WordPress Kimin Sahibi ve WordPress Nasıl Para Kazandırır?

750 425 KreatifAjans

Yeni başlayanlar arasında WordPress’in sahibinin kim olduğu konusunda her zaman kafa karışıklığı oldu? Bir şeyin% 100 ücretsiz olabileceğini düşünmek biraz gerçek dışı. WordPress’in sahibinin kim olduğunu ve WordPress’in nasıl para kazandığını hiç merak ettiyseniz, o zaman doğru yerdesiniz. Bu başlangıç kılavuzunda, WordPress sitenizin ve blog içeriğinizin sahiplik haklarını nasıl etkileyeceğini ele almanın yanı sıra bu genel soruları yanıtlayacağız.

WordPress.com ile WordPress.org arasındaki Farkları Anlamak

WordPress’in sahipliği hakkındaki soruyu cevaplamadan önce, hangi WordPress’ten bahsettiğinizi anlamanız önemlidir.

Kafa karışıklığının 1 numaralı temel nedeni, insanların WordPress.com ve WordPress.org’un farklı sahiplere sahip temelde farklı iki ürün olduğunu bilmemesidir.

The difference between WordPress.com vs WordPress.org

WordPress.org, her zaman duyduğunuz popüler içerik yönetim sistemidir (CMS). Bu gerçek WordPress ve% 100 ücretsizdir. Genellikle kendi kendine barındırılan WordPress olarak adlandırılır. WordPress’te eklentiler ve özel temalarla herhangi bir web sitesi oluşturabileceğiniz gibi şeyler duyduğunuzda, WordPress insanlarının bahsettiği şey budur.

WordPress.com, blog yazmanızı kolaylaştırmak için WordPress’in basitleştirilmiş bir sürümünü sunan bir web barındırma hizmetidir. Eklentiler, özel temalar vb.Gibi tüm WordPress güzelliklerini alamazsınız.

Bu makaleyi odaklanmış tutmak için, ikisinin özellik karşılaştırmasına girmeyeceğiz. WordPress.com vs WordPress.org grafiğimizde bunun hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

İkisi arasındaki farkı anlamak, iki ürünün arkasındaki sahiplik ve iş modellerini anlamak için çok önemlidir.

WordPress.org ve popüler WordPress yazılımının sahibi kim?

WordPress, açık kaynaklı bir yazılımdır. Bu, herkesin kodu görebileceği ve daha iyi hale getirmek için yazılıma katkıda bulunabileceği anlamına gelir. WordPress’i bugünkü haline getiren, dünyanın dört bir yanından binlerce bağımsız insanın katkılarıdır.

WordPress, GPL lisansına sahiptir ve GPL lisansının faydalarını anlamanız önemlidir çünkü bu, sahipliği daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

GPL’yi üç ana faydada özetleyeceğiz:

  • WordPress’i herhangi bir kısıtlama olmaksızın istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
  • WordPress’te beğenmediğiniz her şeyi herhangi bir kısıtlama olmadan özelleştirebilir, ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz.
  • WordPress’i GPL lisansı altında yayınlanması dışında herhangi bir kısıtlama olmaksızın yeniden paketleyebilir, yeniden markalayabilir, satabilir ve dağıtabilirsiniz.
  • Son kısım genellikle insanların aklını uçurur. Evet, gerçekten de WordPress’i alabilir, logoyu ve adı değiştirebilir ve satmaya başlayabilirsiniz (% 100 yasal).

    Başka bir deyişle, WordPress’in kod tabanı topluluğa (siz) aittir. Bu kar amacı gütmeyen projeye katkıda bulunan binlerce kişi bunu doğrudan herhangi bir tazminat ödemeden yaptı. Bunu, bu makalenin iş modeli bölümünde daha ayrıntılı olarak açıklayacağız.

    Özet: Kendi kendine barındırılan WordPress yazılımını kullanarak oluşturduğunuz herhangi bir web sitesi% 100 size aittir. Bu sitelere yüklediğiniz içerik de% 100 size aittir.

    WordPress ticari markası ve WordPress.org etki alanı, tek amacı WordPress’in ücretsiz olarak erişilebilir olmasını, sürdürülmesini ve geliştirilmesini sağlamak olan, kar amacı gütmeyen bir 501 (c) (3) kuruluşu olan WordPress vakfına aittir.

    WordPress.com’un sahibi kim

    WordPress.com, Automattic adlı özel bir şirkete aittir.

    Automattic’in katkılarını anlamak için açık kaynak WordPress projesinin biraz geçmişini ve WordPress ticari markasını ve paralı ürünlerinin bir parçası olarak çok beğenilen WordPress.com etki alanını kullanma yeteneği gibi neden olumlu muamele gördüklerini anlamak için biraz anlamalısınız. .

    Automattic, açık kaynak WordPress yazılımının kurucu ortağı Matt Mullenweg tarafından başlatıldı.

    Matt Automattic’i, WordPress’ten neredeyse iki yıl sonra, 2005 yılında WordPress’i barındırmayı kolaylaştırmak ve çok az teknik bilgiye sahip kişilerin WordPress ile bir blog başlatmasına izin vermek amacıyla kurdu.

    WordPress.com platformu, açık kaynaklı WordPress yazılımı tarafından desteklendiğinden, Automattic, ücretsiz WordPress yazılımının daha da geliştirilmesiyle ilgileniyordu.

    İlk Automattic çalışanlarından birkaçı şirketten önce WordPress geliştiricilerine katkıda bulunuyordu, bu nedenle Automattic’in WordPress’e yatırım yapmasının tek sebebinin finansal ilgi olmadığını söylememeliyiz.

    Açık kaynaklı proje başlangıçta gerçekten para kazanmadığı için Matt, WordPress ticari markasını Automattic aracılığıyla tescil ettirdi.

    WordPress’in popülaritesi arttıkça Automattic, kar amacı gütmeyen projenin uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlamak için WordPress ticari markasını 2010 yılında WordPress Vakfı’na bağışladı.

    Matt Mullenweg’in Automattic’in CEO’su olduğunu ve ayrıca WordPress vakfının yönetim kurulunda görev yaptığını belirtmek önemlidir.

    Artık tarihe aşina olduğunuza göre, WordPress.com’daki içeriğin sahipliği hakkında konuşalım.

    WordPress.com kullanarak bir site oluşturduğunuzda, Hizmet Şartları politikasına uymanız gerekir. İçeriğiniz üzerinde size olabildiğince fazla kontrol ve sahiplik sağlamak için tasarlandığını açıkça belirtmesine rağmen, ihlal teşkil ettiğine inanılan biri sitenizi yine de kapatabilir.

    Siteniz üzerinde% 100 kontrole sahip olsanız da, size sunulan ve eklentiler, özel temalar vb. İçermeyen özellik seti ile sınırlısınız.

    Umarım şu ana kadar WordPress’in sahibi ile ilgili sorunuzun cevabını almış olmalısınız.

    Şimdi WordPress’in nasıl para kazandığına bir göz atalım.

    Automattic İş Modeli ve WordPress İş Modeli

    Automattic’in iş modeli, barındırma, yedekleme ve diğerleri gibi WordPress ile ilgili hizmetleri satmaktır, bu nedenle bunun için çok fazla zaman harcamayacağız.

    Kısacası, Automattic ücretsiz sitelerinizde reklam satarak WordPress.com’da para kazanır. Barındırma planları için ödeme yapmayı seçerseniz, reklamları gizleme, alan satın alma, ek disk alanı, ticari temalar vb. Gibi ek premium yükseltmeler elde edersiniz.

    Bu bölümdeki amacımız, açık kaynaklı WordPress yazılımının arkasındaki iş modelini açıklamak ve WordPress geliştiricileri, kar amacı gütmeyen ücretsiz bir projeye gönüllü olarak katkıda bulunuyorlarsa nasıl para kazanır gibi yaygın soruları yanıtlamaktır.

    Geliştiricilerin ödeme almıyorlarsa neden WordPress’e katkıda bulundukları sorusuyla başlayalım.

    Özgecilik nedenleri olsa da, iki temel parasal nedene odaklanacağız:

  • WordPress ürünlerini veya hizmetlerini satıyorlar (özel eklentiler, temalar, web geliştirme, danışmanlık vb.)
  • WordPress ürünlerini veya hizmetlerini satan bir şirket için çalışıyorlar.
  • Başka bir deyişle, para kazanıyorlar, ancak WordPress vakfı tarafından ödeme almıyorlar.

    WordPress’in popülaritesi arttıkça, WordPress ile ilgili ürünleri / hizmetleri satan işletmelerin sayısında artış olmuştur. Bu, açık kaynaklı WordPress yazılımının daha da geliştirilmesine olan ticari ilgiyi artırdı.

    Automattic’in başlangıçta neler yapabildiğini bir düşünün, ancak artık WordPress’in geliştirilmesine katkıda bulunan özel personeli işe alan birden fazla şirket var çünkü WordPress projesi büyüdükçe gelir fırsatları da artacak.

    Peki, WordPress temeli resmin neresine sığar?

    WordPress Vakfı, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur, bu nedenle birincil gelir kaynağı bağışlardır.

    Bu bağışlar, sizin gibi bireyler ve ayrıca para kazanmak için WordPress kullanan şirketler tarafından yapılır.

    Tüm bunlar kullanıcı olarak sizin için nasıl geçerli?

    Doğrudan WordPress için ödeme yapmasanız da, dolaylı olarak bunun için ödeme yapıyor olabilirsiniz.

    Örneğin, web sitenizi Bluehost, Siteground, WPEngine veya başka bir büyük WordPress barındırma şirketinde barındırıyorsanız, dolaylı olarak WordPress için ödeme yaparsınız. Çünkü tüm bu şirketler düzenli olarak WordPress’e katkıda bulunuyor.

    Yoast SEO, BackupBuddy, Sucuri veya herhangi bir Kreatif Ajans ürün ailesini (OptinMonster, WPForms, MonsterInsights, vb.) Kullanıyorsanız, WordPress için dolaylı olarak ödeme yaparsınız. Çünkü tüm bu şirketler düzenli olarak WordCamps’a sponsor oluyor ve / veya WordPress’e katkıda bulunuyor.

    Umarım bu, WordPress iş modelini daha iyi anlamanıza ve bu konuyla ilgili tüm endişeleri gidermenize yardımcı olur.

    Bazı karışıklıkları iyileştirmek ve temizlemek için ne yapabiliriz?

    İlgili iş modellerinden dolayı alan durumu hakkında yapılabilecek çok az şey var.

    Bunu çözmenin tek gerçek yolu, iki bölümden oluşan eğitimdir.

    İlki ve en önemlisi medyanın rolüdür.

    TechCrunch, Recode, TheNextWeb, vb. Gibi büyük teknoloji medya kuruluşları, Automattic’i WordPress’in ana şirketi olarak iddia eden makalelerden kaçınmak için gerçekleri kontrol etmede daha iyi bir iş çıkarmalıdır. WordPress.com’un arkasındaki ana şirketi söylemek kadar basit olabilir.

    Basitçe “WordPress ana şirketi” terimini google’da aratabilirsiniz ve yanlış bilgileri bildiren büyük teknoloji medya kuruluşlarından tonlarca makale bulacaksınız (örnek: burada, burada, burada, burada ve burada).

    İkinci rol, WordPress’in yanı sıra Automattic tarafından yaptırımdır.

    Bu medya kuruluşları genellikle bu basın bültenlerinde yer alırlar, bu nedenle en iyi satış noktalarında bazı yeniden yaptırımlar varsa, geri kalanı takip edecektir.

    Genellikle blog etkinliklerinde bir WordPress standı gördüğünüzde, bu genellikle bir Automattic (WordPress.com) standıdır. Çalışanların stantta soruları yanıtladığını şahsen görerek pazarlama dili geliştirilebilirken, son derece yardımcı oluyorlar ve neredeyse her zaman farkı açıklıyorlar.

    TBEX North America 2015’te standlarını ziyaret ederken en az iki kişi WordPress’in sahipliğiyle ilgili soruyu sordu ve Automattic çalışanları farkı net bir şekilde açıklayan mükemmel bir iş çıkardılar.

    Sonuç

    Bu makalenin, WordPress’in sahibi olduğu, WordPress’in nasıl para kazandığı ve bunun web sitenizin kontrolü ve sahipliği için gerçekte ne anlama geldiği hakkındaki soruyu yanıtlamanıza yardımcı olacağını umuyoruz. Ayrıca, WordPress’e yeni başlayanlar tarafından en sık sorulan 15 soru hakkındaki makalemizi okumak isteyebilirsiniz.