WordPress’te Özel Bir Sayfa Nasıl Oluşturulur

750 425 KreatifAjans

WordPress’te özel bir sayfa oluşturmak ister misiniz? Birçok WordPress sitesinin farklı sayfalar için farklı düzenlere sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Özel bir sayfa, WordPress’teki normal sayfalardan farklı bir görünüme sahip olmanızı sağlar. Bu yazıda size WordPress’te nasıl özel bir sayfa oluşturacağınızı göstereceğiz.

Adding custom page template in WordPress

WordPress’te Özel Sayfa nedir

Varsayılan olarak WordPress gönderi ve sayfa oluşturmanıza izin verir. WordPress temanız, page.php adlı bir şablon dosyası kullanarak sayfalarınızın görünümünü kontrol eder.

Bu şablon dosyası, WordPress’te oluşturduğunuz tüm tek sayfaları etkiler. Ancak, tüm sayfalar aynı değildir. Düzenlerinde ve görünümlerinde küçük değişiklikler onları benzersiz ve çok daha kullanışlı hale getirebilir.

WordPress’te özel bir sayfa şablonu oluşturmak, temel HTML, CSS ve PHP anlayışını gerektirir.

Bunu söyledikten sonra, WordPress’te ilk özel sayfanızı oluşturmaya başlayalım.

Video öğretici

Kreatif Ajans’a abone olun

Videoyu beğenmediyseniz veya daha fazla talimata ihtiyacınız varsa, okumaya devam edin.

WordPress’te Özel Bir Sayfa Oluşturma

Öncelikle bilgisayarınızda Not Defteri gibi düz bir metin düzenleyicisi açmanız gerekir. Boş dosyaya bu kod satırını en üste ekleyin:

<?php /* Template Name: CustomPageT1 */ ?>

Bu kod basitçe WordPress’e bunun bir şablon dosyası olduğunu ve CustomPageT1 olarak tanınması gerektiğini söyler. Şablonunuza, sizin için anlamlı olduğu sürece istediğiniz herhangi bir ad verebilirsiniz.

Kodu ekledikten sonra, dosyayı masaüstünüze custompaget1.php olarak kaydedin.

Dosyayı herhangi bir isimle kaydedebilirsiniz, sadece.php uzantısıyla bittiğinden emin olun.

Bu sonraki adım için, web sitenize bir FTP istemcisi kullanarak bağlanmanız gerekecektir.

Bağlandıktan sonra mevcut temanıza veya alt tema klasörünüze gidin. Bunu /wp-content/themes/ dizininde bulacaksınız. Ardından, özel sayfa şablonu dosyanızı temanıza yükleyin.

Şimdi yeni bir sayfa oluşturmak veya mevcut bir sayfayı düzenlemek için WordPress yönetici alanınıza giriş yapmanız gerekiyor.

Sayfa düzenleme ekranında, ‘Sayfa Öznitelikleri’ bölümüne gidin ve bir şablon açılır menüsü bulacaksınız. Üzerine tıklamak, yeni oluşturduğunuz şablonu seçmenize izin verecektir.

Selecting your custom page template

Şimdi şablonu değiştirir ve bu sayfayı ziyaret ederseniz, boş bir sayfa göreceksiniz. Bunun nedeni şablonunuzun boş olması ve WordPress’e ne göstereceğini söylememesidir.

Endişelenmeyin, size özel sayfa şablonunuzu nasıl kolayca düzenleyeceğinizi göstereceğiz.

Özel Sayfa Şablonunuzu Düzenleme

Özel sayfa şablonunuz, WordPress’teki diğer herhangi bir tema dosyası gibidir. Bu dosyaya herhangi bir HTML, şablon etiketi veya PHP kodu ekleyebilirsiniz.

Özel sayfanıza başlamanın en kolay yolu, temanız tarafından sağlanan mevcut sayfa şablonunu kopyalamaktır.

FTP istemcinizi açın ve tema klasörünüze gidin. Orada page.php adında bir dosya bulacaksınız. Bu dosyayı bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor.

Downloading page template file

Page.php dosyasını Not Defteri gibi düz bir metin düzenleyicide açın ve başlık kısmı hariç tüm içeriğini kopyalayın.

Template header of a typical page.php file in a WordPress theme

Başlık kısmı, dosyanın en üstünde yorumlanmış kısımdır. Kopyalamıyoruz çünkü özel sayfa şablonumuzda zaten bir tane var.

Şimdi özel sayfa şablonu dosyanızı açmanız ve sonuna yapıştırmanız gerekiyor.

Özel sayfa dosyanız artık şuna benzer:

<?php /* Template Name: CustomPageT1 */ ?> <?php get_header(); ?> <div id="primary" class="content-area"> <main id="main" class="site-main" role="main"> <?php // Start the loop. while ( have_posts() ) : the_post(); // Include the page content template. get_template_part( 'template-parts/content', 'page' ); // If comments are open or we have at least one comment, load up the comment template. if ( comments_open() || get_comments_number() ) { comments_template(); } // End of the loop. endwhile; ?> </main><!-- .site-main --> <?php get_sidebar( 'content-bottom' ); ?> </div><!-- .content-area --> <?php get_sidebar(); ?> <?php get_footer(); ?>

Özel sayfa şablonu dosyanızı kaydedin ve FTP kullanarak tema klasörünüze geri yükleyin.

Artık özel sayfa şablonu kullanarak oluşturduğunuz sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Artık WordPress’teki diğer sayfalarınız gibi görünecek.

Artık özel sayfa şablonu dosyanızı düzenlemeye devam edebilirsiniz. İstediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz. Örneğin, kenar çubuğunu kaldırabilir, özel PHP kodu ekleyebilir, istediğiniz diğer HTML’leri ekleyebilirsiniz.

İçeriği WordPress sayfa düzenleyici ekranında düzenleyerek ekleyebilirsiniz. Ayrıca, sayfa düzenleyicideki içerik alanını tamamen boş bırakabilir ve özel içeriği doğrudan sayfa şablonunuza ekleyebilirsiniz.

Bu makalenin WordPress’e özel bir sayfa eklemenize yardımcı olacağını umuyoruz. WordPress için en iyi sürükle ve bırak sayfa oluşturucu eklentileri listemizi de görmek isteyebilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.