Son zamanlarda okuyucularımızdan biri bir WordPress sayfasını Google’dan gizlemenin mümkün olup olmadığını sordu? Bazen gizliliğinizi korumak veya istenmeyen kullanıcıları uzak tutmak için bir sayfayı Google’dan gizlemeniz gerekebilir. Bu makalede, sitenizin genel SEO’sunu etkilemeden bir WordPress sayfasını Google’dan nasıl gizleyeceğinizi göstereceğiz.
Bir WordPress Gönderisini veya Sayfasını Google’dan Gizleme
Google gibi arama motorları, web sitesi sahiplerinin içeriği arama sonuçlarından hariç tutmasına izin verir. Bunu sitenizin robots.txt dosyasını veya HTML meta etiketlerini kullanarak yapabilirsiniz.
Bunu WordPress’te iki yöntem kullanarak nasıl yapacağınızı göstereceğiz. Size en uygun olanı seçebilirsiniz.
Ayrıca, WordPress’teki yayınları ve sayfaları nasıl parola ile koruyacağınızı da göstereceğiz. İlk iki yöntemi kullanmak istemiyorsanız, bu yaklaşım tüm kullanıcılar için gönderilerinizin ve sayfalarınızın görünürlüğünü kontrol etmenize olanak tanır.
Video öğretici
Videoyu beğenmediyseniz veya daha fazla talimata ihtiyacınız varsa, okumaya devam edin.
Yöntem 1: WordPress Sayfasını Yoast SEO Kullanarak Arama Motorlarından Gizleyin
Bu yöntem daha kolaydır ve yeni başlayanlar için önerilir.
Yapmanız gereken ilk şey, Yoast SEO eklentisini yüklemek ve etkinleştirmek. Daha fazla ayrıntı için, bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına dair adım adım kılavuzumuza bakın.
Yoast SEO’da yeniyseniz, Yoast SEO eklentisinin nasıl kurulup kurulacağına ilişkin kılavuzumuzu görmek isteyebilirsiniz.
Ardından, arama motorlarından gizlemek istediğiniz gönderiyi veya sayfayı düzenlemeniz gerekir. Yazı editörünün altındaki Yoast SEO meta kutusuna gidin ve gelişmiş ayarlar düğmesine tıklayın.
Gelişmiş ayarlar bölümü, blog yazılarınıza veya sayfalarınıza meta etiket robotları eklemenize olanak tanır. Robots meta etiketini kullanarak, arama motorlarına bir sayfayı dizine eklememelerini veya takip etmemelerini söyleyebilirsiniz.
Öncelikle, ‘Meta robot indeksi’ seçeneğinin yanındaki açılır menüden ‘noindex’i seçmeniz gerekir. Bundan sonra, ‘Meta robotlar takip ediyor’ seçeneğinin yanındaki ‘nofollow’ seçeneğine tıklayın.
Artık yayınınızı veya sayfanızı kaydedebilir / yayınlayabilirsiniz.
Yoast SEO şimdi bu kod satırını yayınınıza veya sayfanıza ekleyecektir:
<meta name="robots" content="noindex,nofollow"/>
Bu satır, arama motorlarına bu sayfayı takip etmemelerini veya dizine eklememelerini söyler.
Yöntem 2: robots.txt Dosyasını Kullanarak Bir WordPress Sayfasını Arama Motorlarından Gizleme
Bu yöntem, robots.txt dosyasını düzenlemenizi gerektirir. Bu dosyaya yanlış talimatlar eklemek, sitenizin SEO’sunu olumsuz etkileyebilir, bu nedenle yeni başlayanlar için önerilmez.
Robots.txt dosyası, WordPress sitenizin kök dizinine ekleyebileceğiniz bir yapılandırma dosyasıdır. Bir web sitesinin arama motoru botları için talimatlar sağlamasına izin verir, dolayısıyla robots.txt adıdır.
Daha fazla bilgi için WordPress robots.txt dosyanızı SEO için nasıl optimize edeceğinize dair kılavuzumuza bakın.
WordPress hosting cPanel’inizde bir FTP istemcisi veya ‘Dosya Yöneticisi’ kullanarak web sitenize bağlanarak robots.txt dosyasını düzenleyebilirsiniz.
Bu satırları robots.txt dosyanıza eklemeniz gerekecek.
Kullanıcı aracısı: *
İzin verme: / sayfanız /
Kullanıcı aracısı satırı, belirli botları hedeflemenize olanak tanır. Tüm arama motorlarını dahil etmek için yıldız işareti kullanıyoruz.
Sonraki satır, URL’nin alan adınızdan sonra gelen kısmını tanımlar.
Şimdi, aşağıdaki gibi bir URL’ye sahip bir blog gönderisini gizlemek istediğinizi varsayalım:
http://example.com/2016/12/my-blog-post/
Bu URL’yi robots.txt dosyanıza nasıl ekleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır.
Kullanıcı aracısı: *
İzin verme: / 2016/12 / my-blog-post /
Değişikliklerinizi kaydetmeyi ve robots.txt dosyasını sunucunuza geri yüklemeyi unutmayın.
İçeriği Gizlemek için robots.txt Kullanmanın Dezavantajları
Öncelikle robots.txt dosyasının herkese açık olduğunu aklınızda bulundurmanız gerekir. Gizlemeye çalıştığınız herhangi bir sayfa olup olmadığını görmek için herkes ona doğrudan erişebilir.
Çoğu arama motoru robots.txt dosyasındaki talimatları uygularken, diğer birçok tarayıcı ve bot bunu görmezden gelebilir. Bunlar, kötü amaçlı yazılımları yaymak, web sitelerini hedeflemek veya e-posta hesapları, telefon numaraları vb. Gibi bilgileri toplamak için web’de gezinen botlardır.
Yöntem 3: WordPress’te Bir Yazıyı veya Sayfayı Parola ile Koruyun
Bu yöntem farklı bir yaklaşım kullanır. Arama motorlarından bir sayfayı endekslememelerini istemek yerine, onu şifreyle koruyabilirsiniz, böylece sadece şifreyi bilen kullanıcılar tarafından görülebilir.
WordPress, yayınları ve sayfaları parola ile korumak için yerleşik bir özelliğe sahiptir. Korumak istediğiniz gönderiyi veya sayfayı düzenlemeniz yeterlidir.
Meta yayınla kutusunun altında, ‘Görünürlük’ seçeneğinin yanındaki ‘Düzenle’ bağlantısını tıklayın.
Bu, WordPress’te bulunan görünürlük seçeneklerini gösterecektir. Bir gönderiyi / sayfayı herkese açık tutabilir, özel yapabilir veya parola ile koruyabilirsiniz.
Özel gönderiler, yalnızca web sitenizde en azından editör kullanıcı rolü olan oturum açmış kullanıcılar tarafından kullanılabilir.
Parola korumalı gönderiler, parolayı bilen herhangi bir ziyaretçi tarafından görülebilir. Parola korumalı seçeneğe tıklayın ve ardından güçlü bir parola girin.
Artık yayınınızı / sayfanızı yayınlayabilir veya kaydedebilirsiniz.
Artık web sitenizdeki gönderiye veya sayfaya erişen ziyaretçilerden içeriği görüntülemek için şifre girmeleri istenecektir.
Daha ayrıntılı talimatlar için, WordPress’teki yazıların ve sayfaların nasıl parola ile korunacağına ilişkin kılavuzumuza bakın.
Hepsi bu, umarız bu makale bir WordPress sayfasını Google’dan nasıl gizleyeceğinizi öğrenmenize yardımcı olmuştur. Ayrıca, arama motorlarının bir WordPress sitesini taramasını nasıl durduracağınıza ilişkin kılavuzumuzu da görmek isteyebilirsiniz.