Wix vs WordPress – Hangisi Daha İyi? (Lehte ve aleyhte olanlar)

750 425 KreatifAjans

Web sitenizi oluşturmak için Wix ve WordPress arasında karar vermeye mi çalışıyorsunuz? WordPress dünyadaki en popüler web sitesi kurucusu olsa da tek seçenek bu değildir.

Wix için TV reklamlarını gördükten sonra, bazı kullanıcılarımız, hangisinin daha iyi bir seçim olduğunu bulmak için Wix ile WordPress arasında ayrıntılı bir karşılaştırma yapmamızı istedi.

Bu yazıda, Wix ile WordPress’i karşılaştıracak ve artılarını ve eksilerini vurgulayacağız. Umudumuz, bu Wix incelemesi ve karşılaştırmasıyla ihtiyaçlarınız için hangi platformun doğru olduğuna karar verebilmenizdir.

Wix vs WordPress - Which one is a better platform

Not: Bu makale Öz vs Wix WordPress.org DEĞİL WordPress.com Hosted karşılaştırır. Kendi kendine barındırılan WordPress.org ile WordPress.com siteleri arasındaki farkı görün.

Bu karşılaştırmayı 7 kategoriye ayırdık:

Wix ve WordPress maliyetleri
  • Kullanım kolaylığı karşılaştırması
  • Wix ve WordPress’teki tasarım seçenekleri
  • Eklentiler ve uygulamalar
  • Wix vs WordPress – Blog yazmak için hangisi daha iyi?
  • E-ticaret karşılaştırması
  • Veri taşınabilirliği
  • Wix ve WordPress’in bu kategorilerin her birine nasıl yığıldığını görelim.

    1. Fiyatlandırma ve Maliyetler

    Bir web sitesi oluşturmanın maliyeti, site oluşturucu platformunuzu seçerken önemli bir faktördür. Sitenizi geliştirmenin ve sürdürmenin toplam maliyeti tamamen sizin ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır. Amacımız, bütçeniz dahilinde ihtiyacınız olan her şeyi yapabileceğinizden emin olmaktır.

    Hangisinin size paranın karşılığını daha fazla verdiğini bulmak için Wix ve WordPress’in fiyatlarını karşılaştıralım.

    Wix:

    Wix, ücretsiz olarak temel bir web sitesi oluşturucu sunar. Ancak bunun iki büyük dezavantajı var. İlk olarak, web sitenizin üst ve alt kısmına Wix markalı reklamlar ekler. İkinci olarak, siteniz için özel bir alan adı kullanamazsınız, bu nedenle web sitesi adresiniz şu şekilde olacaktır: username.wix.com/sitename

    Bunun dışında, temel plan Google Analytics, Favicons, e-Ticaret vb. Gibi gerekli eklentileri sunmuyor. Reklamları kaldırmak ve uygulama pazarlarından ek özellikler almak için, onların premium planlarından birine yükseltmeniz gerekecek. teklif.

    Her Wix premium planının farklı depolama ve bant genişliği sınırlamaları vardır. Aylık ödeme yapabilir veya yıllık bir plan seçebilirsiniz.

    Wix’teki en iyi değer planları Sınırsız plandır (12.50 $ / ay) ve bir e-Ticaret mağazası istiyorsanız, e-Ticaret planına ihtiyacınız var (16.50 $ / ay).

    Bu maliyet, daha sonra web sitenizde kullanmak üzere Wix uygulama marketinden satın almayı seçtiğiniz hiçbir uygulamayı içermez.

    WordPress:

    WordPress yazılımı açık kaynaklıdır ve herkesin kullanması için ücretsiz olarak mevcuttur.

    Sık sık WordPress’in neden ücretsiz olduğu ve yakalamanın ne olduğu soruluyor.

    Eh, en büyük sorun, onu kurmak için kendi alan adınıza ve web barındırmaya ihtiyacınız olmasıdır. Aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç WordPress barındırma sağlayıcısı vardır. En iyi WordPress barındırma şirketini nasıl seçeceğinize dair kılavuzumuza bakın.

    Bütçenize bağlı olarak, Bluehost gibi size aylık 2,75 dolara mal olacak ve ücretsiz bir özel alan adı içeren bir WordPress barındırma sağlayıcısıyla temel bir planla başlayabilirsiniz.

    Bütçeniz izin veriyorsa, aylık 29 dolara mal olan WP Engine gibi yönetilen bir WordPress barındırma sağlayıcısını kullanabilirsiniz.

    Premium WordPress temalarını veya eklentilerini (WordPress’teki uygulamalara benzer şekilde) kullanmaya karar verirseniz, bir WordPress sitesinin maliyeti artacaktır.

    Ancak, maliyetleri düşürmek için kullanabileceğiniz binlerce ücretsiz WordPress teması ve eklentisi vardır. Hosting planınızı yükseltmeden bir eklenti kullanarak WordPress sitenize herhangi bir özellik ekleyebilirsiniz.

    Daha fazla bilgi için, bir WordPress sitesi oluşturmanın maliyeti konusunda kılavuzumuza bakın.

    Sonuç:

    WordPress, Wix’i çeşitli web barındırma şirketlerinin sunduğu esnek planlarla yener. Maliyet, ne kadar kaynak kullandığınıza bağlıdır ve WordPress sitenizi istediğiniz şekilde kullanmakta özgürsünüz.

    2. Kullanım Kolaylığı

    Yeni başlayanların çoğu, bir web sitesi tasarımcısı tutmak istemedikleri için Wix veya WordPress’i seçerler. Hem Wix hem de WordPress, kodlamayı öğrenmeden web siteleri oluşturmanıza izin verir.

    Wix:

    Wix, kendi web sitenizi oluşturmak için güçlü ve kullanımı kolay araçlarla birlikte gelir. Sitenizdeki herhangi bir öğeyi seçebileceğiniz ve bir WYSIWYG arayüzünde düzenlemeye başlayabileceğiniz basit bir sürükle ve bırak arayüzü sunar.

    Wix Editor

    Kullanıcı dostu bir ortamda öğeleri sitenizin herhangi bir yerine sürükleyip bırakabilir, sayfalarınızdaki şeyleri yeniden düzenleyebilir, içerik yazabilir ve medya ekleyebilirsiniz. Yeni başlayanların çoğu, bu özelliği kodla uğraşmaktan kurtardığı için bir lütuf bulacaktır.

    WordPress:

    WordPress, içeriğinizi yazmak için görsel bir düzenleyici ve tema özelliklerinizi bir WYSIWYG ortamında düzenlemenizi sağlayan bir tema özelleştirici ile birlikte gelir. Ancak, varsayılan olarak WordPress yerleşik bir sürükle ve bırak sayfa oluşturucu ile birlikte gelmez.

    WordPress post editor

    Görünümün tam kontrolünü elde etmek için, kullanıcıların gezinme menüleri, özelleştirici, görsel yazı editörü vb. Gibi farklı bölümlere aşina olmaları gerekir. Bu, WordPress’in yeni başlayanlar için küçük bir öğrenme eğrisi gerektirdiği anlamına gelir.

    Öte yandan, özelleştirmeyi gerçekten kolaylaştıran binlerce tema var.

    Sonuç:

    Wix burada açıkça kazanan. Kullanıcıların, web sitelerini oluşturmaya başlamadan önce platformu öğrenmek veya herhangi bir eklenti yüklemek için fazla zaman harcamasına gerek yoktur. Öte yandan, WordPress’in temellerini anlamaları ve sitelerini oluşturmak için eklentiler yüklemeleri gerekebilir.

    Ancak, Wix oluşturucudan çok daha güçlü özellikler sunan BeaverBuilder veya Divi gibi güçlü WordPress sayfa oluşturucu eklentilerini kullanabilirsiniz.

    Akıllı işletme sahiplerinin WordPress kullanmasının nedeni budur çünkü onlara daha fazla esneklik sunar.

    3. Tasarım ve Düzen

    Sitenizin tasarımı ve düzeni, başarınızda önemli bir rol oynar. Her site sahibinin sadece güzel görünümlü değil, aynı zamanda kullanıcı dostu ve markalarını öne çıkaran bir tasarıma ihtiyacı vardır.

    Wix:

    Wix, aralarından seçim yapabileceğiniz 500’den fazla önceden hazırlanmış şablonla birlikte gelir. Tüm Wix tasarımları tamamen duyarlıdır ve HTML5 ile yazılmıştır. Yerleşik araçları kullanarak site tasarımınızı daha da özelleştirebilir, düzeni değiştirebilir ve öğeleri uygun gördüğünüz şekilde yeniden düzenleyebilirsiniz.

    Wix Templates

    Her siteye uygun tasarımlar mevcuttur. Şablonlar iş, e-ticaret, hobiler, sanat ve zanaat, kişisel vb. Kategorilere ayrılmıştır.

    Büyük bir dezavantaj, bir şablon seçtikten sonra onu değiştiremezsiniz. Yalnızca yerleşik araçları kullanarak bunu değiştirebilir ve istediğiniz kadar özelleştirebilirsiniz, ancak başka bir şablona geçemezsiniz.

    WordPress:

    WordPress için binlerce ücretsiz ve ücretli tema mevcuttur. Ücretsiz temalar sınırlı destekle gelir, ancak aynı zamanda sıkı bir inceleme sürecinden de geçer. Ücretli temalar genellikle daha fazla özellik sunar ve premium destek seçenekleriyle birlikte gelir.

    WordPress themes

    WordPress temaları, küçük kişisel sitelerden tam teşekküllü e-ticaret sitelerine kadar çeşitlilik gösterir. Çoğu tema, kendi yerleşik özelleştirme seçenekleriyle birlikte gelir. WordPress temalarınızı daha da stilize etmek veya özelleştirmek için birçok stil eklentisinden birini de kullanabilirsiniz.

    Kullanıcılar WordPess.org dizininden ücretsiz temalar indirebilirler. Ödenen temalar için, gibi çeşitli WordPress teması dükkanlar vardır Themify, CSSIgniter, StudioPress ve daha fazlası. En iyi ticari WordPress tema mağazaları listemize bakın.

    Ayrıca, bir geliştirici tutabilir veya şirketiniz için tamamen özel bir tema oluşturmayı öğrenebilirsiniz.

    Sonuç:

    WordPress, Wix’ten çok daha geniş bir tema ve tasarım düzenine sahiptir. WordPress kullanıcıları ayrıca herhangi bir kısıtlama olmaksızın temaları kolayca değiştirebilir veya istedikleri kadar özelleştirebilirler.

    4. Eklentiler ve Uygulamalar

    Eklentiler ve Uygulamalar, daha fazla özellik eklemek için platformunuzla kullanabileceğiniz üçüncü taraf uzantılardır. Wix bunlara uygulama adını verir ve WordPress ekosisteminde bunlara eklentiler denir.

    Her iki platformda bulunan uygulamaları ve eklentileri ve bunlarla neler yapabileceğinizi karşılaştıralım.

    Wix:

    Wix, sitenize ekleyebileceğiniz yaklaşık 200’den fazla uygulamayla birlikte gelir. Bu uygulamalar, iletişim formları, galeri, yorumlar, sosyal medya düğmeleri, e-posta pazarlaması vb. Eklemek gibi çok çeşitli özellikler sunar.

    Wix App Marketplace

    Çoğu uygulama ücretsizdir veya basit bir sürüme sahiptir. Diğer uygulamalar aylık ödeme gerektirir ve fiyatları farklılık gösterir. Sınırlı bir uygulama koleksiyonu olmasına rağmen, site sahipleri tarafından en çok talep edilen özellikleri kapsar.

    WordPress:

    Bu makaleyi yazarken, yalnızca WordPress.org eklenti dizininde 55.000’den fazla ücretsiz eklenti bulunmaktadır. Diğer pazarlarda bulunan premium eklentilerden bahsetmiyorum bile.

    WordPress plugins

    Söylenen şu: Bir özelliği düşünebiliyorsanız, muhtemelen bunu gerçekleştiren bir WordPress eklentisi vardır.

    Bir iletişim formu oluşturmak, Google Analytics’i yüklemek, üyelik web sitesi oluşturmak veya çevrimiçi kurslar satmak isteyip istemediğinize göre, bunun için bir eklenti var.

    WordPress ile istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Hayallerinizdeki bir web sitesini oluşturmak için kullanabileceğiniz hem ücretsiz hem de ücretli birçok eklenti vardır.

    Sonuç :

    WordPress bu alanda da Wix’i kolayca yener. Wix’in uygulama kitaplığı büyüyor olsa da, WordPress kullanıcılarına sunulan çok sayıda seçenekle karşılaştırıldığında hala sınırlıdır.

    5. Wix vs WordPress – Blog yazmak için hangisi daha iyi?

    Birçok kullanıcı, blog yazmaya başlamak için daha kolay bir platform arıyor. Wix ve WordPress blogları oluşturmak için kullanılabilir. Hangisinin daha iyi yaptığına bir bakalım.

    Wix ile Blog Yazma

    Wix, web sitenize kolayca bir blog bölümü eklemenizi sağlar. Yaygın olarak kullanacağınız tüm temel bloglama özelliklerine sahiptir. Örneğin kategoriler ve etiketler, fotoğraflar ve videolar, arşivler vb.

    Wix blog editor

    Ancak, WordPress gibi yerel bir yorumlama sistemine sahip değildir. Bunun yerine Facebook yorumlarını kullanır ve bu yorumlar taşınabilir değildir.

    Ayrıca, öne çıkan görüntüler, arka plan gönderileri, özel gönderiler oluşturma ve daha fazlası gibi çeşitli özelliklerden yoksundur.

    Blog gönderileri için yazma arayüzü, Wix web sitesi oluşturucu ile aynı değildir. Bunun yerine, biçimlendirme seçenekleri açısından çok sınırlı olan düz bir metin düzenleyicisi kullanır.

    WordPress ile Blog Yazma

    WordPress bir blog platformu olarak başladı ve tam gelişmiş bir web sitesi oluşturucuya dönüştü. Bugün tüm web sitelerinin yaklaşık% 33’üne güç veriyor.

    Yerel bir yorumlama sistemi gibi ihtiyacınız olacak tüm bloglama özelliklerine ve Wix’te eksik olan diğer tüm gelişmiş özelliklere sahiptir.

    Editing blog posts in WordPress

    Blog yazılarınız için güzel düzenler oluşturmanıza izin veren güçlü Gutenberg blok düzenleyicisiyle birlikte gelir.

    En önemlisi, eklentileri kullanarak blogunuzu genişletebilir ve aklınıza gelebilecek herhangi bir özelliği ekleyebilirsiniz.

    Sonuç

    WordPress, bir blog platformu olarak Wix’i tamamen gölgede bırakıyor. Wix blogları çok basittir ve birçok önemli özelliğe sahip değildir. Bir blog başlatmayı düşünüyorsanız, Wix WordPress’e yaklaşmaz bile.

    6. Wix ve WordPress E-ticaret Karşılaştırması

    Bir şeyleri çevrimiçi satmak, yeni başlayanların çoğunun aradığı bir başka önemli özelliktir. WordPress ve Wix’in e-ticarette nasıl karşılaştırıldığını görelim.

    Wix:

    Wix, ücretli planlarıyla e-ticaret sunar. Bu, ücretsiz plana sahip kullanıcıların e-ticaret mağazalarını ücretli bir plana yükseltmeden Wix’te çalıştıramayacağı anlamına gelir. WixStores ile yalnızca PayPal veya Authorize.net kullanarak ödemeleri kabul edebilirsiniz.

    Çevrimiçi bir şeyler satmak için kullanabileceğiniz birkaç üçüncü taraf uygulaması vardır, ancak bu uygulamalar aylık ücretleriyle size daha da fazla paraya mal olur. Sınırlı ödeme ağ geçitleriniz ve işlevselliğinizden bahsetmiyorum bile.

    WordPress:

    WordPress, dünyadaki tüm e-ticaret web sitelerinin% 42’sinden fazlasına güç veren WooCommerce kullanarak çevrimiçi mağazanızı oluşturmayı çok kolaylaştırır.

    WordPress için fiziksel veya dijital ürünler, hizmetler, etkinlikler, abonelikler ve daha fazlasını satmak için kullanabileceğiniz birçok başka e-ticaret eklentisi de vardır.

    WordPress için çoğu e-ticaret eklentisinin kendi özel temaları ve eklenti eklentileri bile vardır. Bazı mükemmel örnekler için en iyi WooCommerce temaları listemize bakın.

    Sonuç:

    Uygun bir çevrimiçi mağaza oluşturmak ve büyümeye hazır olmak istiyorsanız, WordPress + WooCommerce, Wix’e kıyasla çok daha fazla esneklik, özgürlük ve seçenek sunar.

    7. Wix ve WordPress’te Veri Taşınabilirliği Seçenekleri

    Veri taşınabilirliği, ihtiyaç duyduğunuzda içeriğinizi uzağa taşıma özgürlüğü sağlar. İhtiyaç duyduğunuzda içeriğinizi başka yere taşımanıza Wix ve WordPress’in nasıl yardımcı olduğuna bir göz atalım.

    Wix’te veri taşınabilirliği seçenekleri

    Wix, içeriğinizi başka bir platforma taşımak için çok sınırlı seçeneklerle birlikte gelir. Blog yazılarınızı yalnızca XML formatında dışa aktarabilirsiniz. Sayfalarınızı, resimlerinizi, videolarınızı ve diğer içerikleri manuel olarak indirmeniz gerekir.

    Wix belgelerine göre, tüm içeriğiniz yalnızca Wix’in sunucularında barındırılır ve başka bir yere aktarılamaz.

    Bu, gerektiğinde içeriğinizi başka bir platforma taşımayı biraz zorlaştırır. Ancak yine de bir Wix sitesini aktarabilirsiniz. Daha fazla ayrıntı için Wix’ten WordPress’e nasıl geçileceğiyle ilgili makalemize bakın.

    WordPress’te veri taşınabilirliği seçenekleri

    WordPress, içeriğinizi dışa aktarmayı son derece kolaylaştırır. İçeriğinizi XML formatında indirmenize izin veren tek tıklamayla dışa aktarıcı ile birlikte gelir.

    Exporting your WordPress site

    Kendi kendine barındırılan bir platform olduğu için, eksiksiz WordPress yedeklemeleri oluşturabilir, medya dosyalarınızı indirebilir ve hatta WordPress veritabanınızı manuel olarak dışa aktarabilirsiniz.

    Mevcut WordPress barındırma şirketinizden memnun değilseniz, WordPress sitenizi kolayca yeni bir ana bilgisayara taşıyabilirsiniz.

    Sonuç:

    Verilerinizi indirme ve taşıma söz konusu olduğunda WordPress çok daha iyidir. Öte yandan Wix, içeriğinizi uzaklaştırmayı oldukça zorlaştırır.

    Özet

    WordPress, her tür web sitesi için bir web yayınlama platformu olarak Wix’ten çok daha üstündür. Wix, kullanımı kolay bir web sitesi oluşturucu sunarken, WordPress ile uzun vadede çok daha fazlasını başarabilirsiniz.

    Adım adım talimatlar için WordPress kullanarak nasıl web sitesi yapılacağına dair kılavuzumuza bakın.

    Bu makalenin Wix ile WordPress’i karşılaştırmanıza ve artılarını ve eksilerini öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Yeni WordPress sitenize trafik çekmeye yönelik uygulanabilir ipuçlarımızı da görmek isteyebilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.