WordPress nedir? Başlangıç ​​Kılavuzu (SSS + Artıları ve Eksileri)

750 425 KreatifAjans

WordPress, dünyanın en popüler web sitesi oluşturucusudur. Kolayca web siteleri, bloglar, e-ticaret mağazaları ve daha fazlasını oluşturmanıza olanak tanır.

WordPress’in ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve ne için kullanabileceğinizi merak ediyorsanız, o zaman doğru yerdesiniz.

Bu başlangıç kılavuzunda, WordPress’in ne olduğunu, nasıl kullanabileceğinizi açıklayacağız ve WordPress hakkında en sık sorulan bazı soruları yanıtlayacağız.

WordPress explained for beginners

WordPress nedir?

WordPress, bir web sitesi oluşturucu ve içerik yönetim sistemidir. Herhangi bir web sitesini hayal edilebilir kılmak için herkesin kullanabileceği açık kaynaklı bir yazılımdır.

2003 yılında bir blog platformu olarak başladı, ancak kısa süre sonra bir CMS’ye ve daha sonra tam teşekküllü bir web sitesi oluşturma platformuna dönüştü. Bugün internetteki tüm web sitelerinin% 38’inden fazlasına güç veriyor.

Evrimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için, WordPress tarihi ve zaman içinde nasıl değiştiği hakkındaki eksiksiz kılavuzumuza bakın.

Özetlemek gerekirse, WordPress, ürünleri çevrimiçi satmak için bloglar, web siteleri ve mağazalar oluşturmak için kullanabileceğiniz bir yazılımdır.

WordPress.com’dan Ne Kadar Farklı?

Bu yazımızda WordPress derken WordPress.org’dan bahsediyoruz.

WordPress.com, web sitesi ve blog barındırma hizmeti sunan ayrı bir web sitesidir. WordPress kurucu ortağı Matt Mullenweg tarafından başlatıldı.

Yeni başlayanların çoğu, benzer isimlerinden dolayı ikisini karıştırır.

WordPress.org, milyonlarca web sitesi (Kreatif Ajans dahil) tarafından kullanılan açık kaynaklı bir yazılımdır. Öte yandan, WordPress.com bir web sitesi ve blog barındırma platformudur.

Daha fazla ayrıntı için, WordPress.org ile WordPress.com arasındaki fark hakkındaki kılavuzumuza bakın.

WordPress Kullanmak İçin Neye İhtiyacınız Var?

WordPress’i kullanmaya başlamak için bir web barındırma hesabına ve bir alan adına ihtiyacınız var.

Tüm web sitelerinin web barındırmaya ihtiyacı vardır. İnternetteki diğer kişilerin web sitenize erişebilmesi için tüm web sitesi dosyalarınızın saklandığı yerdir.

Alan adı, web sitenizin internetteki adresidir (örneğin, kreatifajans.com).

Web siteniz bir ev idiyse, web barındırma, yaşadığınız bina ve alan adı sokak adresiniz olacaktır. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için web barındırma ve alan adı arasındaki farkla ilgili başlangıç kılavuzumuza bakın.

Bir web barındırma hesabı almak için bir WordPress barındırma sağlayıcısına kaydolmanız gerekir. Bunlar, barındırma çözümleri satan üçüncü taraf şirketlerdir.

Bluehost kullanmanızı öneririz. Dünyanın en büyük barındırma şirketlerinden biridir ve resmi olarak önerilen bir WordPress barındırma sağlayıcısıdır.

Normalde, bir alan adı yıllık 14,99 ABD dolarıdır ve web barındırma aylık 7,99 ABD Dolarından başlar.

Bluehost, Kreatif Ajans kullanıcılarına ücretsiz bir alan adıyla barındırmada indirim sunuyor. Temel olarak, ayda yalnızca 2,75 ABD dolarına başlayabilirsiniz.

→ Bu Özel Bluehost Teklifini Almak İçin Buraya Tıklayın ←

Adım adım talimatlar için, bir web sitesinin nasıl yapılacağına dair eksiksiz kılavuzumuza bakın ; bu, eksiksiz WordPress kurulumunda size yol gösterecektir.

WordPress Kullanarak Ne Tür Web Siteleri Yapabilirsiniz?

WordPress kullanarak aklınıza gelebilecek her türlü web sitesini yapabilirsiniz.

Dünyanın her yerinden kullanıcılar, çevrimiçi para kazanmak için WordPress kullanıyor. E-ticaret işlemlerini yürütmek için yeterince esnektir ve hızlı bir şekilde küçük web siteleri oluşturmak için yeterince basittir.

Aşağıdakiler, WordPress kullanarak yapabileceğiniz bazı web sitesi türleridir.

Bir blog başlatın
  • Küçük işletme web sitesi yapın
  • Çevrimiçi bir mağaza oluşturun
  • Bir üyelik topluluğu oluşturun
  • Çevrimiçi kurslar satın
  • ve daha fazlası
  • WordPress Nasıl Çalışır?

    WordPress’i kurduktan sonra, sol sütunda farklı alanlara bağlantılar içeren kullanımı kolay bir gösterge tablosu göreceksiniz. Buradan web siteniz için sayfalar oluşturabilir veya blog yazıları yazabilirsiniz.

    Web siteniz için bir web sitesi tasarım şablonu (Tema) da seçebilirsiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz binlerce ücretsiz WordPress teması vardır. Daha gelişmiş özelliklerle birlikte gelen premium WordPress temasını da seçebilirsiniz.

    WordPress themes

    Tüm bu WordPress temaları, web sitenizi basit bir tema özelleştirici arayüzü kullanarak kurmanıza izin verir. Buradan site tasarımınızı düzenleyebilir ve özelleştirebilirsiniz.

    Theme customizer

    Ancak WordPress’in gerçek gücü eklentilerden gelir.

    WordPress eklentileri, web siteniz için uygulamalar gibidir. Telefonunuza yüklediğiniz uygulamalara benzer şekilde, WordPress eklentileri web sitenize yeni özellikler eklemenize izin verir.

    Örneğin, sitenize bir iletişim formu ekleyebilir veya bir satışı duyurmak için bir ışık kutusu açılır penceresi görüntüleyebilirsiniz.

    WooCommerce gibi eklentileri kullanarak sitenizi bir çevrimiçi mağazaya dönüştürebilir veya abonelik tabanlı bir web sitesi oluşturmak için bir üyelik eklentisi kullanabilirsiniz.

    Yalnızca WordPress eklenti dizininde 56000’den fazla ücretsiz WordPress eklentisi vardır. Tam destek ve garantili güncellemeler sunan premium WordPress eklentileri de vardır.

    WordPress sitenizi büyütmenize yardımcı olmak için uzman ekibimiz tarafından seçilmiş en iyi WordPress eklentilerinden bazılarını görebilirsiniz.

    Not: WordPress’in perde arkasında teknik açıdan nasıl çalıştığını görmek istiyorsanız, lütfen WordPress’in nasıl çalıştığına dair bilgi grafiğimize bakın.

    WordPress’i Başka Kim Kullanıyor?

    WordPress sadece yeni başlayanlar için değildir. Fortune 500 şirketinin çoğu, üniversiteler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, dünyadaki hükümetler ve daha fazlası tarafından kullanılmaktadır.

    Aşağıdakiler, WordPress kullanan en iyi marka ve kuruluşlardan bazılarıdır.

    1. Beyaz Saray

    Beyaz Saray’ın resmi web sitesi WordPress kullanılarak oluşturulmuştur. Üstte büyük bir başlık ve ardından en son güncellemeler, haberler ve kaynaklar bulunur.

    2. Facebook

    Facebook, kurumsal web sitesi için WordPress kullanıyor. Markanın temel özelliklerini ve amiral gemisi ürünlerini gösteren bir ana sayfaya sahip tipik bir işletme web sitesidir. Aynı zamanda Haber Odası adlı bir blog bölümü vardır.

    3. New York Times

    New York Times, kurumsal web sitesinde, ikonik gazetenin arkasındaki şirketi tanıtan WordPress kullanıyor.

    4. Microsoft

    Microsoft, bloglarının web sitesini çalıştırmak için WordPress kullanır. Şirket haberleri, bilgileri ve önemli ürünler içerir.

    5. Sony Müzik

    Sony Music, dünyanın en iyi sanatçıları ve plak şirketlerini temsil eden en büyük müzik üreticilerinden biridir. Kurumsal web sitelerini güçlendirmek için WordPress kullanıyorlar.

    Tam listeyi görmek için, WordPress kullanan en popüler markaların tam listesine göz atın.

    Web Sitesi Yapmak İçin Neden WordPress Kullanmalı?

    Şimdi, bir blog veya küçük işletme web sitesi başlatmayı düşünüyorsanız, web sitesi platformunuz olarak neden WordPress’i kullanmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz?

    Piyasada web sitenizi yapmak için kullanabileceğiniz düzinelerce web sitesi kurucusu ve potansiyel WordPress alternatifleri var. Bununla birlikte, WordPress’in yeni başlayanlar ve küçük işletmeler için en iyi platform olduğuna inanıyoruz.

    Bu nedenle, tüm web sitelerinin% 38’inden fazlası WordPress kullanıyor.

    Ancak, web siteniz için WordPress’i seçmenizin nedenlerinden sadece birkaçı.

    1. WordPress size özgürlük verir

    WordPress ücretsiz (özgürlükte olduğu gibi) ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Bunu herkes bir web sitesi oluşturmak ve başlatmak için kullanabilir. Tek bir şirkete ait değildir ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan WordPress Vakfı tarafından korunmaktadır.

    Bu, onu uygun gördüğünüz herhangi bir şekilde kullanmak için tam özgürlüğünüz olduğu anlamına gelir. Web sitenizin ve tüm içeriğinin tam kontrolüne ve sahipliğine sahip olacaksınız.

    2. WordPress kolaydır

    WordPress’i 1 numaralı web sitesi kurucusu yapan sebeplerden biri, kullanımının inanılmaz derecede kolay olmasıdır.

    Yazılıma aşina olduğunuzda hafif bir öğrenme eğrisi vardır, ancak çoğu yeni başlayanlar kendi web sitelerini hızlı ve kolay bir şekilde yönetirler.

    Profesyonel İpucu: WordPress’i bir hafta içinde nasıl ücretsiz öğreneceğinizle ilgili kılavuzumuza bakın.

    Ayrıca bir ton ücretsiz WordPress yardımı ve desteği mevcuttur. Herhangi bir teknoloji topluluğu web sitesinde soru sorabilir ve tıpkı sizin gibi başlayan diğer kullanıcılardan yanıtlar bulabilirsiniz.

    WordPress ile ilgili tüm sorularınızı sormak ve uzmanlarımızdan ve diğer Kreatif Ajans kullanıcılarından ücretsiz yardım almak için Kreatif Ajans Facebook Grubumuza da katılabilirsiniz.

    3. WordPress süper esnektir

    WordPress, üçüncü taraf temaları ve eklentileri kullanmanıza izin verir. Bu, web siteniz için profesyonelce tasarlanmış binlerce şablon arasından seçim yapabileceğiniz anlamına gelir.

    Eklentileri kullanarak, WordPress web sitenize herhangi bir özellik ekleyebilirsiniz. Çoğu ücretsiz olarak mevcuttur, ancak geliştiricilerden öncelikli destek almak için premium eklentiler de satın alabilirsiniz.

    Tasarımınızı tamamen özelleştirmenize ve herhangi bir kod yazmadan özel şablonlar oluşturmanıza olanak tanıyan sürükle ve bırak WordPress sayfa oluşturucu eklentileri vardır.

    4. WordPress çok dillidir

    WordPress tamamen 65’ten fazla dile çevrilmiştir. Kurulum sırasında web sitenizin dilini kolayca seçebilir veya ayarlar sayfasından değiştirebilirsiniz.

    Choose site language

    WordPress yönetici alanını bir dilde tutabilir ve başka bir dilde bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Birden çok dilde bir web sitesi oluşturmak için çok dilli bir WordPress eklentisi de kullanabilirsiniz.

    WordPress temaları ve eklentileri de çevrilebilir ve en iyi WordPress eklentilerinin çoğu zaten birçok dile çevrilmiştir.

    5. WordPress uygun maliyetli

    Tescilli web sitesi oluşturucuları ve barındırılan platformlarla, sabit bir dizi özellik için aylık bir ücret ödemeniz gerekir.

    WordPress ile, barındırma için aylık bir ücret ödersiniz ve eklentileri kullanarak web sitenize herhangi bir özellik eklersiniz. Çoğu ücretsizdir veya ücretsiz alternatiflere sahiptir, bu da size WordPress web sitenizin maliyetini kontrol etme özgürlüğü verir.

    Web siteniz büyümeye ve para kazanmaya başladığında, barındırma hizmetinizi yükseltmek veya premium WordPress temaları ve eklentileri satın almak için harcayabilirsiniz.

    Daha fazla neden için, neden WordPress kullanmanız gerektiğiyle ilgili makalemize bakın.

    WordPress hakkında SSS

    WordPress’e yeni başlayanlara yardımcı olmak için Kreatif Ajans’ı yaptık. 2009’dan bu yana, milyonlarca yeni başlayan kişinin WordPress’i kullanmaya başlamasına yardımcı olduk ve her gün WordPress ile ilgili soruları yanıtlıyoruz.

    İşte yeni başlayanlardan duyduğumuz en sık sorulan WordPress sorularından bazıları.

    1. WordPress neden ücretsiz olarak kullanılabilir?

    WordPress, herkesin kullanabileceği açık kaynaklı bir yazılımdır. Ücretsizdir (özgürlükte olduğu gibi), ancak başka maliyetler de vardır. Örneğin, web sitenizi yapmak için WordPress barındırma ve alan adına ihtiyacınız olacak.

    Daha ayrıntılı bir açıklama için ücretsiz yazılım ve WordPress’in arkasındaki felsefeyi açıklayan WordPress Neden ücretsiz makalemize bakın.

    2. WordPress kullanmanın dezavantajları nelerdir?

    Dünyadaki her şey gibi, WordPress kullanmanın da artıları ve eksileri vardır. Avantajlarından detaylı olarak bahsettik ve herhangi bir dezavantajı aşmak için yeterlidir. Ancak, WordPress kullanmanın bazı dezavantajları aşağıda verilmiştir.

  • Temelleri öğrenmek için biraz zaman harcamanız gerekecek. Bu, kodlama veya programlama anlamına gelmez, nesnelerin nerede olduğunu ve nasıl kullanılacağını öğrenmek anlamına gelir.
  • Yedeklemeleri, güvenliği ve güncellemeleri ayarlamak için zaman harcamanız gerekecek. Bu görevlerin çoğu kolayca otomatikleştirilebilir ve yeni başlayanların çoğu bunları herhangi bir özel beceri olmadan yönetebilir.
  • Dikkatli olmazsanız, ihtiyacınız olmayabilecek üçüncü taraf araçlara ve eklentilere daha fazla para harcayabilirsiniz. Paranızı akıllıca harcayın ve mümkün olduğunda ücretsiz alternatiflere güvenin.
  • 3. WordPress’i nasıl öğrenebilirim?

    WordPress’in öğrenmesi kolaydır ve birçok öğrenme materyali vardır. WordPress’i burada Kreatif Ajans’da öğrenebilirsiniz.

    Dünyadaki yeni başlayanlar için en büyük WordPress kaynak sitesiyiz. Tüm Kreatif Ajans kaynakları ücretsiz olarak mevcuttur.

    Yeni başlayanlar için, WordPress video eğitimlerimizle başlamanızı öneririz. WordPress ile ilgili temel bilgiler ve web sitenizi tam bir profesyonel gibi nasıl yöneteceğiniz konusunda size yol gösteren bir dizi video.

    WordPress sözlüğümüz bölümümüz, tüm teknik WordPress terminolojisini yeni başlayanlar için sade İngilizce olarak açıklamaktadır.

    Üstteki arama simgesine tıklayarak WordPress sorularınızın yanıtlarını da bulabilirsiniz.

    Kreatif Ajans search

    Gerçek kullanıcılardan biraz daha yardıma mı ihtiyacınız var? Diğer WordPress kullanıcılarından ve uzmanlarımızdan yanıtlar almak için Kreatif Ajans Facebook grubumuza katılın. Katılmak ücretsizdir ve 50.000’den fazla üye vardır.

    Düzenli WordPress video eğitimleri ve kılavuzları (500’den fazla ücretsiz video eğitimi) için YouTube Kanalımıza da abone olabilirsiniz.

    4. Hangi WordPress hosting şirketi seçilmeli?

    Web sitenizi başlatmak için WordPress barındırmaya ihtiyacınız olacak ve orada binlerce tane var. Hosting endüstrisindeki şiddetli rekabet nedeniyle, yeni başlayanların kararlarını vermeleri oldukça kafa karıştırıcı hale geliyor.

    Merak etmeyin, araştırmayı sizin için yaptık. Yeni başlayanlar için eksiksiz WordPress barındırma kılavuzumuzda bunu okuyabilirsiniz.

    Yeni başlayanlar için Bluehost ile başlamanızı öneririz. Cömert bir indirim ve ücretsiz bir alan adı sunuyorlar.

    Daha da önemlisi, sektördeki en büyük isimlerden biri ve resmi olarak önerilen bir WordPress barındırma sağlayıcısıdır.

    Premium barındırma sağlamak için biraz daha büyük bir bütçeniz varsa, SiteGround veya WP Engine’i öneririz.

    5. Bir WordPress web sitesini nasıl başlatırım?

    WordPress’e başlamak kolaydır. Ayrıntılı talimatlar için bir WordPress web sitesinin nasıl yapılacağına dair adım adım eğitimimizi takip edebilirsiniz.

    Tüm süreç boyunca size yol gösterecek ve kısa sürede yepyeni bir WordPress web sitesi ile çalışmaya başlayacaksınız.

    Yardıma ihtiyacınız varsa, uzman ekibimizin WordPress blogunuzu ücretsiz olarak kuracağı ücretsiz WordPress blog kurulum hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

    Umarız bu makale WordPress’in ne olduğunu ve onu nasıl kullanabileceğinizi açıklar. Ayrıca, WordPress’i kurduktan sonra yapılacaklar hakkındaki kılavuzumuzu görmek veya WordPress ile hemen başlayabileceğiniz bu pratik çevrimiçi iş fikirlerine göz atmak isteyebilirsiniz.