YouTube vs Vimeo – WordPress Videoları İçin Hangisi Daha İyi?

750 425 KreatifAjans

Çevrimiçi video yükleme söz konusu olduğunda, YouTube ve Vimeo piyasadaki en popüler iki platformdur. Bu yüzden sık sık YouTube vs Vimeo hakkında soruluyor – hangisi daha iyi? Her ikisi de kendi avantajları ve dezavantajları ile harika platformlardır. Bu makalede, YouTube ile Vimeo’yu karşılaştıracak ve video platformunuza karar vermenize yardımcı olmak için artılarını ve eksilerini paylaşacağız.

YouTube vs Vimeo - choosing the best platform for WordPress videos

Neden WordPress Videoları için YouTube veya Vimeo’yu Seçmelisiniz?

Bir blog başlatmak istiyorsanız, o zaman WordPress, uzmanlar tarafından önerilen en popüler blog platformudur.

Videolarınızı doğrudan WordPress’e yükleyebilseniz de, video akışı yapmak için tasarlanmamıştır.

Videolar büyük dosyalardır ve çoğu WordPress barındırma sağlayıcısı, video akışı için optimize edilmiş sunucular sunmaz. Web sitenizdeki videolara aynı anda birden fazla kullanıcı erişirse, bu durum sunucunuzun çökmesine neden olabilir.

Bunun da ötesinde, her kullanıcının farklı bir internet bağlantısı türü vardır. Yüksek kaliteli videolarınızın daha yavaş internet bağlantılarında yüklenmesi sonsuza kadar sürecektir.

Video static

Öte yandan, YouTube ve Vimeo gibi video barındırma platformları videolar sunmak için tasarlanmıştır. WordPress’ten çok daha üstün bir video akışı deneyimi sunmak için sunucu kaynaklarına ve teknolojiye sahipler.

En önemlisi, bu videoları WordPress’e kolayca yerleştirebilirsiniz.

Bu konu hakkında daha fazla bilgi için, neden WordPress’e asla video yüklememeniz gerektiğine dair kılavuzumuza bakın.

Bununla birlikte, YouTube ve Vimeo’ya ve hangisinin WordPress videolarınız için daha iyi olduğuna bir göz atalım.

1. Fiyatlandırma

Hem YouTube hem de Vimeo kâr amacı güden şirketlerdir. Fiyatlandırma seçenekleri, çevrimiçi olarak nasıl para kazandıklarına bağlıdır.

Youtube:

YouTube ücretsizdir. Esas olarak reklam göstererek para kazandıkları için. Bu reklamlar video oynatıcının içinde, kenar çubuğunda ve YouTube uygulamasının içinde görüntülenir.

YouTube ayrıca izleyiciler için YouTube Red adlı ücretli bir abonelik sunar. Bu hizmet, izleyicilerin reklamlardan kurtulmasına ve YouTube orijinal şovlarına erişmesine olanak tanır.

YouTube Red

Bununla birlikte, bir içerik oluşturucu olarak istediğiniz kadar videoyu ücretsiz olarak yükleyebileceksiniz.

Başlangıçta, 15 dakikadan uzun videolar yükleyemezsiniz. Ancak, hesabınızı doğrulayarak bu sınırı artırabilirsiniz.

Vimeo:

Vimeo’nun iş modeli YouTube’dan oldukça farklı. Video barındırma hizmeti satarak para kazanıyorlar, böylece yayıncılar ve işletmeler kullanıcılarına reklamsız bir görüntüleme deneyimi sunabiliyor.

Haftada 500 MB depolama alanı ve yılda 25 GB ile sınırlı olan ücretsiz plandan başlayan bir dizi fiyatlandırma planı sunarlar.

Bundan sonra Vimeo Plus, Pro veya Business planlarına katılabilirsiniz. Her biri farklı yükleme limitleri ve özellikleri sunar.

Vimeo Plans

Ücretsiz plan, depolama ve özellikler açısından oldukça sınırlıdır. Vimeo Plus ile başlayabilirsiniz, aylık 7 dolara mal olur ve size haftalık 5 GB depolama alanı sağlar.

2. Yükleme Sınırları

Her iki platformun da ne kadar video içeriği yükleyebileceğinizle ilgili farklı politikaları vardır.

Youtube:

Varsayılan olarak sınırsız video yükleyebilirsiniz, ancak her video 15 dakikadan kısa olmalıdır. Ancak, hesabınızı doğruladıktan sonra, 12 saate kadar oynatma veya 128 GB dosya boyutuna sahip videolar yükleyebilirsiniz.

Bu, her tür içerik oluşturucu için çok cömert ve oldukça makul.

Vimeo:

Vimeo’nun her plan için yükleme boyutunda farklı sınırlamaları vardır.

  • Ücretsiz: Yılda 25 GB’a kadar haftada 500 MB.
  • Artı: Yılda 250 GB’a kadar haftada 5 GB
  • Pro: Yılda 1 TB’a kadar haftada 20 GB
  • İş: Haftalık sınır yok ve toplamda 5 TB’a kadar depolama
  • Tüm Vimeo planlarının ayrıntılı karşılaştırmasına bakın.

    3. Hedef Kitle Boyutu ve Erişim

    Her iki platform da video paylaşım seçenekleri, özel topluluklar ve ürünlerine eklenmiş sosyal özellikler sunar.

    Youtube:

    Kitle boyutu ve erişim söz konusu olduğunda, YouTube bariz bir avantaja sahiptir.

    YouTube Stats

    Google’a aittir, bu nedenle diğer tüm ürünlerinde gözle görülür şekilde daha görünürdür. Dünyadaki hemen hemen tüm Android telefonlar önceden yüklenmiş YouTube uygulamasıyla birlikte gelir.

    YouTube’un 1 milyardan fazla kullanıcısı olan bir topluluğu var, bu internetin üçte biri. Aynı zamanda dünyanın en çok kullanılan ikinci arama motorudur.

    Vimeo:

    Vimeo’nun YouTube’dan çok daha küçük bir kullanıcı tabanı var, ancak yine de oldukça büyük. Vimeo’nun 170 milyondan fazla kullanıcısı var ve önemli bir hızla büyüyor. Vimeo, dünyanın en yaratıcı içerik yaratıcılarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.

    Vimeo Stats

    Kanalların yanı sıra, kullanıcıların gruplar oluşturabileceği ve katılabileceği bir Gruplar özelliğine de sahiptir. Kullanıcılar ayrıca grup içeriğini yalnızca üyelerine görünür şekilde sınırlayabilir.

    Vimeo, kullanıcıların videoları, kişileri, kanalları ve grupları aramasına olanak tanıyan oldukça iyi bir arama özelliğine sahiptir. İçerik keşif özelliği, kenar çubuğunda ilgili videoları gösterir. Bununla birlikte, tasarım gereği YouTube’da olduğu kadar fark edilmezler.

    4. Gizlilik Denetimleri

    Tüm yayıncılar içeriklerinin herkes tarafından görülmesini istemez. Örneğin, çevrimiçi kurslar satıyorsanız veya bir üyelik web sitesi işletiyorsanız, video erişimini yalnızca ödeme yapan abonelerle kısıtlamak istersiniz.

    Her iki platformun da yayıncıları videolarının gizliliğini kontrol etme konusunda nasıl güçlendirdiğini inceleyelim.

    Youtube:

    YouTube video privacy settings

    YouTube, yüklediğiniz videolar için üç gizlilik ayarı sunar.

  • Genel – Bu videolara herkes tarafından erişilebilir. YouTube platformunda aranabilir, listelenebilir ve görüntülenebilirler.
  • Liste Dışı – Bu videolara URL’ye sahip olan herkes erişebilir. Ancak, YouTube aramasında veya ilgili videolarda görünmeyecekler
  • Gizli – Bu videoları yalnızca siz ve seçtiğiniz belirli kullanıcılar görebilir.
  • Bu ayarların yanı sıra, videolarınızdaki yorumları da devre dışı bırakabilirsiniz. YouTube, videolarınızın herhangi bir web sitesine yerleştirilmesine izin vermenize izin vermez, ancak bu aynı zamanda videoları kendi WordPress web sitenize yerleştirmenizi de engeller.

    Özel videoları barındırmak istiyorsanız, YouTube ideal bir platform değildir.

    Vimeo:

    Vimeo video privacy

    Vimeo, YouTube’dan daha fazla gizlilik seçeneği sunar. Gizlilik ayarları, videoları genel, özel veya liste dışı yapmanıza olanak tanır. Ayrıca videoyu yalnızca takip ettiğiniz kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.

    Ücretli plan kullanıcıları, video yerleştirmelerini yalnızca kendi web siteleriyle kısıtlayabilir. Hatta videolarının Vimeo.com’da görüntülenmesine bile izin vermeyebilirler.

    Ayrıca videoları parola ile koruyabilirsiniz ve kullanıcıların videoyu görüntülemek için bu parolayı girmesi gerekir. Daha sonra bu videoları WordPress web sitenizdeki şifre korumalı yayınlara ekleyebilirsiniz.

    Videolarınızı kimin izleyeceği konusunda daha fazla kontrole sahip olmak istiyorsanız, Vimeo sizin için çok daha iyi bir platformdur.

    5. Video Düzenleme

    Her iki platform da videolarınızı yüklemek, düzenlemek ve yönetmek için harika araçlar sunar.

    Youtube:

    YouTube video editing

    YouTube, güçlü video düzenleme özellikleri sunar. Önceden yüklediğiniz videolar, fotoğraflar, başlık ve daha fazlasından videolar oluşturmanıza olanak tanıyan bir video düzenleyici sunarlar.

    Google Fotoğraflar’daki videolarınızı ve fotoğraflarınızı kullanarak da videolar oluşturabilirsiniz. Web tabanlı video düzenleme araçları, basit ve kolay bir video oluşturma süreci sunar.

    YouTube ayrıca videolarınıza bağlantılar, ek açıklamalar, başlıklar ve alt yazılar eklemenize de olanak tanır. Ayrıca, etkinlikleri, haberleri veya sadece sıradan vlogları canlı yayınlayabileceğiniz canlı akış özelliği sunar.

    Vimeo

    Vimeo video settings

    Vimeo, YouTube kadar çok video düzenleme özelliği sunmuyor. Ancak, ihtiyacınız olan tüm temel bilgileri sunar.

    Video başlığı, açıklama, kategori, etiketler, lisans ve izleyici derecelendirmesi eklemenize olanak tanır. Ayrıca videolarınıza altyazılar da yükleyebilirsiniz. Vimeo’da ek açıklama özellikleri bulunmadığından videolarınıza tıklanabilir bağlantılar ekleyemezsiniz.

    Vimeo’nun en iyi yanı, videonuzu video URL’sini veya istatistikleri değiştirmek zorunda kalmadan yeni bir sürümle değiştirebilmenizdir. Bu, tamamen yeni bir URL’ye yeni bir video yüklemeden YouTube’da yapamayacağınız bir şeydir.

    Bu belirli özellik gerçekten kullanışlıdır, çünkü bir hata yaptıysanız veya eğiticilerinizdeki ekran görüntülerini güncellemeniz gerekiyorsa, üyelik sitenizde tüm görüntüleme sayısını ve aynı video URL’lerini korurken bunu kolayca yapabilirsiniz.

    6. Para Kazanma Seçenekleri

    Her iki platform da kullanıcılarının videolarından çevrimiçi para kazanmalarına izin veriyor.

    Youtube:

    Make money from videos on YouTube

    YouTube, içerik oluşturucuların videolarından para kazanmak için Google Adsense’e kaydolarak YouTube ortak programına katılmalarına izin verir. Video oluşturucular, videolarında görüntülenen reklamlardan pay alır.

    Ancak, programa katılmadan önce kanalınız için en az 10.000 görüntüleme toplamanız gerekir.

    YouTube ayrıca içerik oluşturucuların diğer para kazanma seçeneklerini kullanmasına da izin verir. Yayıncılar, videolarında ürün satabilir, ücretli incelemeler ekleyebilir, bağlı kuruluş programlarına katılabilir, videoları için sponsorlar alabilir, bağış isteyebilir ve daha fazlasını yapabilir.

    YouTube’un en popüler içerik oluşturucularının çoğu, izleyicilerin kanallarını bağışlarla doğrudan destekleyebilecekleri Patreon gibi platformları kullanıyor.

    Vimeo:

    Vimeo on Demand

    Vimeo, reklamsız bir video platformu sunmaktan gurur duyar. Katılabileceğiniz bir reklam programları yok.

    Ancak, “Talep Üzerine Vimeo” sunarlar. Videoları doğrudan izleyicilere satabileceğiniz bir platform. Programa katılmak için en az bir Vimeo Pro hesabına ihtiyacınız olacak. Bunu kendi Netflix sürümünüz olarak düşünün.

    Vimeo ayrıca videolarınızda sponsorlardan bahsetmenize, video açıklamasına bağlantılar eklemenize ve kullanıcılardan Patreon gibi platformlarda kanalınızı desteklemelerini istemenize olanak tanır.

    Sonuç

    YouTube ve Vimeo, WordPress videolarınız için mükemmel platformlardır. Videolarınızla ne yapmaya çalıştığınıza bağlı olarak, bir platform sizin için diğerinden daha iyi olabilir.

    Bir abone tabanı oluşturmak ve çok daha geniş bir kitleye ulaşmak için videoları kullanmak isteyen bir blog yazarı veya küçük bir işletme iseniz, hedefleriniz için YouTube daha iyi olacaktır.

    Üyelik seçenekleri olan bir web sitesi yapıyorsanız veya kurs satıyorsanız, daha fazla gizliliğe ve birinci sınıf bir görüntüleme deneyimine ihtiyacınız var. İşte o zaman Vimeo daha iyi bir seçimdir.

    Bu makalenin YouTube ve Vimeo hakkında daha fazla bilgi edinmenize ve WordPress videolarınız için hangisinin daha iyi olduğuna yardımcı olacağını umuyoruz. Yeni başlayanlar için adım adım WordPress SEO rehberimizi de görmek isteyebilirsiniz.