WordPress Eklentileri Nelerdir? Ve Nasıl Çalışırlar?

750 425 KreatifAjans

Genellikle yeni başlayan kullanıcılar bize WordPress eklentilerinin ne olduğunu ve nasıl çalıştıklarını sorarlar. Eklentiler, WordPress ekosisteminin önemli bir parçasıdır ve WordPress kullanarak harika web siteleri oluşturmak için gereklidir. Bu başlangıç kılavuzunda, WordPress eklentilerinin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını açıklayacağız.

What Are WordPress Plugins? How Do They Work?

WordPress Eklentileri Nelerdir?

WordPress eklentileri, WordPress web sitenize yeni özellikler ve işlevler eklemenize izin veren uygulamalardır. Akıllı telefonunuzdaki uygulamaların yaptığı gibi.

New plugins directory page on WordPress.org

Şu anda WordPress.org eklenti dizininde 48.000’den fazla ücretsiz eklenti bulunmaktadır. Github gibi üçüncü taraf web sitelerinden binlerce kişi daha mevcuttur.

Bunun da ötesinde, bireysel geliştiriciler ve bizim gibi şirketler tarafından satılan binlerce premium WordPress eklentisi var.

2003 yılında WordPress, bir blog başlatmanıza yardımcı olacak basit bir araç olarak başladı. Yıllar geçtikçe, öncelikle eklentiler sayesinde güçlü bir içerik yönetim sistemine ve uygulama çerçevesine dönüştü.

WordPress Eklentileri Ne Yapabilir?

WordPress eklentileri, WordPress yazılımının üstüne entegre olan ve çalışan küçük yazılım uygulamalarıdır. Bu, WordPress ile hemen hemen her türden web sitesi oluşturmanıza olanak tanır (sadece bloglar değil).

Örneğin şunları yapabilirsiniz:

  • WooCommerce eklentisini kullanarak WordPress ile bir çevrimiçi mağaza başlatın
  • Job Manager eklentisini kullanarak WordPress ile bir iş ilanı panosu oluşturun
  • WordPress için en iyi dizin eklentilerine sahip bir iş dizini oluşturun
  • RetainMeNot gibi bir kupon web sitesi başlatın
  • Envira Galeri Eklentisini kullanarak fotoğrafçılık web sitenizi oluşturun
  • Bilgi tabanı eklentisini kullanarak bir Wiki web sitesi oluşturun
  • WordPress kullanarak kendi podcast web sitenizi başlatın
  • … Ve çok daha fazlası.
  • WordPress topluluğunda “Bunun için bir eklenti var” diye popüler bir söz vardır.

    WordPress sitenizde ne yapmaya çalıştığınız önemli değil, bu mümkün. Özellik varsayılan WordPress’te mevcut değilse, bunun için kesinlikle bir eklenti vardır.

    SEO’yu geliştirmek, performansı artırmak, iletişim formları eklemek, sosyal medya düğmeleri eklemek, galeriler oluşturmak ve çok daha fazlası için WordPress eklentileri vardır.

    Eklentiler küçük olabilir ve yalnızca küçük bir özellik sunabilir (kenar çubuğuna bir görüntü eklemek gibi).

    Veya oldukça büyük olabilirler ve kendi platformları olarak da hareket edebilirler (Örnek: WordPress e-Ticaret eklentileri veya WordPress üyelik eklentileri).

    Daha fazla özellikli eklenti, tıpkı WordPress’i genişlettiğiniz gibi genişletmek için kendi eklenti eklentilerine sahip olabilir.

    WordPress Eklentileri Nasıl Çalışır?

    WordPress, diğer geliştiricilerin kendi kodlarını ekleyebilecekleri şekilde yazılmıştır. WordPress eklenti API’si, geliştiricilerin mevcut WordPress işlevlerini değiştirmelerine veya yeni işlevler eklemelerine olanak tanıyan sağlam bir dizi kanca ve filtre sunar.

    WordPress ayrıca geliştiricilerin WordPress veritabanında veri depolamasına izin verir. Eklentiler, WordPress içerik türlerini, sınıflandırmalarını ve kullanıcıların yalnızca yazı ve sayfaları değil, farklı içerik türlerini de depolamasına olanak tanıyan özel alanları kullanabilir.

    Sitenizde yüklü olan her WordPress eklentisi, WordPress veritabanınıza kayıtlıdır. Bunları istediğiniz zaman etkinleştirebilir ve devre dışı bırakabilirsiniz.

    Installed WordPress plugins

    Her ziyarette WordPress veritabanına bağlanır, temel yazılımı yükler ve ardından aktif eklentilerinizi yükler. Tüm bu kod, sunucunuzda işlenir ve ardından kullanıcının tarayıcısına gönderilir.

    WordPress Eklentileri Nasıl Bulunur ve Kurulur?

    WordPress.org eklenti dizinini ziyaret ederek ücretsiz WordPress eklentileri bulabilir veya bunları doğrudan WordPress yönetici alanınızdan da bulabilirsiniz.

    Eklentiler »Yeni sayfa Ekle’ye gidin ve eklemek istediğiniz eklenti adını veya işlevi yazarak arama yapın.

    Searching for plugins from WordPress admin area

    WordPress eklenti dizinini arayacak ve mevcut eklentileri bir listede görüntüleyecektir. Sonuçları gözden geçirmeniz ve kurmak istediğiniz eklentinin yanındaki şimdi yükle düğmesine tıklamanız gerekir.

    Reviewing and installing plugin from search results

    Ancak, WordPress yönetici alanındaki arama sonuçları her zaman yardımcı olmaz çünkü bunlar yalnızca ücretsiz eklentilerle sınırlıdır. Yeni başlayanların çoğu, iş için en iyi eklentinin hangisi olduğuna karar vermekte zorlanır.

    Diğer bir yaklaşım, Kreatif Ajans.com gibi sitelerde eklenti önerileri ve öğreticiler aramaktır. İyice test ettiğimiz ve incelediğimiz en iyi WordPress eklentilerini bulabileceğiniz bir WordPress eklentileri bölümümüz var.

    WordPress eklentilerini, editörümüzün işletme web siteleri için en iyi WordPress eklentileri seçiminde bulabilir veya web sitemizde kullandığımız eklentileri Kreatif Ajans’s Blueprint’te kontrol edebilirsiniz.

    WordPress Eklentileri Hakkında Daha Fazla SSS

    WordPress blogumda eklentileri göremiyor veya yükleyemiyorum?

    Muhtemelen WordPress.com kullanıyorsunuz. WordPress eklentilerini yalnızca kendi kendine barındırılan WordPress.org web sitelerine yükleyebilirsiniz. Kendi kendine barındırılan WordPress.org ile ücretsiz WordPress.com blogu arasındaki fark hakkındaki kılavuzumuza bakın.

    Kaç WordPress eklentisi çok fazla?

    Kullanıcılar arasında yaygın bir yanılgı, çok fazla eklentinin web sitelerini yavaşlatabileceğidir. Sitenizi yavaşlatan ASLA çok fazla eklenti değildir. Performansı düşüren her zaman kötü kodlanmış eklentilerdir. Ayrıntılar için Kaç WordPress eklentisi yüklemeniz gerektiğine ilişkin kılavuzumuza bakın. .

    WordPress sürümümle test edilmemiş eklentileri yüklemeli miyim?

    Bazen ücretsiz eklentilerin yazarları eklenti dosyalarını her yeni WordPress sürümünde güncellemez. Basitçe, eğer işe yararsa, güncelleme ihtiyacı hissetmezler. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için, WordPress sürümünüzle test edilmemiş eklentileri yükleme hakkındaki makalemize bakın.

    Ücretsiz ve ücretli eklentiler arasında nasıl seçim yapılır?

    Binlerce ücretsiz eklenti vardır ve ücretli bir eklenti ile aynı işlevselliği sunan ücretsiz bir eklenti bulma şansınız yüksektir. Size iyi geliyorsa, kullanın.

    Ücretsiz eklentilerin olduğu gibi, hiçbir garanti ve destek sözü olmaksızın sunulduğunu lütfen unutmayın. Eklenti yazarı, istedikleri zaman bir eklenti üzerinde çalışmayı bırakabilir.

    Çok fazla desteğe ihtiyacınız olacağını düşünüyorsanız ve düzenli güncellemeler istiyorsanız, ücretli eklentiler bunda çok daha iyi bir iş çıkarır.

    Tüm web sitelerimizde hem ücretsiz hem de ücretli eklentilerin bir kombinasyonunu kullanıyoruz.

    Ücretsiz WordPress eklentileri için nasıl destek alabilirim?

    Ücretsiz WordPress eklentileri, destek sözü olmadan sunulur. Bununla birlikte, çoğu iyi eklenti, eklentileri için resmi WordPress destek forumları aracılığıyla sınırlı ücretsiz destek sunar. Sorunuzu göndermek için eklenti sayfasını ziyaret edin ve destek sekmesine tıklayın.

    Getting support for free WordPress plugins

    Bu konu hakkında daha fazla bilgi için, WordPress desteğini doğru şekilde nasıl isteyeceğiniz ve alacağınızla ilgili kılavuzumuza bir göz atmanızı öneririz.

    Bu makalenin, WordPress eklentilerinin ne olduğunu ve nasıl çalıştıklarını anlamanıza yardımcı olacağını umuyoruz. En iyi WordPress eklentisinin nasıl seçileceğine dair başlangıç kılavuzumuzu da görmek isteyebilirsiniz.