Blog Nedir ve Web Sitesinden Ne Kadar Farklıdır? (Açıklandı)

750 425 KreatifAjans

Çoğu zaman okuyucular bize bir blogun ne olduğunu ve bir web sitesinden ne kadar farklı olduğunu sorar. Bir blog veya web sitesi başlatmayı düşünüyorsanız, bu terimleri anlamak hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Bu başlangıç kılavuzunda, blogun ne olduğunu ve geleneksel bir web sitesinden nasıl farklı olduğunu açıklayacağız. Ayrıca gerçek dünya örnekleriyle kullanım senaryoları ve bunların faydaları hakkında konuşacağız.

What is a blog and how is it different from a website?

Blog nedir?

Blog, içeriğin ters kronolojik sırayla sunulduğu bir web sitesi türüdür (daha yeni içerik önce görünür). Blog içeriği genellikle girişler veya “blog gönderileri” olarak adlandırılır.

Bloglar, bilgileri konuşma tarzında sunmak için genellikle bir kişi veya küçük bir grup insan tarafından yürütülür. Bununla birlikte, şimdi çok fazla bilgi ve düşünce liderliği tarzı içerik üreten tonlarca kurumsal blog var.

A blog page showing posts

Tipik blog yayınlarında, kullanıcıların makaleye yanıt verebilecekleri bir yorum bölümü de vardır.

Blogların Tarihi

Bloglar, 90’ların ortalarında çevrimiçi günlüklerden ve dergilerden gelişti. O zamanlar, internet kullanıcıları kişisel yaşamları, düşünceleri ve sosyal yorumları hakkında düzenli güncellemeler yayınladıkları kişisel web sayfalarını zaten kullanıyorlardı.

Web günlüğü terimi ilk olarak 90’ların sonunda kullanıldı ve daha sonra “weblog”, ardından “blog yazıyoruz” ve son olarak da sadece “blog” oldu.

Bu tür web sayfalarının sayısının artması nedeniyle, kullanıcıların çevrimiçi dergi ve blog oluşturmasını kolaylaştıran çeşitli araçlar ortaya çıkmaya başladı. Bu araçlar blog yazmayı popüler hale getirdi ve teknolojiyi teknik olmayan kullanıcılar için erişilebilir hale getirdi.

1999’da, daha sonra Şubat 2003’te Google tarafından satın alınan popüler blog sitesi Blogger.com açıldı.

Aynı yıl WordPress, ilk sürümünü Mayıs 2003’te bir blog platformu olarak yayınladı.

Bugün, WordPress, internetteki tüm web sitelerinin% 30’undan fazlasına güç veren dünyanın en popüler blog platformudur.

Blog ve Web Sitesi Arasındaki Fark Nedir?

Bloglar bir tür web sitesidir. Bir blog ile diğer web sitesi türleri arasındaki tek gerçek fark, blogların düzenli olarak yeni içerikle güncellenmesidir; bu, ters kronolojik sırayla görüntülenir (önce yeni yazılar).

Tipik web siteleri, içeriğin sayfalar halinde düzenlendiği yapıları gereği statiktir ve sık sık güncellenmezler. Oysa blog dinamiktir ve genellikle daha sık güncellenir. Bazı blog yazarları günde birkaç yeni makale yayınlar.

Bloglar daha büyük bir web sitesinin parçası olabilir. Genellikle işletmelerin, müşterilerini bilgilendirmek ve eğitmek için düzenli olarak içerik oluşturdukları bir blog bölümü vardır.

WordPress’i hem bir web sitesi hem de blog oluşturmak için kullanabilirsiniz, bu nedenle birçok işletme sahibi küçük işletme web sitelerini oluşturmak için WordPress kullanır.

Basit bir ifadeyle, tüm bloglar bir web sitesi veya bir web sitesinin parçası olabilir. Ancak, tüm web sitelerine blog denilemez.

Örneğin, Kreatif Ajans bir blog ve bir web sitesidir. Web sitemizde sözlük, hakkımızda ve iletişim sayfaları gibi blog dışı bir formatta yayınlanan başka içerikler bulunmaktadır.

Non-blog content on a blog website

Şimdi başka bir örneğe bakalım. Bu sefer Awesome Motive adlı bir web sitesi. Bir işletme web sitesidir ve Kreatif Ajans’ın yönetim şirketine aittir.

Awesome Motive

Sırayla yayınlanan bir blogu veya herhangi bir içeriği yoktur. Bir işletme hakkındaki bilgileri düzenlemek ve sunmak için sayfaları kullanır ve bir iletişim formu ekleyerek kullanıcı geri bildirimlerini toplar.

Blogların kategoriler ve etiketler kullanılarak düzenlenmiş makaleleri olduğunu da söyleyebilirsiniz. Öte yandan, web siteleri içeriği düzenlemek ve görüntülemek için sayfaları kullanır.

Blog veya Web Sitesi – Hangisi Daha İyi?

Yeni başlayan biri olarak, bir blog mu yoksa bir web sitesi mi başlatmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz, hangisi daha iyi? Dürüst olmak gerekirse, bu sorunun cevabı gerçekten hedeflerinizin ne olduğuna bağlıdır.

Dünyadaki pek çok küçük işletmenin sadece sayfalardan oluşan geleneksel web siteleri vardır ve blogları yoktur. Bu tür küçük web siteleri genellikle bir işletme, kuruluş veya birey için bilgi amaçlı bir web varlığı oluşturmak için yapılır.

Öte yandan, giderek daha fazla işletme pazarlama stratejilerinde bir blogun potansiyelini fark ediyor. Geleneksel web sitelerine ayrı bir blog bölümü ekliyorlar ve arama motorlarından daha fazla trafik almak için kullanıyorlar.

OptinMonster’ı ele alalım, bu bir olası satış yaratma yazılımıdır ve web sitelerinde ürünlerini ve özelliklerini sergileyen geleneksel satış sayfaları vardır.

OptinMonster website and blog

Ayrıca, kullanıcılara dönüşümleri nasıl iyileştireceklerini ve daha fazla potansiyel müşteri elde etmeyi öğrettikleri bilgilendirici bir blogları var. Bu, arama motorlarından ücretsiz trafik almak ve daha fazla satış yapmak için sektör anahtar kelimelerini kapsamalarına yardımcı olur.

Bir işletme, kar amacı gütmeyen bir kuruluş veya profesyonel olsanız bile, web sitenize bir blog eklemek hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Blog Yazıları ve Sayfaları Arasındaki Fark Nedir?

WordPress, en popüler blog platformu ve güçlü bir içerik yönetim sistemidir. Varsayılan olarak, iki içerik türü ile gelir: gönderiler ve sayfalar. Genellikle yeni başlayanlar ikisi arasında karışır.

Blog gönderileri, blog sayfanızda ters kronolojik sırayla (en yeniden en eskiye) görüntülenir, çünkü bunlar zamanında içeriktir, bu da kullanıcılarınızın eski yayınları görüntülemek için daha derine inmeleri gerektiği anlamına gelir.

Sayfalar, hakkında sayfanız, iletişim sayfanız, ürünler veya hizmetler sayfalarınız, ana sayfanız ve daha fazlası gibi statik “bir defalık” tür içeriklerdir.

Daha fazla bilgi edinmek için, gönderiler ve sayfalar arasındaki farkla ilgili başlangıç kılavuzumuza bakın.

Sayfalar genellikle bir web sitesi yapısı ve düzeni oluşturmak için kullanılır. Blogların bile yanlarında sayfalar olabilir (Her blogun sahip olması gereken önemli sayfalar listemize bakın).

İnsanlar Neden Blog Yazıyor? Blog Yazmanın Faydaları Nelerdir?

Her blog yazarının blog oluşturma için kendi motivasyonu vardır. Birçoğu bunu günlük veya günlük tutmaya alternatif olarak kullanıyor. Blog oluşturma, onlara yaratıcılıklarını ve fikirlerini daha geniş bir kitleyle paylaşabilecekleri bir alan sağlar.

En iyi markalar ve işletmeler, müşterilerini eğitmek, haberleri paylaşmak ve daha geniş bir kitleye ulaşmak için bloglar oluşturur. Blog oluşturma, birçok işletme için çevrimiçi pazarlama stratejisinin önemli bir parçasıdır.

Aşağıda, blog yazmanın birkaç faydası verilmiştir.

  • Düşüncelerinizi ve fikirlerinizi organize etmek için bir yol sağlar
  • Becerilerinizi, yaratıcılığınızı ve yeteneklerinizi sergilemenizi sağlar
  • Bireylerin sektörlerinde otorite olmalarına yardımcı olun
  • İnternette benzer düşünen ilginç insanlarla sosyalleşmenize yardımcı olur
  • Birçok blogcu, çeşitli para kazanma yöntemlerini kullanarak bloglarından para kazanıyor
  • İşletmeler, web sitelerine daha fazla potansiyel müşteri getirmek için blog yazmayı kullanır
  • Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, farkındalık yaratmak, sosyal medya kampanyaları yürütmek ve kamuoyunu etkilemek için blogları kullanabilir.
  • İyi Bloglara Bazı Örnekler Nelerdir?

    Blog yazmak çok büyük!

    Dünyanın her yerinden milyonlarca kişi ve işletmenin blogları var. Bu, aklınıza gelebilecek hemen her konuda bloglar olduğu anlamına gelir.

    İşte örnek olarak inceleyebileceğiniz bazı iyi bloglar. Blogların ne kadar çeşitli olduğu hakkında size bir fikir vermek için farklı sektörlerdeki en iyi blogları seçtik.

    1. Bir Tutam Yum

    Pinch of Yum

    Pinch of Yum, internetteki en popüler yemek ve yemek tarifi bloglarından biridir. Bir lise öğretmeni olan Lindsay tarafından başlatılan blog, günlük işini bırakmasına ve tam zamanlı bir blog yazarı olmasına izin verdi.

    2. WeTheParents

    WeTheParents

    WeTheParents, Neve ve Keane (ebeveynler) tarafından yönetilen popüler bir ebeveynlik blogudur. Anneler ve babalar için ebeveynlik ipuçlarını paylaşıyorlar ve bunu yaparken de tavsiye ettikleri ürünlerden komisyon kazanarak para kazanıyorlar.

    3. Ne Giydik

    We Wore What

    Danielle Bernstein tarafından başlatılan We Wore What is a popular fashion blogu. 1,5 Milyondan fazla takipçisi ile modadan iç tasarıma ve erkek giyimine kadar her şeyi kapsar.

    4. Nerd Fitness

    Nerd Fitness

    Steve Kamb tarafından başlatılan bir fitness blogu olan Nerd Fitness, insanların formda kalmasına yardımcı olmaya adanmıştır. Fitness tavsiyesi, motivasyon, destek, diyet ve egzersiz ipuçları sağlar.

    5. Bir Amaçla Kaybolmak

    Lost With Purpose

    Diğer sırt çantalı gezginler için seyahat ipuçları, tavsiyeler ve rehberler sunarken seyahatlerini paylaşan Alex tarafından yönetilen popüler bir seyahat blogu.

    6. Küçük Buda

    Tiny Buddha

    Tiny Buddha, Lori Deschene tarafından oluşturulmuş bir kişisel gelişim blogu. Blog mutluluk, aşk, ilişkiler, farkındalık, maneviyat, basitlik, minimalizm, bırakma ve daha fazlası hakkında içerik yayınlıyor.

    Pek çok farklı konuda daha birçok harika blog var. Daha fazla fikir için en popüler blog türleri listemize bakın.

    Blogcular Nasıl Para Kazanır?

    Genellikle insanlar blog yazarlarını hobi olarak görür. Bazıları öyledir, ancak çok sayıda blogcu bloglarından para kazanıyor. Bu, bloglarına daha fazla odaklanmalarını, günlük işlerini bırakmalarını ve başarılı çevrimiçi işletmeler kurmalarını sağlar.

    Daha başarılı blog yazarları, bloglarından altı rakamlı, yedi rakamlı ve hatta sekiz rakamlı gelir elde edebilir.

    Aşağıda, çoğu blog yazarının bloglarından para kazanmak için kullandığı birkaç yöntem bulunmaktadır:

    İnternetten para kazanmanın en yaygın ve muhtemelen en kolay yolu reklamları görüntülemektir. Ancak, yeni bir blog yazarı olarak, reklamverenlerle doğrudan iletişim kuramaz veya onları kendi başınıza yönetemezsiniz.

    Burası Google AdSense’in devreye girdiği yerdir. Reklamları bulmak, görüntülemek, reklamverenlerden ödemeleri toplamak ve küçük bir kesinti için bu ödemeleri size göndermekle ilgilenir.

    Birçok blogcu, bağlı kuruluş pazarlaması yoluyla da para kazanıyor. Temel olarak, web sitelerinde ürün öneriyorlar ve kullanıcılar bu ürünleri satın aldığında komisyon kazanıyorlar.

    Diğer yaygın para kazanma yöntemleri arasında üyelikler, çevrimiçi kurslar satma veya bloga bir çevrimiçi mağaza ekleme yer alır.

    Daha fazla örnek için blogunuzdan çevrimiçi para kazanmanın kanıtlanmış yolları listemize bakın.

    Ayrıca kontrol edebileceğiniz “başlatması kolay” çevrimiçi iş fikirlerinin bir listesine sahibiz.

    Herkes Blog Başlatabilir mi?

    Evet, bir blog başlatmak isteyen herkes bunu kolaylıkla yapabilir.

    Blog yazmanın ilk günlerinde, kullanıcılar bloglarını güncellemek için bile kodlama becerilerine ihtiyaç duyuyordu. Artık, kod yazmadan kolayca blog oluşturmanıza olanak tanıyan birçok araç var. İşaretleyip tıklayabiliyorsanız, dakikalar içinde bir blog oluşturabilirsiniz.

    Bir blog başlatmak için yanlış blog platformunu seçmek, yeni başlayanların yaptığı en yaygın hatadır. Ancak burada olduğunuza göre bu hatayı yapmayacaksınız.

    WordPress kullanmanızı öneririz. Dünyanın en popüler blog platformu ve web sitesi kurucusudur. İnternetteki tüm web sitelerinin% 30’undan fazlası WordPress kullanılarak oluşturulmuştur, böylece ne kadar popüler olduğuna dair fikir edinebilirsiniz.

    Orada WordPress iki türü vardır: WordPress.com, barındırılan bir çözümdür ve WordPress.org da kendi kendine barındırılan WordPress olarak da bilinir. Daha fazla ayrıntı için WordPress.com ile WordPress.org arasındaki fark hakkındaki kılavuzumuza bakın.

    WordPress.org’u kullanmanızı tavsiye ederiz çünkü size tüm WordPress özelliklerine anında erişim sağlar. Ayrıca herhangi bir kısıtlama olmaksızın blogunuzdan kolayca para kazanmanızı sağlar.

    WordPress hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Özelliklerinin ayrıntılı dökümü için eksiksiz WordPress incelememize bakın.

    Kendi WordPress.org blogunuzu başlatmak için aşağıdaki şeylere ihtiyacınız olacak.

  • Bir alan adı (Bu, blogunuzun adresi ve kullanıcıların onu ziyaret etmek için tarayıcılarına yazacakları olacaktır. Örneğin, kreatifajans.com)
  • Web sitesi barındırma hesabı (Bu, blog dosyalarının ana sayfası olacaktır)
  • 20 dakikanız
  • Normalde, bir alan adı size yılda yaklaşık 14,99 dolara ve web sitesi ayda 7,99 dolara mal olur. Şimdi yeni başlıyorsanız, bu çok para gibi görünüyor.

    Neyse ki Bluehost, Kreatif Ajans kullanıcılarına ücretsiz bir alan adı ve barındırmada indirim sunmayı kabul etti. Dünyanın en büyük hosting şirketlerinden biridir ve resmi olarak WordPress tarafından tavsiye edilmektedir.

    Temel olarak, aylık 2,75 $ ‘a başlayabileceksiniz.

    → Bu Özel Bluehost Teklifini Almak İçin Buraya Tıklayın ←

    Hosting satın aldıktan sonra, adım adım talimatların tamamı için bir bloga nasıl başlayacağınıza dair kılavuzumuza gidebilirsiniz.

    Bu makalenin, blog nedir ve blog ile web sitesi arasındaki farkın ne olduğu hakkındaki sorularınızı yanıtlamanıza yardımcı olacağını umuyoruz. WordPress blogunuzu yönetmek ve büyütmek için en kullanışlı araçlar listemizi de görmek isteyebilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.