WordPress’e Resim Kredisi Ekleme (Adım Adım)

750 425 KreatifAjans

Son zamanlarda, okuyucularımızdan bazıları bize WordPress’e nasıl doğru şekilde resim kredisi ekleyeceğimizi sordu.

Görsel krediler, web sitenizde kullandığınız görselin orijinal yaratıcısı hakkında kullanıcılara bilgi vermenin bir yoludur. İyi niyet gösterir ve sizi yasal sorunlardan korur.

Bu yazıda, WordPress’e nasıl doğru şekilde resim kredisi ekleyeceğinizi göstereceğiz. Ayrıca neden önemli olduğu ve yapmamanın sonuçları hakkında daha fazla konuşacağız.

Adding image credit and attribution in WordPress

WordPress’e Ne Zaman ve Neden Resim Kredisi Eklenir?

Görseller son derece ilgi çekicidir ve blog yazılarınızın görsel olarak çekici görünmesini sağlar. Ancak, web’den herhangi bir resmi kopyalayıp blog yazılarınıza ekleyemezsiniz.

İnternetteki tüm görseller telif hakkı yasalarıyla korunmaktadır. Bunları yalnızca telif hakkı sahibinden izin alarak kullanabilirsiniz.

Bazı fotoğrafçılar ve sanatçılar, zaman zaman çalışmalarını, başkalarının kendi resimlerini kullanmasına izin veren lisanslar altında yayınlar. Ancak, çoğu zaman bu lisanslar, orijinal oluşturucuya uygun şekilde atıfta bulunmanızı gerektirir.

Görüntü Kredisi Eklemek Neden Önemlidir?

İnternetteki tüm resimler, bir telif hakkı bildirimini göremediğiniz yerler de dahil olmak üzere telif hakkı yasalarıyla korunmaktadır. Bu, bunları web sitenizde izinsiz kullanamayacağınız anlamına gelir.

Görsel yazarı özellikle fotoğraflarının creative commons gibi lisanslar altında yeniden kullanılabileceğini belirtirse, o zaman resim kredisi eklemeli ve orijinal çalışmaya uygun atıfta bulunmalısınız.

Telif hakkı yasalarına uymak ve birisinin haklarını ihlal etmekten kaçınmak için uygun görüntü kredisi vermek gerçekten önemlidir.

Başkalarının çalışmalarına ve yaratıcılığına saygı gösterisidir. Ayrıca, fikri mülkiyet haklarının ve telif hakkı yasalarının ihlal edilmesinden kaynaklanan yasal sorunlara ve yükümlülüklere karşı sizi korur.

İmaj Kredisi Vermemenin Sonuçları Nelerdir?

Yeni başlayanların çoğu internetin çok büyük olduğuna inanır ve hiç kimse bir resmi izinsiz kullandıklarını fark etmez.

Bu, görüntüleri çalmaktan kurtulabileceğiniz eski günlerde doğruydu, ancak işler hızla değişiyor.

Şimdi, telif hakkı iddialarını geri almaya odaklanan bir avukat endüstrisi var. Talep mektuplarını yerine getirmenin yanı sıra toplu durdurma ve iptal postaları göndermek için ters görüntü arama araçlarını kullanırlar.

Tek bir görüntü için yüzlerce dolar tazminat ödeyen birkaç blogcu ve işletme sahibi tanıyoruz.

İşletmenizi çevrimiçi büyütme konusunda ciddiyseniz, telif hakkı yasalarını ilk günden ciddiye almanız gerekir.

Telif hakkı yasaları dünya çapında geçerlidir. Bu, sizin veya orijinal yaratıcının nerede yaşadığına bakılmaksızın geçerli oldukları anlamına gelir.

Yukarıda bahsedildiği gibi, ilk en ciddi sonuç, telif hakkı yasalarının ihlali nedeniyle dava açılabilmenizdir. Bu yasal sorunlar çok paraya mal olabilir ve hatta web sitenizi ve itibarını zedeleyebilir.

Telif hakkı yasaları, Google gibi arama motorları ve web barındırma şirketleri için de geçerlidir.

Orijinal telif hakkı sahibi, web sitenize karşı arama motorlarına bir DMCA şikayetinde bulunabilir ve bu da onları bu içeriği arama sonuçlarından kaldırmaya zorlayabilir.

Ayrıca, barındırma sağlayıcınızdan içeriği kaldırmasını isteyebilirler, bu durumda yasal olarak sizden resmin kaldırılmasını istemek zorunda kalırlar. Bazı şirketler sadece hosting hesabınızı askıya alabilir ve sizi daha sonra bilgilendirebilir.

WordPress’e Doğru Resim Kredisi Ekleme

WordPress, bir görüntünün altına kolayca görüntü kredisi eklemenizi sağlar. Herhangi bir ekstra eklenti kullanmadan WordPress’e nasıl düzgün resim kredisi ekleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Öncelikle, görseli WordPress gönderinize veya sayfanıza yüklemeniz gerekir. İçerik düzenleyiciye bir resim bloğu ekleyin ve ardından bilgisayarınızdan bir resim seçmek için yükle düğmesine tıklayın.

Adding an image block to upload a new image in WordPress

Medya kitaplığı düğmesine tıklayarak önceden yüklenmiş bir görüntüyü de seçebilirsiniz.

Bir resim seçtiğinizde, otomatik olarak yazı düzenleyicide görünecektir. Görüntünün altında, ‘Bir başlık yazın’ komut istemini göreceksiniz.

Write a caption

Başlıklar bir görüntüyü veya fotoğrafı tanımlamak için kullanılabilir. Ayrıca, görüntü kredisi eklemek ve orijinal telif hakkı sahibine uygun şekilde atıfta bulunmak için de kullanılabilirler.

Format caption credit and add links

Başlık alanına resim atıf metni ekleyebilirsiniz. Bazı telif hakkı sahipleri, orijinal kaynağa bir bağlantı eklemenizi de isteyebilir.

Varsa, bağlantı ekle düğmesine tıklayabilir ve bağlantıyı orijinal dosyaya ekleyebilirsiniz.

İşiniz bittiğinde devam edebilir ve değişikliklerinizi kaydedebilirsiniz.

Altyazıları kullanma hakkında daha fazla bilgi edinmek için, WordPress’te resimlere altyazı ekleme hakkındaki makalemize bakın.

Resim Kredisi ve Lisans Bilgileri Nasıl Bulunur

İnternette bulacağınız çoğu görsel lisans bilgisi içermez. Bu, bu resimleri kullanma izniniz olmadığı anlamına gelir.

Neyse ki, kullanabileceğiniz görselleri bulabileceğiniz birçok web sitesi var. Ancak, bu resim web sitelerinden bazıları, atıf veya resim kredisi sağlamanızı gerektirebilir.

Bu bilgiyi resim indirme sayfasında bulabilirsiniz. Örneğin, Flickr resim sayfasında lisans bilgilerini bu şekilde gösterir.

Licensing information for an image on Flickr

Bağlantıya tıklamak size lisans hakkında daha fazla ayrıntı sağlayacaktır. Ayrıca, kredi vermeniz gerekip gerekmediğini ve bunu nasıl düzgün bir şekilde yapacağınızı da açıklayacaktır.

License information

WordPress’te Resim Kredisi Vermekten Nasıl Kaçınılır?

Görüntü kredisini nasıl sağlamanız gerektiğini anlamak için lisansı dikkatlice okumanız gerekir.

Bu tür lisansların çoğu, orijinal kaynağa geri bağlantı sağlamanızı açıkça gerektirecektir.

Fotoğrafçının web sitesine veya fotoğrafa bağlantı eklemek biraz sorunludur. Çoğu durumda, bağlantı web sitenizdeki gerçek içerikle alakalı değildir. Kullanıcıların web sitenizden ayrılmasına izin verir ve geri gelmeyebilirler.

Bu nedenle telifsiz stok fotoğraf web sitelerini kullanmanızı öneririz.

Bu web siteleri, resim kredisi gerektirmeyen fotoğraflar, resimler ve illüstrasyonlar düzenler. Bu görselleri işletme web sitelerinde de kullanabilirsiniz.

Ücretsiz stok fotoğraf web siteleri için en iyi seçimlerimiz şunlardır:

Unsplash – Kategoriler ve etiketler halinde özenle düzenlenmiş büyük bir telifsiz fotoğraf koleksiyonu.
  • Pixabay – Lisans gerektirmeyen en büyük ve en popüler resim ve fotoğraflardan biri
  • Public Domain ArchiveKamu malı altında bulunan bir dizi resim ve fotoğraf
  • Picjumbo – Bir başka telifsiz görsel koleksiyonu
  • Yeni Eski Stok – Artık kamu malı altında bulunan eski fotoğraflardan oluşan bir koleksiyon
  • Daha fazla seçenek için ücretsiz stok fotoğraflarını bulabileceğiniz en iyi yerlerin tam listesine bakın.

    Kreatif Ajans’da, birinci sınıf bir stok fotoğraf ve illüstrasyon web sitesi olan Shutterstock’u kapsamlı olarak kullanıyoruz.

    Ancak stok görsellerle ilgili sorun, bu görüntülerin zaten binlerce web sitesinde kullanılıyor olmasıdır. Ayrıca makalelerinize eşlik edecek doğru görseli bulmakta zorlanabilirsiniz.

    Bunu düzeltmenin en basit yolu, kendi orijinal fotoğraflarınızı ve grafiklerinizi kullanmaktır. Buradaki zorluk, çoğu kullanıcının grafik tasarımcı olmamasıdır.

    Neyse ki, web sitenizde kullanmak için kolayca grafikler oluşturmanıza izin veren web siteleri var. Bu görüntü düzenleyiciler, size iyi bir başlangıç noktası sağlamak için sürükle ve bırak araçları ve hazır şablonlarla birlikte gelir.

    Yeni başlayanlar için en iyi çevrimiçi grafik düzenleme araçlarından bazıları aşağıdadır.

    Canva – Yeni başlayanların özel logolar, afişler, resimler, infograflar, grafikler ve daha fazlasını oluşturması için kullanımı kolay bir grafik tasarım aracı.
  • Piktochart – Güzel sunumlar, afişler, çizelgeler ve grafikler oluşturmak için kullanımı kolay araç
  • Pablo – Sosyal medya ve bloglar için güzel grafikler oluşturmanıza olanak sağlar.
  • PicMonkey – Blogcular için kullanımı kolay bir resim düzenleyici
  • Bu makalenin, WordPress’e nasıl resim kredisi ekleyeceğinizi ve neden önemli olduğunu öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Görsellerinizi SEO için nasıl optimize edeceğiniz ve daha fazla trafik elde edeceğinizle ilgili kılavuzumuzu da görmek isteyebilirsiniz.