Kullanıcılar tarafından sık sık bir WordPress eklentisi yüklemeleri mi yoksa temalarının functions.php dosyasına kod eklemeleri mi gerektiği sorulur? Bazı kullanıcılar, kod eklemenin performans için her zaman daha iyi bir yöntem olduğuna inanır, ancak bu aslında doğru değildir. Bu yazıda, WordPress eklentisi ile functions.php dosyasının artılarını ve eksilerini ve hangi yöntemin daha iyi olduğunu açıklayacağız.
Functions.php Dosyasında WordPress Eklentileri ve Özel Kod Yükleme
WordPress sitenize bir şeyler eklemek için genellikle iki çözüm bulacaksınız. Bir WordPress eklentisi yükleyebilir veya temanızın functions.php dosyasına bir kod parçası ekleyebilirsiniz.
Her iki yöntem de aynı şeyi yapacak ve ikisi de doğrudur. Bununla birlikte, birçok kullanıcı WordPress hızı ve performansı için hangisinin daha iyi olduğunu bilmek ister.
Bazı kullanıcılar, çok fazla eklenti yüklemekten ve web sitesi hızlarını ve WordPress güvenliğini nasıl etkileyebileceğinden endişe duyuyor. Diğerleri, özel kod eklemenin web sitelerini bozabileceğinden endişelenir ve bunu kolayca düzeltemeyebilirler.
WordPress performansı için hangisinin daha iyi olduğunu bulmak için her iki çözümü karşılaştıralım.
Functions.php Dosyasının Artıları ve Eksileri
WordPress’teki İşlevler dosyası, tema geliştiricilerinin temaları için özel işlevler tanımlamalarına olanak tanır. Bu dosya dev bir WordPress eklentisi gibi davranır ve web sitenize eklemek isteyebileceğiniz diğer özel kod parçalarını eklemek için kullanılabilir.
İşte temanızın functions.php dosyasına özel kod eklemenin avantajları.
Artıları
Bununla birlikte, tüm özel işlevselliğinizi kaydetmek için functions.php dosyasını kullanmanın bazı dezavantajları da vardır.
Eksileri
WordPress İşlevleri Dosyasının Sınırlamalarını Anlama
WordPress işlevler dosyası için onu çok çekici kılan birçok kullanışlı püf noktası vardır. Ancak, uygun WordPress eklentilerinin yerini almaz.
Functions.php dosyanıza kod parçacıkları eklemek, performans üzerinde aynı koda sahip bir WordPress eklentisinin aksi takdirde sahip olacağı aynı etkiye sahip olacaktır.
İhtiyacınız olan tüm işlevler ve özellikler functions.php dosyasına eklenemez. Örneğin, özel bir kodun düzgün çalışması için ek komut dosyalarına ve stil sayfalarına ihtiyaç olabilir.
Temanın functions.php dosyasının amaçlanan amacı için kullanılması gerektiğine inanıyoruz: geliştiriciler tarafından eklenen tema tabanlı işlevsellik.
WordPress Eklentileri Yüklemenin Artıları ve Eksileri
WordPress eklentileri, WordPress web siteniz için uygulamalar gibidir. Daha fazla özellik ve işlevsellik sağlamak için kendisini çekirdek WordPress yazılımına bağlayan kod içerirler.
WordPress eklentilerinin neler olduğu ve nasıl çalıştıkları hakkındaki makalemize bakın.
İşte işlevler dosyanıza kod eklemek yerine bir WordPress eklentisi kullanmanın bazı avantajları.
Artıları
Şimdi, tüm WordPress eklentilerini kurmanın iyi olduğunu söylemiyoruz. Bazı dezavantajları da var.
Eksileri
WordPress Eklentisi ve İşlevler Dosyası – Hangisi Daha İyi?
Aynı koda sahip bir WordPress eklentisi varsa, eklenti kullanmanın daha iyi bir seçim olduğuna inanıyoruz.
Performans açısından kodun nerede çalıştığı önemli değildir. İşlevler.php dosyasından veya ayrı bir eklenti olarak yüklenip yüklenmediği, aynı kodsa, aynı performans etkisine sahip olacaktır.
Ayrı eklentileri yönetmek, tek bir büyük işlev dosyasını düzenlemekten çok daha kolaydır. Aynı dosyaya rastgele kod parçacıkları eklemek, birbirleriyle ilişkili olmadıklarında veya bağımlı olmadıklarında bile işleri karmaşık hale getirir.
Bir eklenti seçerseniz, performansı artırabilecek, hatayı düzeltebilecek veya güvenlik açıklarına yama ekleyebilecek gelecekteki güncellemelerden yararlanabilirsiniz.
Functions.php Dosyasına Ne Zaman Kod Eklemeliyim?
Eklemeye çalıştığınız işlevsellik bir eklenti olarak mevcut değilse ve kod parçacığı gerçekten basitse, bunu temanızın işlevler dosyasına ekleyebilirsiniz.
Diğer bir olası senaryo, WordPress temanız veya alt temanızla ilgili işlevsellik eklediğiniz zamandır. Örneğin, yeni görsel boyutları oluşturmak, tarihleri göstermek, içerikten önce veya sonra özel kod eklemek ve daha fazlası.
Web sitenize sık sık özel kod parçacıkları eklerseniz, bunu yapmanın daha da iyi yolları vardır. Bunları siteye özgü bir WordPress eklentisine kaydedebilir veya tüm özel kodunuzu düzenlemek için Kod Parçacıkları eklentisini kullanabilirsiniz.
Bu makalenin, WordPress eklentisini vs functions.php dosyasını ve hangisinin daha iyi olduğunu anlamanıza yardımcı olacağını umuyoruz. Web siteniz için en iyi WordPress eklentilerini nasıl seçeceğinizle ilgili başlangıç kılavuzumuzu da görmek isteyebilirsiniz.