WordPress’e Navigasyon Menüsü Nasıl Eklenir (Başlangıç ​​Kılavuzu)

750 425 KreatifAjans

WordPress sitenize bir gezinme menüsü eklemek ister misiniz?

WordPress, başlık menüleri, açılır seçeneklere sahip menüler ve daha fazlasını oluşturmak için kullanabileceğiniz bir sürükle ve bırak menü arayüzü ile birlikte gelir.

Bu adım adım kılavuzda, WordPress’e nasıl kolayca gezinme menüsü ekleyeceğinizi göstereceğiz.

How to Add Navigation Menu in WordPress

Navigasyon Menüsü nedir?

Gezinme menüsü, bir web sitesinin önemli alanlarına işaret eden bir bağlantı listesidir. Genellikle bir web sitesindeki her sayfanın üst kısmında yatay bir bağlantı çubuğu olarak sunulurlar.

Gezinme menüleri sitenizin yapısını verir ve ziyaretçilerin aradıklarını bulmalarına yardımcı olur. Kreatif Ajans’da gezinme menüsü şöyle görünüyor:

The Kreatif Ajans navigation menu

WordPress, menü ve alt menü eklemeyi gerçekten kolaylaştırır. En önemli sayfalarınıza, kategorilerinize veya konularınıza, blog yazılarınıza ve hatta sosyal medya profiliniz gibi özel bağlantılara bağlantılar ekleyebilirsiniz.

Menünüzün tam konumu WordPress temanıza bağlı olacaktır. Çoğu temanın birkaç seçeneği vardır, böylece farklı yerlerde görüntülenebilen farklı menüler oluşturabilirsiniz.

Örneğin, çoğu WordPress teması, en üstte görünen bir birincil menü ile birlikte gelir. Bazı temalar ikincil bir menü, altbilgi menüsü veya mobil gezinme menüsü içerebilir.

Video öğretici

Kreatif Ajans’a abone olun

Yazılı talimatları tercih ediyorsanız, okumaya devam edin.

İlk Özel Gezinme Menünüzü Oluşturma

Bir gezinme menüsü oluşturmak için, WordPress yönetici panonuzdaki Görünüm »Menüler sayfasını ziyaret etmeniz gerekir.

Creating a menu in WordPress

Öncelikle, menünüz için ‘Üst Gezinme Menüsü’ gibi bir ad girmeniz ve ardından ‘Menü Oluştur’ düğmesini tıklamanız gerekir. Bu, menü alanını genişletecek ve şöyle görünecektir:

A newly created menu in WordPress

Ardından menüye eklemek istediğiniz sayfaları seçebilirsiniz. Tüm yeni üst düzey sayfaları otomatik olarak ekleyebilir veya sol sütundan belirli sayfaları seçebilirsiniz.

İlk olarak, sitenizin tüm sayfalarını görmek için ‘Tümünü Görüntüle’ sekmesini tıklayın. Bundan sonra menünüze eklemek istediğiniz sayfaların her birinin yanındaki kutuya tıklayın ve ardından ‘Menüye Ekle’ düğmesine tıklayın.

Adding items to the navigation menu

Sayfalarınız eklendikten sonra onları sürükleyip bırakarak hareket ettirebilirsiniz.

Dragging and dropping an item to move it in the menu

Not: Tüm menülerin öğeleri menü düzenleyicide dikey (yukarıdan aşağıya) bir listede listelenir. Menüyü sitenize canlı olarak koyduğunuzda, seçtiğiniz konuma bağlı olarak ya dikey ya da yatay (soldan sağa) görüntülenecektir.

Temaların çoğu, menüleri koyabileceğiniz birkaç farklı konuma sahiptir. Bu örnekte, 5 farklı konuma sahip varsayılan 2020 temasını kullanıyoruz.

Menüye sayfalar ekledikten sonra menüyü görüntülemek istediğiniz yeri seçin ve ‘Menüyü Kaydet’ düğmesine tıklayın.

Selecting the display location for your menu

İpucu: Her bir konumun nerede olduğundan emin değilseniz, menüyü farklı yerlere kaydetmeyi ve ardından nasıl göründüğünü görmek için sitenizi ziyaret etmeyi deneyin. Muhtemelen tüm konumları kullanmak istemeyeceksiniz, ancak birden fazlasını kullanmak isteyebilirsiniz.

İşte sitedeki bitmiş menümüz:

Finished Live Navigation Menu

WordPress’te Açılır Menüler Oluşturma

Bazen iç içe menüler olarak adlandırılan açılır menüler, üst ve alt menü öğeleri içeren gezinme menüleridir. İmlecinizi bir üst öğe üzerinde gezdirdiğinizde, tüm alt öğeler bir alt menüde onun altında görünecektir.

Bir alt menü oluşturmak için, bir öğeyi ana öğenin altına sürükleyin ve ardından hafifçe sağa sürükleyin. Bunu menümüzde ‘Hizmetler’in altında bulunan 3 alt öğe ile yaptık:

Add menu items as a sub-men

İşte sitede canlı olan alt menü:

A drop-down sub menu in the site's navigation

Hatta alt menünüzün bir alt menüye sahip olabilmesi için birden fazla açılır menü katmanı bile ekleyebilirsiniz. Bu, biraz karmaşık görünebilir ve birçok tema, çok katmanlı açılır menüleri desteklemez.

Bu örnekte, ‘Logo Tasarımı’nın (‘ Hizmetler’in alt öğesi) kendine ait iki alt öğesi olduğunu görebilirsiniz.

A nested drop-down menu

WordPress Menülerine Kategori Ekleme

Bir blog çalıştırmak için WordPress kullanıyorsanız, blog kategorilerinizi WordPress menünüze bir açılır menü olarak eklemek isteyebilirsiniz. Bunu Kreatif Ajans’da yapıyoruz:

The Kreatif Ajans menu showing the categories drop-down

Menüler ekranının sol tarafındaki Kategoriler sekmesine tıklayarak menünüze kolayca kategori ekleyebilirsiniz. Tüm kategorilerinizi görmek için ‘Tümünü Görüntüle’ sekmesine tıklamanız da gerekebilir.

Menüye eklemek istediğiniz kategorileri seçin ve ardından ‘Menüye Ekle’ düğmesine tıklayın.

Adding categories to your menu

Kategoriler, menünüzün altında normal menü öğeleri olarak görünecektir. Bunları konumlarına sürükleyip bırakabilirsiniz. Tüm bu kategorileri Blog menü öğesinin altına koyacağız.

Putting the categories under the 'Blog' menu item

Sitenizde ana sayfanızdan ayrı bir blog sayfası olmasını ister misiniz? Öyleyse, WordPress’te blog gönderileri için ayrı bir sayfanın nasıl oluşturulacağına ilişkin eğitimimize göz atın.

WordPress Gezinme Menülerinize Özel Bağlantılar Ekleme

Kategoriler ve sayfaların yanı sıra, WordPress ayrıca menünüze özel bağlantılar eklemeyi çok kolaylaştırır. Sosyal medya profillerinize, çevrimiçi mağazanıza ve / veya sahip olduğunuz diğer web sitelerine bağlanmak için kullanabilirsiniz.

Menü ekranındaki ‘Özel Bağlantılar’ sekmesini kullanmanız gerekecektir. Menünüzde kullanmak istediğiniz metinle birlikte bağlantıyı eklemeniz yeterlidir.

Adding a custom link to Twitter to the menu

Hatta menünüze yaratıcı olabilir ve sosyal medya simgeleri ekleyebilirsiniz.

Social media menu

WordPress Gezinme Menülerinde Bir Menü Öğesini Düzenleme veya Kaldırma

Özel gezinme menünüze sayfalar veya kategoriler eklediğinizde, WordPress bağlantı metni olarak sayfa başlığını veya kategori adını kullanır. İstersen bunu değiştirebilirsin.

Herhangi bir menü öğesi, yanındaki aşağı ok tıklanarak düzenlenebilir.

Expanding a menu item to edit its name

Menü öğesinin adını buradan değiştirebilirsiniz. Bu ayrıca, bağlantıyı menünüzden tamamen kaldırmak için ‘Kaldır’ı tıklayabileceğiniz yerdir.

Sürükle ve bırak arayüzüyle uğraşıyorsanız, uygun ‘Taşı’ bağlantısını tıklayarak menü öğesini de hareket ettirebilirsiniz.

Kenar Çubuklarına ve Altbilgilere WordPress Menüleri Ekleme

Temanız için görüntü konumlarına bağlı kalmanız gerekmez. Kenar çubuğunuz veya altbilgi gibi pencere öğelerini kullanan herhangi bir alana gezinme menüleri ekleyebilirsiniz.

Görünüm »Widget’lara gidin ve kenar çubuğunuza ‘Gezinme Menüsü’ widget’ını ekleyin. Daha sonra, widget için bir başlık ekleyin ve ‘Menü Seç’ açılır listesinden doğru menüyü seçin.

Adding a menu as a sidebar widget

İşte Syed Balkhi’nin web sitesinde oluşturulmuş özel bir WordPress altbilgi menüsü örneği.

WordPress Footer Menu Example - Syed Balkhi

Gezinme Menüleriyle Daha İleri Gitme

Çok sayıda bağlantı içeren gerçekten destansı bir menü oluşturmak istiyorsanız, WordPress’te mega menü oluşturma konusunda bir eğitimimiz var. Bu, resimler dahil çok sayıda öğe içeren bir açılır menü oluşturmanıza olanak sağlar.

Bir çevrimiçi mağaza veya haber sitesi gibi büyük bir siteniz varsa, mega menüler harika bir seçenektir. Bu tür bir menü Reuters, Buzzfeed, Starbucks vb. Siteler tarafından kullanılmaktadır.

WordPress Menüleri Hakkında SSS

İşte yeni başlayanlardan WordPress gezinme menüleri hakkında duyduğumuz en yaygın sorulardan bazıları.

1. Bir WordPress menüsüne nasıl ana sayfa bağlantısı eklerim?

Ana sayfanızı bir gezinme menüsüne eklemek için, Sayfalar altındaki ‘Tümünü Görüntüle’ sekmesini tıklamanız gerekir. Oradan ana sayfanızı görmelisiniz.

add homepage to WordPress navigation menu

“Ana Sayfa” nın yanındaki kutuyu işaretleyin ve “Menüye Ekle” yi tıklayın. Değişikliklerinizi kaydetmeyi unutmayın.

2. WordPress’te birden çok gezinme menüsünü nasıl eklerim?

WordPress’te istediğiniz kadar menü oluşturabilirsiniz. Web sitenize bir menü yerleştirmek için, onu temanızın menü konumlarından birine veya yukarıda gösterdiğimiz gibi bir pencere öğesi alanına eklemeniz gerekir.

WordPress sitenize birden fazla gezinme menüsü eklemek için, önce yukarıdaki eğitimimizi izleyerek menüleri oluşturun.

Bunları sitenize yerleştirmek için ‘Konumları Yönet’ sekmesini tıklayın.

manage menu locations in WordPress

Buradan, temanızda bulunan menü konumlarında hangi menüyü görüntülemek istediğinizi seçebilirsiniz.

Sitenize yeni bir menü konumu eklemek istiyorsanız, WordPress temalarına özel gezinme menülerinin nasıl ekleneceği ile ilgili eğitimimize bakın.

Bu makalenin WordPress’e nasıl gezinme menüsü ekleyeceğinizi öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Ayrıca, WordPress’te gezinme menülerini nasıl şekillendireceğiniz ve WordPress’te yapışkan bir gezinme menüsünün nasıl oluşturulacağı hakkındaki kılavuzlarımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.