WordPress Sitemi Google’da Nasıl Listeleyebilirim? (Yeni başlayanların rehberi)

750 425 KreatifAjans

Son zamanlarda, kullanıcılarımızdan biri bize WordPress sitelerini Google’da nasıl listeleyebileceğimizi sordu? Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, yeni web sitelerini otomatik olarak tespit etme ve listeleme konusunda oldukça iyidir. Ancak bazen web sitenizi hemen otomatik olarak listelemeyebilir. Google çoğu web sitesi için en büyük trafik kaynağı olduğundan, web sitenizi hemen Google’da listelemeniz önemlidir. Bu yazıda, WordPress sitenizi Google’da nasıl kolayca listeleyeceğinizi paylaşacağız.

Get your WordPress site listed on Google

Web Sitenizi Neden Google’da Listelemelisiniz?

Google, çoğu web sitesi için en iyi trafik ve ziyaretçi kaynağıdır. Bir blog başlatma veya küçük işletme web sitenizi başlatma konusunda ciddiyseniz, web sitenizi mümkün olan en kısa sürede Google’da listelemeniz gerekir.

WordPress SEO en iyi uygulamalarını takip ediyorsanız, Google gibi arama motorları web sitenizi otomatik olarak bulabilir. Ancak bu biraz zaman alabilir ve potansiyel müşterileri kaçırırsınız.

Ancak bu süreci kolayca hızlandırabilirsiniz. WordPress sitenizi Google’da nasıl listeleyeceğinize bir göz atalım.

WordPress Sitenizi Google’da Listeleme

Başlamadan önce, bir Google Web Yöneticileri Aracı hesabı (Search Console olarak da bilinir) oluşturmanız gerekir. WordPress sitenizi Google Web Yöneticisi Araçlarına nasıl ekleyeceğinizle ilgili adım adım talimatlarımızı izleyerek kolayca kurabilirsiniz.

Adım 1: Arama Motoru Görünürlüğü için WordPress Ayarlarını Kontrol Edin

Web Yöneticisi Araçları hesabınızı kurduktan sonra, WordPress sitenizin arama motorları tarafından görülebilir olduğundan emin olmanız gerekir. Bunu, Ayarlar »Okuma sayfasına gidip Arama Motoru Görünürlüğü seçeneğine giderek kontrol edebilirsiniz.

Search engine visibility

Arama motorlarının web sitenizi tarayabilmesi için bu seçenekteki onay işaretini kaldırdığınızdan emin olun.

Ayarlarınızı kaydetmek için ‘Değişiklikleri kaydet’ düğmesine tıklamayı unutmayın.

Adım 2: Yoast SEO Eklentisini Kurmak

Yapmanız gereken sonraki şey, Yoast SEO eklentisini yüklemek ve etkinleştirmektir. Daha fazla ayrıntı için, bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına dair adım adım kılavuzumuza bakın.

Etkinleştirdikten sonra, WordPress yönetici menünüzde SEO etiketli yeni bir öğe göreceksiniz. Eklentinin ayarlar sayfasını görmek için devam edin ve üzerine tıklayın.

Yoast SEO menu

Ayarlar sayfasında Web Yöneticisi Araçları sekmesini göreceksiniz. Bunu Google arama konsolunu WordPress sitenize bağlamak için kullanacağız.

3. Adım: Google Arama Konsolunu WordPress ile Bağlama

Artık Yoast SEO’yu kurduğunuza göre, web sitenizi Google Arama Konsoluna eklemeniz gerekiyor. Bunu, Google arama konsolu hesabınızın içindeki Mülk Ekle düğmesini tıklayarak yapabilirsiniz.

Web sitesi alanına tam web sitesi URL’sini eklemelisiniz. Tarayıcınızın URL çubuğunda gördüğünüz URL’nin aynısını WWW veya www olmayan ve HTTPS dahil kullanmanız önemlidir.

Add website on Google search console

Web sitesi URL’sini eklediğinizde, sizi bu web sitesinin sahibi olduğunuzu doğrulamanız gereken doğrulama sayfasına götürür. Sahipliği doğrulamak için kullanabileceğiniz birden çok yöntem vardır. En kolay yol, “HTML etiketi” adı verilen Alternatif yöntemler sekmesinin altında listelenmiştir. Size kopyalamanız gereken bir meta kod verecektir.

Webmaster verification code

Ardından, WordPress yönetici alanınıza geri dönün ve SEO »Genel sayfasını ziyaret edin. Web Yöneticisi Araçları sekmesinde, kodu Google Doğrulama Kodu alanına yapıştırmanız gerekir.

Add Google verification code

İşiniz bittiğinde, Değişiklikleri Kaydet düğmesine tıklayın. Şimdi Google arama konsolu hesabına geri dönün ve Doğrula düğmesine tıklayın. Web sitenizin sahipliği başarıyla doğrulanacaktır.

Herhangi bir nedenle doğrulanmazsa, WordPress önbelleğini temizlediğinizden emin olmanız gerekir.

4. Adım: XML Site Haritalarını Ayarlama

Siteniz doğrulandıktan sonra, WordPress yönetici alanında SEO »Genel sayfasına gitmeniz ve Özellikler sekmesine tıklamanız gerekir. Ardından, XML site haritaları seçeneğine ilerlemeniz ve onu açmanız gerekir.

XML sitemaps option

Bundan sonra, WordPress’te XML site haritalarını doğru bir şekilde kurmak için Değişiklikleri Kaydet düğmesine tıklayın.

Site haritalarınızı görüntülemek için XML site haritaları başlığının yanındaki soru işareti simgesini tıklayabilirsiniz. Tüm XML site haritalarınızı görmek için takip edebileceğiniz bağlantıyı gösterecektir.

View XML sitemaps

Daha sonra site haritanızı Google web yöneticisi araçlarına göndermeniz gerekir. Site Haritaları, Google arama botlarının yeni içeriğinizi kolayca bulmasına ve dizine eklemesine yardımcı olur.

Adım 5: XML Site Haritalarını Google Arama Konsoluna Gönderme

Google arama konsolu hesabınıza giriş yapın ve web sitenizi seçin.

Ekranın sol tarafındaki Tarama »Site Haritalarına gitmeniz gerekir.

Crawl sitemaps settings

Ardından, ekranınızdaki Site Haritası Ekle / Test Et düğmesini tıklamanız ve site haritası URL’nizi eklemeniz gerekir.

Submit sitemaps URL

Ana site haritası dosyanız sitemap_index.xml’dir ve sitenizdeki diğer tüm site haritalarına bağlantılar içerir. Bu ana site haritası bağlantısını göndermeniz yeterlidir; Google, web sitenizdeki diğer tüm site haritalarını otomatik olarak tarayacaktır.

Bu adımları tamamladıktan sonra, listelerinizi kontrol etmek için Google arama konsolu hesabınızı ziyaret edebilirsiniz. Google web sitenizi tarayıp dizine ekledikten sonra, arama konsolunda raporları görmeye başlayacaksınız.

Arama sıralamasını etkileyen bir diğer önemli faktör web sitesi hızıdır. Daha yavaş web siteleri, kullanıcı deneyimi için kötüdür ve genellikle daha hızlı web sitelerinden daha düşük sıralanır. Web sitenizin performansını nasıl artıracağınıza ilişkin kılavuzumuza bakın

Bu kadar. Bu makalenin, WordPress sitenizi Google’da listelemenize yardımcı olacağını umuyoruz. Web sitenizi optimize etmek için kullanmanız gereken en iyi WordPress SEO eklentileri ve araçları konusunda uzman seçimimize de göz atmak isteyebilirsiniz.