RSS nedir? WordPress’te RSS nasıl kullanılır?

750 425 KreatifAjans

Bir blog yazarı olarak, RSS beslemesi etiketli turuncu bir simgeyle karşılaşmışsınızdır. RSS nedir ve WordPress sitenizi büyütmek için RSS’yi nasıl kullanabileceğinizi hiç merak ettiyseniz, o zaman doğru yerdesiniz. Bu yazıda, RSS nedir, RSS’nin faydaları nelerdir ve WordPress blogunuzu büyütmek için nasıl kullanılacağını açıklayacağız.

What is RSS?

RSS nedir?

RSS, kullanıcıların ve uygulamaların kendi seçtikleri bir web sitesi veya blogdan düzenli güncellemeler almasına olanak tanıyan bir tür web beslemesidir. RSS kısaltma, Really Simple Syndication veya Rich Site Summary anlamına gelir. Bazen besleme veya RSS beslemesi olarak anılır.

İnternetin ilk günlerinde, favori web sitenizdeki güncellemeleri takip etmek istiyorsanız, onu yer imlerine eklemeniz ve ardından herhangi bir güncelleme olup olmadığını görmek için manuel olarak ziyaret etmeniz gerekiyordu.

RSS beslemesi, kullanıcıların her seferinde web sitesini manuel olarak ziyaret etmek zorunda kalmadan favori web sitelerini takip etmelerine izin vererek bu sorunu çözdü.

RSS, blog yazarlarının ve yayıncıların içeriklerini otomatik olarak ortak kullanıma sunmalarına olanak tanır, böylece insanlar içeriği e-postalarında, besleme okuyucularında ve diğer cihazlarında okuyabilir.

RSS Beslemesi Nasıl Çalışır?

RSS beslemeleri, en son içeriğinizi yapılandırılmış bir XML belgesinde yayınlayarak çalışır. Bu besleme, tüm makalelerinizi veya özetinizi ve her öğe için tarih, yazar, kategori vb. Meta verileri içerir.

Bu XML belgesi daha sonra bir RSS beslemesi okuyucusu ile alınabilir ve okunabilir. Tüm işletim sistemleri, masaüstü bilgisayarlar ve mobil cihazlar için kullanılabilen birçok RSS beslemesi okuyucu yazılımı vardır.

Örnek bir RSS beslemesi şöyle görünür:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <channel> <title>Kreatif Ajans</title> <link>https://www.kreatifajans.com</link> <description>Beginner's Guide for WordPress</description> <lastBuildDate>Tue, 02 Dec 2018 14:13:37 +0000</lastBuildDate> <language>en-US</language> <item> <title>How to Fix WordPress Posts Returning 404 Error</title> <link>http://feeds.wpbeginner.com/wpbeginner/</link> <pubDate>Tue, 02 Dec 2018 11:58:18 +0000</pubDate> <dc:creator>Editorial Staff</dc:creator> <category><![CDATA[Tutorials]]></category> <guid isPermaLink="false">https://www.kreatifajans.com/?p=10968</guid> <description><![CDATA[<p>Description of post goes here...]]></description> <content:encoded><![CDATA[<p>Post goes here....]]></content:encoded> </item>

Tüm WordPress blogları, RSS beslemeleri için yerleşik destekle birlikte gelir. Varsayılan olarak, WordPress sitenizin her sayfası, web sitenizin RSS besleme konumuna işaret eden bir meta etiket içerir.

WordPress’te RSS beslemelerini devre dışı bırakabilirsiniz, ancak okumaya devam ederseniz, bunları devre dışı bırakma konusunda fikrinizi değiştirebilirsiniz.

RSS’nin Faydaları Nelerdir?

RSS, kullanıcıların içeriğinize abone olmalarını kolaylaştırır. Bir RSS beslemesi kullanarak, blogunuzdan veya web sitenizden güncellemeleri doğrudan kendi besleme okuyucularında, masaüstü uygulamalarında ve diğer birçok cihazda alabilirler.

Abonelerin web sitenizin URL’sini hatırlamaları gerekmez çünkü içeriği, tüm favori web sitelerini aynı anda okumak istedikleri merkezi bir konuma getirebilirler.

İçeriğiniz de taşınabilir hale gelir ve aboneleriniz çevrimdışı okumak için yanlarında bile taşıyabilir.

RSS akışları, blogunuzda sadık bir takipçi kitlesi oluşturmanıza ve beslemenize yardımcı olur. RSS abonelerinin içeriğinizi sosyal medyada paylaşma olasılığı daha yüksektir. Okurlarımızın çoğu, RSS beslemesini ve IFTTT’yi kullanarak her yeni Kreatif Ajans makalesini otomatik olarak tweet’liyor.

Kullanıcı olarak favori web sitelerinize abone olabilir ve hepsini tek bir yerde okuyabilirsiniz. Bu, en sevdiğiniz haberleri ve blog sitelerini hızlı bir şekilde taramanıza olanak tanır. Bir blog yorumu bırakmak isterseniz, tek tek makaleyi kolayca ziyaret edebilir ve yorumunuzu bırakabilirsiniz.

Çoğu modern besleme okuyucu, okuma listelerinizi kategorilere ve gruplara ayırmanıza izin verir. RSS’yi verimli bir şekilde kullanarak okuma sürenizi gerçekten maksimize edebilirsiniz.

Favori Web Sitelerinizi Okumak İçin RSS Beslemelerini Nasıl Kullanabilirsiniz?

Besleme okuyucuları adı verilen uygulamaları kullanarak RSS beslemelerine abone olabilirsiniz. Piyasada tüm popüler işletim sistemleri ve cihazlar için birçok ücretsiz besleme okuyucu bulunmaktadır.

Aşağıda, kullanabileceğiniz en iyi RSS beslemesi okuyucu uygulamalarından sadece birkaçı yer almaktadır.

Feedly – (Web, Tarayıcı Eklentileri, iOS, Android, Kindle)
  • Innoreader – (Web, Android, iOS)
  • Eski Okuyucu (Web, Mac, Windows, Android, iOS ve daha fazlası)
  • Bloglovin ‘ (Web, Android, iOS)
  • Feedly kullanmanızı öneririz. Tarayıcı eklentisi ve iOS, Android ve Kindle cihazları için mobil uygulama olarak mevcuttur.

    Feedly’yi kullanarak, RSS aboneliklerinizi cihazlarınız arasında eşitleyebilir ve bıraktığınız yerden okumaya devam edebilirsiniz. Favori web sitelerinizi Feedly’ye eklemek gerçekten basittir, sadece web sitesinin URL’sini girin ve abone olmak için Takip Et düğmesini tıklayın.

    Subscribe to a website using Feedly

    Çoğu yayın okuyucusunda, ilginizi çeken konuları arayabilir ve bu konularla ilgili popüler kaynaklara abone olabilirsiniz. Ayrıca favori sitelerinizi konulara göre sınıflandırabilirsiniz. Feedly gibi yayın okuyucuları, ilginç bulduğunuz makaleleri yazdırmak, paylaşmak ve e-posta ile göndermek için özelliklerle birlikte gelir.

    Organize your RSS feed subscriptions

    WordPress RSS Feed’inizi Nasıl Tanıtabilirsiniz?

    Bir WordPress kullanıcısı olarak, web siteniz zaten bir RSS beslemesi yayınlıyor. RSS beslemenizi web sitenizin adresinin sonuna /feed/ ekleyerek bulabilirsiniz. Örneğin:

    https://www.kreatifajans.com/blog/feed/

    Wpbeginner.com’u kendi alan adınızla değiştirmeyi unutmayın.

    Kenar çubuğunuza veya göze çarpan başka bir konuma bir RSS simgesi ekleyerek ziyaretçileri RSS yayınınıza abone olmaya teşvik edebilirsiniz. Kreatif Ajans’da bunu şu şekilde yapıyoruz:

    RSS feed icon on Kreatif Ajans

    RSS beslemenizi bir e-posta pazarlama hizmetine de bağlayabilir ve kullanıcılarınızın blog yazılarınızı doğrudan gelen kutularına almalarına izin verebilirsiniz. Talimatlar için, WordPress blogunuza e-posta aboneliklerinin nasıl ekleneceğine ilişkin kılavuzumuza bakın.

    WordPress RSS Feed’inizi Bir Sonraki Seviyeye Taşıyın

    RSS akışları son derece güçlüdür ve çok az çabayla sadık bir takipçi oluşturmak için bunları kullanabilirsiniz.

    1. E-posta listesi oluşturmak için RSS Beslemesini kullanın

    Zaten bir e-posta listesi oluşturmuyorsanız, hemen başlamanız gerekir. E-posta listenizi neden hemen oluşturmaya başlamanız gerektiğine dair kılavuzumuza bakın.

    OptinMonster’a ihtiyacınız olacak yer burasıdır. Piyasadaki en iyi müşteri adayı oluşturma yazılımıdır ve web sitesi ziyaretçilerini abonelere dönüştürmenize olanak tanır.

    Using OptinMonster to grow your email subscribers

    2. Aşağıdaki sosyal medyayı büyütmek için RSS Beslemesini kullanın

    IFTTT

    Facebook ve Twitter gibi sosyal medya web siteleri, web sitenizin trafiğini artırmanıza yardımcı olabilir. Ancak, sosyal medya profillerinizi aktif tutmak için düzenli olarak içerik yayınlamanız gerekir.

    IFTTT ile RSS beslemelerini kullanarak, yeni blog yazılarınızı otomatik olarak tüm sosyal medya profillerinizle paylaşabilirsiniz.

    3. RSS Widget’ı Kullanarak Blogunuzu Çapraz Tanıtın

    WordPress, kenar çubuğunuza ekleyebileceğiniz ve diğer bloglardan en son gönderileri görüntüleyebileceğiniz varsayılan bir RSS widget’iyle birlikte gelir. Kendi bloglarınızı çapraz tanıtmak için bu widget’ı kullanabilirsiniz.

    Adding RSS widget to your WordPress site

    4. RSS beslemenizi özelleştirin

    WordPress RSS akışlarınızı özelleştirmek için kullanabileceğiniz bazı gelişmiş hackler ve püf noktaları vardır.

    RSS Feed’inizi değiştirmek için içerik ekleyin
  • RSS yayınınıza öne çıkan görselleri ekleyin
  • Kategoriler için RSS beslemelerini kullanın
  • Özel gönderi türleri için RSS beslemelerini kullanın
  • Daha fazla ipucuna mı ihtiyacınız var? WordPress RSS beslemenizi optimize etmek için en iyi ipuçları listemize bakın.

    Bu makalenin RSS’nin ne olduğunu ve web sitenizi büyütmek için WordPress’te RSS’yi nasıl kullanabileceğinizi açıklamasını umuyoruz. WordPress sitenize nasıl daha fazla ziyaretçi çekeceğinize dair rehberimizi de görmek isteyebilirsiniz.