Bir Alan Adının Maliyeti Gerçekten Ne Kadardır? (Uzman Cevabı)

750 425 KreatifAjans

Daha önce bir alan adı kaydettirmeyi denediyseniz, muhtemelen 9 ila birkaç bin dolar arasında değişen çok çeşitli fiyatlar görmüşsünüzdür.

Bir alan adının maliyeti, alan adı uzantısına (.com, .org, .net gibi), alan adı kayıt kuruluşuna, kullanılabilirliğe ve diğer birkaç faktöre göre değişir.

Yeni alan adlarının yanı sıra, sizden önce kaydolan bir başkasından da premium alan adları satın alabilirsiniz. Alan adı yatırımcıları genellikle daha kısa, markalanabilir ve yalnızca yeniden satış amacıyla hatırlanması kolay olan premium alan adlarını kaydeder.

Bu yazıda, bir alan adının gerçekte ne kadara mal olduğunu açıklayacağız. Ayrıca ücretsiz bir alan adı edinmenin bir yolu da dahil olmak üzere bir alan adı satın almanın farklı yollarını da göstereceğiz.

How much does a domain name really cost

Bu, alan adı maliyetleriyle ilgili kapsamlı bir rehber olduğundan, onu birkaç bölüme ayırdık:

Yeni bir alan adının maliyeti nedir?
  • Bir alan adının gizli maliyetleri nelerdir?
  • Bir premium alan adının maliyeti nedir?
  • Premium alan adının değeri nasıl tahmin edilir?
  • Süresi dolmuş bir alan adının maliyeti nedir?
  • Satış için listelenmeyen bir alan adı nasıl alınır?
  • Bir alan adı satın almadan önce bakılması gerekenler
  • Alan adı maliyetleri hakkında sık sorulan sorular
  • Yeni Bir Alan Adının Maliyeti Ne Kadar?

    Yeni bir alan adı satın almak, genellikle size yılda 9 ila 14,99 ABD doları arasında bir maliyete mal olur. Ancak bu fiyatlar, seçtiğiniz alan adı uzantısına veya alan adı kayıt kuruluşuna göre farklılık gösterebilir.

    Yeni bir web sitesi başlatıyorsanız, Bluehost kullanmanızı öneririz. Dünyanın en iyi web barındırma şirketlerinden biridir.

    Kreatif Ajans kullanıcılarına web barındırma planlarında% 60 indirim üzerine ücretsiz bir alan adı + ücretsiz SSL sertifikası sunuyorlar.

    → Bluehost ile Ücretsiz Alan Adınızı Talep Edin ←

    Bir web sitesi oluşturmak için hem bir alan adına hem de web barındırmaya ihtiyacınız olduğundan, başlamak için en uygun fiyatlı seçenek budur.

    Yalnızca bir alan adı satın almak istiyorsanız, kayıt şirketiniz olarak Domain.com’u kullanmanızı öneririz. Satın alma işleminizde% 25 indirim kazanmak için Domain.com kupon kodumuzu kullanabilirsiniz.

    Farklı kayıt şirketleriyle yeni bir alan kaydının maliyeti aşağıda verilmiştir.

    Bluehost – Hosting ile ücretsiz alan adı $ 2.75 / ay
  • Domain.com – Kupon kodumuzla.com alan adları için 7,45 ABD doları
  • HostGator – Hosting ile ücretsiz alan adı $ 2.64 / ay
  • GoDaddy – 11,99 ABD doları
  • DreamHost – Hosting ile ücretsiz alan adı $ 2.59 / ay
  • Bu fiyatlar yalnızca yeni .com alan adları içindir. .Net, .org, .info, .blog vb. Gibi diğer uzantıların fiyatlandırması, kullandığınız alan adı kayıt kuruluşuna göre değişiklik gösterecektir.

    Alan adı uzantıları söz konusu olduğunda, en popüler olanı olduğu için kullanıcılara her zaman .com’u kullanmalarını tavsiye ederiz.

    Bir Alan Adının Gizli Maliyetleri

    Etki alanı kayıt maliyetinin yanı sıra, en bilinçli kararı verebilmeniz için bilmeniz gereken birkaç gizli etki alanı maliyeti ve ek satış vardır.

    Yıllık Yenilemeler

    Alan adı kaydı yıllık olarak yapılır. Kaydınızı her yıl yenilemeye devam ettiğiniz sürece alan adınız üzerindeki kontrolünüzü sürdürebilirsiniz.

    Bazı alan adı kayıt kuruluşları, ilk yıl satın alımlarında alan adı indirimleri sunar, ancak yenileme maliyetleri çok daha yüksektir. Bir alan adı için 0,99 ABD doları ödeyebileceğiniz bir promosyon görürseniz, bunun genellikle yalnızca ilk yıl için olduğunu lütfen unutmayın. Yıllık yenilemeleriniz çok daha yüksek bir fiyata olacak.

    WHOIS ve Etki Alanı Gizliliği

    ICANN, alan adlarının atanmasını ve korunmasını koordine etmekten sorumlu, kar amacı gütmeyen, kamu yararına çalışan bir kuruluştur. Her alan adı kayıt kuruluşunun web sitesi sahibinin iletişim bilgilerini toplamasını gerektirirler.

    Bu bilgilere WHOIS verileri kullanılarak herkese açık olarak erişilebilir. Diğer işletmeler ve şirketler, potansiyel bir iş ortaklığı hakkında sizinle iletişim kurmak için bu bilgileri kullanabilir.

    WHOIS verilerinin herkese açık olması istenmeyen e-postalara ve telefon aramalarına neden olabilir. Bu nedenle birçok alan adı kayıt kuruluşu, Alan Adı Gizliliği adlı bir eklenti satar.

    Bu eklentinin maliyeti genellikle 9,99 ABD dolarıdır ve tamamen isteğe bağlıdır. Sorun şu ki, kayıt şirketleri genellikle bunu sepete otomatik olarak ekler ve bunun için ödeme yapmak istemiyorsanız manuel olarak kaldırmanız gerekir.

    DreamHost gibi bazı kayıt şirketleri, alan adlarıyla ücretsiz alan gizliliği sunar.

    İşletme E-posta Hesapları (E-posta Etki Alanları)

    Bir alan adı satın alırken, profesyonel bir iş e-posta adresi kurmak için e-posta alan adları için bir eklenti göreceksiniz.

    Çoğu web barındırma şirketi ile ücretsiz bir iş e-posta adresi edinebileceğiniz için bunu satın almanıza gerek yoktur.

    Daha profesyonel bir seçenek istiyorsanız, bunu doğrudan G Suite veya Microsoft Office365’ten satın almanızı öneririz, böylece bir kayıt kuruluşuna bağlı kalmazsınız.

    Profesyonel İpucu: Birkaç Yıl Boyunca Güvenli Alan İndirimleri

    Domain.com gibi bazı kayıt şirketleri, birden fazla yıl için önceden ödeme yapmanıza izin verir. Bu, birkaç yıl boyunca tanıtım indirimi teklifini almanın harika bir yoludur.

    Her yıl alan yenilemeleri için ödeme yapmanız gerektiğinden, birkaç yıl için ön ödeme önemli bir tasarruf olabilir. Söylemeye gerek yok, sizi gelecekteki fiyat artışlarından kurtarır.

    Ancak bu gizli ücretler ve etki alanı maliyeti açıklaması, öncelikle kayıt için uygun olan yeni etki alanları içindir.

    Başkalarından satın aldığınız premium alanlar veya alanlar ne olacak? Premium alan maliyetlerine ayrıntılı olarak bir göz atalım.

    Premium Alan Adının Maliyeti Ne Kadardır?

    Premium alan adları, genellikle daha kısa, markaya uygun ve daha akılda kalıcı olan önceden kaydedilmiş alan adlarıdır. Genellikle alan yatırımcıları, daha sonra kar için daha yüksek bir fiyattan satmak üzere bu premium alan adlarını kaydeder.

    Premium alan adlarının maliyeti birkaç yüz dolardan binlerce dolara kadar değişebilir. Her şey adın benzersizliğine, alan uzunluğuna ve genel marka potansiyeline bağlıdır.

    Bazı premium alan adları yüz binlerce ila milyonlarca dolara mal olabilir. Tarihte satılan en pahalı alan adlarından bazıları şunlardır:

  • Insurance.com – 35,6 milyon dolar
  • PrivateJet.com – 30.18 milyon dolar
  • Hotels.com – 11 milyon dolar
  • Fb.com – 8,5 milyon dolar
  • Business.com – 7,5 milyon dolar
  • Özel satıcılar tarafından satışa sunulan premium alan adlarını çeşitli web sitelerinde bulabilirsiniz.

    Alan adının güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlamak için saygın web sitelerinden alan adları satın almanızı öneririz. Premium alan adı satın almak için en iyi yerler hakkındaki kılavuzumuza bakın.

    Premium Alan Adının Değeri Nasıl Tahmin Edilir?

    Yeni başlayanların çoğu bize bir premium alan adı veya ön kayıtlı alan adı için doğru teklifi nasıl bulacağımızı soruyor?

    Zaten alınmış olan alan adları genellikle daha yüksek bir fiyata satılır. Bununla birlikte, çoğu zaman talep edilen fiyat aşırı derecede yüksektir ve bu da birçok deneyimsiz alan adı alıcısını teklif yapmaktan caydırır.

    Kullanıcılara biraz araştırma yapmalarını ve makul bir karşı teklifte bulunmalarını öneririz. Unutmayın, alan yatırımcısı yalnızca alanı sattıklarında para kazanır.

    Çoğu ticarette olduğu gibi, premium bir alanın değeri büyük ölçüde ödemeye hazır olduğunuz maksimum miktara ve satıcının kabul etmeye istekli olduğu en düşük miktara bağlıdır.

    Bununla birlikte, piyasa oranlarını daha iyi anlamak için BuyDomains, Sedo veya Flippa gibi alan pazar yerlerine bakabilirsiniz, böylece belirli bir niş için saygın bir teklifte bulunabilirsiniz.

    Flippa domains

    Aradığınız alan adı zaten listelenmiş bir fiyata sahipse, listelenen fiyatın% 50-75’ini teklif ederek başlayabilirsiniz.

    Not: Alan değeri tahmin araçlarının çoğu tamamen işe yaramaz, bu nedenle bunları referans olarak kullanmaktan kaçınmak en iyisidir.

    Kayıtlı bir alan adı satın alırken dikkatli olmanızı öneririz. Alanın işletmeniz için potansiyel değeri konusunda emin değilseniz, o zaman uzaklaşın.

    Süresi Dolan Alan Adlarının Maliyeti Nedir?

    Her gün binlerce alan adının süresi dolar. Bunlar, sahibinin kaydını yenilememeye karar verdiği alan adlarıdır veya bu alan adlarını unutmuşlardır.

    Süresi dolan alan adları, harika markalı alan adı bulmak için mükemmel bir fırsat sağlar. Aşağıdakiler, yakın zamanda süresi dolan alan adlarını arayabileceğiniz birkaç yerdir.

    1. FreshDrop

    FreshDrop, süresi dolmuş ve yakında süresi dolacak alan adlarını takip etmenize olanak tanıyan bir etki alanı pazar yeridir. Aramanızı daraltmak için kullanabileceğiniz gelişmiş bir arama aracıyla birlikte gelir.

    2. ExpiredDomains

    ExpiredDomains, süresi dolmuş alan adlarına ayrılmış bir arama motorudur. Kullanımı diğer alan arama araçları kadar kolay görünmeyebilir, ancak geniş ve sürekli güncellenen alan adları dizinine sahiptir.

    Not: Kullanılmış, önceden kaydedilmiş veya süresi dolmuş bir alan adı satın almadan önce alanı kötüye kullanıp kullanmadığınızı ve diğer sorunları kontrol etmeniz gerekir (bu konu hakkında daha sonra daha fazlası).

    Süresi Dolan Alan Adlarının Maliyeti

    Normalde, süresi dolmuş bir alan adını, alan adı kayıt şirketinizin normal yıllık ücretlerine göre kaydedebilirsiniz.

    Bununla birlikte, bir alan adının süresi yakında dolacaksa, bir alan ön sipariş hizmeti kullanabilirsiniz. Bu, alan adı için önceden sipariş vermenize olanak tanır.

    Bu alan adı için başka bir ön sipariş yoksa siparişiniz başarılı olacaktır. Çoğu alan adı şirketi, bu hizmeti sağlamak için tek seferlik küçük bir ücret (25 – 99 ABD Doları) alır.

    Satılık Listelenmemiş Alan Adı Nasıl Satın Alınır?

    Şimdiye kadar kayıt için mevcut olan veya üçüncü şahıslar tarafından satılan alan adlarının maliyetinden bahsettik. Ya zaten alınmış ancak satış için listelenmemiş bir alan adını gözünüzde tutarsanız?

    Bu belirli alan adını hala elinize alma şansınız yüksektir.

    Gördüğünüz gibi, birçok kullanıcı yeni bir çevrimiçi iş fikri başlatmak için alan adlarını kaydeder. Birçoğu bu alan adını asla kullanmaz veya fikri terk etmez.

    Alan adını kullanmadıkları için, teklif vermek için doğrudan alan sahibiyle iletişime geçebilirsiniz.

    Alan adının bir web sitesi varsa, ulaşmak için web sitelerindeki iletişim formunu kullanabilirsiniz.

    Alternatif olarak, alan sahibinin iletişim bilgilerini bulmak için Whois aramasını kullanabilir ve ilgilendiğinizi göstermek için onlara bir mesaj gönderebilirsiniz.

    Bazen insanlar gelecekteki fikirleri için alan adlarını kaydeder, bu yüzden kullanmasalar bile satmak istemezler. Bazı insanlar açgözlü davranır ve alanlarıyla yollarını ayırmak için prim isteyeceklerdir.

    Unutmayın, birisinin “rüya fikrini” satın alıyorsunuz, bu nedenle saygılı ve aynı zamanda değer konusunda gerçekçi olmanız gerekir.

    Profesyonel ipucu: Bir iş fikriniz varsa,% 100 emin olmasanız bile bir alan adı kaydettirmek daha iyidir. Sen etrafta dolaşmadan önce başka birinin kayıt yaptırması riskini almak istemezsin. Bunu bir sigorta poliçesi olarak düşünüyoruz çünkü bir alan adı yalnızca 9,99 dolara mal oluyor.

    Alan Adı Satın Almadan Önce Ödevinizi Yapmak

    Daha önce hiç kullanılmamış bir alan adı satın alıyorsanız, gitmeniz iyi olur.

    Ancak, daha önce başkasına ait olan bir alan adı satın alıyorsanız, bazı temel durum tespiti yapmanız gerekir.

    Bu alan adları, telif hakkı veya ticari markayı ihlal ediyor olabilir, kötü amaçlı yazılım veya spam dağıtmak için veya diğer kötü amaçlı etkinliklerde kötüye kullanılabilir.

    Endişelenme, ödevini yapmak için kullanabileceğin birçok araç var.

    1. Ticari Markayı Kontrol Edin

    Öncelikle, alan adının mevcut bir işletmenin tescilli ticari markası olmadığından emin olmak istersiniz.

    ICANN kurallarına göre, bir alan adı bir şirketin tescilli ticari markasını ihlal ederse, o şirket alan adını talep edebilir veya sizden onu kaldırmanızı isteyebilir.

    Hızlı bir ticari marka araması yapmak için Birleşik Devletler Patent ve Ticari Marka Ofisi’nin veritabanını kontrol edebilirsiniz. Herhangi bir eşleşme döndürüp döndürmediğini görmek için alan adınızı arama kutusuna girmeniz yeterlidir.

    Trademark search

    2. Geçmiş Alan Adı Kullanımını Kontrol Edin

    Ardından, alan adının geçmişte nasıl kullanıldığını görmek istersiniz. Bu belirli alan adı kullanılarak ne tür web siteleri yapıldı?

    Bunu yapmanın en kolay yolu Wayback Machine kullanmaktır. Düzenli olarak arşivlenen web sitelerinin anlık görüntüleriyle internetin büyük bir tarihsel arşividir.

    Wayback Machine

    3. Geçmiş Whois Kayıtlarını Kontrol Edin

    Whois araçları size bir alan adı için geçmiş whois kayıtları sağlar. Bu, bir alan adının ne zaman oluşturulduğunu, en son yenilendiğini, DNS değişikliklerini ve diğer geçmiş verileri görmenize yardımcı olur.

    Whois

    4. Etki Alanı Durum Kontrolü Testi çalıştırın

    Son olarak, alanın spam göndermek, DDoS saldırıları başlatmak veya kötü amaçlı yazılım yaymak için kullanılmadığından emin olmanız gerekir. Herhangi bir kırmızı bayrak olup olmadığını görmek için MxToolBox’ın etki alanı sağlığı aracını kullanabilirsiniz.

    Check domain health check

    Alan Adı Maliyetleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Binlerce kullanıcının bir blog ve web sitesi açmasına yardımcı olarak, alan adlarıyla ilgili birçok soruyu yanıtladık. Aşağıda en yaygın olanlardan bazıları verilmiştir:

    Ücretsiz bir alan adı alabilir miyim?

    Alan adı genellikle yıllık 14,99 ABD doları tutsa da, çeşitli web barındırma şirketleriyle birlikte verilen bir teklif olarak ücretsiz bir alan adı alabilirsiniz.

    Bluehost, HostGator, Dreamhost, GreenGeeks ve diğerleri gibi barındırma şirketleri, web barındırma paketleri ile ücretsiz etki alanları sunar.

    En iyi alan adı kayıt şirketi hangisi?

    Domain.com’un şu anda en iyi kayıt sitesi olduğuna inanıyoruz çünkü ihtiyacınız olan özelliklere sahipler ve% 25 indirim sunuyorlar.

    Ancak Bluehost gibi web barındırma ile ücretsiz bir alan adı almak daha akıllıca bir karar çünkü size zaman ve para kazandırıyor.

    Mevcut sağlayıcınızdan memnun değilseniz, alan adınızı her zaman başka bir popüler alan adı kayıt kuruluşuna aktarabilirsiniz.

    Bir web sitesi oluşturmak için hem alan adına hem de web barındırmaya ihtiyacım var mı?

    Evet, bir web sitesi oluşturmak için hem alan adına hem de web barındırmaya ihtiyacınız var. Alan adı, web sitenizin internetteki adresidir, web barındırma ise web sitenizin dosyalarının depolandığı yerdir. Daha fazla ayrıntı için, alan adı ile web barındırma arasındaki fark hakkındaki kılavuzumuza bakın (açıklanmıştır).

    Sonsuza kadar (kalıcı olarak) bir alan adı satın alabilir miyim?

    Hayır, kalıcı olarak bir alan adı satın alamazsınız. Alan adı kaydı yıllık olarak yapılır. Ancak 10 yıla kadar ön ödeme yapabilirsiniz, bu da 10 yıl boyunca bir alan adına sahip olacağınızı garanti eder.

    Wix ve WordPress’te bir alan adının maliyeti nedir?

    Barındırılan bir web sitesi kurucu platformu kullanırken, alan adınızın maliyeti değişecektir. Web sitesi oluşturucu platformlarının bir barındırma + etki alanı kombinasyonu sunduğunu unutmamak önemlidir.

    Örneğin, Wix alanlarının maliyeti 14,95 ABD dolarıdır ancak aylık 13 ABD doları olan yıllık planı seçerseniz ücretsizdir.

    WordPress.com etki alanları yıllık 18 ABD dolarıdır, ancak bunlar, aylık 8 ABD doları olan yıllık Kişisel plana ücretsiz olarak dahil edilir.

    Ancak, kendi kendine barındırılan bir WordPress platformu kullanıyorsanız, Bluehost ile aylık 2,75 ABD doları karşılığında bir web sitesi başlatabilirsiniz ve ücretsiz bir alan adı ile birlikte gelir. Daha fazla ayrıntı için, WordPress.com ile kendi kendine barındırılan WordPress.org arasındaki farka bakın.

    Bu makalenin, bir alan adının gerçekte ne kadara mal olduğunu öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Ayrıca, bir WordPress web sitesi kurmanın gerçekte ne kadara mal olduğuna dair rehberimizi de görmek isteyebilirsiniz.