WordPress vs Joomla vs Drupal – Hangisi Daha İyi?

750 425 KreatifAjans

WordPress, internetteki tüm web sitelerinin% 35’inden fazlasına güç verirken, piyasadaki tek açık kaynaklı içerik yönetim sistemi (CMS) değildir. Joomla ve Drupal gibi başka popüler yazılım seçenekleri de mevcuttur.

Üçünün de ortak noktaları ve önemli farklılıkları var. Her biri, artıları ve eksileri olan benzersiz bir web sitesi oluşturucusudur.

Bu yazıda, hangisinin sizin için en iyi seçenek olduğunu bulmak için WordPress ile Joomla ve Drupal’ı karşılaştıracağız.

WordPress vs Joomla vs Drupal

Not: WordPress.com barındırma hizmetini değil, WordPress.org’u karşılaştırıyoruz. Lütfen WordPress.org ve WordPress.com arasındaki fark hakkındaki kılavuzumuza bakın.

WordPress, Joomla ve Drupal’da Yaygın Olanlar

Web’deki en popüler CMS’nin üçü de teknoloji, felsefe ve topluluk açısından birçok ortak noktaya sahiptir.

WordPress, Joomla, and Drupal are released under GNU GPL license

  • WordPress, Joomla ve Drupal, GPL altında lisanslanan ücretsiz ve açık kaynaklı yazılımlardır. Ücretsiz yazılım hakkında daha fazla bilgi edinmek için WordPress’in neden ücretsiz olduğu hakkındaki makalemize bakın.
  • Üçü de öncelikle PHP ile yazılmıştır.
  • Hepsi veritabanı yönetim sistemi olarak MySQL’i destekliyor. WordPress yalnızca MySQL’i desteklerken, Joomla ve Drupal diğer veritabanı yönetim sistemlerini destekler.
  • Üçü de sitelerin görsel görünümü için temalar ve şablonlar ve özellikleri genişletmek için eklentiler, modüller veya uzantılar kullanır.
  • Açık kaynaklı yazılım olarak, hepsi topluluk odaklı projelerdir.
  • Pek çok benzerlik olsa da, birçok yönden farklıdırlar.

    Örneğin, çekirdek yazılıma nelerin dahil edileceği, modüller ve şablonların nasıl kullanılacağı, güvenlikle nasıl başa çıkılacağı vb. Hakkında farklı politikaları vardır.

    Bu farklılıklar, kullanıcılar ve web sitelerini nasıl oluşturdukları üzerinde büyük bir etki yaratır.

    Bunu söyledikten sonra, WordPress, Joomla ve Drupal’ın birbirleriyle nasıl karşılaştırıldığına bir göz atalım, böylece işletmeniz için en iyi web sitesi oluşturucu platformunu seçebilirsiniz.

    Kullanım Kolaylığı ve Başlangıç Dostu

    Web sitelerini oluşturan çoğu kişi web geliştiricisi, tasarımcı veya programcı değildir. Onlar sadece bir web sitesi kurmak isteyen ortalama kullanıcılardır. Kullanıcıların çoğu için kullanım kolaylığı en önemli faktördür.

    WordPress

    WordPress, ünlü beş dakikalık bir kurulumla birlikte gelir. Çoğu WordPress barındırma sağlayıcısı, WordPress’in tek tıklamayla kurulumunu da sunar. Bu, yeni bir kullanıcının saatler değil dakikalar içinde bir WordPress blogu veya web sitesi başlatmasını oldukça kolaylaştırır.

    WordPress dashboard

    WordPress’in yükleme sonrası kullanıcı deneyimi, Joomla veya Drupal’dan çok daha iyidir. Kullanıcı, yayınlar, sayfalar oluşturmak veya görünümü ve temaları özelleştirmeye başlamak için menülerle birlikte basit bir temiz kullanıcı arayüzü görür.

    Joomla

    Joomla kurulumu, WordPress kadar hızlı görünmeyebilir, ancak çok benzer adımları vardır. Bunun dışında birçok paylaşılan barındırma sağlayıcısı, Joomla için de tek tıklamayla yükleme paketleri sunar.

    Joomla dashboard after a fresh install

    Kurulumdan sonra, kullanıcı WordPress kadar basit olmayan bir kontrol paneline gelir. Sitenizi tıklayıp özelleştirmek için çok fazla menü var.

    Joomla hayranları bunun Joomla’nın WordPress’ten çok daha güçlü olduğunu söylerler, ancak bunun doğru olduğuna inanmıyoruz.

    Drupal

    Drupal’ın kurulumu hem Joomla hem de WordPress’e benzer. Sadece paketi indirip yükleyin ve kurulum komut dosyasını çalıştırın.

    Drupal admin

    Drupal ayrıca dağıtımlar da sunar. Bunlar, belirli web sitesi türleri oluşturmak için modüller ve yapılandırmalar içeren önceden paketlenmiş Drupal paketleridir.

    Yeni başlayanlar için kurulum sonrası deneyim biraz karmaşıktır. Kullanıcılar, sitelerindeki şeyleri nasıl değiştireceklerini anlamayı zor bulacaktır. Drupal, içeriğin nasıl ekleneceğini çok açık hale getiriyor, ancak görünümü değiştirmek ve içerik dışı unsurlar eklemek çok açık değil.

    Kazanan: WordPress

    Temalar ve Eklentiler

    Bu popüler CMS’lerin üçü de, yazılımın özelliklerini ve görünümünü genişletmenin bir yolu olarak temalar ve eklentiler / modüller ile birlikte gelir.

    Temalar, web sitenizin görünümünü ve kullanıcılarınıza nasıl göründüğünü kontrol eder. Eklentiler veya Modüller, CMS’niz için uygulamalar gibidir.

    Bu üç büyük CMS yazılımının bu kategoride nasıl performans gösterdiğini görelim.

    WordPress

    WordPress, kullanıcıların temaları kullanarak sitelerinin görünümünü değiştirmelerine izin verir. WordPress, önceden yüklenmiş birkaç varsayılan temayla birlikte gelir.

    İstediğiniz zaman Görünüm sayfanızdan yeni ekle düğmesine tıklayabilir ve resmi WordPress.org tema dizininden ücretsiz WordPress temaları yükleyebilirsiniz.

    Wordpress themes

    Ücretsiz temaların yanı sıra, StudioPress, Astra Teması, Zarif Temalar ve daha fazlası gibi üçüncü taraf tema mağazaları tarafından geliştirilen daha birçok premium WordPress teması bulacaksınız. Bunlar ücretli temalardır ve premium destek seçenekleriyle birlikte gelir.

    WordPress’in gerçek gücü eklentilerde yatmaktadır. Resmi WordPress eklenti dizininde 55.000’den fazla WordPress eklentisi ücretsiz olarak mevcuttur. Eklenti geliştiricileri tarafından sağlanan ücretli destekle birlikte gelen premium eklentileri de satın alabilirsiniz. Eklentilerin WordPress’i nasıl harika yaptığını görmek için sahip olunması gereken WordPress eklentileri listemize göz atın.

    Joomla

    Tıpkı WordPress gibi, Joomla da şablonlar ve uzantılarla birlikte gelir. Bir e-ticaret mağazası oluşturmaktan e-postayı yönetmeye kadar hemen hemen her şeyi yapabileceğiniz harika uzantılar var.

    Joomla extensions

    Ancak bu şablonların ve uzantıların sayısı WordPress kadar yüksek değildir. Bu, mükemmel şablonu ve mükemmel uzantıları bulmayı biraz zorlaştırabilir.

    Varsayılan olarak Joomla, kullanıcıların yönetim alanından uzantıları veya şablonları aramasına ve yüklemesine izin veren bir özelliğe sahip değildir. Uzantılar için “web’den yükleme” özelliği eklemenize izin veren bir uzantı var. Ancak şablonlar için, kullanıcıların yine de şablonları manuel olarak araması ve ardından URL’lerini ekleyerek yüklemesi gerekecektir.

    Drupal

    Drupal, temaların ve modüllerin kullanılabilirliğiyle aynı sorunu yaşıyor. Kullanıcıların sitelerini terk etmeleri, eklemek istedikleri modülü ve temayı aramaları ve ardından projenin zip dosyası URL’sini bulmaları gerekecektir. Son olarak, yüklemek için Modüller veya Temalar sayfasına URL’yi girebilirler.

    Drupal Modules

    Hemen hemen her şeyi yapmak için modüller vardır ve yenileri düzenli olarak eklenir. Yine de, WordPress ile karşılaştırıldığında genel modül miktarı eksik.

    Kazanan: WordPress.

    Destek Seçenekleri

    Yeni başlayan kullanıcılar için yardım ve destek seçeneklerinin mevcudiyeti çok önemlidir. Yeni yazılımı denediğinizde kesinlikle bazı engeller olacaktır. Yardım alabildiğiniz sürece sorun değil.

    WordPress

    WordPress güçlü bir kullanıcı topluluğuna sahiptir. WordPress yardımını resmi destek forumlarında, dokümanlar, el kitapları, kodeks, Slack kanalları, Stack Exchange, Kreatif Ajans Engage facebook grubu ve web tasarımı ve geliştirmeyle ilgili internetteki hemen hemen her forumda bulabilirsiniz.

    WordPress support forums

    Başlangıç seviyesi WordPress kullanıcılarına hitap eden yüzlerce öğretici, video öğretici ve makale içeren Kreatif Ajans gibi siteler var. Ücretsiz WordPress desteği istemenin ve almanın birçok yolu vardır.

    Ücretsiz destek seçeneklerinin yanı sıra, WordPress için de ücretli destek almanın yolları vardır.

    Codeable, UpWork, Fiverr vb. Gibi çevrimiçi platformlar, size yardımcı olması için WordPress profesyonellerini işe alabileceğiniz yerlerden sadece birkaçıdır. WordPress’in muazzam popülaritesi nedeniyle, WordPress geliştiricileri bulmak küçük işletmeler ve bireyler için kolay ve ekonomiktir.

    Joomla

    Joomla, tıpkı WordPress gibi geniş ve çok yardımcı bir topluluğa sahip. Yeni başlayanlar için değerli bir kaynak olan Joomla web sitesinde kapsamlı belgeler bulunmaktadır. Daha etkileşimli destek için kullanıcılar forumlara, posta listelerine, kullanıcı gruplarına vb. Katılabilir.

    Joomla support forum

    Topluluk desteğinin yanı sıra, yardımcı olabilecek üçüncü taraf kaynakları, ücretli eğitim ve geliştirme ajansları vardır.

    WordPress’in aksine, uygun fiyatlı uzman yardımı bulmak Joomla için oldukça zordur. Joomla geliştirme, sorun giderme veya yardım için bir geliştirici veya uzman işe almak, WordPress’ten çok daha pahalı olabilir.

    Drupal

    Drupal, çok proaktif bir hayran ve kullanıcı topluluğuna sahiptir. Drupal için tüm topluluk destek seçeneklerini, tıpkı WordPress ve Joomla gibi bulacaksınız. Kapsamlı dokümantasyon, destek forumu, posta listeleri, kullanıcı grupları, irc sohbet odaları bulunmaktadır. Tavsiye ve ücretsiz yardım almak için tüm iyi yerler.

    Drupal community support

    Drupal, kullanıcıları profesyonel Drupal hizmetleri sunan geliştiriciler ve şirketlerle buluşturmaya çalışır. Bunları Drupal Pazaryeri’nde bulabilirsiniz.

    Ancak Joomla’ya benzeyen Drupal geliştiricisi, WordPress ile karşılaştırıldığında çok pahalıdır.

    Kazanan: WordPress

    Yerelleştirme ve Çok Dilli Destek

    Her gün oluşturulan web sitelerinin büyük bir yüzdesi, İngilizce olmayan veya çok dilli sitelerdir. Yeni başlayanların birçoğunun muhtemelen birden fazla dili işleyebilen veya farklı yerel ayarlar ve diller için desteği olan bir CMS arayışı olasılığı çok daha yüksektir.

    WordPress

    WordPress, çok dilli bir site oluşturmak için iyi bir platform sunma konusunda mükemmel bir iş çıkarır. Kutudan çıkar çıkmaz birden fazla dili desteklemez, ancak çok dilli bir WordPress sitesini kolayca oluşturmanıza olanak tanıyan bazı mükemmel eklentiler vardır.

    WordPress 57’den fazla dilde mevcuttur. Yeni diller, WordPress yönetici alanından sadece bir tıklama ile kurulabilir.

    Select language in WordPress

    En popüler temalar ve eklentiler aynı zamanda birden çok dilde mevcuttur. Tema ve eklenti geliştiricileri, paketlerini diğer dillere çevirmek için aktif olarak yardım arıyor.

    Tüm bu çabalar, WordPress’i İngilizce olmayan veya çok dilli bir web sitesi oluşturmak için harika bir platform haline getiriyor.

    Joomla

    Joomla, çok dilli bir web sitesini herhangi bir uzantı yüklemeden yönetme özelliğiyle birlikte gelir. Dil yöneticisine gidin, bir içerik dili ekleyin ve web sitenizde çok dilli içerik oluşturmaya başlayın.

    Adding language support in Joomla

    Çeviriler ayrıca yönetici arayüzü için birçok dilde mevcuttur ve yönetici alanından kolayca kurulabilir.

    Drupal

    Drupal, İngilizce olmayan veya çok dilli siteleri yönetmek için yerleşik destekle birlikte gelir. Yerel ve içerik çeviri modüllerini etkinleştirmeniz gerekecektir. Bundan sonra, Drupal’ın konfigürasyon bölümünden site ve yönetici arayüz dilleri ekleyebilirsiniz.

    Drupal multilingual support

    Kazanan: Beraberlik – Üçü de çok dilli siteleri destekler ve birçok dilde mevcuttur.

    Güvenlik

    Web siteniz için bir CMS seçerken güvenlik çok önemli bir faktördür. İnternetteki hemen hemen her web sitesi güvenlik tehditlerine açıktır.

    WordPress

    Dünyanın en popüler CMS’si olan WordPress tabanlı web siteleri genellikle bilgisayar korsanları tarafından hedef alınır. Bununla birlikte, WordPress çok güvenli bir kod üzerine inşa edilmiştir ve güvenlik açıklarına çok hızlı yanıt verir.

    WordPress ayrıca, yeni bir güvenlik yaması olduğunda WordPress web sitelerinin otomatik olarak güncellenmesine izin veren bir otomatik güncelleme mekanizmasına sahiptir.

    WordPress siteleri, otomatik yedeklemeler, iki faktörlü kimlik doğrulama ve diğer WordPress en iyi güvenlik uygulamaları ile daha da güvenli hale getirilebilir.

    Ayrıca, WordPress temaları ve eklentileri için güncellemeleri gösteren yerleşik bir mekanizma vardır. Bu, temaların ve eklenti geliştiricilerinin herhangi bir güvenlik açığına hızla yanıt vermesine olanak tanır.

    Joomla

    Joomla, güvenlik söz konusu olduğunda WordPress’e çok benzer. Herhangi bir güvenlik açığına aktif olarak yanıt verirler ve düzeltmek için çok hızlıdırlar. Ancak, bir web sitesinin bakımı ve güncellemelerin yüklenmesi yine de kullanıcıya bağlıdır.

    Joomla sitenizi yedeklemek için kullanılabilecek uzantılar vardır. WordPress ile aynı en iyi uygulamaları takip ederek Joomla sitenizin güvenliğini de güçlendirebilirsiniz.

    Drupal

    Drupal, güvenlik konusunda çok ciddi bir yaklaşım sergiliyor. Keşfedildikçe ve yamalandıkça güvenlik açıklarını kendi sitelerinde yayınlarlar. Drupal’ın daha güvenli olduğuna dair bir algı var çünkü Drupal sitelerinin sık sık saldırıya uğradığını duymuyorsunuz, ancak bunun nedeni Joomla veya WordPress kadar popüler olmaması.

    Kazanan: Beraberlik – Üçü de uygun güvenlik standartlarına uyar.

    Sonuç:

    Drupal, Joomla ve WordPress, hepsi harika içerik yönetim sistemleridir. Drupal ve Joomla, WordPress’ten çok daha fazla yerleşik özellik ile birlikte gelir.

    Ancak WordPress, kullanım kolaylığı, devasa küresel topluluğu, eklentileri ve temaları ile onları geride bırakıyor. Geliştirici olmayan kullanıcıların çoğunun WordPress ile geliştirmeyi Joomla veya Drupal’dan çok daha kolay bulacağını düşünüyoruz.

    55.000’den fazla WordPress eklentisiyle, hemen hemen her özelliği ekleyebilir veya istediğiniz herhangi bir web sitesi türünü oluşturabilirsiniz (kod yazmadan).

    Genel Kazanan: WordPress

    Favori CMS’nize Nasıl Başlanır?

    WordPress, Joomla veya Drupal’ı seçseniz de, bir web sitesi oluşturmak için bir alan adına ve web sitesi barındırmaya ihtiyacınız olacak.

    Neyse ki, bu en iyi CMS yazılımının üçünün de oldukça benzer gereksinimleri vardır, bu da tüm en iyi web barındırma şirketlerinin onları desteklediği anlamına gelir.

    Bluehost veya SiteGround kullanmanızı öneririz. Her ikisi de dünyanın en büyük barındırma şirketleri arasındadır ve WordPress, Joomla ve Drupal web sitelerini barındırma konusunda uzmanlaşmıştır.

    Daha fazla öneri için, yeni başlayanlar için eksiksiz web barındırma kılavuzumuza bakın.

    WordPress ile başlıyorsanız, adım adım talimatlarla bir web sitesinin nasıl yapılacağına dair başlangıç kılavuzumuza bakın.

    Bu makalenin, siteniz için en iyi CMS’yi bulmak için WordPress ile Joomla ve Drupal’ı karşılaştırmanıza yardımcı olacağını umuyoruz. Ayrıca, küçük işletmeler için en iyi e-posta pazarlama hizmetleri ve en iyi canlı sohbet yazılımı karşılaştırmamızı görmek isteyebilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.