WordPress’i başka dillerde kullanmak ister misiniz? WordPress, 65’ten fazla dile tamamen çevrilmiştir ve ana dilinizde kullanılabilir. Bu yazıda size WordPress’in diğer dillerde nasıl kurulacağını göstereceğiz.
Bu kapsamlı bir adım adım eğitim olduğundan, uygun bölüme gitmek için aşağıdaki gezinmeyi kullanmaktan çekinmeyin.
Diğer Dillerde WordPress Kullanmaya Başlarken
Kolaylaştırmak için, aşağıda izleyebileceğiniz diğer dillerde WordPress’in nasıl kurulacağına dair bir video eğitimi hazırladık.
Bununla birlikte, sadece metin talimatlarını takip etmek istiyorsanız, WordPress’in diğer dillerde nasıl kurulacağına dair adım adım eğitimimizi takip edebilirsiniz.
Diğer Dillerde WordPress Kullanmaya Başlarken
Bir blog başlatmak için ihtiyacınız olan ilk şey WordPress hosting almaktır.
Bluehost kullanmanızı öneririz. Dünyanın en büyük WordPress barındırma sağlayıcılarından biridir. Ayrıca resmi olarak önerilen bir WordPress barındırma sağlayıcısıdır.
Bir WordPress barındırıcısına kaydolduktan sonra, bir sonraki adım WordPress’i kurmaktır. WordPress’in doğru şekilde nasıl kurulacağına dair adım adım eksiksiz bir eğitimimiz var.
WordPress Kurulumu Sırasında Dil Seçimi
WordPress 4.0, yeni ve geliştirilmiş uluslararasılaştırma desteğiyle geldi. Artık kullanıcılar, kurulum sırasında WordPress web siteleri için bir dil seçebilirler.
Bu, özellikle yerel dilinizde olması için kurulum talimatlarına ihtiyacınız varsa kullanışlıdır. Bununla birlikte, WordPress kurulum işleminiz sırasında dili seçmediyseniz, dilediğiniz zaman WordPress ayarlarından değiştirebilirsiniz.
WordPress’te Dili Değiştirme
WordPress, web sitenizdeki dili değiştirmeyi çok kolaylaştırır. WordPress panonuzda Ayarlar » Genel’e gidin ve sayfanın en altına gidin. Orada site dilini seçme seçeneğini göreceksiniz.
WordPress’in 162’den fazla dil için çevirileri olsa da, yalnızca tamamen çevrilmiş dilleri görebilirsiniz (62).
Dilinizi listede görmüyorsanız, bu onun mevcut olmadığı veya kullanamayacağınız anlamına gelmez.
Dil paketlerini WordPress’te manuel olarak nasıl kuracağınızı göstereceğiz.
Diğer Diller İçin WordPress Çeviri Dosyalarını Manuel Olarak Yükleme
WordPress, çeviriler için bir gettext sistemi kullanır (yerelleştirme ve uluslararasılaştırma). Dünyanın her yerinden gönüllü kullanıcılar, WordPress’i kendi dillerine çevirmek için bir ana .pot şablon dosyası kullanır. Bu, her dil için iki dosyayla sonuçlanır. .Po uzantılı Taşınabilir Nesne format dosyası ve .mo uzantılı Makine Nesnesi dosyası. Diliniz için bir .mo dosyasına ihtiyacınız olacak.
Diliniz için bir WordPress çevirisi olup olmadığını görmek için WordPress çeviri ekipleri sayfasına gidin.
Ardından, dilinizdeki çeviri ilerlemesinin durumunu görmek için yüzde değerine tıklayın ve ardından mevcut WordPress sürümüne tıklayın.
WordPress ekibinin WordPress projelerini yönetmek ve çevirmek için kullandığı web tabanlı bir uygulama olan GlotPress’e şimdi ulaşacaksınız.
Oradayken, dışa aktarma bölümünü görene kadar aşağı kaydırmanız gerekir. Açılır menüden Makine Nesnesi Mesaj Kataloğu (.mo) öğesini seçin ve ardından Dışa Aktar bağlantısına tıklayın.
Yukarıdaki işlemi tekrarlayın ve Taşınabilir Nesne Mesaj Kataloğu’nu (.po) seçin ve ardından Dışa Aktar bağlantısını tıklayın.
Dil paketini bilgisayarınıza indirip açtıktan sonra, bir FTP istemcisi kullanarak web sitenize bağlanmanız gerekecektir. Bağlandıktan sonra, dil dosyalarını /wp-content/languages
klasörüne yükleyin.
Dosyayı yüklemeyi bitirdikten sonra, WordPress yönetici alanına geri dönün. Ayarlar »Genel sayfasına gidin ve site dili seçeneğine gidin. Şimdi yüklediğiniz diller altında görüneceği için yüklediğiniz dili seçebilirsiniz.
Çok Dilli WordPress’te İngilizce Yönetici Arayüzü Kullanma
Bazen yönetici arayüzünü İngilizce tutarken WordPress’i farklı bir dilde kullanmak isteyebilirsiniz.
Bu, diğer yüklü dillere aşina olmayan yöneticileriniz varsa veya geliştiricilere erişim izni veriyorsanız özellikle yararlıdır.
English WordPress Admin eklentisini kurmanız ve etkinleştirmeniz gerekecek. Daha fazla ayrıntı için, bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına dair adım adım kılavuzumuza bakın.
Etkinleştirmenin ardından eklenti, WordPress yönetici çubuğuna bir dil değiştirici ekleyecektir. Her kullanıcı fareyi dil değiştiriciye götürüp yönetici arayüz dilini seçebilir.
Daha ayrıntılı talimatlar için, Çok Dilli sitede İngilizce WordPress yöneticisinin nasıl kullanılacağına ilişkin kılavuzumuza bir göz atın.
Çok Dilli Bir WordPress Web Sitesi Oluşturmak
WordPress farklı dillerde kullanılabilir, ancak birden çok dilde içerik oluşturmak varsayılan olarak kolayca yönetilemez.
Neyse ki, çok dilli WordPress sitelerini kolayca oluşturmanıza ve yönetmenize izin veren birkaç eklenti var. Bu eklentiler, birden çok dilde içerik oluşturmanıza olanak tanır ve web sitesi ziyaretçilerinizin dil değiştirmesini kolaylaştırır.
WPML (WordPress Çoklu Dil) eklentisini kullanmanızı öneririz. Bu ücretli eklenti, WordPress ile kullanıcı dostu çok dilli web siteleri oluşturmak için dünyanın her yerinden binlerce web sitesi tarafından kullanılmaktadır.
Ayrıntılı talimatlar için WPML ile çok dilli bir WordPress sitesi oluşturma konusundaki kılavuzumuza bakın.
Ücretsiz bir çözüm arıyorsanız, Polylang eklentisine göz atabilirsiniz. Polylang ile çok dilli WordPress sitesi oluşturma kılavuzumuza bir göz atın.
WordPress Çevirisine Yardım Edin
Kendi dilinizde WordPress için uygun bir çeviri bulamadıysanız, belki bir tane oluşturmaya yardımcı olabilirsiniz.
WordPress, tamamen gönüllülük temelli açık kaynaklı bir yazılımdır. Bakın: WordPress neden ücretsizdir ve nasıl para kazandırır?
Bu, şu anda gördüğünüz tüm çevirilerin dünyanın dört bir yanından gönüllü kullanıcılar tarafından oluşturulduğu anlamına gelir (tıpkı sizin gibi). Nasıl katkıda bulunabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi için Çeviri WordPress web sitesine bakın.
Bu makalenin WordPress’i diğer dillerde kurmanıza yardımcı olacağını umuyoruz. Tüm web siteleri için 24 WordPress eklentisi listemize de göz atmak isteyebilirsiniz.