Biçimlendirme Sorunları Olmadan WordPress’te Nasıl Kopyalanır ve Yapıştırılır

750 425 KreatifAjans

Son zamanlarda bir okuyucu, biçimlendirme sorunlarına neden olmadan öğeleri WordPress’e nasıl kopyalayıp yapıştıracağımızı sordu?

Genellikle bir masaüstü uygulamasından veya web sayfasından içerik kopyalayıp yapıştırırken, istenmeyen biçimlendirmeyi de yapıştırırsınız. Bu, WordPress temanızın sadece garip görünen yazı tipleriyle ve renkleriyle eşleşmiyor.

Bu makalede, istenmeyen biçimlendirme ve stiller olmadan WordPress’e nasıl kolayca kopyalayıp yapıştırılacağını paylaşacağız.

Copying and pasting text into WordPress

WordPress’te Kopyalamayı ve Yapıştırmayı Anlamak

Kopyalama ve yapıştırma, metnin tamamını yeniden yazmaya gerek kalmadan bir yerden başka bir yere kopyalamak anlamına gelir.

Bir belgeden veya web sayfasından metin kopyalamak için farenizi kullanarak metni vurgulamanız gerekir. Ardından, sağ tıklayın ve menüden “Kopyala” yı seçin. Veya vurgulanan metni kopyalamak için Ctrl + C (Mac’te Command + C) klavye kısayolunu kullanabilirsiniz.

Copying text from your Word document by highlighting it and right-clicking

WordPress’e metin yapıştırmak için sağ tıklayıp menüden ‘Yapıştır’ı seçebilirsiniz. Veya kopyalanan metni yapıştırmak için Ctrl + V (Mac’te Command + V) klavye kısayolunu kullanın:

Pasting your copied text into WordPress

Metni kopyaladığınızda, metnin biçimlendirmesi de onunla birlikte kopyalanır. Sorun şu ki, bazen istemediğiniz biçimlendirme ile sonuçlanacaksınız.

Bu istenmeyen biçimlendirme, metninizin diğer cihazlarda nasıl görüntüleneceğini etkileyebilir.

Bazı WordPress kullanıcıları, kopyalayıp yapıştırmaktan tamamen kaçınmayı seçer. Bunun yerine, gönderilerini doğrudan WordPress sitelerine hazırlarlar.

Bununla birlikte, Microsoft Word veya Google Docs gibi ayrı bir araç kullanarak taslak oluşturmayı tercih edebilirsiniz. Bu, çevrimdışı çalışmanıza olanak tanır ve çalışmanızı yayınlamadan önce yorumlar ve düzeltmeler için paylaşmayı kolaylaştırabilir.

Ayrıca, sayfa boyutunuzu etkileyerek daha yavaş site hızı anlamına geldiği için gereksiz biçimlendirme eklemekten kaçınmak da önemlidir.

Bu nedenle, WordPress’te metni nasıl düzgün bir şekilde kopyalayıp yapıştıracağınıza dair bu nihai kılavuzu oluşturduk. İhtiyacınız olan bölümlere doğrudan atlamak için bağlantıları kullanabilirsiniz:

Blok düzenleyiciyi kullanarak Word’den WordPress’e kopyalayıp yapıştırma
  • Blok düzenleyiciyi kullanarak Google Dokümanlar’dan WordPress’e kopyalayıp yapıştırma
  • Klasik düzenleyiciyi kullanarak kopyalama ve yapıştırma
  • Kopyalama ve yapıştırma biçimlendirme hataları nasıl kontrol edilir ve düzeltilir
  • Word’den WordPress’e Nasıl Kopyalanır ve Yapıştırılır (Blok Düzenleyici)

    Microsoft WordPress’ten metin kopyalamak oldukça basittir.

    WordPress, yıllardır zengin (biçimlendirilmiş) metinleri Word belgelerinden doğrudan düzenleyiciye kopyalamanıza izin verdi. Yazılarınızı Microsoft Word’de yazmayı ve biçimlendirmeyi seviyorsanız, bu büyük bir avantajdır.

    Gönderinizi Word’den WordPress’e kopyalamak, başlıklar, kalın ve italik metinler, bağlantılar ve listeler gibi öğeleri saklamanıza olanak tanır. Renkler, boşluklar vb. Gibi stil seçenekleri atılır.

    İşte Word’den WordPress’e kopyalayacağımız bir belge:

    The Word document that we will be copying into WordPress

    Bu belge, yazının alt bölümleri için iki Başlık 2 alt başlığı ile biçimlendirilmiştir. Kalın ve italik metin, madde işaretli bir liste ve bir bağlantı var.

    Word belgesindeki tüm içeriği kopyalayıp WordPress blok düzenleyicisine yapıştıracağız.

    The text from Word has now been copied into our WordPress post

    Bazı biçimlendirmelerin kopyalanmadığını unutmayın. Resim dışarıda bırakıldı, ancak WordPress doğru yerde bir resim bloğu oluşturdu.

    İpucu: Alt başlıklarınızı oluşturmak için her zaman Word’deki ‘Başlık stillerini’ kullanın. Metni vurgulamayın ve yazı tipi boyutunu manuel olarak artırmayın.

    Metninizin doğru kopyalandığını onaylamak ister misiniz? Biçimlendirme hatalarını kontrol etme ve düzeltme ile ilgili bu makalenin sonraki bölümlerinde yer alan talimatlarımızı uygulamanız yeterlidir.

    Google Dokümanlar’dan WordPress’e Nasıl Kopyalanır ve Yapıştırılır (Blok Düzenleyici)

    Google Dokümanlar, çok popüler bir kelime işleme aracıdır. Tıpkı Word’de olduğu gibi, Google Dokümanlar’dan kopyalayıp WordPress blok düzenleyicisine yapıştırmak kolaydır.

    İşte Google Dokümanlar’daki metin parçamız. Yukarıdaki Word’de kullandığımız parçayla aynı.

    The Google Doc with the text we're going to copy

    Metni Google Dokümanlar’dan WordPress’e kopyalayıp yapıştırdığımızda yine WordPress metni doğru şekilde biçimlendirmiş oluyor.

    The Google Docs text in the WordPress block editor

    Bu sefer resim WordPress’te de görünür. Ancak, WordPress medya kitaplığına yüklenmez ve doğrudan Google Drive hesabınızdan görüntülenir.

    Resimleri WordPress web sitenize manuel olarak indirmeniz ve yüklemeniz gerekir.

    Klasik Düzenleyiciyi Kullanarak Kopyalama ve Yapıştırma

    WordPress’e metin kopyalayıp yapıştırdıktan sonra biçimlendirme hataları ile ilgili sorun mu yaşıyorsunuz? O halde muhtemelen eski klasik düzenleyiciyi kullanıyorsunuz.

    Klasik düzenleyici, Word belgelerini iyi kullanır ve gereksiz kod eklememelidir. Ancak, Google Dokümanlar’dan kopyalanan metinle o kadar da iyi bir iş çıkarmıyor.

    Google Dokümanlar’daki metnimiz, klasik düzenleyiciye yapıştırırken şu şekilde görünür:

    The Google Docs text copied into the classic editor

    Başlıklar, bağlantı, kalın ve italik metinlerin tümü doğru görünüyor.

    Ancak, görünmeyen bazı gereksiz ekstra biçimlendirmeler eklendi.

    Kopyalama ve Yapıştırma Biçimlendirme Hatalarını Kontrol Etme ve Düzeltme

    Şimdi biçimlendirme hatalarının nasıl kontrol edilip düzeltileceğine bir göz atalım.

    WordPress gönderilerinizdeki tüm metinler HTML (köprü metni biçimlendirme dili) kullanılarak biçimlendirilmiştir. HTML etiketleri, belirli bir şekilde biçimlendirilmiş kelimelerin etrafında dolaşır.

    Örneğin, WordPress yayınlarındaki kalın metin HTML kodunda şöyle görünür:

    There is <strong>bold text</strong> in this sentence.

    ‘Kalın metin’ kelimeleri kalın görünecektir.

    Kopyalayıp yapıştırdıktan sonra biçimlendirme hatalarını kontrol etmek ve düzeltmek için, gönderinizin HTML kodunu kontrol etmeniz gerekir.

    Blok Düzenleyicide HTML Kodunu Kontrol Etme

    Blok düzenleyicide, herhangi bir bloğun HTML kodunu görüntülemek kolaydır. İlk önce bloğa tıklayın. Ardından, blok menüsünün sağındaki üç dikey noktayı tıklayın.

    Bir açılır menü göreceksiniz. Burada, ‘HTML Olarak Düzenle’ seçeneğini tıklamanız yeterlidir:

    Switching to the HTML view of a block in WordPress

    Şimdi bloğun HTML kodunu göreceksiniz. Blok düzenleyiciyle, normalde istenmeyen biçimlendirmenin eklenmediğini görmelisiniz.

    Burada paragraf, <p> açılış etiketiyle doğru bir şekilde başlar ve </p> kapanış etiketiyle biter.

    Kalın yazılan cümle de doğrudur. <strong> etiketinde başlar ve kapanış </strong> etiketiyle biter.

    Viewing the HTML code for your block in the block editor

    Bloğunuzun normal görünümüne geri dönmek için, üç dikey noktayı tekrar tıklamanız yeterlidir. Ardından devam edin ve ‘Görsel olarak düzenle’ seçeneğini seçin.

    Switching back to the visual view of your block

    Klasik Düzenleyicide HTML Kodunu Kontrol Etme

    Klasik düzenleyicide, gönderinin metnini içeren kutunun üst kısmındaki ‘Metin’ sekmesine tıklayarak bir gönderinin HTML kodunu görüntülemek kolaydır. Bu, Google Dokümanlar’dan kopyalanan gönderimizin HTML kodudur:

    Viewing the HTML code of your post in the classic editor

    Buradaki span etiketleri ekstra, gereksiz kodlardır.

    Ayrıca, kalın metin ve italik metin, <strong> yerine <b> etiketi ve <em> yerine <i> etiketi kullanılarak biçimlendirilir. Genelde <strong> ve <em> etiketlerinin kullanılması en iyisi olarak kabul edilir, çünkü bunlar sadece görsel stil değil, kelimelerinize anlamsal anlam verir.

    Karşılaştırmak gerekirse, klasik düzenleyicide Google Dokümanlar yerine Word’den kopyalanırken üretilen kod. Gereksiz biçimlendirme etiketleri yoktur ve kalın ve italikler doğru şekilde oluşturulmuştur.

    The HTML code produced when copying a document from Word into the classic editor

    Yayınınızı Google dokümanlarından kopyaladıysanız, HTML kodunu gözden geçirmeniz ve biçimlendirmeyi manuel olarak düzeltmeniz gerekecektir. Bu durumda şu anlama gelir:

  • Tüm <span style="font-weight: 400;"> ve </span> etiketlerinin kaldırılması.
  • Tüm <li style="font-weight: 400;"> yalnızca <li>.
  • <b> ve </b>, <strong> ve </strong>.
  • <i> ve </i>, <em> ve </em>.
  • İşlemi hızlandırmak için önce HTML kodunu kopyalayıp bir metin düzenleyiciye yapıştırmanız gerekir.

    Ardından, yanlış biçimlendirmeyi değiştirmek için Bul ve Değiştir’i kullanmanız yeterlidir. İşte not defteri kullanan bir örnek. Tüm <li style="font-weight: 400;"> örneklerini buluyor ve bunları <li> ile değiştiriyoruz:

    Using Notepad to quickly and easily correct the unwanted HTML code

    Tüm yanlış biçimlendirmeyi değiştirdikten sonra, metni kopyalayıp klasik düzenleyicinin Metin görünümüne geri yapıştırmanız yeterlidir.

    The corrected formatting code in the classic editor

    Düz Metni Kopyalama ve Yapıştırma

    Düz metin, herhangi bir biçimlendirme içermeyen metindir. Yanlış biçimlendirme olasılığını önlemek için, düz metni kopyalayıp yapıştırmayı tercih edebilirsiniz.

    Başka bir web sitesinden bir metin bölümü kopyalıyorsanız, bu aynı zamanda çok kullanışlı bir seçenektir. Örneğin, içeriğinize başka birinden bir alıntı ekleyebilirsiniz.

    Düz Metni Blok Düzenleyicide Kopyalama ve Yapıştırma

    WordPress blok düzenleyicinin düz metin yapıştırmak için bir düğmesi veya seçeneği yoktur. Ancak bunu kendiniz yapmak çok kolay.

    En hızlı yöntem, metninizi yapıştırmak için Ctrl + Shift + V (PC) veya Command + Shift + V (Mac) klavye kısayolunu kullanmaktır. Bu, otomatik olarak düz metin biçiminde yapıştırılır.

    Plain text pasted into the block editor using the Ctrl+Shift+V command

    Alternatif olarak, bazı tarayıcılar düz metin olarak yapıştırma seçeneği sunar. Google Chrome kullanıyorsanız, sağ tıklayın ve ‘Düz metin olarak yapıştır’ seçeneğini seçin:

    Right click and use the "Paste as plain text" optin in your browser

    Bu yöntemlerin her ikisi de düz metni tek bir paragraf bloğuna yapıştırmak için çalışacaktır.

    Klasik Düzenleyicide Düz Metni Kopyalama ve Yapıştırma

    Düz metni klasik düzenleyiciye yapıştırmak için, önce Araç Çubuğu Değiştirme düğmesini tıklayın:

    The toolbar toggle button in the WordPress classic editor

    Şimdi, ‘Metin olarak yapıştır’ simgesine tıklamanız yeterli. Üzerinde T harfi bulunan bir panoya benziyor:

    Use the 'Paste as text' WordPress button to toggle plain text mode on

    Yapıştırdığınız herhangi bir metin, artık biçimlendirmesi kaldırılarak düz metin modunda yapıştırılacaktır. Google dokümanımızdaki metni yapıştırdığımızda bunun nasıl göründüğü aşağıda açıklanmıştır. Başlıklar, kalın, italik, madde işaretleri ve bağlantıların tümü kaldırılmıştır:

    The Google docs text pasted as plain text in the WordPress classic editor

    Profesyonel İpucu: Tüm WordPress Sitelerini Kopyalayın, Yapıştırın ve Klonlayın

    Yukarıdaki başlangıç kılavuzu size kopyalama ve yapıştırmanın temellerini gösterirken, WordPress ayrıca birçok gelişmiş kopyalama, yapıştırma ve klonlama özelliği sunar.

    Örneğin, bir WordPress sitesinin tamamını 7 kolay adımda kolayca kopyalayabilirsiniz.

    Tek bir tıklama ile yinelenen bir WordPress sayfası veya gönderi oluşturmanın bir yolu da var.

    Blok düzenleyiciyi kullanıyorsanız, birden fazla gönderide kullanabileceğiniz yeniden kullanılabilir bloklar da oluşturabilirsiniz.

    Bu makalenin, WordPress’e nasıl kopyalayıp yapıştırılacağını öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz. WordPress içerik düzenleyicide ustalaşma konusundaki ipuçlarımızı ve tüm web siteleri için WordPress eklentilerine sahip olması gereken uzman seçimimizi de beğenebilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.