Google’ın SSL olmayan tüm web sitelerini “Güvenli Değil” olarak gösterdiğini biliyor muydunuz? Bu, web sitenizde bir SSL sertifikası kullanmıyorsanız, müşterilerin güvenini kaybedeceğiniz anlamına gelir.
SSL sertifikası web sitesi verilerinizin korunmasına yardımcı olduğundan, aslında çevrimiçi ödemeleri kabul etmek için bir gerekliliktir.
Normalde ücretli SSL sertifikaları oldukça pahalıdır. Bir bloga yeni başlıyorsanız veya bir DIY iş web sitesi yapıyorsanız, muhtemelen maliyetleri düşük tutmak istersiniz.
Neyse ki, web sitenizin maliyetini düşürmek için ücretsiz bir SSL sertifikası almanın birden fazla yolu vardır. Bu yazıda, WordPress web siteniz için nasıl kolayca ücretsiz bir SSL sertifikası alacağınızı ve hepsini kendiniz ayarlayacağınızı göstereceğiz.
Aşağıdaki konuları da ele alacağız:
Hazır? Başlayalım.
SSL nedir?
SSL, Güvenli Yuva Katmanı anlamına gelir. Bir kullanıcının tarayıcısı ile ziyaret ettikleri web sitesi arasında veri aktarımının güvenliğini sağlamak için bir internet protokolüdür.
Her internet kullanıcısı, web sitelerini ziyaret ettiklerinde bilgi aktarır. Bu bilgiler genellikle ödeme ayrıntıları, kredi kartı bilgileri veya oturum açma kimlik bilgileri gibi hassas olabilir.
Normal HTTP protokolünün kullanılması, bu bilgilerin bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilebileceği anlamına gelir. SSL veya HTTPS burada devreye girer.
Web sitelerinin, tanınan sertifika veren otoritelerden biri tarafından verilen bir SSL sertifikasına ihtiyacı vardır. Bu sertifika, kullanıcının tarayıcısının adres çubuğunda bir asma kilit işareti ve HTTP yerine HTTPS ile doğrulanır ve vurgulanır.
WordPress Web Sitem için SSL Sertifikasına İhtiyacım Var mı?
İnternetteki tüm web siteleri için SSL / HTTPS önerilir. Ancak, giriş bilgileri, ödeme bilgileri, kredi kartları ve daha fazlası gibi kullanıcı bilgilerini toplayan tüm web siteleri için kesinlikle gereklidir.
Bir e-ticaret mağazası, üyelik web sitesi işletiyorsanız veya kullanıcıların oturum açmasını istiyorsanız, hemen bir SSL sertifikası almanız gerekir.
Çoğu çevrimiçi ödeme hizmeti, ödemeleri alabilmeniz için web sitenizin SSL / HTTP kullanmasını gerektirir.
SSL sertifikası, güvenliğin yanı sıra, kullanıcılarınız arasında markanızın olumlu izlenimini de yaratır. Google ayrıca SSL kullanmanızı önerir ve araştırmalar, SSL etkin web sitelerinin arama sonuçlarında biraz daha yüksek sıralarda yer aldığını göstermektedir.
Son olarak, web siteniz bir SSL sertifikası kullanmıyorsa, Google Chrome, kullanıcılarınıza web sitenizin güvenli olmadığını gösterecektir.
Bu simge, marka imajınızı ve kullanıcının web sitenize olan güvenini etkiler.
SSL Sertifikası Nasıl Çalışır?
Artık SSL’nin ne olduğunu ve neden önemli olduğunu açıkladığımıza göre, bir SSL sertifikasının gerçekte nasıl çalıştığını merak ediyor olabilirsiniz.
SSL, bir kullanıcının tarayıcısı ile web sitesi arasındaki veri aktarımını şifreleyerek bilgileri korur.
Bir kullanıcı bir SSL / HTTPs web sitesini ziyaret ettiğinde, tarayıcısı önce web sitesinin SSL sertifikasının geçerli olup olmadığını doğrular.
Her şey kontrol edilirse, tarayıcı verileri şifrelemek için web sitesinin genel anahtarını kullanır. Bu veriler daha sonra genel anahtar ve gizli bir özel anahtar kullanılarak şifresinin çözüldüğü amaçlanan sunucuya (web sitesi) geri gönderilir.
SSL Sertifikalarının Maliyeti Ne Kadardır?
SSL Sertifikalarının maliyeti bir sertifika yetkilisinden diğerine farklılık gösterir. Fiyatlandırmaları 50-200 $ / yıl arasında olabilir. Bazı sağlayıcılar, sertifikalarıyla birlikte ek hizmetler sunar ve bu da SSL sertifikanızın maliyetini etkileyebilir.
Bir SSL sertifikası satın alacaksanız, Domain.com kullanmanızı öneririz. Dünyanın en büyük alan adı kayıt hizmetlerinden biridir ve SSL sertifikalarında en iyi anlaşmayı sunarlar.
Yılda 35.99 $ ‘dan başlayan basit SSL sertifika planları sunarlar ve TrustLogo site mührü ile birlikte 10.000 $ güvenlik garantisi ile birlikte gelirler. Bir SSL sertifikası satın aldıktan sonra, barındırma sağlayıcınızdan sizin için yüklemesini isteyebilirsiniz.
Ancak bunu yapmadan önce, SSL sertifikasını ücretsiz alıp alamayacağınızı kontrol etmelisiniz.
Video öğretici
Yazılı talimatları tercih ediyorsanız, okumaya devam edin.
Ücretsiz SSL Sertifikasını Nasıl Alabilirim?
Birçok web sitesi sahibi, ek maliyet nedeniyle SSL kullanmak konusunda isteksizdir. Bu, birçok küçük web sitesini veri ve bilgi hırsızlığına karşı savunmasız bıraktı.
Let’s Encrypt adlı kar amacı gütmeyen bir proje, ücretsiz bir sertifika yetkilisi kurarak bunu düzeltmeye karar verdi.
Bu sertifika yetkilisinin amacı, web sitesi sahiplerinin ücretsiz bir SSL sertifikası almasını kolaylaştırmaktır. Giderek daha fazla web sitesi SSL kullanmaya başlarsa, İnternet daha güvenli bir yer haline gelir.
Projenin önemi nedeniyle Google, Facebook, Shopify, WordPress.com ve diğerleri gibi büyük şirketlerin desteğini hızla kazandı.
Buradaki zorluk, yeni başlayan bir kullanıcı için Let’s Encrypt tarafından sağlanan ücretsiz SSL sertifikasını yüklemenin oldukça zordur çünkü kodlama bilgisi ve sunucu sistemleri bilgisi gerektirir.
Neyse ki, en iyi WordPress barındırma şirketlerinin tümü artık tüm barındırma planlarıyla birlikte ücretsiz SSL sertifikası sunuyor (bazıları Let’s Encrypt kullanıyor).
Bu sağlayıcılardan birini seçmek sizi ücretsiz SSL sertifikasını kendi başınıza yükleme zahmetinden kurtaracaktır.
İşte barındırma planları ile ücretsiz SSL sertifikası sunan en iyi WordPress barındırma şirketleri.
BluehostZaten bu şirketlerden birini kullanıyorsanız, ücretsiz SSL sertifikanızı barındırma panonuzdan açabilirsiniz. Hosting hesabınızın cPanel kontrol paneline giriş yapın ve ‘Güvenlik’ bölümüne gidin.
Bluehost kullanıcıları, Sitelerim »Siteyi Yönet sayfasını ziyaret ederek ücretsiz SSL seçeneğini bulacaktır. Buradan güvenlik sekmesine geçebilir ve web siteniz için ücretsiz SSL sertifikasını açabilirsiniz.
Hosting şirketinize bağlı olarak, web hosting kontrol paneliniz yukarıdaki ekran görüntüsünden farklı görünebilir. Ücretsiz SSL seçeneğini bulmakta sorun yaşıyorsanız, barındırma sağlayıcınızdan sizin için etkinleştirmesini isteyebilirsiniz.
Web barındırma şirketiniz ücretsiz SSL sunmuyorsa, barındırma hizmetinizi değiştirmek ve sitelerinizi yukarıdaki şirketlerden birine taşımak için kılavuzumuzu kolayca takip edebilirsiniz.
Ücretsiz SSL Sertifikası Kurmak ve WordPress’i Kurmak
Ücretsiz SSL Sertifikanızı etkinleştirdikten sonra, tüm URL’lerinizde HTTP yerine HTTPS kullanmaya başlamak için WordPress’i kurmanız gerekecektir.
Bunu yapmanın en kolay yolu, web sitenize Really Simple SSL eklentisini kurup etkinleştirmektir. Daha fazla ayrıntı için, bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına dair adım adım kılavuzumuza bakın.
Etkinleştirmenin ardından eklenti, SSL sertifikanızın etkin olup olmadığını kontrol edecektir. Bundan sonra, HTTP’yi HTTPS’ye yönlendirmeyi açar ve web sitesi ayarlarınızı SSL / HTTP’leri kullanmaya başlayacak şekilde değiştirir.
Web sitenizi tamamen güvenli hale getirmek için, web sitenizin URL’lerinin HTTPS protokolü kullanılarak yüklendiğinden emin olmanız gerekir. Really Simple SSL eklentisi, sayfa yüklendiğinde URL’leri düzelterek bunu otomatik olarak yapar.
Güvenli olmayan HTTP protokolü kullanılarak tek bir URL yüklenmeye devam etse bile, tarayıcılar web sitenizin tamamını tam olarak güvenli değil olarak değerlendirecektir.
Bu URL’leri düzeltmek için, tarayıcınızın inceleme aracını kullanarak onları bulmanız ve ardından bunları doğru HTTP URL’leriyle değiştirmeniz gerekecektir. Bununla ilgili daha fazla bilgi için, WordPress’te karma içerik hatasının nasıl düzeltileceğine ilişkin eğitimimize bakın.
Gerçekten Basit SSL Eklentisi, WordPress’te ücretsiz SSL sertifikası kurmayı çok kolaylaştırır. Bu yüzden tüm yeni başlayanlar için tavsiye ediyoruz.
Ancak, sayfa yüklendiğinde güvenli olmayan URL’leri yakalar ve bu da sayfa yükleme sürenizi biraz artırır. Bu nedenle, WordPress hızından endişe duyan ileri düzey kullanıcılar, ücretsiz SSL sertifikalarını ayarlamak için manuel yöntemi kullanır.
WordPress’i HTTP’den HTTPS’ye doğru şekilde geçirmenize yardımcı olmak için ayrıntılı adım adım talimatlar oluşturduk (hem manuel yöntemi hem de eklenti yöntemini gösterir).
Bu makalenin, WordPress siteniz için nasıl ücretsiz bir SSL sertifikası alacağınızı öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz. WordPress siteniz için ücretsiz iş e-posta adresinin nasıl oluşturulacağına dair adım adım kılavuzumuzu da görmek isteyebilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.