WordPress’teki Yazılar ile Sayfalar Arasındaki Fark Nedir?

750 425 KreatifAjans

WordPress’e yeni başlayanlar genellikle yazılar ve sayfalar arasında kafaları karışır. Varsayılan olarak, WordPress iki içerik türü ile gelir: yazılar ve sayfalar.

Yeni başlayan biri olarak, muhtemelen gönderiler ile sayfalar arasındaki farkın ne olduğunu merak ediyorsunuzdur? WordPress kontrol panelinde ve web sitesinde benzer görünüyorlar.

Okuyucular sık sık bize soruyor: Neden ikisine de ihtiyacım var? Postaları ne zaman kullanmalıyım? Sayfaları ne zaman kullanmalıyım?

Bu yazıda, WordPress’teki yazılar ile sayfalar arasındaki farkı açıklayacağız.

WordPress Posts vs. Pages - What's the difference

WordPress’teki Gönderiler nedir?

Gönderiler, ters kronolojik sırayla listelenen blog içeriğidir (en yeni içerik en üstte). Blog sayfanızda listelenen gönderileri göreceksiniz.

WordPress’i blog olarak kullanıyorsanız, web sitenizin içeriğinin çoğunluğu için gönderiler kullanmaya başlayacaksınız.

WordPress gönderilerinizi kontrol panelinizdeki ‘Yazılar’ menüsünden ekleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Yeni Gönderi Ekle ekranı şöyle görünür.

New WordPress Post Screen

Ters kronolojik sıraları nedeniyle, gönderilerinizin zamanında olması amaçlanmıştır. Eski yazılar, ay ve yıla göre arşivlenir.

Gönderiler eskidikçe, kullanıcının onları bulmak için daha derine inmesi gerekir. Gönderilerinizi kategorilere ve etiketlere göre düzenleme seçeneğiniz vardır.

WordPress Post Categories Tags

WordPress gönderileri saat ve tarih dikkate alınarak yayınlandığından, RSS beslemeleri aracılığıyla yayınlanır. Bu, okuyucularınızın RSS beslemeleri yoluyla en son yayın güncellemesinden haberdar olmalarını sağlar.

Blogcular, Constant Contact, Aweber veya MailChimp gibi hizmetler aracılığıyla e-posta yayınlarını iletmek için RSS beslemelerini kullanabilir. Hedef kitlenizin abone olması için günlük ve haftalık bir haber bülteni oluşturabilirsiniz.

Gönderilerin tam zamanında doğası onu son derece sosyal kılar. Kullanıcılarınızın gönderilerinizi Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest vb. Sosyal medya ağlarında paylaşmasına izin vermek için birçok sosyal paylaşım eklentisinden birini kullanabilirsiniz.

Gönderiler konuşmayı teşvik eder. Kullanıcıların belirli bir konu hakkında yorum yapmasına izin veren yerleşik bir yorum özelliğine sahiptirler. Varsayılan olarak, yorumlar, geri pingler ve geri izlemeler etkindir.

WordPress Post Comments Enabled

İsterseniz, eski yayınlardaki yorumları kapatmak için Ayarlar »Tartışma bölümüne gidebilirsiniz.

WordPress gönderileri genellikle yazarın adını ve yayınlanma / güncelleme tarihini içerir.

Bir WordPress gönderisinin en iyi örneği, şu anda okumakta olduğunuz bu makale olabilir. En üste gidin ve makale başlığının üzerinde ‘Başlangıç Kılavuzu’ gönderi kategorisini görebilirsiniz. Başlığın altında son güncelleme tarihi, yazarın adı ve sosyal paylaşım düğmeleri bulunur.

WordPress Post Example Kreatif Ajans Blog

Ana makale içeriğinden sonra yorumlar bölümü bulunmaktadır. Bunları genellikle bir sayfada bulamazsınız.

Artık gönderilerin ne olduğunu bildiğinize göre, sayfalara ve nasıl farklı olduklarına bir göz atalım.

WordPress’te Sayfalar nedir?

Sayfalar, hakkında sayfanız, gizlilik politikanız, iletişim sayfanız vb. Gibi statik “bir defalık” tür içeriklerdir. WordPress veritabanı sayfanın yayınlanma tarihini saklarken, sayfalar zamansız varlıklardır.

Örneğin, hakkında sayfanızın süresinin dolmayacağı varsayılır. Elbette geri dönebilir ve güncellemeler yapabilirsiniz, ancak büyük olasılıkla sayfa 2012, sayfa 2013 vb. Hakkında olmayacaksınız. Sayfalara bağlı saat ve tarih olmadığından, bunlar varsayılan olarak RSS beslemelerinize dahil edilmemiştir.

Kontrol panelinizdeki ‘Sayfalar’ menüsünden WordPress’teki sayfaları ekleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Yeni Sayfa Ekle ekranı şu şekilde görünür:

Add New Page WordPress Screen

Sayfaların çoğu durumda sosyal olması amaçlanmamıştır, bu nedenle sosyal paylaşım düğmelerini içermez. Örneğin, çoğu durumda başkalarının gizlilik politikası sayfanıza tweet atmasını muhtemelen istemezsiniz.

Benzer şekilde, sayfalar da yorum içermez. Kullanıcıların iletişim sayfanıza veya yasal sorumluluk reddi beyanları sayfanıza yorum yapmasını istemezsiniz. Yorumları etkinleştirmek için bir seçenek vardır, ancak WordPress sayfalarınız için varsayılan olarak devre dışı bırakılmıştır.

Comment Options in WordPress Pages

Yazıların aksine, sayfalar doğası gereği hiyerarşiktir. Örneğin, bir sayfada alt sayfalara veya alt sayfalara sahip olabilirsiniz. Bir sayfayı düzenlerken Sayfa Öznitelikleri’nden bir üst sayfa seçerek bir sayfayı kolayca alt sayfaya dönüştürebilirsiniz.

Page Attributes WordPress

Bunun uygulamadaki temel bir örneği, Taslak sayfamız olabilir. Bu özellik, sayfalarınızı birlikte düzenlemenize ve hatta bunlara özel bir şablon atamanıza olanak tanır.

WordPress varsayılan olarak, temanızı kullanarak özel sayfa şablonları oluşturmanıza izin veren bir özellikle birlikte gelir. Bu, geliştiricilerin gerektiğinde her sayfanın görünümünü özelleştirmesine olanak tanır.

Çoğu temada, gönderi ve sayfalar aynı görünür. Ancak sayfanızı bir açılış sayfası veya galeri sayfası oluşturmak için kullandığınızda, özel sayfa şablonları özelliği çok kullanışlı hale gelir.

Sayfalar ayrıca, bir sayı değeri atayarak sayfaların sırasını özelleştirmenizi sağlayan ‘Sıra’ adlı bu arkaik özelliğe sahiptir. Ancak bu özellik, sayfaların sırasını sürükleyip bırakmanıza olanak tanıyan Basit Sayfa Sıralama gibi eklentilerle genişletilmiştir.

WordPress Sayfaları ve Gönderiler (Temel Farklılıklar)

Özetlemek gerekirse, WordPress’teki yazılar ve sayfalar arasındaki temel farklar aşağıdadır.

  • Gönderiler zamanında yapılırken Sayfalar zamansızdır.
  • Gönderiler sosyaldir ve Sayfalar DEĞİLDİR.
  • Gönderiler kategoriler ve etiketler kullanılarak düzenlenirken Sayfalar hiyerarşiktir ve alt ve üst sayfalar olarak düzenlenebilir.
  • Gönderiler RSS beslemesine dahil edilirken Sayfalar dahil değildir.
  • Gönderilerin yazarı vardır ve yayınlanma tarihleri vs Sayfaların yoktur.
  • Yukarıda listelediğimiz farklılıkların istisnaları olabilir. Her iki içerik türünün işlevselliğini genişletmek için eklentileri kullanabilirsiniz.

    Bu farklılıklara rağmen, WordPress’te sayfalar ve yazılar arasında bazı benzerlikler vardır.

    İlk olarak, her ikisi de içerik yayınlamak için kullanılır. Hem yazılara hem de sayfalara metin, resim, form vb. Ekleyebilirsiniz. Hem sayfalarda hem de yazılarda öne çıkan görüntü meta alanı var.

    WordPress’in gönderilerini veya blog özelliklerini kullanmadan bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Sayfaları olan bir işletme web sitesi ve haberleriniz, duyurularınız ve diğer makaleleriniz için ayrı bir blog bölümü de yapabilirsiniz.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Aşağıda, kullanıcılarımızdan yayınlar ve sayfalar hakkında duyduğumuz en sık sorulan sorulardan bazıları ve bunların WordPress’te nasıl doğru şekilde kullanılacağı yer almaktadır.

    1. Kaç Gönderi ve / veya Sayfam Olabilir?

    İstediğiniz kadar gönderiye ve / veya sayfaya sahip olabilirsiniz. Oluşturulabilecek gönderi veya sayfa sayısında herhangi bir sınırlama yoktur.

    2. Birine veya diğerine SEO avantajı var mı?

    Arama motorları içeriğin düzenlenmesini sever. Zamansız içerik daha önemli kabul edilir; ancak, en son güncel içeriğe çok fazla öncelik verilmektedir.

    Kısacası bir fark olabilir ama yeni başlayanlar için endişelenmenize gerek yok. Sitenizi kullanıcı için organize etmeye odaklanın. Daha fazla bilgi edinmek için, yeni başlayanlar için eksiksiz WordPress SEO rehberimize bakın.

    3. Web sitemde veya blogumda hangi sayfaları oluşturmalıyım?

    Gerçekten ne tür bir blog veya web sitesi yaptığınıza bağlı. Ancak, tüm web siteleri için önemli sayfalar listemizi görmek isteyebilirsiniz.

    4. Gönderileri sayfalara veya tam tersi şekilde değiştirebilir miyim?

    Yeni başlayanların çoğu, aslında sayfa oluşturmak istediklerinde yanlışlıkla yazılara içerik ekler. Benzer şekilde, bazı yeni blog yazarları blog yazılarını sayfa olarak kaydetmeye başlayabilir.

    Yeni başladıysanız, yazı tipi değiştirici eklentisini kullanarak bunu kolayca düzeltebilirsiniz. Daha fazla ayrıntı için, WordPress’te gönderi türlerinin nasıl değiştirileceği hakkındaki makalemize bakın.

    5. WordPress’te yazılar ve sayfalar dışında başka içerik türleri var mı?

    Evet var. Ancak bu diğer varsayılan içerik türleri, normalde gönderiler ve sayfalarla aynı şekilde kullanılmayan ekler, revizyonlar ve gezinme menülerini içerir.

    WordPress ayrıca geliştiricilerin kendi özel gönderi türlerini oluşturmalarına izin verir. Bu özellik, eklentiler tarafından WordPress’te ek içerik türleri oluşturmak için kullanılır. Örneğin, bir WooCommerce mağazası çalıştırıyorsanız, WordPress yönetici alanınızda bir ‘Ürünler’ gönderi türü göreceksiniz.

    Bu makalenin, WordPress’teki sayfalar ve yazılar arasındaki farkı ve bunları nasıl kullanacağınızı öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz. WordPress’i kurduktan sonra yapılacak önemli şeyler listemizi de görmek isteyebilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğitimleri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.