Web Siteniz İçin Yeni Bir Alan Adı Uzantısı Seçmelisiniz?

750 425 KreatifAjans

Geçenlerde okuyucularımızdan biri yeni alan adı uzantılarıyla ilgili düşüncelerimizi sordu. Bildiğiniz gibi, popüler dot-com uzantısının yanı sıra, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok yeni alan adı uzantısı var. Bu yazıda şu soruyu cevaplayacağız: Web siteniz için artıları ve eksileri olan yeni alan adı uzantılarını seçmeli misiniz?

Should you choose new domain extensions for your website?

Etki Alanı Uzantıları nedir?

Alan adı uzantıları veya TLD’ler, bir alan adının son kısmıdır. Bunlar, noktadan sonra ve alan adının sağ tarafında görünen harflerdir. Örneğin, Kreatif Ajans’ın bir .com etki alanı uzantısı (yani kreatifajans.com) ve Wikipedia’nın bir .org etki alanı uzantısı (wikipedia.org) vardır.

Alan adı sistemi hakkında daha fazla bilgi edinmek için, alan adı nedir ve alan adlarının nasıl çalıştığı hakkındaki başlangıç kılavuzumuza bakın.

İlk alan adı uzantıları .com, .net ve .org idi. Hala en popüler alan adı uzantılarıdır.

Zaman geçtikçe yeni alan adı uzantıları tanıtıldı. Bunlar, .co.uk veya .com.de gibi ülkeye özgü alan uzantılarını ve .travel, .app, .mobi, .photography gibi genel uzantıları ve daha fazlasını içeriyordu.

Bugün, bir web sitesini başlatmak için kullanılabilecek yüzlerce alan adı uzantısı bulunmaktadır.

Domain name extensions

Bu en iyi alan adı kayıt kuruluşlarından birinden bir alan adı kaydedebilirsiniz. Bazı kayıt şirketleri, diğerlerinden daha çeşitli alan adı uzantıları sunar. Her bir alan adı uzantısının maliyeti değişecektir ve yenilerinin bazıları, popüler .com, .net ve .org uzantılarına kıyasla oldukça pahalıdır.

Bir alan adı satın aldıktan sonra, bir web sitesi oluşturmak için yine de web barındırmaya ihtiyacınız olacak. Daha fazla ayrıntı için, alan adı ve web barındırma arasındaki farkla ilgili başlangıç kılavuzumuza bakın.

Web Siteniz İçin Yeni Bir Alan Adı Uzantısı Seçmelisiniz?

Doğru alan adı uzantısına sahip bir alan adı seçmek, web sitenizin başarısı için çok önemlidir. Alanınızın uzantı kısmı markanızı etkiler.

Yeni alan adı uzantıları pek popüler değil çünkü çoğu insan onlara aşina değil. Aslında, bazı kullanıcılar onları uygun bir alan adı olarak bile tanımayabilir.

.Com alan adı uzantısı internet ile eşanlamlı hale geldi. Tüm kayıtlı alan adlarının yaklaşık% 46’sı .com alan adlarıdır. Çoğu akıllı telefonun bile hızlı yazma için varsayılan bir .com tuşu vardır.

The dot com extension

Bu nedenle sadece .com alan adı uzantısını kullanmanızı öneririz.

.Com alan adlarının hatırlanması kolaydır. Çoğu internet kullanıcısı, tarayıcılarına bir web sitesi adresi girerken içgüdüsel olarak .com’u kullanır. .Com alan adlarının popülaritesi nedeniyle, markalaşmak, tanıtmak ve işinizi büyütmenize yardımcı olmak daha kolaydır.

Hemen hemen her türlü web sitesi ve işi oluşturmak için bir .com alan adı kullanılabilir. Bu esneklik aynı zamanda size eski marka ve alan adını korurken web sitenizin kapsamını veya işinizi değiştirme özgürlüğü verir.

Aşinalık, esneklik ve potansiyeli nedeniyle, yeni web siteniz için yalnızca bir .com alan adı uzantısı seçmenizi öneririz.

Tercih Ettiğim .com Uzantım Kullanılamıyorsa Ne Yapmalıyım?

İnternetteki web sitelerinin çoğu bir .com uzantısı kullanıyor. Bu, halihazırda kayıtlı yaklaşık 136 Milyon .com alan adı olduğu anlamına gelir.

Bu, tüm iyi alan adlarının zaten kayıtlı olduğunu hissettirir. Ancak, iyi bir .com alan adı bulmanın hala birçok akıllı yolu vardır.

  • Alan adınız işletmenizi ve yaptığınız işi temsil etmelidir. Örneğin, starplumbingservices.com, starservices.com’dan daha iyidir
  • Benzersiz kılmak için tercih ettiğiniz alan adının önüne veya arkasına küçük kelimeler eklemeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, starplumbingboston.com
  • Alan adınızın kolayca telaffuz edilebildiğinden emin olun. Alan adınızda tire veya rakam kullanmayın.
  • Çevrimiçi alan adı oluşturuculardan yararlanın. Bu ücretsiz araçlar, hala mevcut olan alan adı fikirlerini bulmanıza yardımcı olacaktır.
  • Daha fazla yardıma ihtiyacınız varsa, daha pratik ipuçları için en iyi alan adını nasıl seçeceğinize dair başlangıç kılavuzumuza bakın.

    Bununla birlikte, diğer bazı popüler alan adı uzantılarını, amaçlarını ve ne tür web siteleri için uygun olduklarını inceleyelim.

    Kullanılabilen Diğer Alan Uzantıları

    Kullanılabilir yüzlerce alan adı uzantısı vardır. Size bu alan adı uzantılarının nasıl kullanılmasının amaçlandığına dair bir fikir vermek için bazı genel ve popüler uzantıları bulmaya çalıştık.

    .Net alan uzantısını ne zaman kullanmalısınız?

    .Net uzantısı, ikinci en popüler alan uzantısıdır. Ağ oluşturan işletmeler, internet servis sağlayıcıları veya çevrimiçi toplulukların ağları tarafından kullanılması amaçlanmıştır.

    İlgisiz bir işletme web sitesi için kullanmak markanız için kötü bir fikirdir. Örneğin, web sitenizde ağ cihazları satıyorsanız, ancak bir giyim mağazası için satmıyorsanız .net kullanabilirsiniz.

    Daha fazla ayrıntı için.com ile .net alan adı uzantılarını karşılaştırmamıza bakın.

    .Org domain uzantısını ne zaman yapmalısınız?

    .Org başlangıçta .com ve .net alan uzantılarına eşlik etmek üzere başlatıldı. Kar amacı gütmeyen kuruluşlar, hayır kurumları, dini veya sosyal bilinçlendirme web siteleri için uygundur.

    Bir işletme veya kişisel web sitesi için kullanmak müşterilerinize yanlış bir izlenim verebilir. Kar amacı gütmeyen etkinlikleri için .org ve ticari faaliyetler için aynı alanın .com sürümünü kullanan kuruluşlar vardır.

    .Biz domain uzantısını ne zaman yapmalısınız?

    .Biz alan adı uzantıları, işletmelerin kısaltmasıdır. .Com uzantısına benzer şekilde, .biz her türlü işletme web sitesi tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

    Ancak, .biz müşterilere çok daha az tanıdık geliyor ve bu da hatırlamayı zorlaştırıyor. Ayrıca, bir .com uzantısı kullanmadığınızda da müşterinin işletmeniz hakkındaki algısını etkileyebilir.

    Info domain uzantısını ne zaman yapmalısınız?

    .İnfo uzantısı, bilgi için bir kısaltmadır ve bilgi portalları veya benzer web siteleri tarafından kullanılabilir.

    Bu uzantıyı bir blog veya işletme web sitesi için kullanmak, kullanıcılara yanlış izlenim verebilir. Bu aynı zamanda markanızın itibarını ve uzun vadede web sitenizin hedeflerini de etkiler.

    .Name alan adı uzantısını ne zaman yapmalısınız?

    .Name uzantısı, bireyler tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu yeni ve daha az popüler alan adı uzantısı, kişilere kişisel web siteleri için kendi adlarıyla bir alan adı kaydetme seçeneği sunmak için oluşturuldu.

    Uzantının ve kapsamının bilinmemesi nedeniyle, yalnızca kişisel bir web sitesi veya blog için kullanabilirsiniz. Küçük işletme web sitesi için asla kullanmamalısınız.

    .TV alan adı uzantısını ne zaman yapmalısınız?

    Teknik olarak .tv alan adı uzantısı Tuvalu’da (Pasifik okyanusunda küçük bir ada ülkesi) bulunan web siteleri için ülke tabanlı bir TLD’dir. Bununla birlikte, alan adı dünya çapında tv ile ilgili web siteleri tarafından kullanılmaktadır.

    Bu alanı yalnızca web siteniz veya işletmeniz televizyon endüstrisiyle ilgiliyse kullanmalısınız. Diğer işletmeler veya bloglar için kullanmak tuhaf görünecektir.

    Aslında, televizyonla ilgili bir web siteniz olsa bile, bunun yerine bir .com alan adıyla gitmenizi tavsiye ederiz. Birçok popüler televizyon şirketi .tv alan adı uzantısı kullanmaz. Örneğin, HBO, CNN, CBS ve düzinelerce daha fazlası.

    .Photography, .club, .xyz, .blog ve daha fazlası gibi düzinelerce daha fazla alan adı uzantısı vardır. Hepsi çok spesifik, daha az akılda kalıcı ve web sitenizin potansiyelini bir şekilde sınırlıyor.

    Ülkeye Özgü Alan Uzantıları Nedir?

    Yalnızca o belirli ülkedeki kullanıcıları hedeflemek istiyorsanız, ülkeye özgü alan adı uzantılarını kullanmalısınız.

    Ülkeye özgü alan adı uzantılarının amaçlanan amacı, o bölgedeki bireyler ve işletmeler tarafından kullanılmaktır. Bu tür alanların çoğu, yalnızca o ülkede bulunuyorsanız veya orada bir temsilciniz varsa kaydedilebilir.

    Ülkeye özgü alan adı uzantıları, çok dilli web siteleri oluşturmak veya bölgeye özgü web siteleri oluşturmak için harikadır.

    Bazı web siteleri, alan adları için akıllı fikirler bulmak için ülke alan adı uzantılarını kullanır. Örneğin, bit.ly, Libya için alan adı uzantısını veya Grönland için ülke alan adı uzantısını kullanan Google’ın URL kısaltma hizmeti olan goo.gl’yi kullanır.

    Bu tür alan adlarına alan adı kırma adı verilir. Havalı görünseler de, onları tanınabilir bir markaya dönüştürmek ve kullanıcılarınız için akılda kalıcı hale getirmek için bazı ciddi pazarlama becerilerine ihtiyacınız olacak.

    Bu makalenin, web siteniz için yeni alan adı uzantılarını seçmeyle ilgili sorunun yanıtlanmasına yardımcı olacağını umuyoruz. Yeni başlayanlar için adım adım talimatlar içeren bir web sitesinin nasıl yapılacağına dair rehberimizi de görmek isteyebilirsiniz.