, tüm gönderileri, konuları, forumları oluşturabilir, düzenleyebilir, silebilir.

2. Moderatörler – Moderatör kullanıcı rolüne sahip kullanıcılar, forumları, konuları ve mesajları yönetmek için kullanabilecekleri moderasyon araçlarına erişebilir.

3. Katılımcılar – Bu varsayılan kullanıcı rolüdür, katılımcılar kendi konularını ve gönderilerini oluşturabilir ve düzenleyebilir, favorilere ekleyebilir ve konulara abone olabilirler.

4. Seyirciler – Seyircilerin halka açık forumlara, konulara ve gönderilere salt okunur erişimi vardır.

5. Engellendi – Bir kullanıcı engellendiğinde tüm yetenekleri engellenir. Yine de herkese açık olarak görüntülenebilir konuları ve yayınları okuyabilirler ancak forumlara katılamazlar.

BbPress Forumunuzu Genişletme ve Tanıtma

Artık bbPress forumunuz kurulmuş ve çalışıyor. Nasıl genişletileceğini ve tanıtılacağını öğrenmenin zamanı geldi.

Önce görünümle başlayalım. bbPress, herhangi bir WordPress temasıyla çalışır ve temalar da bbPress’e özel stiller ekleyebilir.

Tüm en iyi WordPress temaları, forumunuzun güzel görünmesini sağlamak için özel bbPress stilleri ile birlikte gelir.

Daha fazla seçenek için, bbPress için en iyi WordPress temaları seçimimize bakın.

Ardından, hızlı bir şekilde yeni üyeler edinebilmek ve çevrimiçi topluluğunuzu büyütebilmek için forumunuza yeni özellikler eklemek istersiniz.

Aşağıdakiler, çevrimiçi forumunuzu çok hızlı bir şekilde büyütmenize yardımcı olacak eklentilerden bazılarıdır.

1. Çekiliş

RafflePress, WordPress’te viral eşantiyonlar ve yarışmalar oluşturmanıza olanak tanır. Bu etkileşimli yarışmalar ve hediyeler, çevrimiçi forumunuza anında bir ton yeni kullanıcı çekmenin kesin bir yoludur.

Daha fazla bilgi için viral bir hediye yarışmasının nasıl oluşturulacağına ilişkin kılavuzumuza bakın.

2. MemberPress

MemberPress en iyi WordPress üyelik eklentisidir. Çevrimiçi topluluğunuza abonelik katmanları ekleyerek forumunuzdan çevrimiçi para kazanmanıza olanak tanır.

Daha fazla bilgi için, üyelik web sitesinin nasıl yapılacağına ilişkin rehberimize bir göz atın.

3. MonsterInsights

Web sitenizde hangi forum konularının ve tartışmaların daha popüler olduğunu bilmek ister misiniz? MonsterInsights, Google Analytics kullanarak tüm web sitesi trafiğinizi kolayca izlemenize yardımcı olur.

4. WPForms

WPForms, en iyi WordPress iletişim formu eklentisidir. Web siteniz için kolayca güzel formlar oluşturmanıza olanak sağlar. Ayrıca, özel giriş sayfası, kullanıcı kayıt sayfası oluşturmak veya bbPress forumunuza anketler ve anketler eklemek için de kullanabilirsiniz.

Bu makalenin, WordPress’te nasıl forum ekleyeceğinizi ve bbPress’i nasıl kurup yapılandıracağınızı öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Daha da fazla trafik elde etmenize yardımcı olması için eksiksiz WordPress SEO rehberimizi de görmek isteyebilirsiniz.