WordPress’te Görüntü Hırsızlığını Önlemenin 4 Yolu

750 425 KreatifAjans

Görüntü hırsızlığı, fotoğrafçıların düzenli olarak uğraştığı yaygın bir sorundur. Geçenlerde okuyucularımızdan biri WordPress’te görüntü hırsızlığını önlemenin bir yolu olup olmadığını sordu. Bu yazıda, WordPress destekli web sitelerinde görüntü hırsızlığını önlemenin 4 yolunu paylaşacağız.

Prevent Image Theft

Görüntü Hırsızlığı ve Telif Hakkı Hakkında

Telif hakkı yasaları evrenseldir ve tüm dünyada geçerlidir. Orijinal içerik oluşturucu otomatik olarak yaratıcı çalışmasının telif hakkı sahibi olur. Web sitelerinde bundan bahsetmeseler bile, görüntüledikleri içeriğin telif hakkı ile korunduğu varsayılmalıdır.

Buna resimler, metinler, videolar veya web’de gördüğünüz diğer içerik türleri dahildir.

Sorun, görüntülerin ve metnin kolayca kopyalanabilmesidir. Pek çok insan, bir görseli çalıp kendi web sitesinde kullansa kimsenin fark etmeyeceğini düşünüyor.

Başkalarının işlerini çalmak sadece yasadışı değil, aynı zamanda etik değildir. Telif hakkı olmayan ve kamu malı resimleri kolayca bulabileceğiniz birçok yer var.

Başkalarının sizin çalışmanızı kendi projelerinde kullandıklarını görmek gurur verici olsa da, bazen haklarınızın açık bir şekilde göz ardı edildiğini görmek çok sinir bozucu olabilir.

İnsanların resimlerinizi çalmasını tamamen engellemenin bir yolu yoktur, ancak bir WordPress web sitesinde görüntü hırsızlığını engellemenin ve caydırmanın birçok yolu vardır.

Resimlerinizi WordPress’te korumanın en yaygın 4 yolu.

1. Sağ Tıklamayı Devre Dışı Bırak

Web sitenizden görüntüleri çalmak kolaydır, çünkü bir kullanıcı bunları indirmek için sağ tıklayıp ‘görseli farklı kaydet’i seçebilir. Web sitenizde sağ tıklamayı devre dışı bırakabilir ve ortalama bir kullanıcının resminizi çalmasını zorlaştırabilirsiniz.

WordPress’teki görsellere sağ tıklamayı devre dışı bırakmak için kullanabileceğiniz iki eklenti.

Envira Galerisi

Envira Gallery, piyasadaki en iyi WordPress galeri eklentisidir. Güzel resim galerileri oluşturmanıza yardımcı olmanın yanı sıra Envira, tonlarca başka özellikle birlikte gelir. Bu özelliklerden biri görüntü korumadır.

Envira Galerisi »Ayarlar’a gidin ve Eklentiler sekmesine tıklayın. Koruma Eklentisini bulmak için aşağı kaydırın ve ardından onu kurun ve etkinleştirin.

Image theft protection addon in Envira Gallery plugin for WordPress

Şimdi Envira Galerisi ile yeni bir resim galerisi oluşturun. Bu ilk seferinizse, Envira Gallery ile WordPress’te nasıl kolayca duyarlı resim galerileri oluşturacağınıza bir göz atın.

Galerinizi oluştururken, Misc sekmesine tıklayın ve aşağıya doğru kaydırın. Görüntü korumayı etkinleştirme seçeneğini bulacaksınız. Bu seçeneği işaretleyin ve galerinizi kaydedin.

Enabling image protection for a gallery with Envira Gallery

Artık bu resim galerisini WordPress sitenizin herhangi bir yerine ekleyebilirsiniz. Görüntülere sağ tıklamayı otomatik olarak devre dışı bırakacaktır.

WP İçerik Kopyalama Koruması

Bu basit eklenti ücretsizdir ve WordPress sitenize sağ tıklamayı devre dışı bırakır. Bu eklentiyi kullanmanın dezavantajı, tüm sayfaya sağ tıklamayı devre dışı bırakmasıdır.

Bir kaydırıcı veya ışık kutusu eklentisi kullanıyorsanız, bazen bu eklenti düzgün çalışmayabilir.

2. WordPress Resimlerinizde Filigran Kullanın

Filigranlar, birçok stok fotoğraf web sitesinde harika çalışıyor gibi görünüyor. Açıkça olumsuz tarafı, fotoğraflarınızın veya resimlerinizin en iyi görünmeyebileceğidir.

Ancak, zevkle filigran ekleyebilirsiniz. Amaç, insanları onları çalmaktan caydırırken görüntülerinizin estetik çekiciliğini korumaktır.

Yöntem 1: Envira Galerisini Kullanma

Yine, Envira’nın fotoğrafçının en iyi arkadaşı olduğunu yeterince vurgulayamayız. Ayrıca bir Filigran eklentisi ile birlikte gelir. Bu eklentiyi kullanmak için Envira Gallery’nin en az bir gümüş lisansına ihtiyacınız olacak.

Envira Gallery eklentisini kurmanız ve etkinleştirmeniz yeterlidir. Etkinleştirmeden sonra, Envira Galerisi »Ayarlar’ı ziyaret etmeniz ve eklentiler sekmesine tıklamanız gerekir. Filigran eklentisini bulun ve ardından kurun ve etkinleştirin.

Artık bir galeri oluştururken veya mevcut bir galeriyi düzenlerken, galeri ayarlarında yeni filigran sekmesi göreceksiniz.

Watermarking addon in Envira Gallery plugin for WordPress

Yöntem 2: Easy Watermark Eklentisini Kullanma

Diğer seçenek, Easy Watermark eklentisini kullanmaktır. Easy Watermark eklentisini kurmanız ve etkinleştirmeniz yeterlidir. Etkinleştirmenin ardından, eklenti ayarlarını yapılandırmak için Ayarlar »Kolay Filigran sayfasına gidin.

Settings page for Easy Watermark plugin

Ayrıntılı talimatlar için, WordPress’te resimlere otomatik olarak filigranın nasıl ekleneceğine ilişkin kılavuzumuza bakın.

3. WordPress’te Resimlerin Hotlinkingini Devre Dışı Bırakın

Web sitelerinden resim çalmanın bir başka yaygın yolu da onları orijinal kaynaktan yüklemektir. Görüntü sunucularınızdan yüklenecek ve izniniz olmadan üçüncü taraf web sitelerinde görüntülenecektir.

Bu aynı zamanda sunucu yükünüzü ve bant genişliği kullanımınızı da artırır.

WordPress sitenizdeki görüntülerin hızlı bağlantılarını nasıl devre dışı bırakabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Bu kodu WordPress sitenizin kök dizinindeki .htaccess dosyasına eklemeniz yeterlidir.

#disable hotlinking of images with forbidden or custom image option RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$ RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www.)?wpbeginner.com [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www.)?google.com [NC] RewriteRule .(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]

Wpbeginner.com’u kendi alan adınızla değiştirmeyi unutmayın.

Bu kod, görsellerin arama sonuçlarında ve web sitenizde görüntülenmesine izin verirken, hotlinking’i engeller.

.Htaccess dosyasını bulamıyor musunuz?.Htaccess dosyasını WordPress’te nasıl bulacağınızla ilgili eğitimimize bakın.

4. WordPress Sitenize Telif Hakkı Uyarıları Ekleyin

Web sitenize bir telif hakkı bildirimi eklemek, insanları görüntüleri çalmaktan da caydırabilir. Basitçe temanızın altbilgi dosyasına düz metin veya HTML biçiminde bir telif hakkı bildirimi ekleyebilirsiniz:

<p>&copy; 2009-2016 WPbeginenr.com</p>

Bunun dezavantajı, bu kodu her yıl düzenlemeniz gerekecek olmasıdır. Daha iyi bir yaklaşım, WordPress’e dinamik bir telif hakkı bildirimi eklemektir. Bu kodu temanızın functions.php dosyasına veya siteye özel bir eklentiye eklemeniz yeterlidir.

function wpb_copyright() { global $wpdb; $copyright_dates = $wpdb->get_results(" SELECT YEAR(min(post_date_gmt)) AS firstdate, YEAR(max(post_date_gmt)) AS lastdate FROM $wpdb->posts WHERE post_status = 'publish' "); $output = ''; if($copyright_dates) { $copyright = "&copy; " . $copyright_dates[0]->firstdate; if($copyright_dates[0]->firstdate != $copyright_dates[0]->lastdate) { $copyright .= '-' . $copyright_dates[0]->lastdate; } $output = $copyright; } return $output; } add_shortcode('copyright','wpb_copyright'); add_filter('widget_text', 'do_shortcode');

Bu kod, blogunuzda yayınladığınız ilk gönderinin tarihini ve herhangi bir şey yayınladığınız son tarihi bulur. Bundan sonra dinamik bir telif hakkı uyarısı verir.

Telif hakkı bildirimini görüntülemek için sitenizdeki herhangi bir gönderi, sayfa veya metin widget’ına kısa kodu [telif hakkı] eklemeniz gerekecektir. Bu kodu temanızın altbilgisinde de kullanabilirsiniz.

<?php echo wpb_copyright(); ?>

Copyright notice

Bu makalenin WordPress’te resimlerinizi korumanıza ve görüntü hırsızlığını önlemenize yardımcı olacağını umuyoruz. WordPress’teki en yaygın görüntü sorunlarının nasıl çözüleceğine ilişkin kılavuzumuzu da görmek isteyebilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.