Bir Profesyonel gibi SEO için Blog Yayınlarınızı Optimize Etmek İçin 11 İpucu (Kontrol Listesi)

750 425 KreatifAjans

Okurlarımızın çoğu, daha iyi arama sıralaması alabilmeleri için blog gönderilerinin SEO için nasıl optimize edileceğine dair ipuçları paylaşmamızı istedi.

Blog içeriğinizi SEO için optimize etmenin en iyi zamanı, onu oluşturduğunuz zamandır, ancak her zaman geri dönüp eski makalelerinizi de iyileştirebilirsiniz.

Blog SEO önemlidir çünkü web sitenize sürekli olarak daha fazla trafik çekmenize yardımcı olur. Blog yayınlarınızı SEO için optimize etmek için yapabileceğiniz birçok şey vardır.

Bu yazıda, blog yayınlarınızı bir profesyonel gibi SEO için optimize etmenize yardımcı olacak en iyi blog SEO ipuçlarımızı paylaşacağız. Bunlar, arama motorlarından milyonlarca ziyaretçiyi alan kendi bloglarımızda kullandığımız ipuçları.

Optimizing your WordPress blog posts for SEO

1. İçeriğinizi Uygun Anahtar Kelime Araştırmasıyla Planlayın

Yeni başlayanların çoğu, kullanıcılarının ilgileneceğini düşündükleri konular hakkında yazmak için en iyi tahminlerini kullanır.

Özellikle kullanıcılarınızın tam olarak ne aradığını bulmak için anahtar kelime araştırması yapabiliyorsanız, kör tahminlere güvenmenize gerek yoktur.

Anahtar kelime araştırması, içerik oluşturucular ve SEO uzmanları tarafından kullanılan bir tekniktir. Arama motoru verilerine dayanarak kullanıcılarınızın ilgilendiği konuları keşfetmenize yardımcı olur.

Plan your content with keyword research

Daha sonra içerik stratejinizi planlamak için bu anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz. Bu, insanların gerçekten aradığı konular hakkında yazmanızı sağlar ve yeni blog yazısı fikirleri bulmanın harika bir yoludur.

SEMRush gibi anahtar kelime araştırma araçlarını kullanmanızı öneririz. Kapsamlı anahtar kelime verileri, rekabet analizi, anahtar kelime konumu izleme ve tonlarca başka yararlı özellik sunarlar.

SEMRush kullanıyorsanız, SEO Yazma Yardımcısı aracına göz atmak istersiniz. LSI ve ilgili anahtar kelimeleri, okunabilirliği, dil tonunu ve ortalama makale uzunluğunu keşfetmenize yardımcı olur.

Ayrıntılı talimatlar için, blog yazılarınız için anahtar kelime araştırmasının nasıl yapılacağına ilişkin makalemize bakın.

2. Odak Anahtar Kelimeniz için Anlamsal Anahtar Kelimeler Bulun

Anahtar kelime araştırmanızı yaptıktan ve anahtar kelime fikirlerini keşfettikten sonra, en yüksek arama hacmine ve düşük rekabete sahip olanı seçme zamanı gelmiştir.

Bu odak anahtar kelimeniz olacaktır. Kullanıcılarınızın arama olasılığı en yüksek olan arama ifadesidir.

All in One SEO eklentisini kullanıyorsanız, makalenizin SEO ayarlarında odak anahtar kelimesini belirleyebilirsiniz. Bu, makalenizde onu ne kadar etkili kullandığınızı görmenizi sağlar.

Setting focus keyword in All in One SEO

Daha sonra, Latent Semantic Indexing (LSI) anahtar kelimelerini bulmanız gerekir. Bunlar odak anahtar kelimenizle ilgili aramalardır.

Bunları bulmanın en kolay yolu, odak anahtar kelimenizi Google Arama’ya girmek ve sonuçların en altına kaydırmaktır. Orada onları ‘ilgili aramalar’ olarak listelenmiş olarak bulacaksınız.

Related keywords

Kullanıcılar için en eksiksiz içeriğe sahip olabilmeniz için bu anahtar kelimelerin mümkün olduğunca çoğunu içeriğinize dahil etmeniz gerekir.

Bunları içeriğinize eklememeniz çok önemlidir. Bu, kullanıcılarınıza garip gelebilir ve arama motorları anahtar kelime doldurmayı tespit etmede oldukça iyidir.

3. Etkili Bir Blog Yazısı Başlığı Yazın

Blog gönderinizin başlığı, arama sıralaması için son derece önemlidir.

İyi bir blog yazısı başlığı, makalenizi arama sorgusuyla daha alakalı hale getirir. Daha da önemlisi, kullanıcıları arama sonuçlarında gördüklerinde makalenizi gerçekten tıklamaya motive eder.

Başlıkta odak anahtar kelimenizi kullanarak blog yazısı başlığınızı daha SEO dostu hale getirebilirsiniz.

Focus keyword in blog post title

Odak anahtar kelimenizi eklemenin yanı sıra, başlığınızı akılda kalıcı ve tıklamaya değer hale getirmenizi de öneririz. Bunun nedeni, tıklama oranının (TO) SEO’da önemli bir rol oynamasıdır.

Etkili başlıklar yazmak için birkaç formül var. Hala işe yarayanın adı EMV veya duygusal pazarlama değeri.

Bu formül, hedef kitlenizde belirli duygusal tepkileri tetikleyen güçlü kelimelerin kullanılmasını önerir.

MonsterInsights eklentisini kullanıyorsanız, o zaman size WordPress yönetici alanı içinde bir başlık puanı veren yerleşik bir başlık analiz aracı ile birlikte gelir. Bu ayrıca, daha yüksek tıklama oranları için kitabınızı iyileştirmeye yönelik gerçek zamanlı ipuçları içerir.

SEO headline analyzer

Başlığınızın EMV puanını hesaplamanıza yardımcı olan IsItWP Headline Analyzer gibi kullanabileceğiniz başka çevrimiçi araçlar da var.

Daha fazla ipucu için, viral hale gelen başlıklar ve başarılarını kendi makalelerinize nasıl kopyalayacağınızla ilgili bu makaleye bakın.

4. İç Bağlamayı Alışkanlık Yapın

Bir süre blog yazdıktan sonra, kullanıcıların okumasını isteyeceğiniz yeterli içeriğe sahip olacaksınız. Dahili bağlantı ile, daha eski ilgili yazılarınıza göz atmak için yeni okuyucular gönderebilirsiniz.

İç bağlantı, yeni ve eski gönderileriniz arasında bağlamsal bir ilişki geliştirmenin harika bir yoludur. Ayrıca eski makalelerinize alakalı bağlantı suyu aktarmanıza da olanak tanır.

WordPress, eski yazılarınızı doğrudan yazı düzenleyicinin içinde aramayı kolaylaştırır. Bağlamak istediğiniz metni seçin ve ardından bağlantı düğmesine tıklayın.

Internal linking

Seçtiğiniz kelimelerin altında bir metin açılır penceresi görünecektir. Buraya bağlamak istediğiniz eski makaleleri aramak için yazmaya başlayabilirsiniz.

Dahili bağlantı oluşturmayı bir alışkanlık haline getirmek, sayfa içi SEO’nuzun iyi olmasını ve eski makalelerinizin yeni bağlantılar almaya devam etmesini sağlayacaktır.

İlgili: WordPress’e nasıl bağlantı ekleneceğiyle ilgili kapsamlı kılavuzumuza bakın.

Genellikle yeni başlayanlar, yeni makalelerdeki eski gönderilere bağlantı verdikleri tek yönlü dahili bağlantı yapma hatasını yaparlar. Maksimum fayda sağlamak için yeni makalelerinize bağlanmak için eski gönderileri düzenlemek için geri dönebilirsiniz ve dönmelisiniz.

5. Blog Yazılarınıza Resim ve Video Ekleyin

Add images and videos to your blog posts

Arama motorları genellikle ilgi çekici içeriği arama sonuçlarında daha yüksek sıralar. Resimler ve videolar, düz metinden çok daha ilgi çekicidir.

Blog yazılarınızın paragraflar arasında resimler içerdiğinden emin olmak istersiniz.

Görsel eklerken, görsel telif hakları konusunda dikkatli olmak istersiniz. Genellikle yeni başlayanlar, sitelerinde kullanmak için diğer sitelerdeki resimleri kopyalarlar ve uygun izinler olmadan bunu yaparsanız bu sizi yasal olarak sıkıntıya sokabilir.

Merak etmeyin, blog yazılarınızda kullanabileceğiniz telifsiz görselleri bulabileceğiniz pek çok yer var. İlgi çekici grafikler oluşturmak için kendi orijinal fotoğraflarınızı da kullanabilir veya Canva gibi web sitelerini kullanabilirsiniz.

Görsellerinizi SEO için optimize ettiğinizden emin olun. Ayrıntılı talimatlar için görsellerin arama motorları için nasıl optimize edileceğine ilişkin eğitimimize bakın.

Videolar, resimlerden daha ilgi çekicidir. Slayt gösterileri, vlog’lar oluşturarak veya diğer formatları deneyerek blog yayınlarınızı videolara dönüştürebilirsiniz.

Ancak, videoları blog yazılarınıza asla doğrudan yüklememelisiniz. WordPress video sunmak için optimize edilmemiştir ve paylaşılan barındırma hizmetiniz bunları kaldıramaz.

Videolarınızı YouTube’a yüklemenizi öneririz. Facebook’tan hemen sonra en popüler ikinci arama motoru ve en büyük ikinci sosyal medya platformudur.

Daha fazla ayrıntı için videoları WordPress’e nasıl yerleştireceğinizle ilgili makalemize bakın.

6. Blog Yayınınıza Meta Açıklama Ekleyin

Meta açıklama, herhangi bir sayfaya ekleyebileceğiniz bir HTML meta etiketidir. Amacı, arama motorları ve diğer tarayıcılar için makalenizin kısa bir açıklamasını sağlamaktır.

Bazı SEO uzmanları, bir sayfadaki meta açıklama etiketinin alakasız hale geldiğine inanıyor. Ancak, diğerleri buna katılmayacaktır. Kreatif Ajans’da, tüm yayınlarınız için meta açıklamayı kullanmanızı öneririz.

İyi bir meta açıklama, bir makale hakkında çok daha fazlasını açıklayabilir. Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi sosyal medya web siteleri de makaleleriniz bu platformlarda paylaşıldığında bunu görüntüler.

Meta description shown on Twitter

Artık insanların meta açıklamalarınızı okuyacağını bildiğiniz için, bunun yararlı olduğundan emin olmak istersiniz.

Ayrıca, arama amacıyla meta açıklamada odak anahtar kelimenizi en azından bir kez belirttiğinizden emin olmak istersiniz. Meta Açıklama için karakter sınırı 155 karakterdir.

Bu sınırın içinde kalmaya çalışın, aksi takdirde meta açıklamanız 155 karakterden sonra kesilecektir. Odak anahtar kelimesini daha sonra değil, meta açıklamada daha önce kullandığınızdan da emin olmak istersiniz.

Meta açıklama eklemek için, kayıt düzenleme ekranınızda AIOSEO meta kutusuna kaydırmanız gerekir.

Adding SEO meta description using All in One SEO

7. Makalelerinizin Okunmasını Kolaylaştırın

Okunabilirlik, arama motorları tarafından dikkate alınan önemli bir faktördür. Okunması daha kolay olan makaleler genellikle kullanıcı dostu olmayan makalelerden daha üst sıralarda yer alır.

Bilgisayar ve mobil ekranlar, okumak için hala en uygun platform değildir.

Bu nedenle çoğu kullanıcı makaleleri tarar. Aslında araştırmalar, kullanıcıların bir sayfada kalmak veya ayrılmak isteyip istemediklerine karar vermek için bir saniyeden daha az zaman harcadıklarını buldu.

Bu, kullanıcıyı kalmaya ve gezinmeye ikna etmeniz için çok kısa bir süre. Okunabilirliği artırarak, kullanıcılarınızın bir makaleyi hızlı bir şekilde taramasını sağlayabilirsiniz.

Daha kısa cümleler, daha küçük paragraflar, noktalama işaretleri, başlıklar ve madde işaretli listeler kullanarak okunabilirliği artırabilirsiniz. Metninizin gözler için daha kolay görünmesi için metnin etrafına beyaz boşluk eklemenizi ve resimler kullanmanızı öneririz.

All in One SEO eklentisini kullanıyorsanız, okunabilirlik sorunlarını otomatik olarak analiz edecek ve analiz bölümünde sizin için önerilerde bulunacaktır.

Checking your blog post readability in All in One SEO

Dilbilgisi, noktalama işaretleri ve yazım denetimi yapmanıza olanak tanıyan Grammarly gibi araçları da kullanabilirsiniz. Ayrıca makalelerinizin okunabilirliğini artırmak için önerilerde bulunur.

Bu konu hakkında daha fazla bilgi için, blog yazılarınızın okunabilirlik puanını nasıl iyileştireceğinizle ilgili makalemize bakın.

8. İçeriği Organize Etmek İçin Kategorileri ve Etiketleri Kullanın

Kategoriler ve etiketler, içeriğinizi yalnızca kendiniz için değil, okuyucular ve arama motorları için de sıralamanıza yardımcı olur.

Sorun şu ki, WordPress’e yeni başlayanların çoğu bunları yanlış kullanıyor.

Web sitenizi bir kitap olarak düşünürseniz, kategoriler içindekiler tablosu olur ve etiketler kitabın indeks kısmı olur.

Kategoriler, içeriğinizi blogunuzda tartışılan ana konulara ayırmak için kullanılır. Öte yandan etiketler, bireysel bir blog gönderisinde tartışılan konulardır.

Daha fazla bilgi edinmek için, maksimum SEO faydası için kategorileri ve etiketleri kullanma konusunda başlangıç kılavuzumuza bakın.

9. Arama Sonucunda Öne Çıkan Snippet Olmayı Hedefleyin

Google, kullanıcı sorularını olabildiğince çabuk yanıtlamaya çalışıyor. Bu çabanın bir parçası olarak, öne çıkan sonucu veya cevap kutusunu tanıttılar.

Answer box in search results

Bu, üstte görünen vurgulanmış arama sonucudur. Google, makalenin içeriğinden, algoritmalarının kullanıcı sorgusunun cevabı olduğuna inandığı kısmı vurgulayan özel bir pasaj oluşturur.

Advanced Web Ranking tarafından yapılan araştırmaya göre, Cevap kutuları neredeyse% 32,3 TO’yu güvence altına alıyor. Bu onları SEO stratejiniz için son derece önemli kılar.

Öne çıkan snippet’i nasıl seçeceklerine ilişkin Google tarafından sağlanan belirli bir talimat seti yoktur. Önerileri, içeriğinizi iyileştirmek ve kullanıcıların aradığı bilgileri sunduğundan emin olmaktır.

Ancak Kreatif Ajans’da, araştırmamıza dayalı olarak, blog yazılarınızla birlikte Google cevap kutularında görünmenize yardımcı olacak faydalı ipuçları oluşturduk.

10. Blog Yazılarınızı Kapsamlı Hale Getirin

Arama motorları, bir konuyu ayrıntılı olarak ele alan makaleleri sever. Bu nedenle, içerik planlama adımınızın bir parçası olarak anlamsal olarak ilişkili anahtar kelimeleri (LSI Anahtar Kelimeleri) toplamanızı istedik.

Bu alakalı anahtar kelimeler, o konuyla ilgili olarak kullanıcı aramalarının farklı varyasyonları hakkında size fikir verir. Makalenizde bu anahtar kelimeleri kapsayarak, onu daha kapsamlı, bilgilendirici ve yararlı hale getirebilirsiniz.

Bu anahtar kelimeleri dahil etmek için başlıkları ve alt başlıkları kullanmalı ve olabildiğince fazla ayrıntıyı kapsamaya çalışmalısınız.

LSI anahtar kelimelerinin yanı sıra, eksiksiz içerik oluşturmanın bir başka ipucu da istediğiniz anahtar kelimeyi yazıp Görsel Arama’ya geçmektir. Çeşitli anahtar kelimeler içeren konu balonları göreceksiniz.

Blog SEO - Image Search Complete Content Tip

En kapsamlı içeriğe sahip olabilmeniz için içeriğinizi oluştururken bunları dahil etmenizi öneririz.

11. Eski Blog Gönderilerini Optimize Edin

Yeni başlayanların çoğu, bir blog gönderisini yayınladıktan sonra unutma eğilimindedir. Aslında, blog yazınızı yayınlandıktan sonra SEO için optimize etmeyi tamamlamış sayılmazsınız.

Blog yayınınızı yayınladıktan sonra yapmanız gereken bazı şeyler şunlardır:

  • Sosyal medyada tanıtın – Blog gönderinizi sosyal medya profillerinizde tanıtın. Hatta içeriğinizi paylaşmak için IFTTT kullanarak bu görevi otomatik hale getirebilirsiniz.
  • Dahili bağlantılar ekleyin – Bir gönderi yayınladıktan sonra, ilgili eski makalelere geri dönebilir ve yeni blog yayınınıza bir bağlantı ekleyebilirsiniz. Bu, yeni makalelerinize bağlantı suyu verirken, aynı zamanda kullanıcıların makaleyi daha kolay keşfetmesine olanak tanır.
  • Arama sıralamalarını izleyin – SEO için bir gönderiyi optimize ettiniz, ancak arama sıralamasını nasıl takip ediyorsunuz? Talimatlar için blog yayınlarınız için arama sıralamalarını nasıl izleyeceğinize ilişkin kılavuzumuza bakın.
  • Sıralamalarınızı iyileştirmeye devam edebilmeniz için eski gönderileri düzenli olarak optimize etmenizi öneririz.

    Bu makalenin, blog yayınlarınızı bir profesyonel gibi SEO için optimize etmenize yardımcı olacağını umuyoruz. İçeriğinizi tanıtmak için daha fazla ipucuna mı ihtiyacınız var? Blog yayınlarınıza nasıl daha fazla trafik çekeceğiniz hakkındaki makalemize ve okuyucularınızla bağlantı kurmak için en iyi e-posta pazarlama hizmetlerini karşılaştırmamıza bakın.