WordPress Önbelleğinizi Nasıl Temizlersiniz?

750 425 KreatifAjans

Son zamanlarda okuyucularımızdan biri bize WordPress önbelleğini nasıl temizleyeceğimizi sordu?

Web tarayıcınız, barındırma sunucunuz ve önbelleğe alma eklentilerinin tümü, web sitenizde yaptığınız değişiklikleri hemen görmenizi zorlaştırabilecek önbelleğe alınmış içerik sunabilir.

WordPress önbelleğinizi temizlemek, sıklıkla duyacağınız ilk sorun giderme tavsiyesidir.

Bu yazıda, WordPress önbelleğini nasıl düzgün bir şekilde temizleyeceğinizi göstereceğiz. Bu kılavuzda tarayıcı önbelleğini, web barındırma önbelleğini ve en iyi WordPress önbellek eklentilerini ele alacağız.

How to clear cache in WordPress

Önbellek Nedir ve Önbelleği Ne Zaman Temizlemeniz Gerekir?

Önbelleğe alma çözümleri, web sitenizin statik bir sürümünü depolar. Bu, WordPress’in daha ağır PHP komut dosyalarını çalıştırmayı atlamasına ve web sitenizin hızını artırmasına olanak tanır.

How caching works in WordPress

Pek çok farklı önbellekleme çözümü vardır. En popüler olanlar, WP Rocket ve WP Super Cache gibi WordPress önbellekleme eklentileridir.

Bu eklentiler, nelerin önbelleğe alınacağını, önbelleğe alınan içeriğin ne zaman sona ereceğini ve istek üzerine önbelleği temizlemenin kontrol edilmesi için kullanımı kolay bir arayüz sunar.

WP Engine gibi yönetilen WordPress barındırma sağlayıcıları da kendi önbelleğe alma çözümlerini çalıştırır, böylece bir önbellek eklentisi yüklemenize gerek kalmaz.

MaxCDN gibi bir CDN hizmeti kullanıyorsanız, bunlar ayrıca statik içeriğin önbelleğe alınmış kopyalarını da sunacaktır.

WordPress güvenliğinizi artırmak için Sucuri veya CloudFlare gibi bir web uygulaması güvenlik duvarı kullanıyorsanız, sitenizi hızlandırmak ve kesinti süresini azaltmak için kendi önbelleğine de sahipler.

Son olarak, çoğu modern web tarayıcısı, sayfaların önbelleğe alınmış sürümlerini de bilgisayarınızda depolar.

Önbelleğe almanın amacı, web sitesini hızlandırmak ve genel kullanıcı deneyimini iyileştirmektir. Ancak bazen bu, yaptığınız değişiklikleri hemen görmemenize neden olur ve bu da sinir bozucu olabilir. Bu durumda, değişikliklerinizi canlı olarak görmek için önbellekleri temizlemeniz gerekecektir.

Bunu söyledikten sonra, WordPress önbelleğinizi nasıl temizleyeceğinize bir göz atalım.

Video öğretici

Kreatif Ajans’a abone olun

Videoyu beğenmediyseniz veya daha fazla talimata ihtiyacınız varsa, okumaya devam edin.

1. Adım: Tarayıcı Önbelleğinizi Temizleyin

Öncelikle, web tarayıcınızın önbelleğini temizlemeniz gerekir. Çoğu web tarayıcısı, sonraki ziyaretlerinizi daha hızlı hale getirmek için stil sayfaları, JavaScript ve bir web sitesinden görüntüler gibi statik içeriği depolayabilir.

Ancak bazen web tarayıcıları bir web sayfasının değiştiğini anlayamayabilir. Yeni bir kopya almak yerine, sayfayı bilgisayarınızda depolanan önbelleğe alınmış sürümden yeniden yükleyebilirler.

Google Chrome’da tarayıcı önbelleğinizi nasıl temizleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır. İlk önce, menü simgesine tıklamanız ve ardından Diğer Araçlar »Tarama Verilerini Temizle’yi seçmeniz gerekir.

Clear cache in Google Chrome

Bu, kaldırmak istediğiniz içeriği seçebileceğiniz bir açılır pencere açar. Önbelleğe alınmış resimler ve dosyalar seçeneğinin işaretlendiğinden emin olun ve ardından ‘Tarama verilerini temizle’ düğmesini tıklayın.

Clear browsing data in Google Chrome

Tarayıcı önbelleğinizi başarıyla temizlediniz ve şimdi web sitenizi ziyaret etmeyi deneyebilirsiniz. Daha fazla ayrıntı için, tüm büyük tarayıcılarda önbelleğin nasıl temizleneceğine ilişkin kılavuzumuza bakın.

Yaptığınız değişiklikleri hala göremiyorsanız, bu makaledeki sonraki adımlara geçin.

Adım 2: WordPress Önbellek Eklentinizdeki Önbelleği Temizle

Sitenizde bir WordPress önbellek eklentisi kullanıyorsanız eklenti önbelleğinizi temizlemeniz gerekir. Çoğu önbelleğe alma eklentisi, bunu eklentinin Ayarlar sayfasından kolayca yapmanıza izin verir.

WP Rocket’te Önbelleği Temizle

WP Rocket, piyasadaki en iyi WordPress önbellekleme eklentisidir. WP Rocket kullanmanın en iyi yanı, WordPress önbelleğinizi proaktif olarak arka planda oluşturmasıdır, böylece kullanıcılarınıza her zaman önbelleğe alınmış bir sürüm sunulur.

Ayrıca, önbellek dosyalarını tek bir tıklama ile temizlemeyi çok kolaylaştırır.

Ayarlar »WP Rocket sayfasına gidin ve gösterge tablosu sekmesinin altındaki ‘Önbelleği Temizle’ düğmesini tıklayın.

Clear WP Rocket cache

WP Rocket artık önbelleğe alınmış tüm dosyaları sizin için temizleyecektir.

WP Super Cache’de Önbelleği Temizle

WP Super Cache, popüler bir WordPress önbellekleme eklentisidir. Önbelleğe alınmış tüm içeriği tek bir tıklama ile temizlemenizi veya temizlemenizi sağlar.

Ayarlar »WP Süper Önbellek sayfasını ziyaret etmeniz ve ‘Önbelleği Sil’ düğmesini tıklamanız gerekir.

Delete cache in WP Super Cache

Hepsi bu, WP Super Cache artık önbelleğe alınmış tüm dosyaları web sitenizden silecek.

W3 Toplam Önbelleğinde Önbelleği Temizle

W3 Total Cache, bir başka popüler WordPress önbellek eklentisidir. Ayrıca, tek tıklamayla önbelleği temizlemeyi çok kolaylaştırır.

Performans »Kontrol Paneli sayfasına gidin ve” tüm önbellekleri boşalt “düğmesini tıklayın.

Empty cache in W3 Total Cache

W3 Total Cache artık siteniz için önbelleğe alınmış tüm içeriği silecektir.

WP Motorunda Önbelleği Temizle

WP Engine, yönetilen bir WordPress barındırma sağlayıcısıdır. Kendi önbelleğe alma çözümlerini çalıştırırlar, böylece müşterilerinin bir önbelleğe alma eklentisi yüklemesine gerek kalmaz.

Değişikliklerin hemen yürürlüğe girdiğini fark edemiyorsanız, WordPress yönetici alanınızdan WP Engine önbelleğini kolayca temizleyebilirsiniz.

Yönetici çubuğundaki WP Motoru menü öğesini tıklamanız ve ardından ‘Genel’ ayarlar altında tüm önbellekleri temizle düğmesini tıklamanız gerekir.

Clear WP Engine cache

WP Engine artık WordPress siteniz için depolanan tüm önbelleği temizleyecektir.

Bluehost’ta Önbelleği Temizle

Bluehost, sektördeki en iyi WordPress barındırma şirketlerinden biridir. WordPress performansınızı ve hızınızı anında artıran yerleşik bir önbellekleme çözümü sunarlar.

Bluehost WordPress önbelleğinizi WordPress yönetici alanından temizleyebilirsiniz.

WordPress yönetici alanınıza giriş yapın ve yönetici araç çubuğunda bir ‘Önbelleğe Alma’ düğmesi göreceksiniz. Farenizi üzerine getirin ve ‘Tümünü Temizle’ önbelleğini göreceksiniz.

Clear WordPress cache in Bluehost

Bluehost artık tüm dosyaları WordPress önbelleğinden temizleyecektir.

SiteGround’da Önbelleği Temizle

SiteGround, hız ve birinci sınıf müşteri desteği ile tanınan lider bir WordPress barındırma sağlayıcısıdır. Web sitenizin performansını artırmak için yerleşik bir önbelleğe alma çözümü sunarlar.

SiteGround önbelleğini, barındırma hesabı kontrol panelinizden ve WordPress yönetici alanından temizleyebilirsiniz. Size her iki yöntemi de göstereceğiz.

Hosting panonuzdan SiteGround önbelleğini temizleyin

Barındırma hesabı kontrol panelinize giriş yapın, site araçları altındaki Hız »Önbelleğe alma sayfasına gidin.

Buradan Dinamik önbellek sekmesine geçin. Alan adınızın yanındaki menü simgesine tıklayın ve ardından Önbelleği temizle seçeneğini seçin.

Clear cache on SiteGround

WordPress yönetici panosundan SiteGround önbelleğini temizleyin

SG Optimizer eklentisini kurarak ve etkinleştirerek SiteGround önbelleğini de yönetebilirsiniz. Daha fazla ayrıntı için, bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına dair adım adım kılavuzumuza bakın.

Etkinleştirmenin ardından, WordPress yönetici araç çubuğundaki SG Önbelleğini Temizle düğmesine tıklamanız gerekir.

Purge SiteGround cache

Eklenti şimdi SiteGround WordPress önbelleğinizi temizleyecektir.

Sucuri’de Önbelleği Temizle

Web sitenizi korumak için Sucuri gibi bir WordPress güvenlik duvarı kullanıyorsanız, kendi önbelleğe alma katmanlarına da sahipler.

Önbelleği Sucuri eklentinizden, WordPress yönetici alanınızdaki Sucuri »WAF menüsüne giderek temizleyebilirsiniz.

Sucuri Clear Cache

Bonus İpucu : WordPress web sitenizi yakın zamanda taşıdıysanız, DNS önbelleğinizi de temizlemeniz gerekebilir. Bu, güncellenmiş DNS bilgilerini almanızı ve web sitenizin daha yeni sürümüne erişmenizi sağlayacaktır.

Umarız bu makale, WordPress’te önbelleği nasıl temizleyeceğinizi öğrenmenize yardımcı olmuştur. WordPress hızını ve performansını nasıl artıracağınıza dair rehberimizi de görmek isteyebilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.