WordPress’te Yorum Spam’iyle Mücadele Etmek için 12 Önemli İpucu ve Araç

750 425 KreatifAjans

WordPress blogunuzda yorum spam’leriyle uğraşmaktan sıkıldınız mı? Eh, yalnız değilsin.

Spam yorumları, özellikle bunlarla düzgün bir şekilde ilgilenmeye hazır değilseniz büyük bir sorundur.

Bu makalede, WordPress’teki spam yorumlarıyla mücadele etmek için en iyi WordPress yorum spam eklentilerini ve yararlı ipuçlarını paylaşacağız. Bu ipuçları size çok zaman kazandıracak ve web sitenizdeki yorum spam’lerini önemli ölçüde ortadan kaldıracaktır.

Combat WordPress comment spam with these tips and tools

Neden WordPress’te Yorum Spam’i ile Başa Çıkmanız Gerekiyor?

İnternet, hain web sitelerinin bağlantılarını otomatik olarak yorum spam’i şeklinde yayan spam botlarla doludur. Bu spam yorumların amacı, arama motorlarında sıralanmak ve aynı zamanda şüpheli olmayan ziyaretçilerden yanlışlıkla tıklama almaktır.

Ancak tüm yorum spam’leri botlar tarafından gönderilmez. Gerçek insan tarafından gönderilen spam yorumları da var. Bu konu dışı ve kötü yazılmış yorumları yakalamak daha zordur ve genellikle üçüncü taraf web sitelerine bağlantılar içerir.

Web sitenizi izlemiyorsanız ve bu yorumlar yayınlanırsa, hem gerçek kullanıcılarınız hem de arama motorlarınız bunları görebilir.

Bu, web sitenizin itibarını etkiler. Kullanıcılar, web sitenizin düşük kaliteli veya spam web sitesi olduğunu düşünür.

Arama motorları, kötü amaçlı yazılım ve virüs dağıtan web sitelerine bağlantılar bulursa, web sitenizi güvensiz olarak da işaretleyebilir.

Bununla birlikte, yorum spam’iyle etkili bir şekilde nasıl mücadele edebileceğinizi görelim, böylece spam konusunda endişelenmek için daha az, çevrimiçi işinizi büyütmeye daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

1. WordPress’te Yorum Moderasyonunu etkinleştirin

Öncelikle web sitenizde sizin onayınız olmadan hiçbir yorumun yayınlanmadığından emin olalım. Bu adım, yorumların herhangi bir filtreyi atlamamasını sağlayacak ve ayrıca web sitenizde hangi yorumların görüneceği konusunda size tam kontrol sağlayacaktır.

Bu çözüm, hukuk firmaları, muhasebe vb. Ticari web siteleri için şiddetle tavsiye edilir.

WordPress yönetici alanı içindeki Ayarlar »Tartışma sayfasına gidin. Ardından, ‘Bir yorum görünmeden önce’ bölümüne gidin ve ‘Yorum manuel olarak onaylanmalıdır’ seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyin.

Enable comment moderation in WordPress

Ayarlarınızı kaydetmek için ‘Değişiklikleri kaydet’ düğmesine tıklamayı unutmayın.

Tüm WordPress yorumlarınız artık denetim için tutulacak ve web sitenizde görünmeden önce her yorumu manuel olarak onaylamanız gerekecek.

Şimdi tüm yorumları nasıl gözden geçireceğimi merak ediyor olabilirsiniz. Önümüzdeki birkaç ipucunda, spam yorumları nasıl ortadan kaldıracağınızı göstereceğiz, böylece yalnızca gerçek yorumlardan geçmek zorunda kalacaksınız.

2. Akismet Anti-spam Korumasını etkinleştirin

Akismet anti-spam protection

Akismet, WordPress ile önceden yüklenmiş olarak gelen bir anti-spam eklentisidir. Web sitenizdeki tüm WordPress yorumlarını spam önleme veritabanı aracılığıyla filtreler ve en yaygın spam yorum türlerini yakalar.

Akismet ücretsiz bir eklenti olarak mevcuttur, ancak API anahtarları için kaydolmanız gerekir. Kişisel bir blog veya küçük bir web sitesi için ücretsiz olarak edinebilirsiniz.

Kurmak için, adım adım talimatlarla yeni başlayanlar için Akismet’in nasıl kurulacağına ilişkin kılavuzumuza bakın.

3. Spam Yorumlarıyla Mücadelede Sucuri’yi Kullanma

Sucuri website firewall

Akismet çok sayıda spam yorumu yakalayabilirken, spam yapanların web sitenize erişmesini engelleyemez. Spam göndericilerin yorum göndermeye yönelik çok fazla isteği web sitenizi yavaşlatabilir ve performansı etkileyebilir.

Sucuri burada devreye giriyor. Şüpheli istekleri web sitenize ulaşmadan önce engellemenizi sağlayan en iyi WordPress güvenlik duvarı eklentisidir.

Otomatik botların ve komut dosyalarının yorum göndermesini önleyebilirler. Bu, sunucularınızdaki yükü ve aldığınız spam yorumlarının sayısını azaltır.

4. Spam Botlarını Yakalamak için Honeypot’u Kullanma

Honeypot anti spam technique

Honeypot teknolojisi, spam’ları kendilerini tanımlamaları için kandırmak için etkili bir yöntemdir. Tanımlandıktan sonra yorumları engellenebilir.

Öncelikle Antispam Bee eklentisini kurmanız ve etkinleştirmeniz gerekir. Etkinleştirmenin ardından Ayarlar »Antispam Bee sayfasına gidin ve bal küpü tarafından yakalanan tüm yorumlar için spam olarak işaretleme seçeneğini işaretleyin.

Ayarlarınızı kaydetmek için değişiklikleri kaydet düğmesine tıklamayı unutmayın.

Eklenti artık kötü spam botlarını yakalamak için bal küpü tekniğini kullanacak. Ayrıca, IP adresini WordPress yorum kara listenizden doğrulamak, bbcode’a bakmak, yerel spam veritabanına bakmak ve daha fazlası gibi diğer antispam filtresine de sahiptir.

5. Google reCAPTCHA Doğrulaması ekleyin

WP Comments eklentisinde reCAPTCHA’yı kullanarak, yorum formlarınızda Google reCAPTCHA sınamasını etkinleştirebilirsiniz.

WordPress comment form with reCAPTCHA enabled

ReCAPTCHA, robotlar ve insan kullanıcıları ayırt etmek için kullanılan bir teknoloji olan gelişmiş bir CAPTCHA biçimidir. CAPTCHA “Bilgisayarları ve İnsanları Ayırmak için Tamamen Otomatikleştirilmiş Genel Turing testi” nin kısaltmasıdır.

Google, kullanıcıların yalnızca onay kutusu düğmesini tıklayarak kimliklerini doğrulamasını kolaylaştırır.

Spambotlar için, bu teknolojinin atlanması oldukça zordur çünkü Google bir spam bot tespit ettiğinde, onlara çok daha zor bir zorluk çıkarır.

WordPress yorumlarına reCAPTCHA’nın nasıl ekleneceği ile ilgili kılavuzumuza bakın.

Not: Çoğu WordPress yorum captcha eklentisi can sıkıcı olsa da, kullanabileceğiniz en iyi CAPTCHA biçimidir.

6. Web Sitesi URL Alanını Yorum Formundan Kaldırma

Remove website field from the comment form

Yorum formundaki URL alanı yalnızca spam gönderenleri (hem otomatik hem de insan) değil, aynı zamanda tartışmaya kesinlikle hiç ilgisi olmayan kişileri de davet eder.

Bu yorumlar genellikle bir veya iki alakasız saçmalık satırı içerir ve yorum yazarı adı, bir anahtar kelime veya Dunder Mifflin’den Sally veya John @SEOconsultants, vb. Gibi anahtar kelimelerle gerçek bir adın bir kombinasyonunu içerecektir.

Aşağıdaki kodu WordPress temanızın functions.php dosyasına veya siteye özel bir eklentiye eklemeniz yeterlidir.

function wpb_disable_comment_url($fields) { unset($fields['url']); return $fields; } add_filter('comment_form_default_fields','wpb_disable_comment_url');

Bu kod, WordPress yorum formu alanlarını filtreler ve web sitesi alanını formdan kaldırır.

Not: Yukarıdaki kodu yüklemek için WordPress barındırma hizmetinize FTP yoluyla giriş yapmanız gerekecektir.

7. Medya Eklerinde Yorumları Devre Dışı Bırakın

WordPress, kullanıcıların bir resmi görebileceği ve hatta yorum bırakabileceği resim eki sayfalarını otomatik olarak oluşturur.

Görsellerinizi ek sayfasına bağlıyorsanız, bir süre sonra, yorumların etkinleştirildiği birçok ek sayfanız olacaktır.

Görüntüler içeriğinizin merkezi bir parçasıysa, sorun değil. Ancak, kullanıcıların görseller hakkında yorum yapmasını istemiyorsanız, medya ekleriyle ilgili yorumları kapatmalısınız.

Bunu yapmanın en kolay yolu Yorumları Devre Dışı Bırak eklentisini yüklemektir. Etkinleştirdikten sonra, Ayarlar »Yorumları Devre Dışı Bırak sayfasına gidin ve ‘Medya’ seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyin.

Disable comments for attachments

Ayarlarınızı saklamak için değişiklikleri kaydet düğmesine tıklayın. Eklenti artık WordPress medya dosyalarınız ve eklerinizdeki yorumları devre dışı bırakacak.

8. Yorumlarda HTML’yi devre dışı bırakın

Disable HTML in WordPress comments

Yorumlarda bağlantıları caydırmak için bir başka kullanışlı ipucu da yorumlarda HTML’yi devre dışı bırakmaktır. HTML, WordPress yorumlarındaki spam bağlantılarını gizlemek için kullanılabilir.

Aşağıdaki kodu temanızın functions.php dosyasına veya siteye özel bir eklentiye eklemeniz yeterlidir.

function wpb_comment_post( $incoming_comment ) { $incoming_comment['comment_content'] = htmlspecialchars($incoming_comment['comment_content']); $incoming_comment['comment_content'] = str_replace( "'", ''', $incoming_comment['comment_content'] ); return( $incoming_comment ); } function wpb_comment_display( $comment_to_display ) { $comment_to_display = str_replace( ''', "'", $comment_to_display ); return $comment_to_display; } add_filter( 'preprocess_comment', 'wpb_comment_post', '', 1); add_filter( 'comment_text', 'wpb_comment_display', '', 1); add_filter( 'comment_text_rss', 'wpb_comment_display', '', 1); add_filter( 'comment_excerpt', 'wpb_comment_display', '', 1); remove_filter( 'comment_text', 'make_clickable', 9 );

Bu kod, HTML kodunu, kod olarak görüntülenen ve tarayıcı tarafından ayrıştırılmayan HTML varlıklarına dönüştürür.

9. Minimum ve Maksimum Yorum Uzunluğu

Yorum spam’iyle savaşmanın başka bir yolu, minimum ve maksimum yorum uzunluğu ayarlamak için Yoast Comment Hacks eklentisini kullanmaktır.

Kısa süre önce, bir spam göndericinin tek bir kelime ile saatte yüzlerce yorum bıraktığı bir spam yorum sorunuyla karşılaştık: merhaba.

Akismet ve Sucuri, yorum doğal göründüğü için bunu engelleyemediler. Antispam bee honeypot, spam göndericiyi yavaşlattı, ancak o da saldırıyı tamamen engelleyemedi.

Yoast Comment Hacks eklentisini etkinleştirdik ve minimum yorum uzunluğunu belirledik. Bu, kullanıcıyı tek kelimelik bir mesaj yerine daha anlamlı bir yorum bırakmaya zorlar.

10. WordPress’te Geri İzlemeleri Devre Dışı Bırakın

Yorum SPAM’ının büyük bir kısmı geri izlemelerdir. Çoğu blog için geri izlemelerin etkinleştirilmesi gerekli değildir. Geri izlemeleri blogunuzun tamamında veya tek bir gönderide devre dışı bırakmayı seçebilirsiniz. Bu, yorum SPAM’ı önemli ölçüde azaltmanın kolay bir yoludur.

Disable trackbacks in WordPress

Yukarıdaki seçeneği Ayarlar »Tartışma bölümünü ziyaret ederek bulabilirsiniz. Bu, sitenizin tamamı için geri izlemeleri kapatır.

11. Eski Gönderilere Yapılan Yorumları Kapat

WordPress, eski gönderilerdeki yorumları kapatmanıza izin verir. Bu, özellikle haberler veya etkinlik web siteleri gibi daha zamanında içerik yayınlayan web siteleri için yararlıdır.

Ayarlar »Tartışma’ya gidin, ‘Diğer yorum ayarları’ altında ‘Şundan daha eski makalelerdeki yorumları otomatik olarak kapat’ seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneğin yanındaki kutuyu işaretleyin ve yorumların bir gönderide görüntülenmesini istediğiniz gün sayısını girin.

Close comments on older articles

WordPress artık bu seçenek için tanımladığınız gün sayısından daha eski yayınlardaki yorumları otomatik olarak kapatacak. İhtiyaç duyarsanız, yorumların açık kalmasını istediğiniz tek tek gönderiler için WordPress yorum son tarihini geçersiz kılabilirsiniz.

12. Yorumları Kapat

WordPress sitenizde yorumlara ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız veya yorum denetimi elinizden çıktıysa, WordPress’teki yorumları her zaman kapatabileceğinizi unutmayın. Tek yapmanız gereken Ayarlar »Tartışma’ya gitmek ve ‘İnsanların yeni makaleler hakkında yorum göndermesine izin ver’ seçeneğinin yanındaki kutunun işaretini kaldırmak.

Turn off comments

Ayrıca, yalnızca Ayarlar »Tartışma sayfanızdaki kutuyu işaretleyerek kayıtlı kullanıcılar için yorum da yapabilirsiniz. Daha fazla ayrıntı için, WordPress’te yorumların tamamen nasıl devre dışı bırakılacağına ilişkin kılavuzumuza bakın.

Kullanıcılar Tarafından Sıkça Sorulan Sorular

Neden bana spam gönderiyorlar?

Spam gönderenler daha iyi arama sıralaması almak veya şüpheli olmayan ziyaretçileri şüpheli ve kötü niyetli sitelere çekmek ister. Spam göndererek daha fazla bağlantı alabileceklerini ve bunun arama sıralamalarını bir şekilde olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorlar.

Çoğu durumda, size karşı kişisel bir saldırı değil, birçok blogu hedef alan sistematik bir süreçtir.

“Spam” olarak işaretlenen yorumlara ne olur?

Spam olarak işaretlediğiniz yorumlar web sitenizde görüntülenmez. İstenmeyen postaları toplu olarak silebilir ve / veya SPAM listesinden iyi yorumları kurtarabilirsiniz.

Why is every comment going into the moderation queue?

You enabled the comment moderation as the first tip in this article. This gives you absolute control on any comment that gets published on your website.

We hope this article helped you find useful tips and tools to combat comment spam in WordPress. You may also want to see our guide on how to block contact form spam. Or, see our tutorials on how to grow your website traffic and convert users into subscribers by creating an email newsletter.

If you liked this article, then please subscribe to our YouTube Channel for WordPress video tutorials. You can also find us on Twitter and Facebook.