WordPress’te Resim Galerisi Nasıl Oluşturulur (Adım Adım)

750 425 KreatifAjans

WordPress’te bir resim galerisi mi arıyorsunuz?

Bir resim galerisi fotoğrafları satırlar ve sütunlar halinde eklemenizi sağlar. Bu, daha az alanda daha fazla fotoğraf görüntülemenizi sağlarken, aynı zamanda kullanıcıların onlara göz atmasını da kolaylaştırır.

Bu makalede, WordPress’te fotoğraflarınızın daha da iyi görünmesini sağlayan bir resim galerisini nasıl kolayca oluşturacağınızı göstereceğiz.

How to create an image gallery in WordPress

Neden WordPress’te Bir Resim Galerisi Oluşturmalısınız?

WordPress, blog yazılarınıza ve sayfalarınıza bir resim eklemeyi çok kolaylaştırır. Sadece resim bloğunu eklemeniz ve resminizi yüklemeniz gerekir.

Ancak, birden fazla görüntü ekliyorsanız, tüm bu görüntüler birbiri ardına görünecektir. Harika görünmüyor ve kullanıcılarınızın hepsini görüntülemek için çok fazla kaydırması gerekecek.

Adding Multiple Images in WordPress Post Without Creating a Gallery

Bir galeri oluşturarak, görüntüleri sütun ve satırlardan oluşan bir ızgara düzeninde görüntüleyebilirsiniz. Resimleriniz için küçük resimler gösterebilirsiniz ve kullanıcılar tam resmi görmek için üzerlerine tıklayabilir.

Bu şekilde daha az alanda daha fazla fotoğraf gösterebileceksiniz ve çok daha profesyonel görünecek.

Preview of WordPress Photo Gallery Using Default Gallery Block

WordPress aslında hızlı bir şekilde fotoğraf galerileri oluşturmak için yerleşik bir galeri özelliği ile birlikte gelir. Yeni WordPress blok düzenleyici, sadece birkaç tıklamayla bir WordPress galerisi oluşturmanıza izin veren bir Galeri bloğu içerir.

Daha fazla özellikle daha sağlam galeriler oluşturmak için WordPress resim galerisi eklentilerini de kullanabilirsiniz.

Bu eğiticide, WordPress’te bir fotoğraf galerisi oluşturmak için her iki yöntemi de göstereceğiz.

Varsayılan WordPress galeri bloğuyla başlayalım.

Video öğretici

Kreatif Ajans’a abone olun

Videoyu beğenmediyseniz veya daha fazla talimata ihtiyacınız varsa, okumaya devam edin.

Yöntem 1. Eklentisiz bir Resim Galerisi Oluşturun

WordPress, bir galeri oluşturmanıza izin veren yerleşik bir özellik ile birlikte gelir. Bu özellik çok basittir ve çok fazla seçeneği yoktur, ancak işi bitirir.

Bir eklenti kullanmadan WordPress’te nasıl bir resim galerisi oluşturacağınız aşağıda açıklanmıştır.

Öncelikle, resim galerisini eklemek istediğiniz gönderiyi veya sayfayı düzenlemeniz gerekir. Sonradan düzenleme ekranında, Yeni Blok Ekle simgesine tıklayın ve Galeri bloğunu seçin.

Add Gallery Block to WordPress Post Editor

Bu, Galeri bloğunu, bilgisayarınızdan fotoğraf yüklemek için ‘Yükle’ düğmesine tıklayabileceğiniz WordPress düzenleyicinize ekleyecektir. Ayrıca, medya kitaplığında önceden yüklenmiş fotoğraflardan da seçim yapabilirsiniz.

Image Upload Options in WordPress Gallery Block

Yükle düğmesine tıklarsanız, genellikle bir seferde bir fotoğraf yükleyebilirsiniz. Ancak klavyenizdeki Ctrl tuşuna basarak birden fazla görüntü seçip açabilirsiniz.

Upload Images to Your WordPress Photo Gallery from Computer

Tüm resimleri yükledikten sonra, resimlerinize başlık ekleyebilirsiniz. Basitçe fotoğraflara tıklayın ve başlığı girmeniz gereken yerde ‘Başlık yaz…’ seçeneğini göreceksiniz.

Write Captions in Your Gallery Images

Ortam Kitaplığı düğmesini seçerseniz, galeriniz için tek seferde görüntüleri seçebileceksiniz. Görüntüleri seçerken, sağ taraftaki ek ayrıntıları panelinden görüntü alt metnini, başlığını ve başlığını da girebilirsiniz.

Select Images from WordPress Media Library

Eklemek istediğiniz görselleri seçin ve sağ alt köşedeki ‘Yeni galeri oluştur’ butonuna tıklayın.

Ardından, resim başlıklarınızı ekleyebileceğiniz / gözden geçirebileceğiniz ‘Galeriyi Düzenle’ sayfasını göreceksiniz. Tamamlandığında, sağ alt köşedeki ‘Galeriyi Güncelle’ düğmesine tıklayın.

Update Your WordPress Library

Bundan sonra, sağ taraftaki galeri blok ayarları paneli ile yazı düzenleme ekranınız açılacaktır. Artık her satır için sütun sayısını seçebilir, Resimleri kırp seçeneğini etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilir ve galeri resimlerinizi nereye bağlayacağınızı seçebilirsiniz.

WordPress Gallery Block Settings

Bağlantı ver seçeneklerinden, kullanıcılarınızın yalnızca fotoğrafınızı görüntülemesini istiyorsanız Yok’u seçebilirsiniz. Bu seçenek, resimleriniz için tıklama özelliğini devre dışı bırakır.

Medya Dosyası seçeneğini seçerseniz, görüntüler tıklanabilir olacak ve tıklandığında görüntü dosyası açılacaktır. Benzer şekilde, Ek Sayfası seçeneğini seçerseniz ek sayfası açılacaktır.

Ayarlardan memnun olduğunuzda, gönderiyi yayınlayabilir ve galeriyi canlı web sitenizde önizleyebilirsiniz.

Örneğin, demo web sitemizde resim galerisinin nasıl göründüğünü burada görebilirsiniz.

Preview of WordPress Photo Gallery Using Default Gallery Block

Bu hızlı ve kolay değil mi?

Çok da güzel görünüyor. Bununla birlikte, düzenli olarak resim galerileri oluşturursanız, kısa süre içinde bazı temel özelliklerden yoksun olduğunu fark edeceksiniz.

Örneğin, resimleriniz tıklanabilir olmayacak veya yeni bir sayfada açılacaktır. Galeri resimlerinizi medya dosyasına veya ek sayfasına bağlarsanız, kullanıcıların galeriyi tekrar görüntülemek için geri düğmesini tıklaması gerekecektir.

Kullanıcı dostu değildir ve galerinizin görünümü temanıza bağlıdır. Çoğu durumda, yalnızca çok genel bir stil elde edersiniz.

Galerilerinizi konular, albümler, etiketler vb. Şeklinde düzenleyemezsiniz. Galeriniz hiçbir yerde saklanmaz ve aynı galeriyi tekrar eklemeniz gerekirse, yeniden oluşturmanız gerekir.

Sitenize daha profesyonel görünümlü resim galerileri eklemek istiyorsanız, bir sonraki yöntemi kullanmalısınız.

Yöntem 2. Envira Galerisini Kullanarak Bir Resim Galerisi Oluşturun

Bu yöntem için Envira Gallery eklentisini kullanacağız. Piyasadaki en iyi WordPress resim galerisi eklentisidir.

Envira, WordPress’te tamamen duyarlı, güzel ve modern resim galerilerini kolayca oluşturmanıza olanak tanır. Süper hızlıdır ve ışık kutusu açılır penceresi, kolay görüntü navigasyonu, sürükle ve bırak oluşturucu ve profesyonel galeri şablonları gibi birçok özellikle birlikte gelir.

Başlayalım.

Yapmanız gereken ilk şey, Envira Gallery eklentisini yüklemek ve etkinleştirmek. Daha fazla ayrıntı için, bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına dair adım adım kılavuzumuza bakın.

Etkinleştirmenin ardından, lisans anahtarınızı girmek için Envira Galerisi »Ayarlar sayfasını ziyaret etmeniz gerekir. Bu anahtarı Envira Gallery web sitesindeki hesabınızdan alabilirsiniz.

Enter Envira Gallery License Key

Lisans anahtarınızı doğruladıktan sonra, ilk galerinizi oluşturmak için Envira Galerisi »Yeni Ekle sayfasına gidebilirsiniz.

Creating a New Gallery with Envira Gallery WordPress Plugin

Öncelikle, galeriniz için bir başlık sağlamanız ve ardından resimlerinizi yüklemek için ‘Dosyaları bilgisayardan seç’ düğmesine tıklamanız gerekir.

Ayrıca, ‘Diğer kaynaklardan dosya seç’ düğmesine tıklayarak WordPress medya kitaplığınızdan dosya seçebilirsiniz.

Resimleri yükledikten sonra, Galeri bölümünde görünecektir.

Images in Envira Gallery Builder

Her bir görsel için başlık, başlık ve alternatif metin eklemek için görselin üzerindeki kalem simgesini tıklayabilirsiniz.

Edit Gallery Image Metadata

Ardından, ‘Yapılandırma’ sekmesine tıklamanız gerekir.

Buradan sütun sayısı, görüntü gecikmeli yükleme, başlık ve başlık konumlandırma, kenar boşlukları, yükseklikler, küçük resim boyutları, görüntü boyutları gibi galeri ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.

Configure Envira Gallery Settings

Bundan sonra, ‘Işık Kutusu’ sekmesine tıklamanız gerekir.

Işık kutusu açılır penceresi, kullanıcıların sayfadan hiç çıkmadan resimleri büyütmelerine ve göz atmalarına olanak tanır.

Varsayılan ayarlar çoğu web sitesinde çok iyi çalışacaktır, ancak seçenekleri gözden geçirebilir ve isterseniz değiştirebilirsiniz.

Envira Gallery Lightbox Options

Ardından, mobil cihazlar için galeri ayarlarınızı yapılandırmak için ‘Mobil’ sekmesine tıklayabilirsiniz. Mobil cihazlar için resim boyutlarını seçmenize, ışık kutusunu etkinleştirmenize veya devre dışı bırakmanıza ve daha pek çok şeye olanak tanır.

Envira Mobile Gallery Settings

Bundan sonra, galeri bilgileri gibi daha fazla seçeneği inceleyebilir ve “Misc” bölümünden özel CSS ekleyebilirsiniz.

Artık galerinizi yayınlayarak WordPress sitenizin herhangi bir yerine eklenebilir hale getirebilirsiniz.

Ardından, galerinizi görüntülemek istediğiniz bir gönderiyi veya sayfayı düzenlemeniz gerekir.

Gönderi düzenleme ekranında, Yeni Blok Ekle simgesine tıklayın ve Envira Galerisi bloğunu seçin.

Add Envira Block to WordPress Post Editor

Üzerine tıklamak, Envira Galerisi bloğunu yazı düzenleyicisine ekleyecektir. Artık bir galeriyi adına göre arayabilir veya açılır ok simgesine tıklayarak bulabilirsiniz.

Choose an Envira Gallery to Add to your WordPress Post

Bundan sonra eklenti, galerinizi yazı düzenleyicisine yükleyecektir.

Envira Gallery Added to WordPress Post Editor

Ardından, sağ taraftaki blok ayarları panelinden galeri ayarlarınızı bir kez daha gözden geçirebilirsiniz.

Envira Gallery Block Settings

Artık yayınınızı kaydedebilir ve galeriyi canlı web sitenizde görmek için önizleyebilirsiniz.

WordPress Photo Gallery Created with Envira Gallery

Galerideki herhangi bir resme tıklamak, onu ışık kutusu açılır penceresinde açacaktır. Ekrandaki veya klavyenizdeki sol ve sağ ok tuşlarına basarak lightbox’taki resimlere göz atabilirsiniz.

Envira Gallery Image in the Lightbox Popup

Galeriniz mobil cihazlarda da eşit derecede harika görünecek. Kullanıcılar büyütmek için bir resme dokunabilir ve sonraki veya önceki resmi görüntülemek için kaydırabilir.

Responsive WordPress Photo Gallery

Bu makalenin, WordPress’te bir resim galerisi oluşturmayı öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Ayrıca, WordPress’teki yaygın görüntü sorunlarının nasıl çözüleceğine ilişkin kılavuzumuzu da görmek isteyebilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.