WordPress’te Sabit Yüzer Gezinme Menüsü Nasıl Oluşturulur

750 425 KreatifAjans

Son zamanlarda kullanıcılarımızdan biri, siteleri için nasıl yapışkan bir gezinme menüsü oluşturabileceğimizi sordu?

Kullanıcılar sayfayı aşağı kaydırdıkça yapışkan gezinme menüleri ekranda kalır. Bu, üst menüyü her zaman görünür kılar ve web sitenizin en önemli bölümlerine bağlantılar içerdiğinden kullanıcı deneyimi için iyidir.

Bu yazıda, WordPress’te nasıl kolayca yapışkan bir gezinme menüsü oluşturacağınızı göstereceğiz.

Creating a sticky floating navigation menu in WordPress

Yapışkan Yüzen Gezinme Menüsü nedir?

Yapışkan veya kayan gezinme menüsü, kullanıcı aşağı kaydırdıkça ekranın üst kısmına “yapışan” bir menüdür. Bu, menünüzü her zaman kullanıcılara görünür hale getirir.

İşte kullanımda yapışkan bir menü. Kendi siteniz için tam olarak buna benzer bir menüyü nasıl oluşturacağınızı göstereceğiz:

A sticky navigation menu in action on our demo website

Yapışkan menüler neden ve ne zaman faydalı olabilir?

Genellikle üst gezinme menüsü, bir web sitesinin en önemli bölümlerine bağlantılar içerir. Yüzen bir menü, bu bağlantıları her zaman görünür kılar, bu da kullanıcıları en üste geri kaydırmaktan kurtarır. Ayrıca dönüşümleri artırdığı da kanıtlanmıştır.

Bir çevrimiçi mağaza işletiyorsanız, üst gezinme menünüz büyük olasılıkla alışveriş sepetine, ürün kategorilerine ve ürün aramasına bağlantılar içerir. Bu menüyü yapışkan hale getirmek, alışveriş sepetinin terk edilmesini azaltmanıza ve satışları artırmanıza yardımcı olabilir.

En iyi WordPress temalarından bazıları, yapışkan bir gezinme menüsü için yerleşik desteğe sahiptir. Bu özelliği etkinleştirmek için Temalar »Özelleştir altında tema ayarlarınıza bakın.

Temanızın bu seçeneği yoksa, okumaya devam edin ve size herhangi bir WordPress temasında veya WooCommerce mağazasında nasıl kolayca yapışkan bir gezinme menüsü oluşturacağınızı göstereceğiz.

Yöntem 1: Bir Eklenti Kullanarak Sabit Kayan Gezinme Menünüzü Ekleyin

Bu en kolay yöntemdir. Özellikle yeni başlayanlar için tüm WordPress kullanıcıları için tavsiye ediyoruz.

Gezinme menünüzü henüz ayarlamadıysanız, devam edin ve WordPress’te gezinme menüsünün nasıl ekleneceğine ilişkin talimatlarımızı kullanarak bunu yapın.

Bundan sonra, Scroll eklentisindeki Yapışkan Menüyü (veya Herhangi Bir Şey!) Kurmanız ve etkinleştirmeniz gerekir. Daha fazla ayrıntı için, bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına dair adım adım kılavuzumuza bakın.

Etkinleştirdikten sonra, eklenti ayarlarını yapılandırmak için Ayarlar »Yapışkan Menü (veya Her Şey!) Sayfasını ziyaret etmeniz gerekir.

The Sticky Menu plugin's settings page

Öncelikle, yapışkan hale getirmek istediğiniz gezinme menüsünün CSS kimliğini girmeniz gerekir.

Gezinme menünüz tarafından kullanılan CSS kimliğini bulmak için tarayıcınızın inceleme aracını kullanmanız gerekecektir.

Web sitenizi ziyaret edin ve farenizi gezinme menüsüne götürün. Bundan sonra, sağ tıklayıp tarayıcınızın menüsünden İncele’yi seçmeniz gerekir.

Inspecting the navigation menu element on your website

Bu, tarayıcı ekranınızı bölecek ve navigasyon menünüzün kaynak kodunu görebileceksiniz.

Gezinmenizle veya site başlığınızla ilgili bir kod satırı bulmanız gerekir. Şunun gibi görünecek:

<nav id="site-navigation" class="main-navigation" role="navigation">

Bulmakta zorlanıyorsanız, fare imlecinizi İnceleme bölmesindeki farklı kod satırlarının üzerine getirin. Doğru kod satırına sahip olduğunuzda gezinme menüsü tamamen vurgulanacaktır:

Finding the navigation menu ID using the inspect tool

Bu durumda, gezinme menümüzün CSS kimliği site-navigation.

Yapmanız gereken tek şey, başlangıçta bir hash ile eklenti ayarlarında menünüzün CSS kimliğini girmektir. Bu durumda, bu #site-navigation.

Entering the ID of the element that you want to make sticky (in this case, the navigation menu)

Sayfanın altındaki ‘Değişiklikleri Kaydet’ düğmesine tıklamayı unutmayın.

Şimdi devam edin ve yapışkan menünüzü WordPress web sitenizde canlı olarak kontrol edin. Aşağı kaydırırken aşağıdaki gibi sayfada kalmalıdır:

Viewing the sticky menu on your website

Eklentinin ayarlar sayfasındaki bir sonraki seçenek, ekranınızın üst kısmı ile yapışkan gezinme menüsü arasındaki boşluğu tanımlamaktır. Bu ayarı yalnızca menünüz gizlenmesini istemediğiniz bir öğeyle örtüşüyorsa kullanmanız gerekir. Değilse, bu ayarı dikkate almayın.

‘Yönetici Çubuğunu Kontrol Et’ seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretli bırakmanızı öneririz. Bu, eklentinin, yalnızca oturum açmış kullanıcılar tarafından görülebilen WordPress yönetici çubuğu için biraz alan eklemesine izin verir.

Burada, test sitemizdeki yönetici çubuğunun yapışkan menünün üzerinde doğru şekilde görüntülendiğini görebilirsiniz:

The WordPress admin bar appears above the sticky menu

Bir sonraki seçenek, bir kullanıcı web sitenizi mobil cihaz gibi daha küçük bir ekran kullanarak ziyaret ediyorsa gezinme menüsünü kaldırmanıza olanak tanır:

The sticky menu plugin offers further options too

Sitenizin mobil cihazlarda veya tabletlerde nasıl göründüğünü test edebilirsiniz. Görünüşünü beğenmediyseniz, bu seçenek için 780 piksel eklemeniz yeterlidir.

Seçeneklerinizde herhangi bir değişiklik yaptıktan sonra Değişiklikleri Kaydet düğmesine tıklamayı unutmayın.

Yöntem 2: Sabit Kayan Gezinme Menüsünü El ile Ekleme

Bu yöntem, temanıza özel CSS kodu eklemenizi gerektirir. Yeni başlayanlar için önermiyoruz.

Başlamadan önce WordPress sitenize nasıl kolayca özel CSS ekleyeceğinize dair kılavuzumuza göz atmanızı öneririz.

Öncelikle, WordPress tema özelleştiricisini başlatmak için Görünüm »Özelleştir’i ziyaret etmeniz gerekir.

Adding custom CSS in WordPress theme

Ardından, sol bölmedeki ‘Ek CSS’yi tıklayın ve ardından bu CSS kodunu ekleyin.

#site-navigation { background:#00000; height:60px; z-index:170; margin:0 auto; border-bottom:1px solid #dadada; width:100%; position:fixed; top:0; left:0; right:0; text-align: center; }

Not: Bu, siyah arka plana sahip bir gezinme menüsü oluşturacaktır. Farklı bir renk istiyorsanız, background yanındaki sayıyı değiştirin. Örneğin, background: #ffffff size beyaz bir menü arka planı verecektir.

#site-navigation gezinme menünüzün CSS kimliğiyle değiştirin ve ardından ekranın üst kısmındaki Yayınla düğmesini tıklayın.

Devam edin ve yapışkan kayan gezinme menünüzü çalışırken görmek için web sitenizi ziyaret edin:

A sticky / floating navigation menu created using CSS

Gezinme menünüz normalde site başlığının üstünde değil de altında görünüyorsa? Öyleyse, bu CSS kodu site başlığıyla üst üste gelebilir veya kullanıcı sayfayı kaydırmadan önce siteye çok yakın görünebilir:

The sticky navigation menu is slightly overlapping the site title

Bu, bazı ek CSS kodları kullanarak başlık alanınıza bir kenar boşluğu ekleyerek kolayca ayarlanabilir:

.site-branding { margin-top:60px !important; }

site-branding başlık alanınızın CSS sınıfıyla değiştirin. Artık, yapışkan gezinme menüsü artık kullanıcı aşağı kaydırmadan önce başlığınızla çakışmayacak:

There's now room for the title below the sticky navigation menu

Bu makalenin, WordPress sitenize yapışkan bir gezinti menüsü eklemenize yardımcı olacağını umuyoruz. Ayrıca, herhangi bir kod yazmadan özel bir WordPress temasının nasıl oluşturulacağına ilişkin kılavuzumuzu ve en iyi WordPress sayfa oluşturucu eklentileri karşılaştırmamızı görmek isteyebilirsiniz.