WordPress 5.3’teki Yenilikler (Özellikler ve Ekran Görüntüleri)

750 425 KreatifAjans

WordPress 5.3 sadece birkaç saat önce yayınlandı. 2019’un son büyük WordPress sürümü olacak.

Bu sürüm, bazı yeni özellikler ve yepyeni bir varsayılan tema dahil olmak üzere birçok iyileştirme ile doludur.

Bu yazıda size WordPress 5.3’teki yenilikleri ve web sitelerinizi güncelledikten sonra hangi özellikleri denemeniz gerektiğini göstereceğiz.

What's new in WordPress 5.3

WordPress 5.3 büyük bir sürümdür ve yönetilen bir WordPress barındırma hizmetinde değilseniz güncellemeyi manuel olarak başlatmanız gerekir.

Önemli: Güncellemeye başlamadan önce tam bir WordPress yedeği oluşturmayı unutmayın.

Bir Tasarım ve Kullanıcı Arayüzü Yükseltmesi

WordPress 5.3, WordPress kullanıcı arayüzünün genel görünümünde çeşitli değişikliklerle birlikte gelir. Bu değişiklikler çok belirgin değildir, ancak yönetici alanının genel görünümüne tutarlılık getirir.

Form fields in WordPress 5.3 UI

Yeni kullanıcı arabirimi, form alanlarını daha belirgin hale getirmek için etrafına kenarlıklar ekler. Ayrıca, tüm kullanıcılar için iyi bir deneyim haline getirmek için WordPress yönetici alanının erişilebilirliğini geliştirir.

Twenty Twenty The New Default WordPress Teması

WordPress, geleneksel olarak her yıl, genellikle yılın adını taşıyan yeni bir varsayılan tema yayınlar. WordPress 5.3 artık yeni varsayılan WordPress teması olarak Twenty Twenty ile birlikte geliyor.

Twenty Twenty the new default theme in WordPress 5.3

Bu yeni tema, WordPress blok düzenleyiciden tam olarak yararlanmak için tasarlanmıştır. Makaleleriniz ve sayfalarınız için kolayca güzel içerik düzenleri oluşturmanıza olanak tanır.

Twenty Twenty, başlıklar için harika görünen Inter yazı tipini (yazı tipi) kullanıyor. Ayrıca daha küçük ekranlarda harika görünür ve tüm cihazlarda daha iyi bir okuma deneyimi sağlar.

Tek sütunlu bir WordPress temasıdır, yani blog yazılarınız veya sayfalarınız için kenar çubuğu yoktur. Altta bir widget hazır alanı var.

Yazılarınız ve sayfalarınızda kapağı veya tam genişlik şablonunu da kullanabilirsiniz. Tam genişlikli şablon, yalnızca blok düzenleyiciyle değil, diğer sayfa oluşturucu eklentileriyle de gerçekten iyi çalışır.

Genel olarak, bu hem ticari web siteleri hem de kişisel bloglar için uygun güzel bir temadır.

WordPress Blok Düzenleyicideki Yeni Özellikler

2018’de WordPress, ‘Gutenberg’ kod adlı yeni bir editör arayüzü yayınladı. Bu yeni WordPress içerik editörü, WordPress’teki yazma arayüzünü tamamen değiştirdi.

Sonraki WordPress sürümleri geliştirilmeye devam etti ve WordPress 5.3, blok düzenleyicide tonlarca geliştirmeyle gelecek.

İşte WordPress 5.3’te faydalı bulacağınız birkaç blok düzenleyici değişikliği.

Grup Bloğu

Grup bloğu, blokları birlikte gruplamanıza izin verir. Bu kullanışlı blok, düzeninizi farklı gruplara bölerek düzenlemenize yardımcı olur.

Adding group block in WordPress 5.3

Grup genişliğini geniş veya tam genişliğe ayarlayabilir ve grup kabı için bir arka plan rengi seçebilirsiniz.

Boş bir gruba yeni bloklar ekleyebilir veya birden çok blok seçip bunları gruba ekleyebilirsiniz. Bu, bu bloklarla birlikte etkileşime girmenizi sağlar. Örneğin, bir gruba farklı bloklar koyabilir ve ardından tekrar kullanılabilir bir blok olarak kaydedebilirsiniz.

Sütunlar Bloğu

Sütunlar, WordPress düzenleyicide ilginç düzenler oluşturmanın başka bir yolunu sağlar. WordPress 5.3, sütun bloğunda bazı önemli değişikliklerle birlikte gelir.

İlk olarak, sütunlar için bir düzen belirleyebilir ve genişliklerini ayarlayabilirsiniz.

Adjusting columns width

İkinci olarak, tek bir sütunu daha geniş olacak şekilde ayarlayabilirsiniz ve diğer sütunlar otomatik olarak ayarlanır.

Bir sütunun içine bloklar eklemek için yer tutucu artık açıkça görünür ve kullanımı kolaylaştırır.

Sütunlar için dikey hizalama da ayarlayabilirsiniz. Bu, artık her bir sütunda içeriğin düzgün hizalanması için boşluk eklemenize gerek olmadığı anlamına gelir.

Vertical alignment

Geliştirilmiş Düğme Bloğu

WordPress 5.3, kenarlık yarıçapını kendiniz seçmenize olanak tanıyan gelişmiş bir düğme bloğu ile yazılara veya sayfalara düğme eklemeyi kolaylaştırır.

New button block

Ayrıca düğme bağlantılarını yeni bir pencerede açabilir ve gerekirse nofollow yapabilirsiniz.

Önizlemeleri Engelle

WordPress 5.3’teki blok düzenleyici bir blok önizlemesini gösterir. Ancak, önizleme yalnızca en üstteki Yeni blok ekle simgesini kullandığınızda kullanılabilir.

Block preview in WordPress 5.3

Başlık Renkleri

WordPress 5.3, artık makalelerinizin içindeki alt başlıklar için bir renk seçmenize izin veriyor.

Change heading colors

Galeri Görsellerini Yeniden Sırala

WordPress 5.3’teki yeni ve geliştirilmiş galeri bloğu, galeri içindeki resimleri yeniden sıralamanıza olanak tanır.

Reorder gallery images

Görüntü Blok Stilleri

Resim bloğu artık resimleriniz için bir stil seçmenize izin veriyor. Şu anda iki stille birlikte gelir: Varsayılan ve Çember maskesi.

Image block settings in WordPress 5.3

Geliştirilmiş Tablo Bloğu

WordPress 5.3’teki tablo bloğu, çok ihtiyaç duyulan bazı iyileştirmelere sahiptir. Artık stilleri seçebilir ve tablo satırlarına çizgiler ekleyebilirsiniz. Üstbilgi ve altbilgi satırları da ekleyebilirsiniz.

Table block

Geliştirilmiş Son Gönderiler

Önceden, en son gönderiler bloğu yalnızca son gönderilere bir bağlantı listesi ekliyordu. WordPress 5.3, alıntılarla en son gönderileri eklemenize ve bunları bir ızgara düzeninde görüntülemenize izin verir.

Latest Posts in WordPress 5.3

En son gönderiler için öne çıkan resimleri göstermez. Alternatif bir yöntem için, son gönderilerin küçük resimlerle nasıl gösterileceğine ilişkin kılavuzumuza bakın.

Blok Düzenleyici Artık Daha da Hızlı

WordPress editörü, ağırlıklı olarak PHP ve JavaScript’e güveniyor. PHP yalnızca WordPress barındırma sunucunuzda çalışırken, JavaScript, kullanıcınızın tarayıcısında çalışır.

WordPress çekirdek ekibi için büyük bir görev, kaç blok ve içerik eklediğinizden bağımsız olarak editör arayüzünü sorunsuz ve duyarlı tutmaktır.

WordPress 5.3’te, blok düzenleyici ekibi, 1000 blok ve 36.000 kelimelik uzun gönderi ile test ederken 1,5 saniyelik yükleme süresini kısalttı.

WordPress 5.3’te Geliştirilmiş Resim Yüklemeleri

Daha önce, telefonunuzdan veya kameranızdan büyük resimler yüklediğinizde, yükleme bitmeden sunucunuzun zaman aşımına uğraması ihtimali her zaman vardı.

WordPress 5.3 bu sorunu ele aldı. Artık görüntü oluşturma sürecini otomatik olarak kaydedecek ve hiçbir şeyi bozmadan yüklemelere devam etmenize izin verecektir.

WordPress ayrıca, kameranız veya telefonunuz tarafından orijinal görüntüye eklenen bir şey olan EXIF meta verilerini kullanarak görüntü döndürme sorununu da çözdü.

Artık WordPress yazılarında ve sayfalarında çok büyük görsel boyutlarını kullanabilirsiniz.

WordPress 5.3’te Geliştirilmiş Site Sağlığı Raporları

WordPress, WordPress 5.1 ile bir site sağlık puanı özelliğini tanıttı. Bu, web sitesi sahiplerinin WordPress hızını ve performansını iyileştirmesine ve yaygın WordPress güvenlik sorunlarını gidermesine yardımcı oldu.

Yüzde cinsinden bir site sağlık puanı gösterdi, bu biraz keyfi ve yeni başlayanlar için kafa karıştırıcıydı. WordPress 5.3, onu ‘Geliştirilmeli’ ve ‘İyi’ gibi bir durum mesajıyla değiştirdi.

Site Health score in WordPress 5.3

Oturum Açma Ekranında Şifre Düğmesini Göster

WordPress 5.3, WordPress giriş ekranına bir şifre göster düğmesi ekler. Bu gerçekten kullanışlı bir araçtır ve karmaşık parolaları yazmayı veya bir parolayı doğru girip girmediğinizi görmeyi kolaylaştırır.

WordPress Yönetici E-posta Adresi Doğrulaması

Önceden WordPress, yönetici e-posta adresini Ayarlar »Genel sayfasından değiştirmenize izin veriyordu.

WordPress şifre sıfırlama ve diğer bildirim e-postalarını adrese gönderdiği için bu adres çok önemlidir.

WordPress 5.3, artık gelecekteki e-postaları kaçırmamanızı sağlamak için yeni e-posta adresini doğrulamayı zorunlu hale getiriyor.

Verify site admin email address

Not: Lütfen bir WordPress SMTP eklentisi kullandığınızdan emin olun, böylece WordPress site e-postalarınız gerçekten gelen kutunuza ulaşır. WordPress’in e-posta göndermemesini nasıl düzelteceğimize dair kılavuzumuza bakın.

Başlık Değişiklikleri Altında

WordPress 5.3, geliştiricilere yönelik tonlarca özellik ve iyileştirme getiriyor. Aşağıdakiler, başlık altında yapılan en önemli değişikliklerden bazılarıdır.

WordPress 5.3, ‘Arama motorlarının bu web sitesini indekslemesini önleyin’ seçeneğini işaretlediğinizde arama motorlarının bir web sitesini indekslemesini engellemek için daha iyi bir yol sunar. (# 43590)

PHP 7.4 ile geliştirilmiş uyumluluk. (# 47441, # 47704, # 47746, # 47783)

Tarih ve saat dilimi işlevselliğinin daha iyi işlenmesi, geliştiricilerin bunları projelerinde daha verimli kullanmalarına olanak tanır. (Ayrıntılara bakın)

Bir WordPress multisite ağında, geliştiriciler siteleri duruma göre filtreleyebilir. (# 37392, # 37684)

Multisite artık veritabanı sürümünü meta olarak depolayacak (# 41685)

Bu kılavuzun WordPress 5.3’teki yenilikleri keşfetmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Bu sürümdeki blok düzenleyici iyileştirmelerinden özellikle heyecan duyuyoruz.