Gutenberg Nasıl Devre Dışı Bırakılır ve Klasik Düzenleyici WordPress’te Tutulur

750 425 KreatifAjans

Gutenberg’i (blok düzenleyici) devre dışı bırakmak ve klasik WordPress düzenleyicisini sitenizde tutmak ister misiniz? Gutenberg, klasik WordPress editörünün yerini alan WordPress’teki varsayılan blok düzenleyicidir. Birçok kullanıcı alışmakta zorlanır ve klasik düzenleyiciyi korumayı tercih eder. Bu yazıda, Gutenberg’i nasıl kolayca devre dışı bırakacağınızı ve klasik düzenleyiciyi WordPress’te nasıl tutacağınızı göstereceğiz.

Disable Gutenberg and keep classic editor in WordPress

Gutenberg nedir?

Gutenberg, WordPress’teki blok düzenleyicinin gelişimsel adıdır. Blok düzenleyici, WordPress yazma deneyimini modernize etmek amacıyla oluşturuldu.

WordPress block editor with default Twenty Twenty-One theme

Bir sayfa oluşturucu eklentisi gibi çalışmaya çalışır ve öğeleri bir gönderiye veya sayfaya sürükleyip bırakmanıza izin verir. Amaç, daha fazla esneklik sunmak ve WordPress kullanıcılarının zengin multimedya içeriğiyle içerikleri için benzersiz düzenler oluşturmalarını sağlamaktır.

WordPress 5.0’ın piyasaya sürülmesinden bu yana, blok düzenleyici artık WordPress’teki varsayılan düzenleyicidir.

WordPress’te Gutenberg Düzenleyicisini Neden Devre Dışı Bırakmalısınız?

Yıllardır WordPress kullanan birçok kullanıcı, klasik düzenleyicide daha rahat.

Ayrıca, blok düzenleyici nispeten yeni olduğu için bazı eklentiler hala onunla uyumlu değildir.

Neyse ki, WordPress çekirdek ekibi tarafından WordPress 5.0 veya sonraki sürümlerde bile klasik düzenleyiciyi kullanmanıza izin veren bir eklenti var.

Gutenberg’i nasıl kolayca devre dışı bırakacağınıza ve klasik WordPress düzenleyicisini kullanmaya devam edeceğimize bir göz atalım.

Yöntem 1. Gutenberg’i Klasik Düzenleyici Eklentisiyle Devre Dışı Bırakın

Bu yöntem için, çekirdek WordPress katılımcıları tarafından geliştirilen ve sürdürülen Klasik Editör eklentisini kullanacağız.

Yapmanız gereken ilk şey, Classic Editor eklentisini kurmak ve etkinleştirmektir. Daha fazla ayrıntı için, bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına dair adım adım kılavuzumuza bakın.

Eklenti kutunun dışında çalışır ve etkinleştirildiğinde Gutenberg düzenleyicisini devre dışı bırakır.

Bu eklenti aynı zamanda hem Gutenberg hem de Classic düzenleyiciyi aynı anda tutma seçeneği sunar. Bunu eklentinin ayarlarında yapılandırabilirsiniz.

WordPress yönetici alanınızdaki Ayarlar »Yazma sayfasına gitmeniz yeterlidir. Bunu yapma seçeneğini “Klasik düzenleyici ayarları” altında göreceksiniz.

Classic editor settings

Ayarlarınızı kaydetmek için değişiklikleri kaydet düğmesine tıklamayı unutmayın.

Artık, klasik düzenleyiciyi kullanarak yeni yayınlar oluşturmak için Gönderiler menüsünde yeni bir bağlantı görebileceksiniz.

Switch to classic editor

Ayrıca, klasik düzenleyiciyi kullanarak eski makaleleri de düzenleyebileceksiniz. Gönderiler »Tüm Gönderiler sayfasına gidin ve mesajların altında bir ‘Düzenle (Klasik)’ bağlantısı göreceksiniz.

Edit classic

Yöntem 2. Gutenberg Eklentisini Devre Dışı Bırak ile Klasik Düzenleyiciyi Kullanın

Gutenberg’i belirli kullanıcı rolleri ve gönderi türleri için devre dışı bırakmak istiyorsanız, bu yöntem bunu yapmanıza yardımcı olacaktır.

Öncelikle, Gutenberg’i Devre Dışı Bırak eklentisini kurmanız ve etkinleştirmeniz gerekir. Daha fazla ayrıntı için, bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına dair adım adım kılavuzumuza bakın.

Etkinleştirdikten sonra, eklenti ayarlarını yapılandırmak için Ayarlar »Gutenberg’i Devre Dışı Bırak sayfasını ziyaret etmeniz gerekir.

Disable Gutenberg settings

Varsayılan olarak eklenti, Gutenberg’i web sitenizdeki tüm kullanıcılar için her yerde devre dışı bırakır. Ancak, bunu belirli kullanıcı rolleri ve gönderi türleriyle sınırlamak istiyorsanız, ‘Tam Devre Dışı Bırak’ seçeneğinin işaretini kaldırmanız gerekir.

İşaretini kaldırmak, Gutenberg’i belirli kullanıcı rolleri, gönderi türleri, tema şablonları veya tek tek gönderiler için seçici olarak devre dışı bırakmak için daha fazla seçenek gösterecektir.

Selectively disable Gutenberg

Gutenberg ile uyumlu olmayan bir WordPress eklentisi kullanıyorsanız, ancak sitenizdeki diğer alanlar için Gutenberg’i kullanmak istiyorsanız bu seçenek yararlıdır.

WordPress, internetteki tüm web sitelerinin% 31’inden fazlasına güç veren dünyanın en popüler web sitesi kurucusudur.

Binlerce eklenti ve temaya sahiptir ve e-ticaret mağazalarından üyelik topluluklarına kadar her tür web sitesine güç sağlar.

Bu eklentilerin çoğu artık blok düzenleyici ile uyumludur. Örneğin, WPForms özel bir iletişim formu bloğu içerir, böylece formlarınızı blok düzenleyiciyle herhangi bir yazıya veya sayfaya kolayca ekleyebilirsiniz.

Bununla birlikte, birçok üçüncü taraf araç hala büyük ölçüde klasik WordPress düzenleyicisine güveniyor ve blok düzenleyiciyle tam olarak uyumlu olmayabilir.

Bu durumda, bu ayarlar sizin için çok yardımcı olabilir.

Ayarlarınızı kaydetmek için değişiklikleri kaydet düğmesine tıklamayı unutmayın.

Bu makalenin Gutenberg’i devre dışı bırakmanıza ve klasik düzenleyiciyi WordPress’te tutmanıza yardımcı olacağını umuyoruz. Ayrıca en çok aranan WordPress ipuçları, püf noktaları ve hack listemizi görmek isteyebilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.